تبیان، دستیار زندگی
تبیان هفته گذشته مطلبی با عنوان آیا از یارانه انصراف می دهید یا خیر؟ منتشر کرد و از کاربران خود خواست نظرات خود در مورد این سوال را ارسال کنند. همان طور که پیش بینی می شد کاربران تبیان از این سوال استقبال کردند و نظرات بسیاری را برای ما فرستادند. بسیاری
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : محسن جندقی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مردم درباره یارانه چه گفتند؟


تبیان هفته گذشته مطلبی با عنوان "آیا از یارانه انصراف می دهید یا خیر؟" منتشر کرد و از کاربران خود خواست نظرات خود در مورد این سوال را ارسال کنند. همان طور که پیش بینی می شد کاربران تبیان از این سوال استقبال کردند و نظرات بسیاری را برای ما فرستادند. بسیاری از مردم عنوان کردند که برای دریافت یارانه ثبت نام خواهند کرد و یارانه نقدی را حق خود می دانند. خیلی ها هم سوالات بسیاری برایشان مطرح شده بود و نتوانسته بودند در مورد انصراف یا ثبت نام تصمیم بگیرند. بسیاری از کاربران هم سوالات اساسی داشتند و از مسوولان خواستند که به این سوالات و ابهامات پاسخ بگویند. در مطلب زیر نظرات کاربران را دسته بندی کردیم و برخی از آنها را منتشر می کنیم. سعی خواهیم کرد فردا نیز به اکثر این سوالات پاسخ دهیم تا برخی از ابهامات برطرف شود.

مسوولان یارانه می گرفتند؟
یارانه ،اقتصاد

خیلی از کاربران تبیان از تبلیغات عجیب و غریب دولت مبنی بر انصراف مردم از یارانه تعجب کرده بودند. همچنین بعد از انتشار خبر انصراف بسیاری از مسوولان، مخاطبان ما سوال کرده بودند که مگر مسوولان با درآمدهای آنچنانی یارانه دریافت می کرده اند که حالا می خواهند انصراف دهند؟ یکی از کاربران در این باره نوشته است: "من وهمسرم از دور اول تصمیم به عدم دریافت یارانه گرفتیم درتعجبم مسئولین محترم چگونه یارانه مرحله اول را گرفتند واینک... اعلام انصراف از دریافت آن مینمایند این عمل در جامعه اسلامی شدیدا قبیح بوده وبا اعلام انصرااف از قبح آن کاسته نخواهد شد فردی که با حقوق چند میلیونی نتوانداز80000تومان چشم بپوشد وچند سال یارانه مانند افرادندار دریافت نمایدوادعای خدمت به مردم نماید در نزد خدا این عمل خلاف اخلاق اسلامی را چگونه پاسخ خواهد داد......."

تعهدات مسوولان

کاربرانی که از دریافت یارانه انصراف داده اند نیز اظهار امیدواری کرده اند که مسوولان بتوانند از عهده قول و قرار و تعهدات خود بر بیایند. کاربری با شناسه "Shirvanianarak" نوشته است: "بنده با توجه به اینکه می بینم در جامعه هستند کسانی که محتاج به یارانه هستند و الحمدلله بنده خیلی نیازمند نیستم ،از نامنویسی صرف نظر می کنم. امیدوارم مورد قبول خدا قرار گیرد و مسئولین هم به مسئولیت خود و تعهداتشان عمل کنند و اجازه ندهند که پول های بیت المال بدست گروهی که دارای ارتباطات خاص هستند و می توانند بیت المال را سرکیسه کنند مانند کسانی که پولهای زیادی از مملکت بردند و متاسفانه اقدامی هم برای برگرداندن آنها نشد،بیافتد. واین پولها را بدست نیازمندان واقعی برسانند."

