تبیان، دستیار زندگی
«ورزش از نگاه دو» از جمله برنامه های قدیمی تلویزیون است که طی سال ها فعالیت به جایگاهی که باید نرسیده. مسولان شبکه دو با علم به این مساله، سری جدید برنامه را از مهرماه امسال با تغییراتی اساسی روی آنتن فرستاند به امید آن که بتوانند در روزهای کم مخاطبی تلوی
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : احمد رنجبر
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ماتئوس چگونه به ایران آمد؟

گفت و گو با تهیه کننده «ورزش از نگاه دو» درباره چگونگی حضور کاپیتان ژرمن ها در ایران و سیاست سری جدید برنامه


«ورزش از نگاه دو» از جمله برنامه های قدیمی تلویزیون است که طی سال ها فعالیت به جایگاهی که باید نرسیده. مسولان شبکه دو با علم به این مساله، سری جدید برنامه را از مهرماه امسال با تغییراتی اساسی روی آنتن فرستادند به امید آن که بتوانند در روزهای کم مخاطبی تلویزیون از ظرفیت برنامه ای ورزشی استفاده کنند.


ماتئوس چگونه به ایران آمد؟

«ورزش از نگاه دو» در سری جدید تلاش کرده با تغییرات گرافیکی،آیتم سازی، نوع اجرا،چالش با موضوعات ،استفاده از چهره های مطرح غیر ورزشی و .... از قالب همیشگی خارج شود و الگویی تازه در برنامه سازی ورزشی تلویزیون ارائه دهد. این برنامه به رغم نقطه ضعف هایی که دارد تا این جا موفق عمل کرده و البته برگ برنده اش را در برنامه اخیر  با دعوت اختصاصی از لوتار ماتئوس آلمانی رو کرد.

درباره چگونگی حضور بازیکن سابق تیم آلمان و بایرمونیخ روایت های مختلفی رسانه ای شده. در گفت و گو با تهیه کننده «ورزش از نگاه دو» روند دعوت از ماتئوس را جویا شدیم و گپی با او درباره سری جدید برنامه زدیم. بزودی هم گفت و گو با پیمان یوسفی را منتشر خواهیم کرد.

آقای اکبری ایده اولیه دعوت از ماتئوس چه زمانی کلید خورد؟

ابتدای گفت و گو دوست دارم به این نکته اشاره کنم که برای اولین بار است كه در بازه پنج ماه قبل از جام جهانی یك برنامه دكور  و ‌تیتراژش را تغییر می دهد و استارت برنامه را با یك بازیكن مطرح می زند . شعار برنامه این است كه از این بعد همه خط ها به جام جهانی ختم می شود و به عنوان حامی تیم ملی این روند را ادامه خواهیم داد.   من پیش از این اتفاق، جرز ینهو ستاره مطرح برزیلی را به ایران دعوت کرده بودم و حتما به یاد دارید که طی اقامت دو هفته ای اش اتفاقات خوبی رقم خورد. ماجرای دعوت از ماتئوس به چند اتفاق بر می گردد. موقع ضبط آنونس های برنامه «ورزش از نگاه دو»  مهرداد اسكویی از ساخت برنامه های ورزشی در كشورهای مختلف و تجربه ای كه در شبكه zdf  آلمان داشت، صحبت كرد . او به این نكته اشاره كرد كه تیم تولید یك برنامه ورزشی باید این قدر قوی باشد كه هر وقت اراده كند بتواند اتفاق مهم مثل دعوت از چهره های سرشناس را رقم بزند.او به یكی از خاطرات جالبش كه در تحریریه برنامه ورزشی  Zdf رخ داده اشاره كرد. آن ها یك لحظه تصمیم می گیرند كه بكن بائر میهمان برنامه باشد . با او تماس می گیرند ولی این فوتبالیست در كشوری دیگر حضور داشته و فكر نمی كردند بتواند به برنامه بیاد . در اتفاقی عجیب اما  او به موقع در برنامه حاضر می شود. تلنگر بعدی وقتی ایجاد شد كه چندی پیش دیدم یكی از شبكه های تلویزیونی امارات در میزگردی بازیكنانی مثل مسی، رونالدو و فیگو را دعوت كرده. پیش خودم فكر كردم چرا یك كشور می تواند این همه ستاره را دعوت كند و از «دیپلماسی ورزش» به بهترین شكل استفاده كنداما ما نمی توانیم.

