تبیان، دستیار زندگی
روز استیضاح میدان بگم بگم ها و افشاگری ها می شود! چه ناگفته هایی در مشت دولتی ها و نمایندگان است و آیا مجلس در روزهای آرامش قبل از طوفان است
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

طوفان بگم بگم ها در راه است؟


روز استیضاح میدان بگم بگم ها و افشاگری ها می شود!  چه ناگفته هایی در مشت دولتی ها و نمایندگان است و آیا مجلس در روزهای آرامش قبل از طوفان است؟
فرجی دانا

قصه استیضاح وزیر علوم به صفحات آخر خود می رسد. شروع این داستان از زمانی بود که میلی منفرد نتوانست از مجلس رای اعتماد بگیرد و نظر عده ای مبنی بر سیاسی شدن دانشگاه با رای آوردن وی بر دفاعیات وزیر پیشنهادی چربید اما با آمدن فرجی دانا و عبور از رای اعتماد مجلس باز نگاه سیاسی شدن دانشگاه ها با مدیریت  وی همچنان در میان برخی از نمایندگان بجاماند.

این نگاه ها با تغییرات یکسال اخیر در دانشگاه دوباره قوت گرفت و کار را تا خبر به اعطای کارت زرد به وزیر و تذکر روحانی به  وی  کشاند. تا به حال نیز رایزنی های بسیار و جلسات گوناگون میان استیضاح کنندگان وزیر علوم برگزار شد اما نهایتا وزیر  و پا در میانی ها نتوانست رضایت نمایندگان را جلب کرده و روز استیضاح نزدیک است.

استیضاح کنندگان در مواضع خود برخی انتصابات در این وزارتخانه و کاهش رشد علمی دانشگاه‌ها را مطرح می کنند آنها طرح  کنسل شدن بورسیه ها را موضعی حاشیه ای و سیاسی و  البته مهم می خوانند که باید مورد  بررسی قرار گیرد و البته برخی هم شرط پس گرفتن امضاهای خود را از پای استیضاح عدم لغو بورسیه ها مطرح کردند!

اما دولتی ها همواره سعی کرده اند که اتهامات این افراد را رد کرده و فرجی دانا را مدیری لایق و شایسته عنوان کنند. روحانی در جلسه اخیر هئیت دولت در دفاع از وزیر علوم  خود با اشاره به این موضوع که "امیدوار است نتیجه بررسی، اعتماد بیشتر به وزیر علوم باشد" گفت "دکتر فرجی دانا را فردی لایق، دانشمند، تحصیل‌کرده، مدیر و مدبر و با اخلاق می‌دانم و امروز بیش از آنچه در روز اول از لیاقت‌های او مطلع بودم، در عمل، ویژگی‌های اخلاقی ایشان را بیشتر لمس کردم".

اما موج این استیضاح فراتر از  چند خبر ساده بوده است از زمان جدی تر شدن استیضاح، رقابت های رسانه ای و سیاسی دو طرف برای به محاق بردن طرف دیگر و فتح افکار عمومی به نفع خود جریان دارد .

باید دید این خدا کند ها و خط و نشان کشیدن ها در هر دو گروه مبنای روز تلخی دیگری که در گذشته نیز تجربه شده است در مجلس خواهد شد یا خیر؟ آیا نمایندگان به روش بگم بگم به هر قیمت برای پیروزی خود روی می آورند ؟ افشا و بر ملا کردن اطلاعاتی که شاید سودی برای مردم و دانشگاه ها مردم نداشته و جنس گرو کشی های سیاسی داشته باشد

نمایندگان سعی دارند بر غیر سیاسی بودن استیضاح  آن تاکید کنند و مدیریت سیاسی و سیاسی شدن دانشگاه ها را دغدغه خود عنوان کنند (مواضع و اسامی نمایندگان استیضاح کننده را اینجا بخوانید) و دولتی ها هم سعی کرده اند با مطرح کردن بحث بورسیه های غیر قانونی در دولت دهم و  در خواست برخی از نمایندگان  برای عدم لغو آنها این استیضاح را مسئله و بازی سیاسی قلمداد کنند.