حقوق کم و عدم انصراف

بسیاری از مخاطبانی که قصد نداشتند از دریافت یارانه انصراف بدهند نیاز واقعی را علت این کار اعلام کردند. در این بین کاربرانی که حتی حقوق بالای دو میلیون و 500 هزار تومان هم دریافت می کردند وجود داشتند. مثلا یک مخاطبی نوشته :"من انصراف نمی دهم.چون حقوق من به عنوان یک مهندس مخابرات در حوزه خلیج فارس و در آسیا ماهی بین 10 تا 15 میلیون تومان است ولی تو ایران دارم 2.5 میلیون حقوق میگیرم حالا محاسبه بفرمایید من چقدر دارم به دولت یارانه میدم.البته این در مورد سایر حقوق بگیران وکارگران هم صدق میکنه..."

یا کاربر دیگری نوشته :"من بیست و هشت ساله كارمندم و هنوز نیمه ماه نرسیده حقوقم تموم میشه یك پسر دارم 2 ساله عقد كرده و نمیتونه همسرش رو به علت گرونی و نداشتن خونه و شغل مناسب به خونه خودش ببره ،یك دختر دارم كه كلی هزینه جهیزه اش میشه كجا باید خرج اونا را در بیارم ،تازه دولت با ثبت نام در این دوره ،هم به مردم توهین كرده و هم داره تهدید میكنه..."

مخاطب دیگری نوشته :"من انصراف نمیدم چون هرچی درآمد دارم در طول سال میریزم به حساب دانشگاه ومدرسه بچه هام ودر حقیقت همه درآمدم دوباره برمیگرده به دولت حداقل با یارانه قبضهای سرسام آور آب وبرق وگاز وتلفن رو پرداخت میکنیم که باز هم برمیگرده به جیب دولت اما خدا وکیلی رییس جمهور داره حرفی رو که روز مناظره زدند رو اجرایی میکنه ایشون گفتن ما کاری می کنیم که یارانه که نگیرید هیچ بلکه یه چیزی هم دستی به ما بدهید."

کاربرانی که از دریافت یارانه انصراف داده اند نیز اظهار امیدواری کرده اند که مسوولان بتوانند از عهده قول و قرار و تعهدات خود بر بیایند

کاربر دیگری نوشته است :" همانطور که یکی از دوستان فرمودتد باید دید یارانه رو برای چی می دادند؟ حالا روی چه حساب و کتابی قراره قطعش کنند؟ وقتی هنوز به شاخص و معیار درستی برای دادن و ندادن یارانه نرسیدن چطور همچین تصمیمی گرفتن؟

آیا این سوال پیش نمی آید که دولت دلش می خواهد خیلی راحت بدون زحمت بیشتر برای کمبود بودجه اینکارو انجام بدهد؟

بنده که واقعا نیازمند یارانه هستم. پس برای چی باید انصراف بدهم؟ لطفا اعضای دولت پاسخ بدهند. برای چی انصراف بدیم؟"

در بین مخاطبانی که واقعا به پول یارانه نیاز دارند بعضی ها هم بودند که به یارانه نیاز نداشتند اما به علل نامعلوم خواهان دریافت یارانه نقدی است. مانند این کاربر که نوشته :"چرا دروغ بگم

5 تا خونه دارم

حقوقمم 5 تومنه ماهی

انصراف نمیدم كه هیچ

در امدمو میزنم كمتر از 600 تومن.

چرا؟ چون از دولت بهم هیچی تعلق نگرفته

چند سال نه بخور نه بپوش اخرش كه چی

میخوان بیان امارمو در بیارن؟

همشو دلار یا لیر میكنم میرم تركیه حساب بانكی باز میكنم

میام میگم در امدم كمتر از 600 تومنه

هم از اینجا حقوق میگیرم هم میرم اونوره اب سود پولامو میگیرم

من یكی كه عمراااااااااااا انصراف بدم."

یارانه

برنامه ریزی مبهم

برخی از مخاطبان هم به عدم برنامه ریزی دولت در مورد آینده یارانه نقدی اشاره کرده اند. کاربری با شناسه  "chzabh" نوشته است :"به نظر من دولت در ادامه طرح پرداخت یارانه گیج شده و هیج برنامه ای ندارد ضمن اینکه دیدیم که در توزیع سبد کالا افراد ثروتمند سبد کالا دریافت نمودند ولی خیلی از افرادی که مشکل اقتصادی دارند سبد کالا به آنها تعلق نگرفت ضمن اینکه وقتی دولت اعلام می کند که بودجه کم داریم من معتقدم کشور با کمبود بودجه مواجه نیست بلکه راه درست هزینه کردن را بلد نیستند و فقط افراد خاصی از امکانات استفاده می کنند در ضمن در قبال این یارانه در سال 93 افزایش قیمت از ناحیه دولت خیلی زیاد است اگر دولت راست می گوید لااقل اینقدر افزایش قیمت نمی داد."