شاید دلیل اصلی اش به شرایط مالی بر می گردد.

اتفاقا آن كشور از نظر فنی کشوری فقیر محسوب می شود و پشتوانه اش صرفا پول است. از قضا ما هم بی پول نیستیم و با هدایت درست سرمایه می توانیم اتفاقات خوبی رقم بزنیم. اگر درست عمل كنیم اسپانسرها در این زمینه به ما كمك می كنند كما این كه در برنامه «ورزش از نگاه دو »این اتفاق رخ داد و الان هر لحظه از برندهای مختلف برای برنامه پیشنهاد داریم. ما در دعوت از ماتئوس ریسك كردیم ولی مطمئن بودیم این ریسك جواب می دهد.

نه رقیب 90 كه رقیب هیچ برنامه ای نیستیم. ما یك برنامه مستقل هستیم كه بدون رصد كردن برنامه های دیگر آن چه را كه به ذهن مان رسیده و فكر می كنیم درست است اجرا می كنیم.

حالا چرا ماتئوس ؟

چندی پیش برای دعوت از ستاره ها با دوستان به گزینه های مختلف فكر كردیم . ابتدا قرار بود رونالدو میهمان برنامه باشد كه ایشان متاسفانه زمانش  به ما نمی خورد . بعد از مدتی با پروفسور سمیعی تماسی برای معرفی یك بیمار به ایشان داشتم . در خلال گفت و گو گفتند كه در حال سفر به آلمان هستند . بحث به این رسید كه دخترشان سمیرا سمیعی ، در آلمان ایجنت فوتبال هستند. همین باعث شد با خانم سمیعی تماس بگیریم. ایشان گزینه های مختلفی مثل حسن صالح حمید زیج ، آندراس برمه ،‌هرنان كرسپو  را مطرح كردند ؛‌در نهایت احساس كردیم ماتئوس به دلیل افتخاراتی كه كسب كرده می تواند گزینه مناسب تری به عنوان میهمان اول ما باشد. بعد با خانم سمیعی مطرح كردیم كه از قضا جزو مجموعه ایجنت ایشان قرارداد داشت.

واكنش این بازیکن بعداز شنیدن پیشنهاد چه بود؟

ماتئوس با توجه به شناختی كه از كشور مان داشت و با علی دایی همبازی بوده با شنیدن پیشنهاد دوست داشت كه به ایران بیاید. حتی قبل از سفر در مصاحبه ای به این مساله اشاره و  اعلام كرده بود كه دوست دارد به ایران سفر کند و تهران را ببیند . بعد از این مصاحبه ما دوباره بر اساس گفته های او برنامه ای چیدیم و ضیافت نهاری ترتیب دادیم و در كنار فوتبالیست ها  از هنرمندان مختلف هم دعوت كردیم. به هر حال  ایشان وقتی به كشورش  بر می گردد ، به عنوان یك ستاره گفته هایش در رسانه ها بازتاب خواهد داشت. برای همین تلاش كردیم همه چیز در بهترین شكل رخ دهد.

درباره میزان دریافتی ماتئوس روایت های غیر رسمی عنوان می شود. رقم واقعی او چقدر بود؟

مبلغ را اعلام نمی كنم به خاطر این كه این هم از مفاد قرارداد ما با آقای ماتئوس بوده . ایشان هم مایل نبود رقم قرار داد رسانه ای شود. اما رقم خوبی گرفتند.كم نگذاشتیم؛ منتهی ریخت و پاش هم نكردیم. همانطور كه می دانید هزینه با شركت گلرنگ بوده كه البته بعد از این برنامه  برندهای جدید حتی با رقم های بیشتر مایل به همكاری هستند .

