تبیان، دستیار زندگی
قدر زمان را دانستن در خانواده به استعدادخارق العاده ای نیاز ندارد، بلکه مجموعه ی دانش ها و مهارت هایی است که هر پدر و مادری می تواند آن ها را کسب کند، یاد بگیرد و به کار بندد...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نقش ساعت در آرامش عاشقانه


قدر زمان را دانستن در خانواده‌ به‌ استعداد خارق العاده‌ای‌ نیاز ندارد، بلکه‌ مجموعه‌ی‌ دانش‌ها و مهارت‌هایی‌ است‌ که‌هر پدر و مادری‌ می‌تواند آن‌ها را کسب‌ کند، یاد بگیرد و به‌ کار بندد...

پرسش

سازمان خانواده، با اینکه از اعضای کمی تشکیل شده است، نظامی پیچیده دارد. عناصری که پیرامون اعضای خانواده قرار گرفته اند، بسیارند و کنش ان عوامل بر هم و بر هر یک از اعضای خانواده، شبکه در هم تنیده گسترده ای را به وجود می اورد. هر عضو خانواده نیز ویژگی منحصر به فرد دارد که در تعامل با دیگر اعضای خانواده، مورد ملاحظه قرار می گیرند و شرایط بیرونی هر یک از اعضا نیز بر این تعامل اثر دارد. قرارگاه تمامی این تعاملات که اجزا تشکیل دهنده آنها عمدتا در بیرون از خانه روی می دهند، کانون خانواده است.

هرگونه فعالیت مثبت یا منفی اعضای خانواده در بیرون، معمولا به طور نمادین به خانواده باز می گردد و به نام خانواده تمام می شود. لذا با این اوصاف نقش و اهمیت خاص و ویژه هر آموزشی در کانون خانواده تاثیر گذارتر از هر نهاد و سازمان و برنامه تربیتی دیگری می تواند باشد.

آموزش مدیریت زمان در خانواده و توسط والدین،  یکی از همان برنامه های آموزشی بسیارمهم و حتی سرنوشت ساز است که رفتار و حتی شخصیت فرزندان را در آینده شکل می دهد.

بی شك وقت و فرصت بزرگترین سرمایه گرانبها و بی‏نظیر برای بشر است، كه می‏توان در استفاده بهینه از آن، در همه عرصه‏ها به پیشرفت و به عالی‏ترین درجات مادی و معنوی نایل گشت.

وقت یعنی فرصت‏ها، ساعت‏ها، روزها و ماه‏ها و سال‏ها بلكه دقیقه‏ها و ثانیه‏ها و لحظه‏ها، بهره‏گیری از وقت بزرگترین توفیقی است كه نصیب بشر می‏شود، و او می‏تواند در پرتو آن به اهداف عالیه برسد، و به پیروزی در همه ابعاد دست یابد، وقت گوهر ناب و گران سنگی است كه ارزش هیچ‏چیز را نمی‏توان با آن مقایسه كرد.

در حقیقت‌ هر ساعت‌ و هرروز یک‌ ظرف‌ زمانی‌ است‌ که‌ باید آن‌ رااحساس‌ کنید و با برنامه‌ آن‌ را پرنمایید. یکی‌ از کلیدهای‌ موفقیت‌ در مدیریت‌ خانه‌ و خانواده‌ و به‌ قول‌ قدیمی‌ها «تدبیر منزل‌»، داشتن‌ دانش‌ و مهارت‌ لازم‌ در زمینه‌ی‌ استفاده ‌بهینه‌ از زمان‌ است‌. برنامه‌ریزی‌ زمانی‌ یعنی‌ فراهم‌ کردن‌ نقشه‌ و طرحی‌ مناسب‌ و دقیق‌ برای‌ رسیدن‌ به‌ هدف‌های‌ مورد نظر و از قبل‌ تعیین‌ شده‌ و پاسخ‌گویی‌ به‌نیازهای‌ همه‌ جانبه‌ خود، همسر و اعضای‌ خانواده‌.همه‌ی‌ ما، پدران‌ و مادران‌، چه‌ در خانه‌ و چه‌ در محل‌ کار، نیازداریم‌ وقت‌ خود را تنظیم‌ کنیم‌ و زمان‌ در اختیارمان‌ را اداره‌ نماییم‌.

