تبیان، دستیار زندگی
با صلوات فرستادن انسان گرسنه سیر نمی شود اما قدرت او را در برابر گرسنگی افزایش می یابد. و اینگونه افراد مسیر زندگی را بهتر و زیباتر طی می کنند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مریم خندابی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

راهی که سختی‌ها را آسان می‌کند

ایمان

گاهی اوقات بار سنگین سختی‌ها  و مشکلات کمرمان را می‌شکند. طاقتمان طاق می‌شود. مشکلات امانمان را می‌برد، ناله و شکایتمان به آسمان می‌رود.


به زمین و زمان ناسزا می‌گوئیم. اما وقتی نماز می‌خوانیم یا با قرآن انس می‌گیریم یا ذکر و یاد اهل‌بیت آراممان می‌کند. گویی مشکلاتمان را فراموش می‌کنیم. به معنایی سختی‌ها بر ما آسان می‌گردد. چه اتفاقی می‌افتد. مشکلاتمان که تغییر نمی‌کند. آیا در خود ما تغییر بوجود می‌آید؟

در تمامی مراحل زندگی، مشکلات پایان نمی‌پذیرد فقط رنگ به رنگ و گونه به گونه می‌شوند. این نوع انسانها هستند که در برخورد با مشکلات به گونه‌ای متفاوت عمل می‌کنند: عده‌ای سریع مسئله را پاک می‌کنند، گروهی در غصه فرو می‌روند و آهنگ نمی‌توانم را سر می‌دهند، و عده‌ای مقتدرانه به حل مشکلات می‌پردازند زیرا نگرششان به سختی‌ها مانند معمایی است که باید حل شود تا برای حل معمای بعدی قوی‌تر گردند.

رشد جسمی و روحی

قانون کلی این دنیا این است که باید به رشد و کمال رسید پس جسم و روح در صورت ضعف و ناتوانی مسیر دنیا را به سختی می‌پیماید و در برخورد با مشکلات و مسائل این دنیا می‌شکند.

وقتی نوزادی متولد می‌شود، نیاز به مراقبت ویژه دارد زیرا بدن او ضعیف است و در تماس با کوچکترین میکروب، ویروس، بیمار می‌گردد. اما همین کودک وقتی اندک اندک رشد می‌کند و قوی می‌شود به سادگی آسیب نمی‌پذیرد.

روح ما نیز همین حکم را دارد. در صورت ضعف ناتوانی نیاز به تغذیه سالم و مراقبت ویژه دارد تا رشد کند و قدرتمند شود. غذای جسم از مأکودات حلال است، غذای روح از معنویات و ملکوت است. آیات قدرت جسمی مشکلات را حل می‌کند یا قدرت روح.؟ انسانها با همه قدرت جسمی در صورت ضعف روح در مقابل کمترین مشکلات دوام نمی‌آورند.

ایمان، غذای روح

آنگاه که روحمان ضعیف است و به رشد و کمال واقعی خود نرسیده، و گناه و نافرمانی پایه‌های آن را ویران کرده است دچار شک و تردید می‌شویم، انگیزه تلاش و پشتکار را از دست می‌دهیم.

خیلی اوقات مسائل بسیار ساده و یا پیچیده ی زندگی، ما را از پای در می‌آورند بنابر این باید در صدد تقویت روح باشیم.

یادمان باشد همچنانکه جسم تغذیه سالم می‌خواهد، روح نیز باید تغذیه شود. چیزی که باعث رشد روحی و تقویت آن می‌گردد ایمان است. اعتقاد و باور قلبی به یک مبدأ لایتناهی و قدرتمند است که انسان را نیرومند می‌سازد و در مراحل زندگی او را یاری می‌دهد.

