تبیان، دستیار زندگی
روحانی عزمش را برای مقابله با حملات اخیر اسرائیل علیه نوار غزه، پایان دادن به تنش اخیر و كمك به فلسطینیان جزم كرده است اما برخلاف سال های اخیر، چنین اقدامی با هیاهو، جار و جنجال یا حاشیه سازی همراه نیست.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : حسین هرمزی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

گام‌های روحانی برای آتش‌بس


روحانی عزمش را برای مقابله با حملات اخیر اسرائیل علیه نوار غزه، پایان دادن به تنش اخیر و كمك به فلسطینیان جزم كرده است اما برخلاف سال‌های اخیر، چنین اقدامی با هیاهو، جار و جنجال یا حاشیه‌سازی همراه نیست.


روحانی

رژیم صهیونیستی دور تازه‌ای از حملات به نوار غزه را چند روزی است كه آغاز كرده است، اما گویا همانقدر كه فلسطینی‌ها مصمم هستند، روحانی نیز تصمیم به استفاده از همه ظرفیت‌ها برای پایان دادن به بحران دارد.

آتش متقابل، صدای انفجار و تشدید بحران آب و غذا و سلامتی برای مسلمانان غزه‌نشین تبدیل به خوراك سحر و افطار شده است. حسن روحانی می‌گوید باید با تمام توان جلوی این تنش و درگیری را گرفت و قرار داشتن در ماه مبارك رمضان هم ضرورت و فوریت این مسأله را بیشتر می‌كند.

در سكوت بسیاری از مجامع و نهادهای جهانی و برخی كشورهایی كه می‌توانند در ختم غائله مۆثر باشند، رئیس جمهوری اسلامی ایران فریاد بلند كرده و تلاش می‌كند توجه جهانیان را به مسأله فلسطین جلب كند تا شاید به كمكی باشد برای پایان یافتن این تنش‌ها؛ ولو بطور موقت.

روحانی برای این منظور، طی روزهای اخیر اقدامات مختلفی انجام داد؛ از صدور بیانیه تا مأموریت به وزیر امور خارجه و برقراری تماس‌های تلفنی جداگانه با مقامات برخی كشورهای مهم منطقه. او تقریباً در تمام این كنش‌ها، به نحوی تلاش كرد واكنش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی را درباره مسأله امروز غزه و فلسطین برانگیزد.

رئیس‌جمهور همچنین به عنوان رئیس دوره‌ای جنبش عدم تعهد با صدور بیانیه این جنبش که در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک منتشر شد، ضمن محکومیت شدید جنایات صهیونیست‌ها علیه فلسطینیان، از نهادها و مجامع مسئول خواست به وظایف قانونی و انسانی خود برای لغو فوری و کامل محاصره نوار غزه و ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه به مردم فلسطین عمل کنند

وی در تماس‌های تلفنی جداگانه‌ای با شیخ صباح الاحمد الجابر الصباح امیر کویت، رجب طیب اردوغان نخست‌وزیر ترکیه و سوسیلو بامبانگ یودهویونو رئیس‌جمهور اندونزی، ضمن ابراز نگرانی شدید از وضعیت مردم غزه، خواستار واکنش مناسب کشورها، مجامع و نهادهای بین‌المللی از جمله سازمان همکاری‌های اسلامی و اتحادیه عرب در برابر جنایات رژیم صهیونیستی شد.

رئیس‌جمهور همچنین به عنوان رئیس دوره‌ای جنبش عدم تعهد با صدور بیانیه این جنبش که در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک منتشر شد، ضمن محکومیت شدید جنایات صهیونیست‌ها علیه فلسطینیان، از نهادها و مجامع مسئول خواست به وظایف قانونی و انسانی خود برای لغو فوری و کامل محاصره نوار غزه و ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه به مردم فلسطین عمل کنند.

روحانی پیش از این نیز در پیامی به رۆسای کشورهای اسلامی، خواستار بکارگیری همه توان جهان اسلام برای لغو فوری و کامل محاصره نوار غزه و کمک به مردم مظلوم فلسطین شد و وحدت و انسجام کشورهای اسلامی علیه دشمنان را در این برهه زمانی بیش از هر زمان دیگری ضروری دانست.

به نظر می‌رسد كه حسن روحانی با عزمی جزم پا به میدان مقابله با تجاوزات اخیر علیه غزه گذاشته است. شاید این حجم یكباره برای اعتراض به حملات جنایتكارانه اسرائیل، به نوعی بی‌سابقه باشد اما روحانی همانطور كه در متون و مكالماتش بر لزوم استفاده از همه ظرفیت‌های موجود در جهت پایان دادن به بحران تاكید می‌كند، خود نیز قصد دارد تمام توان و ظرفیتش را بكار گیرد.

