تبیان، دستیار زندگی
درباره شغل خانه داری، همواره مباحث و گفتگوهای متعددی وجود داشته است. مباحثی که برخی از آنها نسبت به انجام این شغل توسط خانم ها، انتقادات مختلفی را مطرح کرده اند و برخی هم به دفاع از آن پرداخته اند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

این شغل زنانه و دلبستگی هایش


درباره شغل خانه داری، همواره مباحث و گفتگوهای متعددی وجود داشته است. مباحثی که برخی از آنها نسبت به انجام این شغل توسط خانم ها، انتقادات مختلفی را مطرح کرده اند و برخی هم به دفاع از آن پرداخته اند. در این نوشتار قصد داریم تا از منظری متفاوت تر به این مقوله نگاه کنیم.

خانه

خانه داری شغلی است که با سختی ها و دشواری هایی همراه است. اما در کنار این سختیها، فواید و نکات ارزنده ای هم وجود دارد.

اغلب خانم های خانه دار، افرادی هستند که در خانه پدری مسئولیتی نداشته اند. همین امر موجب می شود تا وقتی این افراد در موقعیتی قرار می گیرند که باید کارهای خانه خویش را انجام دهند، به نوعی با نفس خویش جهاد می کنند. چرا که اصولا خاصیت نفس آدمی این است که همواره تصور کند که شانی بالاتر از این دارد که بخواهد کارهای پیش پا افتاده و سطحی را انجام دهد. معمولا این موقعیت که کارگری در خانه باشد و همه امور به او سپرده شود، لذت بخش است و احساس خوبی برای انسان ایجاد می کند.

همین امر موجب می شود تا به این نتیجه برسیم که انجام کارهای خانه، در برخی مواقع به گونه ای که موجب ایجاد مانعی برای غرور و تکبر می شود و این نکته را به انسان یادآوری می کند که محور جهان هستی نیست که قرار باشد همه در خدمت او باشند.بنابراین بهتر است در برابر انجام کارهای منزل اینگونه فکر کنیم که با تعداد زیادی کار مواجه هستیم و کافیست نیت خود را در جهت کسب رضای خداوند خالص کنیم و برای شکستن منیت ها و خودخواهی ها، به دنبال تعالی روحمان باشیم.

نکته دیگری که می توان بدان اشاره کرد این است که به آنچه بزرگان دین ما در متون روایت و احادیث بیان کرده اند، توجه داشته باشیم. روایاتی با این مضمون که اگر خانمی به انجام امور خانه داری بپردازد و نیت او خالص باشد، نظر لطف خداوند شامل او می شود و هر کس که خدا به او نظر کند از عذاب به دور است.(1)

وقتی به این موضوع کمی بیشتر بیندیشیم، متوجه می شویم که به راستی چه شغلی را انتخاب کنیم که از ابتدا تا انتهایش، وعده نظر لطف خدا نسبت به آن داده شده باشد.

بهتر است در برابر انجام کارهای منزل اینگونه فکر کنیم که با تعداد زیادی کار مواجه هستیم و کافیست نیت خود را در جهت کسب رضای خداوند خالص کنیم و برای شکستن منیت ها و خودخواهی ها، به دنبال تعالی روحمان باشیم

آنچه مشخص است اینکه انجام امور خانه داری برای هیچ زنی واجب شرعی نیست. اما قلب سلیم اینطور حکم می کند که انسان رسم عاشقی را تمام و کمال به جا آورد و از فرصتهای ارزشمندی که خدا در اختیار او قرار داده، بیشترین بهره را ببرد. به نظر می رسد راه دستیابی به بهشت برای خانم ها راحت تر فراهم شده ولی مهم این است که به این موضوع اعتقاد داشته باشیم یا نداشته باشیم.

نظر لطف الهی، موهبت کوچکی نیست. اکسیر ارزشمندی است که می تواند زندگی ما را زیر و رو کند و مس وجود ما را به طلا تبدیل کند.اما نکته مثبت دیگری که در انجام شغل خانه داری برای یک خانم وجود دارد این است که یک خانم که شغل اصلی اش خانه داری و حضور در محیط خانه است، به طور ناخودآگاه در جریان امور اهل خانه قرار می گیرد و گه گاه با نشانه هایی روبرو می شود که منجر به شناخت بیشتر نسبت به سایر اعضای خانواده می شود.مثلا ممکن است یک مادر در حین رسیدگی به اتاق ها و مرتب کردن وسایل بچه ها، متوجه مشکلات و عادت های غلطی در فرزندان خود شود و این موضوع را مورد نظر داشته باشد و نسبت به حل آن اقدام کند.

مسائل و نکات بسیاری وجود دارند که تنها دقت و سوال یک مادر ممکن است به کشف آن منجر شود. هیچ پرستار و خدمتکاری این قدرت و توانایی را ندارد که بتواند نسبت به امور تربیتی و روحی یک کودک، توجه داشته باشد. این تنها یک موقعیت است که فردی به لحاظ فیزیکی به انجام امور خانه بپردازد و امور معنوی و روحی در این شرایط، نادیده گرفته می شود.

فراموش نکنیم که خانه مکانی مقدس است و خانواده مقدس تر. شایسته تر این است که این فضای مقدس در احاطه شخصیتی همچون مادر باشد که نسبت به همه چیز آن آگاه است و با ذکاوت مادرانه خود به مدیریت این محیط بپردازد.

فاطمه ناظم زاده

بخش خانواده ایرانی تبیان


مطالب مرتبط:

بهایی برای بهشت تو

دردسرهای شیرین مادر شدن

یکی از بهترین روابط دنیا

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.