تبیان، دستیار زندگی
طاهره صمدی طاری از هنرمندان جوانی است که بارها با آثارش در نمایشگاه های داخلی و خارجی چون لندن ، سوییس و نیویورک حضور داشته است . وی به تازگی یادداشتی را پیرامون تحولات هنر معاصر انتشار داده و در آن به اظهار نظر در باب هنرمندان جوان ، مارکت هنر ، و تفا
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

طاهره صمدی و هنر معاصر


طاهره صمدی طاری از هنرمندان جوانی است که بارها با آثارش در نمایشگاه های داخلی و خارجی چون لندن، سوییس و نیویورک حضور داشته است . وی به تازگی یادداشتی را پیرامون تحولات هنر معاصر انتشار داده و در آن به اظهار نظر در باب هنرمندان جوان،مارکت هنر و تفاوتهای هنر معاصر و مدرن پرداخته است.


طاهره صمدی و هنر معاصر

طاهره صمدی طاری، دانش آموخته رشته نقاشی در مقطع فوق لیسانس از دانشگاه هنر تهران است. وی در سال 2009 در جشنواره هنر معاصر ولتا در نیویورک به عنوان تنها هنرمند ایرانی شرکت کننده، 5 اثر خود را به نمایش گذاشت. همچنین با حضور متعدد در حراجی های معتبری چون "کریستیز" و "ساتبیز" توانست موفقیت هایی در عرصه بین المللی را نیز در کارنامه کاری خود ثبت کند.

وی که صاحب رکورد 19 هزار دلاری کریستیز است ،در سه دوره برگزار شده حراج تهران نیز خوش درخشید و در آخرین حراج تهران( 1393) یک اثر از وی با قیمت 30 میلیون تومان به فروش رفت.

تمامی این موارد جایگاه او را به عنوان یک هنرمند پراستعداد در هنر معاصر ایران تثبیت کرده است.

آثار نقاشی صمدی طاری ، با زبانی کاملا شخصی خودنمایی می کند. آثاری که در برگیرنده فضاهای محو فیگوراتیو ،انسان های بیگانه و شتابزده است و تکاپوی آنها در مکان های شهری نامشخص، تنها برای بیننده یادآور فضایی ذهنی یا در خواب است که آشنا جلوه می کند.

وی در آثارش سعی ندارد به مکان جغرافیایی خاصی اشاره کند، فضاهای کار وی تنها برشی از یک جامعه انسانی است که می تواند متعلق به هر نقطه از جهان معاصرامروز باشد؛تمامی این مشخصه ها با تکنیک و ساختار خاص نقاش، آثاری قابل تامل را بوجود می آورد.

وی هم اکنون در حال تدارک و آماده سازی آثاری است که قرار است از مجموعه "شتابزدگی بی پایان" در پاییز امسال و در یکی از گالری های معتبر تهران برپا شود. اگر مشتاق هستید آثار طاهره صمدی طاری را از نزدیک ببینید و فضاهای ویژه ی نقاشی های او را تجربه کنید، کمی صبر کنید؛ خبر افتتاحیه نمایشگاه وی را در بخش هنری تبیان به اطلاع شما عزیزان خواهیم رساند.

عقاید صمدی در مورد هنر معاصر

اخیرا صمدی طاری در یادداشتی با عنوان «تاثیر هنر معاصر بر ایران و هنرمندان »آراء و نظریاتش را در باب هنر معاصر و چگونگی بازتاب آن میان هنرمندان جوان در فضای وب منتشر کرده است.

طاهره صمدی و هنر معاصر

بخشی از یادداشت وی :

«جریانی که در دهه 1970به بعد در اروپا به عنوان هنر معاصر از آن یاد می شود و تا به امروز به حیات خود ادامه داده ،هنری است که با تفاوت های ویژه خود هنر مدرنیستی را کاملا به کناری راند . از دهه 1980 نیز نهضتی با عنوان تجدید حیات نقاشی و یا بازگشت به نقاشی آغاز گشته است.

با مرور زمان این تحولات تاثیرات خود را نیز بر سایر کشورهای آسیایی و خاور میانه به همراه داشته است بنابراین هنر ایران نیز از این قاعده مستثنی نبوده و همواره سعی دارد با تحولات دیگر کشورهای اروپایی و حتی آسیایی همسو باشد تا در این بین بتواند هنر خود را در عرصه بین المللی نیز مطرح کند.

در سالهای اخیر هنرمندان ایران ، بخصوص جوانان نقاش بیش از پیش با تحولات هنر معاصر همسو شده اند و سعی در ارایه آثاری دارند که عنوان معاصر بودن را می توان به آنها اطلاق کرد . در این بین مطلبی که متاسفانه باید به آن اشاره کرد تفاوت وضعیت هنر در دانشگاه های ایران با آنچه که در خارج از محیط دانشگاهی ایران جریان دارد است!

آثار نقاشی صمدی طاری ، با زبانی کاملا شخصی که ویژگی بارز آثار وی است خودنمایی می کند. آثاری که در برگیرنده فضاهای محو فیگوراتیو ،انسان های بیگانه و شتابزده و تکاپوی آنها در مکان های شهری نامشخص ، تنها برای بیننده یادآور یک فضای آشنا در ذهن و حتی در خواب جلوه می کند .

این تفاوت از آنجایی رخ می نماید که هر چند تحولات هنری ایران را هنر معاصر رهبری می کند ولی در دانشگاه ها هم چنان مبانی و اصول هنر مدرنیستی مکتب باهاس تدریس می شود. باید پذیرفت که دوره مدرن به پایان رسیده است و ما در عصر جدیدی به سر می بریم، بنابراین نمی توان با معیارهای مدرنیستی آثار هنری را بررسی کرد.