سبد کالایی و یارانه

برای خیلی از مخاطبان این سوال به وجود آمده بود که آیا دولت اطلاعات اقتصادی کافی برای راستی آزمایی دارد یا خیر؟ برخی ها هم به داشتن اطلاعات اقتصادی تشکیک کرده و درست اجرا نشدن سبد کالایی را دلیل ادعای خود می دانند. کاربری در این زمینه (علی زارعی نژاد ازشیراز )نوشته است: " خواهشمندم اول نقوص طرح  سبدکالا را رفع کنید وآن را به اتمام برسانیدوبعدطرح دیگر را اجراکنید زیرا هستند و می شناسم افرادی که طی سه مرحله واگذاری سبدکالا،هنوزسبدکالابهشان تعلق نگرفته بااینکه سرپرست خانوارهستند ونیازمند و دستشان هم جایی بند نیست و دوم لازم به تذکراست که دراین مرحله جای هیچ گونه اشتباه وعذرخواهی وجودندارد که مردم بخواهند به زحمت بیافتند و مواردی رابا سرزدن به این اداره وآن اداره پیگیری نمایند و یا درنهایت با عذرخواهی مجدد شما گذشت کنندپس لازم است قبل از اجرای طرح تمام نتایج تصمیمات خود را پیش بینی نمایید و همچنین خواهشمندم پیگیری نمایید چرا به عده ای از سرپرستان خانوار سبد كالا تعلق نگرفته است."

یا کاربر دیگری نوشته است: "در توزیع ناعادلانه سبد کالا مشخص شد که دولت اطلاعات درست و کاملی از درامد ها ندارد چرا که خیلی از افراد نیازمند از سبد کالا محروم شدندو به انها چیزی تعلق نگرفت واز کجا معلوم ما انصراف بدهیم و این سرمایه ها را صاحبان کارخانجات بدهند آنهایی که در طول سال های متمادی با افزایش بی رویه قیمت ها خون مردم را توی شیشه کردند و هیچ نظارتی روی آنها نبوده است."

یا مخاطب دیگری اظهار کرده است :" زمانی عدالت برقرار می شود که معیارهای تشخیصی صحیح و کارشناسانه باشند، زوجی که به تازگی خانه شخصی خریده هرچقدر هم که درآمد داشته باشند باید هزینه های فراوان بعد از خرید خانه را تقبل کنند و مطمئنا خیلی بیشتر به یارانه احتیاج دارند پس در آمد و داشتن خانه نمی تواند معیاری برای وضعیت اقتصادی یک خانواده باشد. در جامعه ما معمولا عرف شده خانواده ها همه هزینهای تفریحی و غیره را حذف کنند تا شاید بعد از یک پروسه چندساله و پس انداز کردن بتوانند خانه دار شوند. حال آیا این خانواده که چند سال خود را در فشار گذاشته تا بتواند به این خواسته برسد وضعیت بهتری نسبت به خانواده دیگر که خانه ندارد ولی همیشه خوش گذرانی با هزینه های بالا داشته اند دارد؟؟؟"

زمانی عدالت برقرار می شود که معیارهای تشخیصی صحیح و کارشناسانه باشند، زوجی که به تازگی خانه شخصی خریده هرچقدر هم که درآمد داشته باشند باید هزینه های فراوان بعد از خرید خانه را تقبل کنند و مطمئنا خیلی بیشتر به یارانه احتیاج دارند پس در آمد و داشتن خانه نمی تواند معیاری برای وضعیت اقتصادی یک خانواده باشد