خانواده‌ی‌ موفق‌، خانواده‌ای‌ است‌ که‌ وقت‌ خود راتنظیم‌ کند و از زمان‌ خود حداکثر‌ استفاده‌ را به‌ عمل‌ ‌آورد

بی‌شک‌ مدیریت‌ موفقیت‌آمیز زمان‌ تاثیر قابل‌ ملاحظه‌ای‌ بر کمیت‌ و کیفیت‌زندگی‌ ما خواهد داشت‌.

مدیریت‌ زمان‌ در خانواده‌ به‌ استعدادخارق العاده‌ای‌ نیاز ندارد، بلکه‌ مجموعه‌ی‌ دانش‌ها و مهارت‌هایی‌ است‌ که‌هر پدر و مادری‌ می‌تواند آن‌ها را کسب‌ کند، یاد بگیرد و به‌ کار بندد.

اگر چه‌ باید اعتراف‌ کرد که‌ در شیوه‌ و سبک‌ زندگی‌ و نحوه‌ی‌ استفاده‌از زمان‌، تفاوت‌های‌ فرهنگی‌ و فردی‌ وجود دارد و هیچ‌‌گاه‌ نمی‌توان‌ نسخه‌ی واحد و یکسانی‌ تجویز کرد. در هر حال‌ شایسته‌ است‌ تاکید شود که‌ مدیریت‌بهتر زمان‌، به‌ شما امکان‌ بهتر زیستن‌ و رضایت‌ درونی‌ می‌دهد.

به این پیامها توجه کنید:

- لازمه‌ی‌ مدیریت‌ بهتر زمان‌، تعیین‌ هدف‌های‌اصلی‌ زندگی‌ فردی‌ و خانوادگی‌ است‌. لذا توصیه‌ می‌شود هدف‌هایتان‌ را به‌طور مشخص‌ بنویسید. در ضمن‌ مدیریت‌ زمان‌ نیاز به‌ برنامه‌ریزی‌ و نظم‌ وانضباط‌ دارد.

- تحقق‌ هر هدف‌ و برنامه‌ای‌ نیازمند زمان‌ مناسب‌ خود است‌ و به‌ تدریج‌ صورت‌ می‌گیرد.

- برنامه‌های‌ زمانی‌ در خانواده‌، تا حدودی‌به‌ برنامه‌های‌ زمانی‌ یکایک‌ اعضای‌ خانواده‌ بستگی‌ دارد.

- ظرفیت‌ و توان‌ هرکس‌ متفاوت‌ است‌(تفاوت‌های‌ فردی‌)، بنابراین‌ متناسب‌ با توان‌ و ظرفیت‌ خود و اعضای‌خانواده‌تان‌ برنامه‌ریزی‌ کنید و انتظار داشته‌ باشید.

- برای‌ این‌ که‌ بتوانید اوقات‌ خود را از قبل‌بهتر برنامه‌ریزی‌ کنید، ضرورت‌ دارد به‌ نیازهای‌ خود، همسر و اعضای‌خانواده‌تان‌ در برنامه‌ریزی‌ زمانی‌ توجه‌ کنید.

- سعی‌ کنید برخی‌ از باورهای‌ نادرست‌ درباره‌ی‌ مدیریت‌ناکارآمد زمان‌ را در ذهن‌ خود از بین‌ ببرید، مانند این‌ که‌ هیچ‌ چیز دراختیار من‌ یا ما نیست‌ و همه‌ی‌ امور توسط‌ رویدادهای‌ خارجی‌ مهار (کنترل‌)می‌شوند.

- سعی‌ کنید با برنامه‌ریزی‌ زمانی‌، اوقات‌ خود رابه‌ طور متنوع‌ تقسیم‌ کنید و از اتلاف‌ وقت‌ در خانواده‌ جلوگیری‌ نمایید.

- سعی‌ کنید انجام‌ کارها و مسئولیت‌ها را در خانه‌، میان‌ همسر و اعضای‌ خانواده‌تان‌ تقسیم‌ کنید و آن‌ها را در انجام‌دادن‌بخشی‌ از کارها و امور مشارکت‌ دهید. بدیهی‌ است‌ وقتی‌ اعضای‌ خانواده‌ دراداره‌ی‌ خانه‌ و امور آن‌ مشارکت‌ می‌کنند، به‌ هم‌ نزدیک‌تر می‌شوند و درضمن‌ از واردشدن‌ فشار به‌ پدر یا مادر کاسته‌ می‌گردد.

