تبیان، دستیار زندگی
مدیر گروه فقه و حقوق پزشکی جامعة المصطفی (ص) رشته فقه و حقوق پزشکی را پلی از دانشگاه به حوزه خواند و گفت: با ورود المصطفی به این عرصه، این رشته تخصصی شکل حوزوی-دانشگاهی به خود گرفت و راه‌اندازی شد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

رشته فقه و حقوق پزشکی در گفت و گو با مدیر گروه فقه و حقوق پزشکی جامعة المصطفی (ص)

حجت الاسلام واشیان

مدیر گروه فقه و حقوق پزشکی جامعة المصطفی (ص) رشته فقه و حقوق پزشکی را پلی از دانشگاه به حوزه خواند و گفت: با ورود المصطفی به این عرصه، این رشته تخصصی شکل حوزوی-دانشگاهی به خود گرفت و راه‌اندازی شد.

حجت الاسلام واشیان، از پزشکان حوزوی در گفت وگو با خبرگزاری حوزه، با اشاره به اهداف راه‌اندازی رشته نوین فقه و حقوق پزشکی در جامعة المصطفی (ص) گفت: دانش‌پژوهان مقطع دکتری و کارشناسی ارشد رشته تخصصی فقه و حقوق پزشکی، ضمن گذراندن واحدهای عمومی فقه و شناخت نسبت به حوزه‌ی علوم پزشکی و تحقیق و تحلیل موضوعات آن؛ زمینه استنباط‌های لازم را به دست خواهند آورد.

عضو کمیته منطقه‌ای اخلاق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی، با بیان این‌که رشته نوین فقه و حقوق پزشکی، پلی از دانشگاه به حوزه است، ابراز داشت: شروع تدوین این رشته به دو دهه قبل برمی‌گردد و با ورود المصطفی به این عرصه، این رشته‌ی تخصصی شکل حوزوی-دانشگاهی به خود گرفته و راه‌اندازی شده است.

این پزشک حوزوی، پرورش نیروهای متخصص و ایجاد استنباط متجزی در حوزه‌ی فقه پزشکی را از مهم‌ترین اهداف رشته فقه و حقوق پزشکی عنوان کرد و ابراز داشت: تحقیق، تدریس و تألیفات تخصصی و نیز بر عهده گرفتن مشاغل اجرایی تخصصی در حوزه فقه و حقوق پزشکی از مهم‌ترین رویکردهای این رشته می‌باشد.

عضو گروه پزشکی مرکز موضوع شناسی فقهی، با بیان این‌که از فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توان در حوزه‌ی ارائه مشاوره تخصصی به مراجع عظام تقلید، اساتید و فرهیختگان حوزه استفاده کرد، افزود: شرکت در همایش‌های ملی و فراملی در حوز‌ های میان‌رشته‌ای فقه و حقوق پزشکی و نیز نقد و ارزیابی قوانین و شرکت در کمیسیون های تخصصی، از مهم‌ترین حوزه‌های فعالیتی دانش‌آموختگان رشته فقه و حقوق پزشکی به شمار می‌رود.

گستره‌ی ورود رشته فقه و حقوق پزشکی

مدیر گروه فقه و حقوق پزشکی جامعة المصطفی (ص) با تأکید بر این که گستره‌ی ورود رشته فقه و حقوق پزشکی به نوعی دربردارنده زندگی بشر قبل از تولد تا بعد از مرگ است، تصریح کرد: در رشته فقه و حقوق پزشکی می‌توان به کنکاش در موضوعاتی چون فقه النکاح، فقه جنین، فقه سلامت اطفال و کودکان، فقه بلوغ، فقه سلامت ازدواج، فقه سلامت فردی، فقه سلامت اجتماعی، فقه پزشکی قانونی، فقه بهداشت و درمان، فقه بهزیستی و توانبخشی، فقه تغذیه، فقه تحقیقات نوین پزشکی اشاره کرد.

حجت الاسلام واشیان ضرورت توجه به فقه پزشکی را مد نظر قرار داد و یادآور شد: در مباحث آموزشی این رشته، دانش‌پژوه، علاوه بر گذراندن دروس عمومی، با شاخه‌های مختلف علوم پزشکی و پزشکی قانونی، آیات و احکام طبی، پژوهش در احادیث فقه پزشکی، موضوع شناسیِ فقهی در حوزه علوم پزشکی و نیز تشریحِ قواعدِ فقه پزشکی، آشنا خواهد شد.