ماتئوس چگونه به ایران آمد؟

سوالات را اتاق فکر برنامه طراحی کرده بود یا از کارشناسان بیرونی کمک گرفتید؟

اتفاقا این برنامه از معدود برنامه هایی بود که اتاق فکر خیلی در جریان آن قرار نداشت. برای طرح سوال ها با دو نفر از دوستان خبرنگار حوزه آلمان جلسه ای گذاشتم. سوالات طراحی شد بعد از آن سوالات دوم با پیمان یوسفی مطرح شد . در ادامه با یوسفی و میثم زمان آبادی یك بار دیگر سوالات را بررسی كردیم و برای ماتئوس فرستادیم كه البته میثم زمان آبادی سوال آخر (درباره زندگی شخصی ماتئوس) را بر اساس شیطنت رسانه ای مطرح كرد كه خیلی هم جنجالی شد. كلا ماتئوس و فوتبالیست هایی در این سطح در هر برنامه ای كه شركت می كنند،‌قبل از آن سوالات را می بینند. حتی طی گفت و گویی كه با مدیر برنامه اش درباره حضور در شبكه اسكای داشت، اشاره می كرد كه موافق دو سوال نیست و شرط حضورش حذف آن ها بود. ما برای او 60 سوال فرستادیم که با هیچ كدام مشكلی نداشت.

گزینه هایی هم که برای دعوت به پیامک گذاشته بودید، جالب بود. هرنان كرسپو، فرانچسكو توتی،لوئیس فیگو، روبرتو كارلوس، فرناندو هیرو و زین الدین جزو نام هایی بودند که در برنامه مطرح شدند و در نهایت مردم زیدان را انتخاب کردند. تائید ضمنی این بازیکن ها را گرفته بودید؟

تائید ضمنی همه این ها و چند فوتبالیست مطرح دیگر  را گرفته ایم . مذاكره اولیه ما با زیدان چندی پیش انجام شد؛ قیمت پیشنهادی اش را هم مطرح كرد و مشكلی برای حضور در برنامه ندارد.منتهی به خاطر مسولیتش در رئال مادرید باید زمان حضورش در ایران با برنامه «ورزش از نگاه دو» هماهنگ شود.

در این چند روز انتقاداتی از حضور ماتئوس در برنامه مطرح شده که محوریت اصلی آن به خاطر شرایط زندگی شخصی اش  و تجربه مربیگری برای تیمی از رژیم اشغالی است.

شرایط فرهنگی كشور ما با دنیا فرق می كند. هر كدام از فوتبالیست ها به نوعی شرایط این چنینی دارند. مثلا می خواستیم روبرتو باجو را به برنامه دعوت كنیم ولی بعدا متوجه شدیم كه بودایی شده واز گزینه ما خارج شد.اگر سراغ زیدان رفتیم چون به عنوان اسطوره مسلمان مطرح است. سعی می كنیم تا جایی كه می توانیم به این مسائل توجه كنیم ولی به هر حال آن شرایط برای آن ها امری عادی است. ضمن این كه طی صحبتی كه با ماتئوس داشتیم متوجه شدیم از شرایط مربیگری در آن تیم خاص نارضایتی داشته و مصاحبه های تندی موقع خروج اش انجام داده بود. نگاه ایشان به آن مجموعه اصلا مثبت نبود.

آقای اکبری  دور جدید «ورزش از نگاه دو» چگونه شكل گرفت؟ 

آخرین برنامه ورزشی ای كه من داشتم «هر روز ورزش»  در شبكه خبر بود. قرار بوداز آن برنامه حمایت شود اما در عمل حمایت چندانی از ما نشد. نبود سیستم و رویه مشخص و نگاه سلیقه ای مدیران باعث شد من به خواسته هایی كه می خواستم نرسم و استعفا دهم. استارت عبور از خط قرمز آن جا در ذهن ما شكل خورد. علیرغم همه محدودیت ها ما توانستیم به موضوعاتی در ورزش بپردازیم كه مغفول بود. بحث بوكس را بررسی كردیم؛ برنامه ای كه خیلی سر و صدا كرد. حتی در رژی نزدیك بود با برخورد فیزیكی محافظ آقای ناطق نوری مواجه شویم كه چرا ایشان را تحت فشار قرار داده اید . به خار تنش ها من مجبور شدم میان برنامه پخش كنم. در همین حین آقای ناطق نوری گفتند خیلی بحث خوبی است و همین را ادامه دهید. ایشان می گفت ما نیازی به برنامه پویا داریم كه در نهایت خروجی اش به درد ورزش بخورد.

مذاكره اولیه ما با زیدان چندی پیش انجام شد؛ قیمت پیشنهادی اش را هم مطرح كرد و مشكلی برای حضور در برنامه ندارد.منتهی به خاطر مسولیتش در رئال مادرید باید زمان حضورش در ایران با برنامه «ورزش از نگاه دو» هماهنگ شود.

