تبیان، دستیار زندگی
جهانی شدن می تواند افزایش صادرات در سطح بین المللی را نیز گسترش دهد. جهانی شدن دایره المعارفی بزرگ از مفاهیم و دانش های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را فراهم آورده است....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

صادرات با تجارت الکترونیکی

متاسفانه در کشور ما مجازی سازی و بحث الکترونیکی کردن کارها به خوبی گسترش نیافته است و از جمله موارد ضعف تجارت الکترونیکی در ایران مسایل حقوقی و عدم مقبول بودن امضای الکترونیکی از سوی افراد است. هم چنین نبود زیر ساخت کافی مانند سخت افزار و نرم افزار و شبکه گسترده و سریع نیز از موانع بعدی بر سر راه تجارت الکترونیکی است.

صادرات با تجارت الکترونیکی

اکثر شرکت های بزرگ علاوه بر اشتغال در داخل به تجارت و صادرات در بازارهای بین المللی نیز می پردازند. اما شرکت های کوچک تنها به اشتغال در کشور پرداخته و ارزش افزوده کشورها بیشتر مربوط به این گونه شرکت ها است و به دلیل آن که امر صادرات هزینه زیادی را می طلبد و ارایه خدمات به بازارهای بین المللی دشواری ها و سختی های خاص خود را دارد، شرکت های کوچک قادر به تامین چنین هزینه ای نیستند.

با توجه به این که تجارت الکترونیکی موجب جهانی شدن و افزایش صادرات از طریق اینترنت می شود. استفاده از تجارت الکترونیک این امکان را به شرکت های کوچک می دهد تا بتوانند با هزینه کمتر، مشتری بیشتری را جذب کرده و صادرات را در گستره جغرافیایی فراتر از کشور انجام دهند.

استفاده از تجارت الکترونیک که بر پایه اینترنت است این امکان را به شرکت ها می دهد تا فعالیت های صادراتی خود، مانند یافتن مشتریان صادراتی جدید را تقویت کنند و بتوانند با راهی کم هزینه به حیطه صادرات وارد شوند. این راه برای شرکت هایی که منابع انسانی کمی برای انجام تحقیقات و بازاریابی های مناسب دارند، می تواند نتیجه بخش باشد.

هم چنین از طریق اینترنت می توان از جدیدترین روش های صادرات آگاه شد و آن ها به طور تجربی امتحان کرد. در صورتی که این شرکت ها مشتریان راه دور را نیز بیابند، می توانند از طریق ایمیل با آن ها ارتباطات پیوسته را برقرار کنند.

به منظور توسعه صادرات علاوه بر حضور تجارت الکترونیک و اینترنت می بایست فناوری اطلاعات نیز گسترش پیدا کند تا بتواند باعث افزایش غنای اطلاعاتی جامعه شد.

تجارت الکترونیکی شرکت های بزرگ را به واحدهای کوچک تری تقسیم کرده و تعداد آنها را بیشتر می کند و با این کار سبب جریان یافتن صادرات در سطح کشور و بعد از آن در سطح جهانی می شود. این کار موجب تخصصی شدن شرکت ها در انجام وظایف شده و دایما در آنها تحولاتی را ایجاد می کند و موجب سازماندهی مجدد ساختار صنعتی آن ها می شود.

همچنیناثرات اقتصادی تجارت الکترونیکی همچون کاهش هزینه ها، کاهش تورم  و ... موجب ایجاد محیطی خلاق در راستای ورود شرکت های تازه کار به عرصه بازار می شود که به دنبال آن افزایش کسب و کارهای جدید را در پی خواهد داشت.

برخی شرکت ها با در اختیار داشتن زیرساخت های استفاده از تجارت الکترونیک باز هم در امر صادرات موفق نیستند، چرا که به خوبی قادر به تصمیم گیری و برنامه ریزی برای انجام فعالیت های صادراتی نیستند.

در این میان تجارت الکترونیک راه کاری به نام واگذاری بیرونی یا برون سپاری را ارایه کرده است. در این روش برخی از فعالیت های داخل سازمان به بیرون از سازمان منتقل می شود و مسایل مربوط به تولید و تصمیم گیری و سایر فعالیت های مربوط به صادرات با ایجاد قرارداد کلا به بیرون از سازمان منتقل می شود.

در گذشته شرکت ها به دلیل ضعف مالی و یا نداشتن دانش و فناوری به خوبی نمی توانستند از این روش استفاده کنند. اما امروزه مدیران سازمان ها این عمل را یک امر حیاتی دانسته و از این ابزار (Outsourcing) برای تجدید ساختار سازمان و برآورده نمودن نیازهای مشتری استفاده می کنند.

صادرات با تجارت الکترونیکی

در صادرات زمانی که از تجارت الکترونیک استفاده می کنیم فروش مستقیم به مصرف کنندگان را در نظر می گیریم اما علاوه بر این موضوع می بایست در حفظ طراوت و تازگی محصولات نیز دقت به خرج داده و به جای استفاده از مواد نگهدارنده، از روش های دیگری همچون کوتاه کردن زمان تولید تا مصرف را جایگزین نمود و ثبت سفارشات را از طریق تلفن گویا و خرید اینترنتی را از طریق همکاری با اداره پست، در اختیار مشتریان قرار داد.

در هر حال انجام صادرات در کشورهای در حال توسعه با استفاده از تجارت الکترونیکی به دلیل آن که فاصله زیادی با استانداردهای کشورهای توسعه یافته دارند و هم چنین تنوع در تجارت به اندازه کافی وجود ندارد، تغییر اندکی را در افزایش سرعت رشد اقتصادی به دنبال خواهد داشت.

اگرچه برخی معتقدند که برای جهانی شدن باید از فرهنگ و استانداردهای غرب استفاده نمود و این امر موجب جدایی از فرهنگ کشور می شود، اما باید در نظر داشت که این استانداردها بستری برای وارد شدن به بازارهای جهانی و افزایش صادرات را تامین می کند. از این رو بهتر است کشورهای در حال توسعه علاوه بر توسعه این استانداردها در کشور، بتوانند زیرساخت های کافی را تامین نموده و با اتکا به دانش فناوری اطلاعات و ارتباطات در سطح بین الملل حضور داشته باشند.

با توجه به موارد ذکر شده راه اندازی این نوع تجارت در ایران کار راحتی نیست و باید دوراندیشی های طولانی مدت را در نظر داشت تا بتوان با برنامه ریزی های دقیق و فراهم کردن زیر ساخت ها این تجارت را پیاده سازی و پشتیبانی نمود.

گامی که در این راه در ایران برداشته شده است این است که وزارت بازرگانی به همراه وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات به برگزاری دوره های کوتاه مدت و تخصصی و هم چنین برپایی همایش های بین المللی در زمینه تجارت الکترونیکی اقداماتی را انجام داده اند.

    

بخش آموزش الکترونیکی تبیان

 تهیه: سید خاموشی