تبیان، دستیار زندگی
لادیسلاو ساتنار یکی از هنرمندان پیشرو در زمینه گرافیک اطلاعاتی بود. هنرمندی که مشعل دار اندیشه ای در هنر گرافیک بود که امروزه توسط هنرمندان گرافیست بزرگی چون ادوارد تافت و ریچارد سول ورمن دنبال می شود.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ساتنار و مدرنیسم مقدماتی


"لادیسلاو ساتنار" یکی از هنرمندان پیشرو در زمینه گرافیک اطلاعاتی بود. هنرمندی که مشعل دار اندیشه ای در هنر گرافیک بود که امروزه توسط هنرمندان گرافیست بزرگی چون "ادوارد تافت" و "ریچارد سول ورمن" دنبال می شود.

ساتنار و مدرنیسم مقدماتی

برای طیف گسترده ای از شرکت های آمریکایی، فعالیت های "ساتنار" توانسته سیستم هنر گرافیک را توسعه دهد که این گسترش روشنگر مقادیر زیادی از اطلاعات پیچیده، تبدیل داده های کسب و کار به واحدهای قابل هضم بود.

در زمانی که برای اولین بار کدهای شهری برای تلفن معرفی شدند، "ساتنار" مردی بود که مسئول این مهم شد و همین امر باعث شد امریکایی ها همواره او را بیاد داشته باشند.

تایپوگرافی کاربردی و پیکر نگاری او به عنوان بخشی از برنامه های طراحی های مختلف برای سیستم "بل" در دهه های 1950 و 60 ، باعث شد که دسترسی به برخی مرکز عمومی چون اورژانس آسان و سهل الوصول باشد. دیدگاه های او در هنر گرافیک کاربردی، نقطه عطفی در زمینه خدمات رسانی و گرافیک های بصری بود.

خود او در این باره می گوید: " "عدم وجود نظم و انضباط در حال حاضر برای محیط زیست شهری صنعتی ما شرایط بصری را فراهم کرده ، که محیطی درهم و برهم، گیج و پر هرج و مرج تولید کرده است."

همین نگرش باعث شد وی به دنبال تغییر در آنچه زندگی شهری از لحاظ بصری اقتضاع می کرد، برآید و موجی از سادگی تصویری مانند آنچه دِستیل دنبال می کرد را در هنر گرافیک بصری و گرافیک تبلیغاتی بوجود آورد.

"لادیسلاو ساتنار" باعث گرایش مدرنیسم مقدماتی اروپای مرکزی به طراحی ایالات متحده شد. این تحول ، ناشی از نگرشی تحلیل گرانه بود که بر اهمیت عناصر تایپوگرافی و نمادها تاکید داشت.

ساتنار و مدرنیسم مقدماتی

طراحی های وی به خاطر صراحت و صداقت موجود در آنها، کارهایی متمایز محسوب می شدند.

"ساتنار " در آکادمی هنرهای تزئینی و دانشگاه فنی پراگ آموزس دید و بعدها در آنجا استاد طراحی شد. او از سال 1932 تا 1939 مدیر مدرسه دولتی هنرهای گرافیکی پراگ بود. وی به تاثیر د-استیل و کانسترکتیویسم اهمیت بسیار می داد، زیرا این دو از نگرشی تزئینی و مصنوعی گرفته شده بودند و از تبادل نظر بین طراحان بین المللی دهه 1920 بهره می بردند.

کاربرد منطقی ارتباطات تصویری به شدت مورد توجه "ساتنار" واقع شد و همان طور که "کارل تیگه"  طراح اهل چکسلواکی و پیرو سبک "ساتنار" اظهار کرده است، وی امیدوار بود باعث پیشرفت طراحی از شکل یک هنر به سمت علم شود.

از آنجا که "ساتنار" تحلیلگر نیز بود، چنین استدلال می کرد که فرایند طراحی باید بر اساس تفکر و اصول مشخصی بنا شود، نه بر اساس قوانین و فرمول

اولین کارهای مهم ساتنار برای انتشارات "دِروزستُرنی –پراگ" در شهر پراگ بود. شرکت آینده نگری که به صورت گروهی اداره می شد .

ساتنار و مدرنیسم مقدماتی

در سال 1939 "ساتنار" به عنوان طراح اصلی غرفه چکسلواکی در نمایشگاه جهانی نیویورک انتخاب گردید. پس از آن در امریکا ماندگار سد و شهروند ایالات متحده گردید. در اینجا بود که وی درک کاملی از معنای تئوری های طراحی اش به دست آورد. وی بزودی در دنیای طراحی امریکا جای خود را تثبیت کرد و برای مجلات "فُرچن" و "اسکوپ" طراحی روی جلد انجام داد.

یکی از بهترین کارهای "ساتنار" طراحی کاتالوگ "سوییت" بود. وی در خلال سال های 1941 و 1960 برای این شرکت، سیستم گرافیکی منسجمی را اجرا کرد که ساختار کلی اطلاعات فنی و صنعتی را در بر می گرفت.

ساتنار در فعالیت های بعدی خود، چندین کتاب درباره برنامه ریزی اطلاعات تصویری چاپ کرد. بعضی از این کتاب ها عبارتند از:

"جریان تنظیم شده اطلاعات تصویری ، شکل، خط و رنگ "(1943)

"طراحی نیروی حقه های تصویری" (1953)

"طراحی تصویری در عمل، اصول و اهداف"(1961)

ساتنار و مدرنیسم مقدماتی

"ساتنار" در نظر داشت زبانی تصویری که بتواند با نیازمندی های زندگی مدرن هماهنگ باشد، تعریف کند. وی با این استدلال که جریان اطلاعات کاربردی برای درک سریع تر، امری لازم و ضروری است، تلاش نمود تا نیازهای طراحی ارتباطات را کاهش دهد. این امر باعث جلب توجه چشم ها، تسهیل تصاویر بصری برای سرعت خواندن و ارائه پی در پی تصاویر برای وضوح بیشتر انها می شد.

از آنجا که "ساتنار" تحلیلگر نیز بود، چنین استدلال می کرد که فرایند طراحی باید بر اساس تفکر و اصول مشخصی بنا شود، نه بر اساس قوانین و فرمول. وی همانند "شیکولد" مجموعه طراحی های اطلاعاتی، از شناسه های یکسان، تبلیغات تجاری و مصرفی، کاتالوگ های صنعتی و طراحی مجلات گرفته تا نشانه ها و نمادها را تحلیل می کرد.

آنچه کارهای "ساتنار" را از نظریات طراحان اروپایی متمایز می نمود، افزایش حوزه های جدید بود که ایالات محده زمینه آنها را برای طراحان گرافیک فراهم آورده بود.

 سمیه رمضان ماهی

بخش هنری تبیان


منابع:

یک قرن طراحی گرافیک، مولف جرمی آینسلی، ترجمه آزاده اعتصام و محبوبه توتونچیف انتشارات یساولی

سایت اینترنتی AIGA

Copyright 1997 by The American Institute of Graphic Arts

مطالب مرتبط:

داستیل در هنر گرافیک

داستیل جنبشی انتزاعگرا