موضوعات

وی با بیان این که فقه استدلالی در حوزه‌ی معاینه بیماران، درمان و تحقیقات نوین پزشکی و نیز استنباط فقهیِ آن، از مهم‌ترین موضوعات مطرح در دوره‌ی دکترایِ رشته فقه و حقوق پزشکی است، خاطرنشان کرد: در مقطع کارشناسی ارشدِ این رشته نیز موضوعاتی چون آشنایی با فتاوای پزشکی، طب سنتی، مفردات عربی، آیات پزشکی، مباحث تخصصی و نیز فقه الطب از منظر بهداشت، درمان، آموزش پزشکی و توان بخشی مطرح شده و حوزه‌های تحقیقاتی در مسائل عمومی طب و مسائل مستحدثه و جدید مورد نقد و بررسی قرار می‌گیرد.

این پزشک حوزوی، تدریس واحدهایی همچون آشنایی با متون کلاسیک جهان اسلام در حوزه طب، تاریخ پزشکی، اخلاق پزشکی، تاریخ فقه پزشکی در سده اخیر و مطالعه تطبیقی قوانین در حوزه علوم پزشکی را از مهم‌ترین واحدهای درسی اختیاری عنوان کرد و ابراز داشت: رشته فقه و حقوق پزشکی به صورت نظامی جامع، در حوزه فقه الطب یا به عبارت زیباتر فقه و حقوق سلامت تبلور می‌یابد.

مدیر گروه فقه و حقوق پزشکی جامعة المصطفی (ص)، بکارگیری، حضور کارگاهی و آزمایشگاهی و همچنین سفرهای علمی برای موضوع شناسی مباحث علوم پزشکی را از مهم‌ترین ویژگی‌های آموزشی رشته فقه و حقوق پزشکی عنوان کرد و افزود: اساتید این رشته از بین فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی و نیز دانش‌آموختگان مقاطع تخصصی و فوق تخصصی رشته‌های حوزوی و دانشگاهی انتخاب می‌شوند.

وی، ایجاد فضای ارتباطی تنگاتنگ میان حوزه علوم اسلامی و وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی را یکی دیگر از ویژگی‌های این رشته حوزوی و دانشگاهی برشمرد و تصریح کرد: دانش‌آموختگان رشته فقه و حقوق پزشکی به صورت مداوم با مراکز بهداشتی، درمانی، توان بخشی، آموزش علوم پزشکی، پزشکی قانونی و نیز با مراکز موضوع شناسی و مۆسسات تحقیقاتی میان‌رشته‌ای در حوزه فقه و حقوق پزشکی، در ارتباط خواهند بود.

حجت الاسلام واشیان، در ادامه، با بیان این که دانشجویان رشته فقه و حقوق پزشکی از میان طلاب و دانشجویان ایرانی و غیر ایرانی پذیرش خواهند شد، خاطرنشان کرد: گروه فقه و حقوق پزشکی در حال حاضر در ساختمان مرکز آموزش عالی فقه مجتمع امین قم وابسته به جامعة المصطفی (ص) مستقر بوده و در دو شیفت صبح و عصر، آماده مشاوره و ارائه خدمات آموزشی و پژوهشی است.

شرایط پذیرش

مدیر گروه فقه و حقوق پزشکی جامعة المصطفی (ص)، شرایط پذیرش دانش‌پژوه در رشته فقه و حقوق پزشکی را مورد توجه قرار داد و گفت: دانش‌آموختگان دوره کارشناسی ارشد فقه و حقوق پزشکی و دانشگاه‌های علوم پزشکی و نیز دارندگان سطح سه حوزه، می‌توانند در دوره دکترای رشته فقه و حقوق پزشکی ثبت نام نمایند.

حجت الاسلام واشیان در پایان یادآور شد: از دانش‌آموختگان دانشگاه‌های علوم پزشکی که اکنون در حال گذراندن علوم حوزوی و اسلامی هستند و یا حوزویان شاغل به تحصیل در رشته‌های علوم پزشکی، دعوت می‌شود تا در مقطع کارشناسی ارشد و دکترای رشته فقه و حقوق پزشکی شرکت کنند.


منبع: خبرگزاری حوزه

تنظیم: محسن تهرانی - بخش حوزه علمیه تبیان