تبیان، دستیار زندگی
هدف از انتخاب این پروژه ایجاد لکه بری و بهبود چروک پذیری بر روی پارچه پنبه ای با هدف بالا بردن مقاومت حرارتی کامپوزیت ها است...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : اعظم اژدری
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مصاحبه با دانش آموزان پژوهش سرا ابن سینا

در نهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی تبیان

مصاحبه با دانش آموزان پژوهش سرا ابن سینا در نهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی تبیان

پوشش SiO2  و TiO2  بر روی پارچه پنبه ای

تبیان: سلام و وقت به خیر، لطفاً خودتان را معرفی کنید و بفرمایید از کدام مدرسه شرکت کردید.

سلام، من سیما خانجانی به همراه زهراه صفری از پژوهش سرا ابن سینا در این جشنواره شرکت کرده ایم.

تبیان: هدف شما از انتخاب این پروژه چیست؟

هدف از انتخاب این پروژه لکه بری و بهبود چروک پذیری بر روی پارچه پنبه ای با هدف بالا بردن مقاومت حرارتی کامپوزیت ها است.

تبیان: کار پژوهشی شما در چه زمینه ای است؟

پنبه پرمصرف ترین لیف نساجی در جهان با خصوصیات ترکیبی منجصربه فرد، از جمله استحکام بالا، توانایی ماندگاری، نرمی، قابلیت رنگ پذیری خوب و قابلیت تخریب پذیری زیستی می باشد و قرن ها است که در تولیدات نساجی استفاده شده است.

علاوه بر خصوصیات مفید، پنبه معایب مختلفی از جمله جمع شدگی در شستشو، چروک پذیری زیاد، مقاومت کم در برابر اسیدها، از دست دادن رنگ خود، صدمه خوردن توسط نور خورشید و کپک، حفظ آب بعد از خیس شدن و قابلیت اشتعال پذیری بالا را دارا می باشد.

الیاف سلولزی مانند پنبه و ویسکوز قابلیت احتراق بالایی دارند و بعد از حذف شعله هم چنان به سوختن ادامه می دهند، بنابراین رفتارشان در برابر حرارت و شعله از جهت ایمنی و جنبه های محافظتی محصولات نساجی مورد استفاده در فضاهای عمومی مانند مدارس، سینماها یا سالن های مراسم خاص نگران کننده است. بیشتر تلاش ها در زمینه تکمیل های به تاخیر اندازنده شعله(FR)، روی اصلاح رفتار سوختن الیاف پنبه انجام شده است.

با توجه به موارد اشاره شده در قبل هدف این تحقیق بهبود خواص حرارتی پنبه بوده است. در این راستا تاکنون هیچ پژوهشی انجام نگرفته است. در مطالعه جاضر خصوصیات حرارتی پارچه های پنبه ای پوشش داده شده با کامپوزیت های سیلیکا و تیتان مورد بررسی قرار گرفته است.

تبیان: می توانید در رابطه با روش کار خود مقداری توضیح دهید؟

تترا-n-بوتیل تیتانات و تترا اتیل ارتو سیلیکات از شرکت مرک آلمان خریداری شده است. پارچه پنبه ای 100% سفیدگری شده با وزن1688.55 گرم بر متر مربع و عرض 140 سانتی متر از شرکت یزدبافت ایران مورد استفاده قرار گرفته است.

مصاحبه با دانش آموزان پژوهش سرا ابن سینا در نهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی تبیان

سنتز کامپوزیت های دو جزئیSio2  / Tio2  و پوشش آن ها بر روی پنبه:

کامپوزیت های Sio2  / Tio2  توسط روش تک مرحله ای سنتز شده اند. محلول سیلیکا از مخلوط نمودن تترا اتیل اورتو سیلیکات 0/2 و 0/4 مولار، اسیدکلریدریک 2 نرمال  و اتانول با نسبت 17.8/4/18 در دمای اتاق تهیه شده است. محلول تپتان نیز از مخلوط نمودن تترا n- بوتیل تیتانات 0.2 و 0.4 مولار اسیدکلریدریک 2 نرمال تهیه شده است. به منظور کنترل سرعت هیدرولیز، تترا n- بوتیل تیتانات از قبل با اتانول به نسبت 2/1 مخلوط شده است. پس از 3 ساعت هم خوردن در دمای اتاق، محلول های سیلیکات و و تیتان محصول با نسبت1:1 مخلوط آب – اتانول شسته، سانتریفوژ و خشک می شود.

دو قطعه پارچه پنبه ای در یک حمام حاوی کامپوزیت ها و آب دیونیزه در یک ماشین التراسونیک در 40 درجه سانتی گراد به مدت 5 ساعت آغشته شده و با میزان برداشت 85% پد شده اند. پارچه ها را در آون در دمای 80 درجه سانتی گراد به مدت 5 دقیقه خشک کرده و در 120 درجه سانتی گراد به مدت 2 دقیقه پخت می کنیم.

تبیان: از انجام این پروژه چه نتیجه ای گرفتید؟

از انجام این پروژه به نتایج زیر می رسیم:

1-    آنالیز مادون قرمز انجام شده و وجود OH و سنتز موفقیت آمیز Sio2  / Tio2  را نشان می دهد.

2-    آنالیز SEM انجام شده و پوشش نانو مواد بر روی پارچه انجام می شود.

3-    با بررسی خصوصیات خودتمیز شوندگی در می یابیم که این خصوصیت با وجود ماده Tio2   افزایش می یابد.

4-    با بررسی خصوصیت بازگشت از چروک در می یابیم که وجود این مواد موجب بهبود این ویژگی شده است.

5-    بابررسی خصوصیت حرارتی نمونه به وسیله انجام آنالیز TGA به آن در می یابیم که وجود ماده Sio2  موجب مقاومت حرارتی نمونه می شود.

در واقع در این پروژه کامپوزیت های Sio2  / Tio2  به روش سل – ژل سنتز شده است. آزمون طیف سنجی مادون قرمز قرارگیری موفقیت آمیز ذرات سیلیکا و در اکسید تیتانیوم را بر سطح پنبه نشان می دهد . پنبه خام کاهش وزن زیادی را به دلیل حذف فیزیکی مولکول های آب جذب شده نشان می دهد که این کاهش با قرارگیری ذرات دی اکسید تیتانیوم بر روی پنبه کاهش یافته است. قرارگیری ذرات سیلیکا موجب بهبود مقاومت حرارتی پارچه های پنبه ای شده است.

تبیان: خیلی ممنون که وقت خود را در اختیار ما گذاشتید، موفق و پیروز باشید.

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان

تهیه و تنظیم: اعظم اژدری

مطالب مرتبط:

مصاحبه با دانش آموزان دبیرستان علوم نو در نهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی تبیان

مصاحبه با دانش آموزان مدرسه فرهنگ سعادت در نهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی تبیان

مصاحبه با دانش آموزان دبیرستان علوم نو در نهمین جشنواره پروژه های دانش آموزی تبیان