آنچه به نظر می آید یک کشمکش و رقابت سیاسی میان طرفین برای به کرسی نشاندن حرف خود است. موضوعی که ممکن است در این وسط عقده گشایی های سیاسی را مطرح کند و با عبور از دغدغه مردم  و نیل به سمت  رقابت های جناحی کار را به یک میدان رقابت برای قدرت نمایی بکشاند. با این فرض عده ای از نمایندگان می خواهند جهنم و معنی بزدل سیاسی بودن را نشان دولت دهند! در مقابل نیز دولتی ها می خواهند این عده ی به قول خود معدود را سر جایشان بنشانند و بگویند اوضاع دست کیست و یقینا در این میان کرسی های خالی مجلس آینده که رقابت ها برای تصاحب آن در حال شکل گیری است دغدغه دیگر برای دو طرف است که این سیاسی رفتارهای سیاسی می تواند در  نتایج آینده و ادامه رقابت ها تاثیر گذار باشد.

از طرفی گمانه ها حکایت از این دارد که علاوه بر دلیل بیان شده توسط استیضاح کنندگان برخی از این افراد مواردی را به عنوان برگ برنده در مشت خود نگه داشته اند تا با شب نامه یا اعلان ناگهانی از تریبون مجلس بتوانند فضای روز استیضاح را  به سمت خود بچرخانند. کاری که در جریان رای اعتماد وزرا در ابتدای دولت کرده اند از طرف دیگر در اردوگاه جناح مقابل نیز چنین تحرکاتی به چشم می خورد به عنوان مثال «محمد علی ابطحی» فعال در صفحه شبکه اجتماعی خود نوشته است "خدا کند آقای فرجی دانا بنا به وظیفه ملی و دینی ونه ملاحظات رای آوری، بگوید که چرا در چرخه استیضاح قرار گرفته و در دانشگاه 8 ساله قبل چه گذشته است. این انتظار مردم از فرجی داناست"

وی در ادامه با بیان اینکه الان هم همه کسانی که دانشگاه را می شناسند، آقای فرجی دانا را بهترین وزیر می دانند. می گوید "استیضاحش حتما از مقاطع مهم تاریخی برای افشای جریان افراطی خواهد بود که رئیس جمهورشان رای نیاورد و بورسیه های آقا زاده هاشان متزلزل شده است"

روز استیضاح می تواند روز تثبیت تعامل خوب اکثریت مجلس و دولت و اخلاق مداری باشد و الگویی نو در رفتار سیاسیون در روز های سخت سیاسی که امیدواریم چنین شود و پخش عمومی جلسه استیضاح موجب تکدر خاطر افکار عمومی و مسئولین نشود و باز شاهد رفتار های خلاف شرع در مجلس نشویم

حال باید دید این خدا کند ها، وظایف ملی و دینی  و خط و نشان کشیدن ها در هر دو گروه مبنای روز تلخ دیگریدر مجلس که در گذشته نیز تجربه شده است، خواهد شد یا خیر؟  آیا نمایندگان به روش بگم بگم به هر قیمت برای پیروزی خود روی می آورند ؟ افشا و بر ملا کردن اطلاعاتی که شاید سودی برای مردم  و دانشگاه ها  نداشته و جنس گرو کشی های سیاسی داشته باشند.

هر چند تعامل دولت و مجلس روند خوبی را نسبت به گذشته دارد اما ادبیات دولتی ها و برخی از منتقدین و مخالفان انها بر علیه هم روند خوبی را طی نمی کند و تند تر و تندتر می شود؛  روز استیضاح آزمون بزرگی برای دو طرف می باشد که با کنار گذاشتن دغدغه های جناحی و رقابت های سیاسی  و استفاده از اصول درست و مبتنی بر منافع مردم چگونه مخالفت ها و موافقت های خود را مطرح می کنند.

روز استیضاح می تواند  روز تثبیت تعامل خوب اکثریت مجلس و دولت و  اخلاق مداری  باشد و الگویی نو در  رفتار سیاسیون در روز های سخت سیاسی که امیدواریم چنین شود و پخش عمومی جلسه استیضاح موجب تکدر خاطر افکار عمومی و مسئولین نشود و باز شاهد رفتار های خلاف شرع در مجلس نباشیم.

امیر رضوانی

بخش سیاست تبیان


مطالب مرتبط: 

2 شرط رهایی فرجی دانا از استیضاح

آمار سوال مجلسی ها از وزرا+ جدول

وزیر علوم به استیضاح نزدیک تر شد