در چنین شرایطی دانشجویان هنر در ایران نیز با دوگانگی روبرو شده اند!ایشان بعد از فارغ التحصیلی و یا در هنگام تحصیل متوجه پاره ای از تناقضات موجود میان آنچه که فراگرفته اند با آنچه که هنرمندان در گالری ها ارایه می دهند می شوند.به علاوه رسانه هایی مانند اینترنت و غیره نیز همواره رخدادهای هنری دنیا را تحت پوشش خبری و دسترس عموم قرار می دهند.

طاهره صمدی و هنر معاصر

نتیجه آن که هنرمندان جوان پس از کسب آگاهی هایی از این دست،مطالعه کتب جدید و شرکت در کلاس های آزاد هنری، با دنیای جدید هنر معاصر که خارج از آموزه های دانشگاهی است آشنا شده و سمت و سوی خود را تغییر می دهند تا از جریان رو به رشد هنر معاصر عقب نمانند .

در هر حال همین تفاوت ها در آموزش با جریانات رایج هنری در ایران باعث می گردد تا هنرمندان جوان زمان مفید را برای هر چه حرفه ای تر کردن آثار خود از دست بدهند! و شاید همین امر سبب می گردد تا جریانات هنری ایران در مقایسه با آنچه در خارج از کشور در جریان است همیشه چند قدمی عقب بماند!

البته همسو شدن با هنر معاصر و رقابت بین المللی با دیگر کشورها بدان معنا نیست که هویت آثار هنرمند از دست برود، بلکه استفاده از رویکردهای جدید در هرچه حرفه ای تر کردن آثار با در نظر گرفتن ریشه های هنری ملی مان است .

علاوه براین یکی از پدیده هایی که در روند هنر معاصر جهان بازتابی شاخص یافته مارکت هنری است که این روزها بحث و نقدهای متفاوتی در ایران نیز در پی داشته، پدیده ای که امروزه نقش به سزایی در هنر ایفا می کند .

تفاوت ها در آموزش با جریانات رایج هنری در ایران باعث می گردد تا هنرمندان جوان زمان مفید را برای هر چه حرفه ای تر کردن آثار خود از دست بدهند! و شاید همین امر نیز سبب می گردد تا جریانات هنری در ایران در مقایسه با آنچه در مرزهای خارج از کشور در جریان است همیشه چند قدمی عقب بماند!

مهم آنکه مارکت در هنر معاصر قوت گرفت و نه در هنر مدرنیستی!زیرا هنر مدرنیستی قواعد و اصول ویژه خود را داشت و کلا آثار خلق شده در پیوند با مخاطب خاص قابل فهم بود و مخاطبین عام در ارتباط با این آثار بیگانه بودند، اما در هنر معاصر آثار، پیوند خود را با هر مخاطبی حفظ کرد و باعث شد مارکت هنر اهمیتی ویژه به خود گیرد .

پس طبیعی است که هنرمندان با دیدگاهی متفاوت از گذشته آثار خود را در مواجهه با دنیایی بزرگتر از مخاطبین در نظر گیرند.

«ویلیام گرمپ»در این خصوص می گوید:مارکت مشخص و فروش های هنر معاصر تاثیراتی را حتی در خلق آثار هنری ایجاد می کند".

در واقع شاید وی به این نکته اشاره دارد که مارکت در کیفیت اثر هنری دخیل است و حتی می تواند سمت و سویی را هم در خلق اثر هنری ایجاد کند!

طاهره صمدی و هنر معاصر

در این میان هر چقدر مارکت هنری در کشوری محیاتر شود،استانداردها و قوانین بیشتری را به منظور ایجاد یک بستر مناسب رقابت جهانی،در مقایسه با شکل محدود و محلی،در بر می گیرد؛ پس هرقدر بستر رقابتی دامنه بین المللی گسترده تر پیدا کند تحولاتی که در آثار هنری رخ خواهد داد نیز افزایش می یابد.

آنچه که امروزه به عنوان رشد هنری و تاثیر مارکت در چین قابل مشاهده است، نتیجه ظرفیت تغییر و وفق با واقعیت های جدید در یک اختلاف زمانی مقایسه شده با تاریخچه بلند مدت مارکت هنر غربی است. چین به اهمیت مارکت هنری و رشد بستر رقابتی آثار در صحنه بین المللی آگاه شده و از این طریق سعی در مطرح کردن خود در سایر جوامع دارد.

پس اساسا تاریخ هنر و مارکت هر دو در خلق ارزش هنر موثرند. در عصر حاضر مارکت فقط یک جریان اروپایی نیست بلکه خیلی از کشورهای خاورمیانه و آسیایی چون چین به اهمیت آن در رشد و شکوفایی آثار هنری و فراهم آوردن بستر وسیع رقابتی بین المللی پی برده اند .

هرچند اگر این پدیده به درستی هدایت نشود، می تواند از پیشرفت های درست و بجا جلو گیری کند .در عین حال با تمام نکاتی که ذکر شد،هنرمند معاصر هیچ محدودیتی در نوع ارائه آثار خود را ندارد؛شاخصه هنر معاصر آن است که طیف وسیعی از انواع ارائه های هنری را در برمی گیرد و هنرمند می تواند از هر زبان و تکنیکی درخلق و بیان دیدگاه خود بهره گیرد.»

فراوری: سمیه رمضان ماهی

بخش هنری تبیان


منابع:

بانی فیلم

سایت شخصی هنرمند

مطالب مرتبط:

فروش  میلیونی سرزمین عجایب

حراج کریستیز

حراج تهران، رکورددار فروش بی سابقه

سرزمین عجایب در گالری شکوه

جزئیات حراج 13میلیاردی

هنرمندان جوان در حراج تهران

سه نسل زنان نقاش ایران