در همین راستا، وی در روز جمعه در تماس تلفنی با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه که در وین حضور دارد، از وی خواست تا کلیه امکانات جنبش عدم تعهد برای محکومیت و مقابله با جنایات صهیونیست‌ها در حمله نظامی بی‌رحمانه به نوار غزه بکار گرفته شود.

روحانی تلاش می‌كند تا كشورهای تأثیرگذار و مجامع منطقه‌ای و جهانی را به واكنش در برابر اتفاقات روزهای اخیر غزه وادار كند و در خلال این تلاش‌ها با هر كلامی كه علیه این حوادث مطرح می‌شود، رژیم صهیونیستی است كه منزوی و منزوی‌تر می‌شود

برخلاف برخی اتفاقاتی كه در سال‌های اخیر شاهد بویم، این بار مخالفت با جنایت‌های رژیم صهیونیستی و ایستادگی در برابر آن، با دو مۆلفه مهم همراه است؛ نكته مهم اول این است كه تلاش و تاكید روحانی تنها به ضرورت محكومیت شدید سیاست‌های رژیم صهیونیستی و مقابله با آن محدود نمی‌شود بلكه تلاش همه‌جانبه برای جلوگیری از ادامه این درگیری‌ها، بروز آتش‌بس و لزوم رساندن كمك‌های انسان‌دوستانه به فلسطینیان هم از نكات مهمی است كه بر آن تاكید می‌شود.

جمهوری اسلامی ایران از وقوع آتش‌بس و لااقل جلوگیری از تشدید بحران در حوزه فلسطین استقبال می‌كند و این یك گزاره قطعی و همیشگی است اما گاه صدایی كه از این سمت به دنیا منتقل می‌شد، تنها بر نابودی رژیم صهیونیستی تاكید داشت؛ آنقدر كه گاهی ضرورت توجه به نیازهای مردم فلسطین در حاشیه قرار می‌گرفت و دنیا را بیشتر متوجه موضع سلبی و تقابلی ایران می‌كرد تا موضع ایجابی و وجه حمایتی آن.

نكته مهم دوم، دوری از حاشیه‌پردازی و حاشیه‌سازی است كه در كنش‌ها و تلاش‌های روحانی متبلور است. روحانی از آرمان فلسطین و حقوق حقه فلسطینیان حمایت می‌كند اما این بار خبری از نفی هولوكاست، آن هم در یك مجمع رسمی بین‌المللی نیست تا بخواهد هزینه‌هایی بیشتر از فوایدش برای كشور ما به ارمغان بیاورد.

این بار بر خلاف آنچه در سال‌های اخیر شاهد بودیم، مواضع اتخاذ شده، بیشتر ایجابی است تا سلبی. روحانی تلاش می‌كند تا كشورهای تأثیرگذار و مجامع منطقه‌ای و جهانی را به واكنش در برابر اتفاقات روزهای اخیر غزه وادار كند و در خلال این تلاش‌ها با هر كلامی كه علیه این حوادث مطرح می‌شود، رژیم صهیونیستی است كه منزوی و منزوی‌تر می‌شود.

رئیس دولت یازدهم با اتخاذ چنین رویكردی به دستاوردی در عرصه داخلی نیز نائل می‌آید؛ بدین ترتیب كه عملاً تكلیف تندروهای هر دو تفكرِ موافق و مخالف حمایت از فلسطینیان در داخل كشور را با گفتمان دولت روشن می‌كند. تلاش‌های روحانی این پیام را دارد كه وی و دولت تحت ریاستش شعارهایی بر ضد حمایت از فلسطین را قبول ندارند و در عین حال معتقد نیستند كه حمایت از فلسطین صرفاً به معنی یك تقابل پرهزینه است.

حسن روحانی به عنوان رئیس‌جمهور ایران در اولین سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد طرح جهان بر ضد خشونت و افراطی‌گری (WAVE) را مطرح كرد كه به عنوان یك قطعنامه و با اجماع كشورها به تصویب رسید. حالا او قصد دارد شعار اعتدال را در خاورمیانه گسترش دهد تا شاید بستری برای صلح فراهم آید.

حسین آشنا

بخش سیاست تبیان


مطالب مرتبط:

دردسرهای یک تماس برای روحانی

رئیس جمهور چقدر دارایی دارد؟

تحلیل های اصلاح طلبانه از روحانی