تبیان، دستیار زندگی
آیا اقدامات دولت نوری مالکی علیه داعش در عراق موثر خواهد شد و یا سلفی ها می توانند عراق را به سوریه دوم تبدیل کنند؟
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

داعش عراق را می بلعد؟


آیا اقدامات دولت نوری مالکی علیه داعش در عراق موثر خواهد شد و یا سلفی ها می توانند عراق را به سوریه دوم تبدیل کنند؟
داعش

حکومت اسلامی عراق و شام (به عربی: الدولة الاسلامیة فی العراق والشام) یا داعش یکی از گروه‌های شورشی فعال در عراق و سوریه است. این گروه در اوایل سال‌های جنگ   آمریکا درعراق با تفکرات بنیادگرایی سلفی و تحقق حکومت اسلامی شام و عراق تاسیس شد ودر 15 اکتبر 2006 این گروه به یک سازمان فراگیر برای گروه‌های شورشی عراق تحت عنوان حکومت اسلامی عراق تبدیل شد.

همان طور که از نام این سازمان مشخص است، گزیدن نام "دولت اسلامی" نشان از آرمانشهر این سازمان برای عراق و سوریه با بنیاد نهادن حکومتی بر مبنای اسلام البته با گرایش سلفی  ، دارد. نماد این سازمان شعار لا اله الا الله، محمد رسول الله منقش بر پرچمی سیاه رنگ است.

به کار بردن نام شام (به جای سوریه) که منطقه ای به گستردگی سوریه، اردن، لبنان، اسرائیل و فلسطین و بخش هایی از غرب عراق و صحرای سینا را شامل می شد، ریشه های فکری این سازمان را نشان می دهد. با گزیدن این نام، بازگشت به دوران اقتدار خلافت اموی، آرمان این سازمان است.

این گروه در سال 2004 متعهد به وفاداری و حمایت از القاعده شد و به عنوان القاعده عراق مشهور شد. ولی به علت جنایت های بسیار خشونت امیز و تکفیر گروه های دیگر سلفی و کشتار عناصر القاعده در سوریه باعث انشعاب از القاعده شد.

ایمن الظواهری سرکرده القاعده با رد هر گونه ارتباط میان القاعده و داعش، مدعی شد که میان این دو گروه از لحاظ روش و عملکرد تفاوت وجود دارد. وی افزود: القاعده بر مبارزه با آمریکایی ها و پیشگیری از جنگهای دیگر تاکید دارد و از عملیاتهایی که در آنها خونهای زیادی بر زمین می ریزد، می گریزد! ما از عملیات در مساجد ، بازارها و مناطق مسکونی اجتناب می کنیم و همچنین با درگیری با دیگر گروههای مسلح مخالف هستیم!

به کار بردن نام شام (به جای سوریه) که منطقه ای به گستردگی سوریه، اردن، لبنان، اسرائیل و فلسطین و بخش هایی از غرب عراق و صحرای سینا را شامل می شد، ریشه های فکری این سازمان را نشان می دهد. با گزیدن این نام، بازگشت به دوران اقتدار خلافت اموی، آرمان این سازمان است

داعش در نیمه دوم سال 2013 نزدیک به 1400 خانه را در عراق منفجر و ویران کرد. طی این حملات 1996 نفر کشته و 3021 نفر زخمی شدند.

در دی 1392/ژانویه 2014 پس از به آتش کشیدن چادر معترضین در استان‌های سنی‌نشین عراق توسط نیروهای امنیتی، و عقب نشینی ارتش از دو شهر رمادی و فلوجه، نیروهای حکومت اسلامی عراق و شام از این فرصت استفاده کرده و نیمی از شهر فلوجه و قسمتی از شهر رمادی را به تصرف خود درآورده و در این دو شهر به ایجاد ایستگاه‌های ایست و بازرسی مبادرت کردند. عشایر عراق در نبود ارتش به مقابله با این گروه می‌پردازند. در نهایت داعش توانست کنترل کامل فلوجه را در دست بگیرد. ولی طی نبرد سرکرده داعش در رمادی کشته و کنترل این دو شهر از دست آنان خارج شد. هرچند داعش برای فلوجه یک والی تعیین کرده است. پس از عقب‌نشینی داعش از این دو شهر در عملیات انتقام محمد در صحرای الانبار ، نبرد میان عشایر منطقه ، پلیس محلی ، ارتش عراق، نیروهای داوطلب از دیگر مناطق عراق از یک طرف و نیروهای داعش از طرف دیگر در استان الانبار عراق در جریان است.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از شبکه المیادین، نوری المالکی نخست وزیر عراق در مصاحبه‌ای که روز شنبه منتشر شد، ‌اعلام کرد که عربستان سعودی و قطر با حمایت از گروه‌های شورشی فعال در عراق، اوضاع این کشور را بی‌ثبات کرده‌اند.