یعنی مدیران شبكه دو برنامه ای با الگوی «هر روز ورزش» می خواستند؟

ببینید وقتی از من دعوت به همكاری شد به مدیران شبكه دو گفتم دوست دارم بدون هیچ مرزبندی ای برنامه را تولید كنم تا بتوانیم به نتیجه ای كه به نفع ورزش است برسیم. من معتقدم سازمان هیچ گاه خط قرمزها را برای ما تعیین نكرده ما خودمان بلد نیستیم چطور از آن بگذریم. به هر حال طبق توافقی كه كردیم 100 قسمت برای پخش برنامه مجوز گرفتیم و با بازی ایران – ایرلند اولین قسمت آن را روی آنتن فرستادیم. البته ما نیاز به یكی دو هفته پیش تولید بیشتر داشتیم اما بازی تیم ملی مناسبت خوبی برای شروع برنامه بود و ان شاء الله تا پایان جام جهانی برنامه داریم.

قبل از پخش آنونس های زیادی روی آنتن رفت كه توقع را از برنامه بالا برد. البته این گونه حس می شد كه تاكید شما روی رد شدن از خط قرمز بیشتر جنجال های ژورنالیستی بوده.

ما دوست داشتیم توقعات را بالا ببریم. هدف من این بود. ما یك اتقاق فكر خوبی داشتیم كه همگی از كاربدها و باسابقه های رسانه های ورزشی هستند. من اعتقادم این است كه این همه فیدبك نشان از این موفقیت برنامه است. از حمید استیلی من توقع نداشتم این قدر بی پروا صحبت كند.

انتخاب پیمان یوسفی نظر شما بود؟

ابتدا من به میثم زمان آبادی فكر می كردم. چون می دانستم شاید مجریان شبكه های دیگر اجازه اجرا در شبكه دو را نداشته باشند. زمان آبادی اطلاعاتش كامل است و تكنیك مصاحبه را می داند. در ورزش از نگاه دو هم خیلی خوشحالم كه  توانسته ایم از كلیشه معمول مجریان خارج شویم و چهره ای جدید معرفی كنیم.

پس چرا مجری برنامه نشد؟

گزینه اولی كه فكر می كردم محمد علی اینانلو بود كه نشد. وقتی پیمان یوسفی پیشنهاد شد من اسقبال كردم و دوست داشتم به ما ملحق شود. جالب این جاست كه من پیمان را نمی شناختم و او را ندیده بودم و اولین بار در برنامه معارفه شبكه با او آشنا شدم. اما احساس می كنم حرف من را زود متوجه می شد و ادبیات اجرا را خوب می شناسد.

ورزش از نگاه دو برنامه ای قدیمی است كه خیلی نتوانسته جای خود را باز كند و بیشتر در حاشیه بوده. مدیران شبكه دو این نكته را به شما متذكر شدند؟ مشخصا به شما گفتند كه برنامه باید احیا شود؟

من نمی توانم این حرف شما را تایید یا رد كنم. اگر تایید كنم عین حرف دوستان نیست ولی در پس زمینه گفته های شان دوست داشتند برنامه خیلی فراخ تر از شرایط فعلی باشد. به هر حال هر برنامه ای برای بهتر شدن دستخوش تغییر می شود. من این برداشت را كردم كه وقتی دوستان كار را به من می سپارند و می گویند حمایت می كنیم حتما در پی تغییر هستند. البته این تغییر به معنای این كه برنامه های قبلی موفق نبوده، نیست.

شما رقیب  سرسختی مثل نود دارید و برای ماندن در کوران رقابت کارتان سخت است.

به هیچ عنوان نه رقیب 90 كه رقیب هیچ برنامه ای نیستیم. ما یك برنامه مستقل هستیم كه بدون رصد كردن برنامه های دیگر آن چه را كه به ذهن مان رسیده و فكر می كنیم درست است اجرا می كنیم. شاید بعضی وقت ها شبیه 90 شویم؛ شاید در برنامه ای شبیه پارك ملت شویم ، شاید یك وقت بقیه شبیه برنامه شوند ولی ما هیچ رقابتی  با هیچ برنامه ای نداریم.

مصاحبه : احمد رنجبر

بخش سینما و تلویزیون تبیان


مطلب مرتبط:

همه چیز درباره «فوتبال 120 »