ابهامات دیگر

برخی از کاربران سوال کرده اند که چرا دولت فقط درآمد سرپرست خانوار را در نظر نگرفته است و خواهان اعلام درآمد همه اعضای خانواده شده است :" راستی چرا ملاک درآمد رو،درامد همه اعضای خانوار قرار دادن. مگه جوان مجردی که کار میکنه و درامدش رو برای زندگی آیندش پس انداز میکنه یا جهیزیه میخره ، چیزی از درامد ماهیانه اش رو به پدرش میده"

یا بسیاری از کاربران نوشته اند با توجه به اینکه قرار است قیمت حامل های انرژی افزایش یابد چرا دولت اصرار دارد که یارانه هم قطع شود: کاربری در این مورد نوشته است:"مگه هزینه گاز و آب وبرق تلفن ارزون شده، مگه قیمت چیزی پایین اومده، به قول یکی از عزیزان ما انصراف بدیم تا پول بیت المال هزینه فوتبال وکشورهای آفریقایی بشه،بعدش همونا واسه ایران شاخ بشن، شماهایی که نام امام و پیغمبر را میبرید و با اسم مبارک ائمه میخواهید مردم رو گول بزنید، از خدا بترسید، اتفاقا دین ما همیشه تاکید داشته از حقتان دفاع کنید و زیر بارحرف زور نروید."

یا  Aboly86 نوشته است: "نون و بنزین و همه جنسا گرون شده اون پولدار هم داره گرون میخره بعد اونو قطع کنن بدن به مستضعف... آخه چرااا... "

کاربر دیگری با نام "asa" نوشته: "دزدهای چند هزار میلیاردی را بگیرن ، پولهاشون را تقسیم کنن بین مردم مشکلات معیشتی مردم حل میشه ، اینقدر هم تحریم را بهانه نکنن ، چون ایران انقدر داره که تحریم براش چیزی نیست !!!"

مخاطب دیگری اظهار کرده است :"مگه یارانه را برای گرانی حامل های انرژی نداده اند مگر قیمتها ثابت مانده والا به خدا من یك كارمندساده با2فرزند ماهی هم1300000تومان حقوق میگرم اما هیچ پس اندازی ندارم به زور سربرج می رسم حالا یارانه نگیرم برم گدایی كنم."

سوالات اساسی

کاربری با عنوان "khanipoor" سوالات اساسی را مطرح کرده است: "در رابطه بافرم درخواست یارانه در سایت ،موارد ی به نظرم رسید

1. فرم مذكور نواقصی دارد از جمله اینكه فقط به داشتن منزل مسكونی استناد شده و اینكه منزل دارای چه ارزشی ومشخصاتی است اصلا توجه نشده مثلا یكی منزلی 500متری در شمال تهران یا شیراز و اصفهان دارد با چند میلیارد قیمت و یكی هم در روستا یا شهر كوچكی منزل قدیمی حداكثر20ملیونی دارد آیا اینها با هم مساوی اند.

2. در فرم مربوطه به سایر داراییها اصلا توجه نشده مثلا یك خانواده چند خودرو شخصی بالای صد ملیونی دارد فرضا منزلی هم به نامشان نباشد آیا ایشان مستحق دریافت یارانه محسوب می شود.

3. تنهاكارمندان و كارگران درآمدشان كاملا مشخص است بقیه اقشار جامعه اكثر درآمدهایشان نامعلوم و پوشیده است بنابراین اصلا مستحقان واقعی و افراد برخوردار را بااین سامانه نمی توان مشخص كرد.

4. بعضی افراد هیچ دارایی و درآمدی به نامشان نیست و پدر یا وابستگانشان دارای تملكات زیادی هستند مثلا من خودم شخصی را سراغ دارم كه دارای سه كامیون تریلی،چند مغازه و املاك دیگر است و پنج پسر دارد كه درآمد هر كدام از آنها از این تملكات ماهانه بالای ده میلیون تومان است ولی نه تحت تكفل پدر محسوب می شوند و نه درآمدها به نام خودشان است و در سامانه مستحق شناخته می شوند.

تبیان سعی خواهد کرد در گزارشهای بعدی خود به ابهامات و سوالات فوق که کاربران محترم ما به آن اشاره کردند، پاسخ های مناسب ارائه کند.

محسن جندقی

بخش اقتصاد تبیان


مطالب مرتبط

آیا از یارانه انصراف می دهید یا خیر؟