داعش

وی عربستان سعودی و قطر را مسئول بحران امنیتی جاری در کشورش خواند و درباره افرادی که وی را به حاشیه راندن اهل‌سنت در عراق متهم می‌کنند، گفت: این افراد، گروهی فرقه‌‌ای هستند که با تحریک عربستان و قطر اهداف و سیاست‌های کشورهای خارجی را دنبال می‌کنند.

نخست وزیر عراق اعلام کرده بود که برخی از کشورها که نمی‌خواهند داعش در داخل این خاکشان حضور داشته باشد، مایل به حضور این گروهک تروریستی در عراق هستند. این کشورها اخیراً احکامی علیه کسانی که به داعش و گروه‌های مسلح دیگر وابسته باشند صادر کرده‌اند اما در عراق به‌دلایل طایفه‌ای و فرقه‌‌گرایانه از داعش حمایت می‌کنند.

شبكه المیادین به نقل از ثˆنوری المالكیثˆ نخست وزیر عراق اعلام كرد، یكسره شدن نبرد با گروه های تروریستی در شهر فلوجه قریب الوقوع است.

نوری المالكی طی سخنانی از اهالی شهر فلوجه خواست برای آزادسازی این شهر از دست تروریست ها كمك كنند.

وی از سازمان ملل متحد هم خواست وضعیت خطرناك در شهر فلوجه را درك كند.

حدود 4 ماه پیش تروریست های گروه موسوم به ثˆداعشثˆ كنترل شهر فلوجه در استان الرمادی واقع در غرب عراق را در دست گرفتند.

این گروه تروریستی شهر الرمادی مركز استان الانبار را هم اشغال كرده بود، اما نیروهای دولتی به تروریست ها اجازه ندادند مدت زیادی در این شهر بمانند.

از آنجا كه محل های استقرار تروریست های داعش در بین خانه های مسكونی مردم غیر نظامی شهر فلوجه واقع شده، حمله نیروهای دولتی به این شهر می تواند به كشتار غیر نظامیان منجر شود و به همین علت طی این مدت دولت عراق بارها از مردم و به خصوص عشایر استان الانبار خواسته تروریست ها را از فلوجه بیرون كنند تا نیازی به دخالت نیروهای دولتی نباشد، اما طی 4 ماه گذشته این درخواست دولت عراق با پاسخ عملی عشایر مواجه نشده است.

این گروه در سال 2004 متعهد به وفاداری و حمایت از القاعده شد و به عنوان القاعده عراق مشهور شد. ولی به علت جنایت های بسیار خشونت امیز و تکفیر گروه های دیگر سلفی و کشتار عناصر القاعده در سوریه باعث انشعاب از القاعده شد

در پی ضربات سنگین نیروهای عراقی به گروه داعش در مناطق مختلف استان الانبار، افراد این گروه با تصرف یكی از سدهای مهم عراق، جریان آب برخی مناطق این كشور را قطع كردند. این امر نگرانی مردم و مسئولان و علمای عراقی را نسبت به احتمال بروز فاجعه انسانی در مناطق بدون آب بر انگیخت.

المالكی در واكنش به جدیدترین جنایت داعش افزود: مشكل آب باید حل شود و دولت اقدامات خود را برای یكسره كردن این موضوع آغاز كرده است.

وی تاكید كرد: به هیچ وجه اجازه نمی دهیم به دلیل اقدامات خصمانه گروهی قاتل، مردم از تشنگی بمیرند. ما مسئول دفاع از عراق، ملت و روند سیاسی و دمكراسی در كشور هستیم كه گروه های تروریستی خواستار نابود كردن آن هستند.

در نهایت به نظر می رسد به علت پیروزی قطعی بشار اسد در سوریه و درک جامعه بین الملل از خطرات رشد گروه های تروریستی مانند داعش در منطقه و اشتراک منافع بین ایران و امریکا در نابودی گروه های افراطی مانند داعش در منطقه به زودی ارتش عراق می تواند تمامی عناصر افراطی داعش را از خاک خود بیرون کرده و به صلح پایدارتری در منطقه خاورمیانه کمک کند.

محبوبه شهرابی

بخش سیاست تبیان