تبیان، دستیار زندگی
در این درس به بررسی وضع موجود كشور از لحاظ مصرف بنزین می پردازیم....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سوبسید انرژی -  جلسه هفتم

اهداف:

بررسی وضع موجود كشور از لحاظ مصرف بنزین

زمان عملیاتی:

1 ساعت

وسایل لازم:

مقاله شماره 1 و مقاله شماره2

تخته و ماژیك

روند کار:

جلسه قبل در باره قیمت های نسبی صحبت کردیم این جلسه را با یادآوری جلسه قبل شروع کنید. می توانید از دانش آموزان بپرسید" فرق قیمت نسبی یک کالا با قیمت (مطلق) آن کالا چیست؟" و یا "اینکه جلسه قبل در باره قیمت نسبی چه چیزهایی یاد گرفته اند؟ " و پاسخ های دانش آموزان را روی تخته بنویسید.

قیمت مطلق یک کالا قیمتی است که آن را می خریم مثلا نان دانه ای 100 تومان است. اما قیمت نسبی نشان دهنده نسبت قیمت آن کالا به قیمت همه کالا های دیگر است. افزایش قیمت نسبی کالایی سبب کاهش مصرف آن کالا می شود اما با کاهش یا افزایش قیمت مطلق نمی توانیم بگوییم که مصرف چه تغییری کرده است. یعنی ممکن است قیمت کالایی ثابت بماند یا حتی افزایش یابد و مصرف آن نیز افزایش یابد چون قیمت سایر کالا ها بیشتر افزایش یافته اند و در نتیجه قیمت نسبی آن کالا کاهش یافته است و کاهش قیمت نسبی سبب افزایش مصرف شده است. بنزین مثال بارز این مطلب است. مساله زیر را برای دانش آموزان مطرح کنید:

سال 83و84 قیمت بنزین لیتری 80 تومان بود و قیمت سایر کالا ها در سال 84 به طور متوسط 15 درصد از سال 83 بیشتر است. مصرف بنزین در سال 84 بیشتر بوده است یا سال 83؟

با توجه به اینکه قیمت بنزین در سال های 83 و 84 تغییر نکرده است و همه کالاهای دیگر در سال 84 گرانتر شده اند قیمت نسبی بنزین در سال 84 کمتر از سال 83 است و بنزین به طور نسبی ارزان تر شده است بنابراین مصرف بنزین سال 84 بیشتر است.

برای دانش آموزان توضیح دهید (می توانید از شنیده های دانش آموزان كمك بگیرید: مثل اینكه تا 3 ماه پیش تخم مرغ دانه ای 65 تومان بود اما حالا 95 تومان است):

باتوجه به اینكه تقریبا قیمت همه كالاها سال به سال افزایش می یابد (تقریباً 15 درصد) اما قیمت بنزین ثابت مانده است بنزین به طور نسبی سال به سال ارزانتر می شود و بنابراین تقاضا برای مصرف آن افزایش می یابد.

حال از دانش آموزان بپرسید آیا تا كنون از والدین خود شنیده اند كه " چون بنزین تمام شد نتوانسته اند باك ماشین را پر كنند" و یا جملات دیگری از این دست كه نشان دهد بنزین آن قدر كه می خواهیم در پمپ بنزین ها وجود ندارد.

تقاضا برای مصرف بنزین هرساله افزایش می یابد اما ما همیشه می توانیم هر چقدر كه مایلیم بنزین مصرف كنیم یعنی مصرف بنزین سال به سال افزایش می یابد.

از دانش آموزان بپرسید بنزین مصرف شده در سطح كل كشور كه سال به سال بیشتر می شود از كجا تامین می شود؟ راه حل های ایشان را روی تخته بنویسید:

 هرسال ظرفیت پالایشگاه های كشور را افزایش می دهند تا بنزین بیشتری تولید شود.

 واردات بنزین هر سال افزایش می یابد.

  ...

هر كدام از دو مورد بالا اگر توسط دانش آموزان بیان نشد شما به لیست اضافه كنید.

حال دانش آموزان را به گروه های 3 یا 4 نفره تقسیم كنید و مقالات آماده شده در قسمت وسایل لازم را در اختیار گروه ها قرار دهید این مقالات شامل اطلاعاتی پیرامون ظرفیت تولید پالایشگاه های كشور مصرف روزانه بنزین در كل كشور و بودجه سالانه واردات بنزین است.

در رابطه با این مقالات توضیح داده شود كه سطح مطالب بالاتر از دانش اقتصادی دانش آموزان است و نگران این نباشند كه تمام مطالب را درك نمی كنند.

به گروه ها 20 دقیقه فرصت دهید تا هر كدام از دو مورد بالا را با توجه به این دو مقاله بررسی كنند. در این مدت شما در صورت نیاز به گروه ها كمك كنید تا متوجه قسمت های مهم مقاله ها شوند.

سپس به هر گروه فرصت دهید تا نظر و جمع بندی خود را بیان كند.

با توجه به اطلاعاتی كه در اختیار دانش آموزان قرار گرفته است روشن می شود كه پالایشگاه های كشور نمی توانند پاسخ گوی تقاضای مصرف بنزین باشند و بخش عمده ای از این تقاضا را واردات بنزین برآورده می كند و با توجه به سوبسیدی كه به بنزین تعلق می گیرد بنزین خریداری شده به قیمت های جهانی به قیمتی بسیار ارزان تر عرضه می شود.

دانش آموزان باید حداقل دو مشكل وضعیت فعلی را جلسه بعد به شما تحویل دهند.

ارزیابی

منابع بیشتر

بخش پژوهش های دانش آموزی سایت تبیان

تنظیم: یگانه داودی

بررسی تأثیر سوبسید بنزین بر میزان مصرف آن – جلسه اول
بررسی تأثیر سوبسید بنزین بر میزان مصرف آن – جلسه دوم
بررسی تأثیر سوبسید بنزین بر میزان مصرف آن – جلسه سوم
بررسی تأثیر سوبسید بنزین بر میزان مصرف آن – جلسه چهارم
بررسی تأثیر سوبسید بنزین بر میزان مصرف آن – جلسه پنجم
بررسی تأثیر سوبسید بنزین بر میزان مصرف آن – جلسه ششم
بررسی تأثیر سوبسید بنزین بر میزان مصرف آن – جلسه هفتم
بررسی تأثیر سوبسید بنزین بر میزان مصرف آن – جلسه هشتم
بررسی تأثیر سوبسید بنزین بر میزان مصرف آن – جلسه نهم
بررسی تأثیر سوبسید بنزین بر میزان مصرف آن – جلسه دهم