تبیان، دستیار زندگی
سازوکار شبکه یک در تولید تله فیلم های نوروزی نشان از آن داشت که مسئولان این شبکه به اعتبار مجموعه پرطرفدار «پایتخت» ابایی از روی آنتن فرستادن کارهای ضعیف نداشتند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

«پاشنه بلند» و «دکتر سه سوت» در شبکه ملی!

این تله‌فیلم‌ها چطور از شبکه یک سر درمی‌آورند؟


سازوکار شبکه یک در تولید تله فیلم های نوروزی نشان از آن داشت که مسئولان این شبکه به اعتبار مجموعه پرطرفدار «پایتخت» ابایی از روی آنتن فرستادن کارهای ضعیف نداشتند.

پرکردن آنتن با «پاشنه بلند» و «دکتر سه سوت»

چهار تله فیلم «دکتر سه سوت» به کارگردانی کاظم راست‌گفتار، «پاشنه بلند» ساخته علی عطشانی، «سه میلیون دلار ناقابل» به کارگردانی امیر شیرمحمدی، «سه ماه و ده روز» ساخته مجتبی یاسینی در نوروز سال جاری روی آنتن شبکه یک رفتند که همگی از تولیدات جدید این شبکه بودند.

شیوه کاری که برای تولید این تله‌فیلم‌ها به کار گرفته شد، تولید با سرعت بالا و گرد هم آوردن گروه‌هایی بود که جمع و جور و آماده کردن فیلم‌ها در مدت 20 تا 25 روز بود. نتیجه نیز همانی بود که روی آنتن دیده شد و حاصلی بیش از پر کردن آنتن نداشت.

تجربه نشان داده به طور کلی نباید انتظار بالایی از تله‌فیلم‌ها به لحاظ کیفی داشت، اما حتی با این پیش‌فرض وقتی تله‌فیلمی از شبکه یک به عنوان محصول این شبکه پخش می‌شود، انتظار کیفیتی در حد استاندارد از آن می‌رود. مشکل زمانی بروز می‌کند که تله‌فیلم‌های تولیدی شبکه یک تفاوتی با آنچه به عنوان فیلم‌های به اصطلاح شانه تخم‌مرغی در سوپرمارکت‌ها به فروش می‌رسد نداشته باشد.

نکته دیگری که در مورد تولیدات نوروزی شبکه یک قابل توجه است، اسامی این فیلم‌هاست. این شبکه اغلب روی اسامی فیلم‌هایی که قرار است تولید کند حساسیت بالایی دارد، اما این حساسیت روی اسامی در تولیدات نوروزی فراموش شده است. اگر نام شبکه یک از ابتدای فیلم‌ها حذف شود، گویا این فیلم‌ها از تولیدات شبکه نمایش خانگی و فیلم‌های کمدی شانه تخم‌مرغی هستند:‌ «دکتر سه سوت»، «پاشنه بلند»، «سه میلیون دلار ناقابل» و....

در کنار این‌ها برخی اتفاقات خلاف قوانین نوشته و نانوشته شبکه یک در تولید تله‌فیلم‌ها این پرسش را به وجود می‌آورد که آیا اصلا چیزی به عنوان نظارت کیفی روی این تله‌فیلم‌ها وجود داشته؟

خلاف روال همیشگی

سال‌هاست تهیه‌کنندگی و کارگردانی کاری که در شبکه یک تولید می‌شود برعهده یک نفر قرار نمی‌گیرد، حتی فردی در سطح کاری سیروس مقدم هم تهیه‌کننده‌ای غیر از خود را به عنوان مسئول معرفی می‌کند. در این وضعیت سیدمجتبی یاسینی دو تله فیلم «یک ماه و ده روز» و «دنیای آقای سخی» را خود تهیه و کارگردانی کرده است.

اینکه چطور در این مورد قانون نانوشته یکی نبودن تهیه‌کننده و کارگردان در شبکه یک نادیده گرفته شده، چیست، روشن نیست.