مدیریت زمان

- در تعیین‌ اولویت‌ها و انجام‌ کارهای‌ فوری‌و مهم‌ مربوط‌ به‌ امور خانه‌ و خانواده‌، با همسر و اعضای‌ خانواده‌تان‌مشورت‌ نمایید.

-  برای‌ تنظیم‌ کارها و امور خانواده‌، یک‌دفتر یادداشت‌، تقویم‌ (دیواری‌ یا رومیزی‌) یا سررسید اختصاص‌ دهید و یا درصورت‌ امکان‌ از دفتر یادداشت‌ الکترونیکی‌ استفاده‌ نمایید.

- از نوآوری‌ و تنوع‌ استقبال‌ نمایید و ازتغییر و تغییردادن‌ نترسید. شما می‌توانید در برنامه‌های‌ شخصی‌ و خانوادگی‌تان‌ به‌ تدریج‌ قدم‌های‌ کوتاه‌ بردارید تا خود و هم‌ اعضای‌خانواده‌تان‌ به‌ تغییر عادت‌ کنید.

- سعی‌ کنید عادت‌های‌ نادرست‌ خود درباره‌ی‌استفاده‌ از زمان‌ را تغییر دهید، مانند به‌ تاخیر انداختن‌ کارها وانجام‌دادن‌ کارها در آخرین‌ دقیقه‌. برخی‌ از افراد از شکست‌ و یا به‌اتمام‌ رساندن‌ یک‌ کار می‌ترسند و در این‌ باره‌ مشکل‌ دارند.

-  به‌ غیر از کاری‌ که‌ در دست‌ اقدام‌دارید، کار دیگری‌ را شروع‌ نکنید. برخی‌ از افراد با ریختن‌ انواع‌ کارهابه‌ سرشان‌، می‌خواهند از انجام‌ یک‌ کار ناخوشایند فاصله‌ بگیرند و فرارکنند.

- سعی‌ کنید در برنامه‌ریزی‌ زمانی‌ در خانواده‌، نیازها و اولویت‌های‌ اعضای‌ دیگر را نیز در نظر بگیرید و بدانید که‌ وقت‌آن‌ها به‌ اندازه‌ی‌ وقت‌ شما ارزش‌ دارد.

- سعی‌ کنید برنامه‌ریزی‌ زمانی‌ متنوعی‌ داشته‌باشید و انرژی‌ و زمان‌ خود را بهتر توزیع‌ کنید.

- سعی‌ کنید کارهای‌ عقب‌ افتاده‌ را بررسی‌ کنید و بابرنامه‌ریزی‌ زمانی‌ به‌ ترتیب‌ اولویت‌ کارهایی‌ را که‌ باید انجام‌ شوند، فهرست‌ کنید.

- سعی‌ کنید با خودتان‌ صادق باشید و ببینید ازخودتان‌ چه‌ می‌خواهید و از انجام‌ چه‌ کارهایی‌ لذت‌ می‌برید و از چه‌کارهایی‌ خوشتان‌ نمی‌آید. با توجه‌ به‌ هدف‌های‌ زندگی‌ شخصی‌ وخانوادگی‌تان‌ برنامه‌ی‌ زمان‌بندی‌ خود را تنظیم‌ کنید.

- برای‌ انجام‌ هر کاری‌، زمان‌ کافی‌و مناسب‌ برای‌ آن‌ تخمین‌ بزنید و در نظر بگیرید و بیش‌ از حد نیاز، زمان‌صرف‌ انجام‌ کاری‌ نکنید.

- سعی‌ کنید برای‌ اوقات‌ فراغت‌ خود و ایام‌پایان‌ هفته‌ برنامه‌ریزی‌ زمانی‌ داشته‌ باشید و به‌ قدر کافی‌ استراحت‌کنید و به‌ امور تفریحی‌ بپردازید. از تعطیلی‌ و استراحت‌ هراس‌ نداشته‌باشید و احساس‌ گناه‌ نکنید.

مریم عطاریان

بخش خانواده ایرانی تبیان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.