تبیان، دستیار زندگی
مجموعه زیارتی و گورستان ابن بابویه در شمال شهر ری و جنوب چشمه علی قرار دارد. این مکان به دلیل وجود مزار بسیاری از شخصیت ها و مشاهیر معاصر در آن از گورستان های مهم تهران و ری بشمار می رود. ...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اطلاعات اردوی شهر ری(2)-قسمت دوم

اطلاعات آورده شده در این مطلب مربوط به اردوی شهر ری می باشد که هر مربی تربیتی که همراه دانش آموزان است می بایست این اطلاعات را بداند و در زمان مناسب به دانش آموزان ارائه دهد.

مجموعه زیارتی ابن بابویه - شهر ری

ابن بابویه

مجموعه زیارتی و گورستان ابن‌بابویه در شمال شهر ری و جنوب چشمه علی قرار دارد. این مکان به دلیل وجود مزار بسیاری از شخصیت‌ها و مشاهیر معاصر در آن از گورستان‌های مهم تهران و ری به شمار می‌رود. شاخص‌ترین مرقد موجود در این محل مرقد شریف شیخ صدوق علیه-الرحمه محدث بزرگ شیعه است.

مرقد مطهر شیخ صدوق علیه‌الرحمه

شیخ صدوق علیه‌الرحمه یکی از علمای تراز اول شیعه می‌باشد که در حدود هزار و یکصد سال پیش(306 هجری قمری) و در زمان غیبت صغرای امام زمان عجل الله در شهر قم به دنیا آمد ولی در طول عمر پر برکت خویش در شهرهای مشهد، بلخ و ری نیز اقامت کرده و در شهر ری وفات نموده‌اند.

در مورد تولد ایشان گفته می‌شود پدر ایشان از علمای بزرگ قم بودند که پس از گذشت پنجاه سال از عمر شریفشان صاحب اولاد نمی‌شدند، از این رو برای «حسین‌ابن‌روح» سومین نایب امام زمان(عج) نامه می نویسد و از او تقاضا می‌کند از امام زمان(عج) بخواهد دعا کنند تا خداوند به ایشان فرزند دهد. امام در پاسخ به پدر شیخ صدوق می‌نویسد: «از خداوند خواستم دو پسر به شما عنایت کند که وجودشان خیر و برکت باشد.» از این رو شیخ صدوق علیه‌الرحمه از جمله کسانی است که با دعای امام زمان(عج) بدنیا آمده است.

شیخ صدوق ابن بابویه قمی، در زمان حیات پربرکت خود حدود سیصد جلد کتاب تالیف نموده است که برخی از آنان از جمله من‌لایحضرالفقیه، عیون اخبارالرضا(ع)، علل‌الشرایع و... از کتاب‌های مرجع شیعه می‌باشد. گفته می‌شود ایشان در مقطعی از حیات خود به خاطر فشار حکومت در سخت گیری بر شیعیان، زندگی در قم برایش مشکل شد و به طرف یکی از روستاهای بلخ، که ساکنان آن همه شیعه بودند، مهاجرت کرد و شیعیان با گرمی از او استقبال نمودند و از ایشان تقاضای نوشتن کتاب فقهی کردند. ایشان نیز کتاب مهم و معروف خود، «من لا یحضره الفقیه»، را در این روستا تألیف نمود.

شیخ صدوق

شیخ همچنین شاگردان بزرگی را تربیت و به دامان اسلام هدیه کرده است. از شاگردان معروف ایشان که خود از علمای تراز اول شیعه می‌باشد مرحوم محمد‌ابن محمد‌ابن نعمان معروف به «شیخ مفید» است.

اما ماجرای کشف مرقد شیخ صدوق نیز از عجایب است. ایشان در اواخر عمر پربرکتشان در ری ساکن بودند و در همین شهر وفات نمودند و در یکی از محلات ری به خاک سپرده شدند. اما قبر مطهر ایشان پس از مدتی بواسطه ویرانی‌های پی در پی ری بدست چنگیز خان و مغول‌ها، خوارزمیان و تیموریان همچنین سیل‌ها و زلزله‌های مهیبی که بارها ری را با خاک یکسان کرد، خراب و ویران شده و سال‌ها در زیر توده‌هایی از خاک پنهان بود و مردم در روی آن زمین کشاورزی می‌کردند تا اینکه حدود دو قرن پیش در زمان ناصرالدین شاه قاجار در این محل سیل عظیمی آمد و تمام اراضی مزروعی را فرا گرفت و بعضی را به کلی خراب و میران نمود، آنگاه در همان محل و در عمق زمین سردابی ظاهر شد که آب در آن افتاده بود و جسد تازه‌ای در آن قرار داشت.

موضوع به شاه اطلاع داده شد و به امر شاه عده‌ای از علما از جمله آیت‌الله سید محمود مرعشی و میرزا ابوالحسن جلوه فیلسوف وقت برای کشف موضوع به محل رفته و وارد سرداب می‌شوند و جسدی را ملاحظه می‌کنند که تمام اعضای بدن آن سالم و گویی تازه از حمام بیرون آمده است که جز محاسن شریفش هیچکدام از اعضای بدن ایشان تغییر نکرده است. آنگاه در همان سرداب لوح سنگی پیدا می‌شود که روی آن به عربی نوشته است: « اینجا مرقد عالم کامل محدث ثقه‌المحدثین صدوق (ره) می‌باشد.»

مرحوم آیت‌الله مرعشی نجفی در این‌باره چنین بیان داشته‌اند که:

مرحوم پدرم، علامه سید محمد مرعشی نجفی می‌فرمودند: «من دست آن بزرگوار را بوسیدم و دیدم که تقریباً پس از نهصد سال که از مرگ و دفن شیخ صدوق می‌گذرد، دست ایشان، بسیار نرم و لطیف بود.»

پس از پیدا شدن این سنگ نوشته و تأیید علما و امینان مردم، در صحت و شناسایی جسد شیخ صدوق، جای هیچگونه تردیدی باقی نماند آنگاه سرداب را بازسازی کرده در آن را بستند و حفره پدید آمده را مرمت کردند بنایی مناسب روی آن ساختند و تزئینات و آینه کاری کردند که این بنا هم اکنون موجود و زیارتگاه دوستداران علما و بزرگان ایران زمین است.


مرکز یادگیری سایت تبیان - نویسندگان: نسرین علی فرد – محسن تقوی پور

تنظیم: مریم فروزان کیا