آنتن خالی نماند

بعد از پیگیری‌های چند باره برای گفت‌و‌گو با مسئول تولید تله‌فیلم‌های شبکه یک، فرد مسئولی پاسخگو نشد و در نتیجه یکی از کارمندان روابط عمومی توضیحاتی را در مورد سطح کیفی کارهای تولید شده در این شبکه ارائه کرد.

او در مورد سازو کاری که برای تولید این تله‌فیلم‌ها به کار گرفته می‌شود توضیح داد که فیلم‌نامه‌های تصویب شده در شبکه موجود است و حالا تهیه‌کنندگان با مراجعه از این فیلمنامه‌ها کاری را انتخاب می‌کنند و با گزینش خود کارگردانی را می‌آورند.

نکته قابل توجه در مورد صحبت‌های این کارمند روابط عمومی این بود که وقتی تهیه‌کنندگان قدم جلو می‌گذارند خود هزینه را متقبل می‌شوند، بخشی از بودجه را از شبکه می‌گیرند و بخش دیگری می ماند که آن را به مرور دریافت می‌کنند. در این معادله شبکه چیزی از دست نمی‌دهد به این ترتیب که فردی مسئولیت ساخت فیلمنامه مصوب را برعهده می‌گیرد، با بودجه خود پیش می‌آید، بخشی از مبالغ هزینه‌ها را دریافت می‌کند و کاری می‌سازد که می‌تواند آنتن خالی را نجات دهد و این نجات دادن آنتن خالی خود نکته مهمی است.

«سه میلیون دلار ناقابل» را علی شیرمحمدی ساخته و امیر شیرمحمدی آن را تهیه کرده است؛ فیلمی که بهروز افخمی، همسر خواهر شیرمحمدی‌ها مسئولیت مشاوری آن را برعهده داشته است. نکته در اینجاست که کارگردان و تهیه‌کننده با این هزینه کم، یک فیلم جمع و جور و خوش ساخت تولید نکرده‌اند، بلکه نتیجه فیلمی بود که رد و خطی از اعتبار شبکه یک را نمی‌توان در آن یافت.

نتیجه معادله پول نقد از جیب تهیه‌کننده و فیلمنامه‌هایی که سال‌ها منتظر مانده‌اند و آنتنی که به این ترتیب از خالی ماندن نجات می‌یابد، گویا معادله رضایت‌بخشی برای مسئولان شبکه است و به همین دلیل است که حاضرند اعتبار شبکه یک را با همین استدلال زیر سئوال ببرند.

کارها در دست یک فیلم اولی

«سه میلیون دلار ناقابل» را علی شیرمحمدی ساخته و امیر شیرمحمدی آن را تهیه کرده است؛ فیلمی که بهروز افخمی، همسر خواهر شیرمحمدی‌ها مسئولیت مشاوری آن را برعهده داشته است.

نگاهی به این تله‌فیلم که با حضور بازیگرانی چون سینا رازانی و نعمیه نظام‌دوست ساخته شده بود و لوکیشن اصلی آن یک ماشین فولکس بود، نشان از پایین بودن هزینه‌های تولید دارد، نکته در اینجاست که کارگردان و تهیه‌کننده با این هزینه کم، یک فیلم جمع و جور و خوش ساخت تولید نکرده‌اند، بلکه نتیجه فیلمی بود که رد و خطی از اعتبار شبکه یک را نمی‌توان در آن یافت.

معمولا ساخت تله‌فیلم‌های شبکه یک به افرادی سپرده می‌شود که سابقه‌ای در زمینه کارگردانی فیلم سینمایی، مجموعه تلویزیونی و ساخت تله‌فیلم داشته باشند که این بار این قانون نانوشته نقض شد و فردی که سابقه‌ای در این زمینه نداشت، تله‌فیلم نوروزی شبکه یک را کارگردانی کرد.

بخش سینما و تلویزیون تبیان


منبع : خبرآنلاین / سمیه علیپور

مطالب مرتبط:

‌تله‌فیلم‌ها مانند دیگ زودپز شده‌اند    

از تله فیلم کپی کردن!    

تبی که قصد فروکش ندارد!