ایمان قدرت روح را بالا می‌برد و قدرت روح، آستانه تحمل افراد را تغییر می‌دهد. مسلماً با صلوات فرستادن انسان گرسنه سیر نمی‌شود اما قدرت او را در برابر گرسنگی افزایش می‌یابد. و اینگونه افراد مسیر زندگی را بهتر و زیباتر طی می‌کنند

یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آَمَنُوا هَلْ أَدُلُّکُمْ عَلَی تِجَارَةٍ تُنجِیکُم مِّنْ عَذَابٍ أَلِیمٍ

ای کسانی که ایمان آورده‌اید آیا شما را بر تجارتی راه نمایم که شما را از عذابی دردناک می‌رهاند

تُۆْمِنُونَ بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَتُجَاهِدُونَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ بِأَمْوَالِکُمْ وَأَنفُسِکُمْ ذَلِکُمْ خَیْرٌ لَّکُمْ إِن کُنتُمْ تَعْلَمُونَ

به خدا و فرستاده او بگروید و در راه خدا با مال و جانتان جهاد کنید این [گذشت و فداکاری] اگر بدانید برای شما بهتر است (صف/10/11)

سرمایه ایمان

ایمان سرمایه عظیمی است که علاوه بر اینکه قدرت روحی انسان را بالا می‌برد، مشکلات و سختی‌ها را حل می‌کند و علاوه بر آن، صبر بر این مصائب را برای انسان سهل و آسان می‌گرداند.

چه بسیار اشخاصی که از این موهبت عظیم بهره‌مندند و در سایه آن به خوشی و رضایت زندگی می‌کنند. سلامتی جسم و جان و طول عمرشان را مدیون همان ایمانی هستند که در دل آنهاست.

برعکس گروهی عمری در رنج و تردید و خودخوری و ترس و دلهره به سر می‌برند، سلامت جسم و جان خود را از کف داده، زود پیر و شکسته می‌شوند و خودشان نمی‌توانند بفهمند علت اصلی همه این‌ ها این بود که یک سرمایه بزرگی از سرمایه‌های زندگی را از کف دادند.

هُوَ الَّذِی أَنزَلَ السَّکِینَةَ فِی قُلُوبِ الْمُۆْمِنِینَ لِیَزْدَادُوا إِیمَانًا مَّعَ إِیمَانِهِمْ وَلِلَّهِ جُنُودُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَکَانَ اللَّهُ عَلِیمًا حَکِیمًا (صف/4)

اوست آن کس که در دل های مۆمنان آرامش را فرو فرستاد تا ایمانی بر ایمان خود بیفزایند و سپاهیان آسمانها و زمین از آن خداست و خدا همواره دانای سنجیده‌کار است.

قانون کلی این دنیا این است که باید به رشد و کمال رسید پس جسم و روح در صورت ضعف و ناتوانی مسیر دنیا را به سختی می‌پیماید و در برخورد با مشکلات ومسایل این دنیا می‌شکند

اثر ایمان

فَمَن یُرِدِ اللّهُ أَن یَهْدِیَهُ یَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلإِسْلاَمِ وَمَن یُرِدْ أَن یُضِلَّهُ یَجْعَلْ صَدْرَهُ ضَیِّقًا حَرَجًا کَأَنَّمَا یَصَّعَّدُ فِی السَّمَاء کَذَلِکَ یَجْعَلُ اللّهُ الرِّجْسَ عَلَی الَّذِینَ لاَ یُۆْمِنُونَ

پس کسی را که خدا بخواهد هدایت نماید دلش را به پذیرش اسلام می‌گشاید و هر که را بخواهد گمراه کند دلش را سخت تنگ می‌گرداند چنانکه گویی به زحمت در آسمان بالا می‌رود این گونه خدا پلیدی را بر کسانی که ایمان نمی‌آورند قرار می‌دهد. (انعام/125)

وقتی روح قدرتمند شد، به معنای زیباتر شرح صدر پیدا کرد تحمل ناملایمات و سختی‌ها بالا می‌رود و انسان آنچنان نیرومند می‌شود که نهایت درجه استعداد را برای قبول افاضات الهی پیدا می‌کند.

"شرح صدر" به معنای گستردگی سینه به نور الهی و سکینه‌ای از ناحیه خداست و "ضیقاً حرجا" به معنای تنگ‌ ترین تنگ است و هر فضای تنگی را حرج می‌نامند.

نور ایمان روح انسان را آنچنان وسعت ظرفیت می‌دهد که هرگونه سختی‌ها و ناملایمات را با رضایت و خوشنودی پذیرا می‌شود و برعکس گناه و تاریکی جهل و ظلمات روح را تنگ و تنگ‌تر می‌نماید که تحمل هیچ سختی را در زندگی ندارد.

کافی است درون یک لیوان پر چند حبه قند بریزید. سریع سرریز می‌شود اما چه چیز ظرفیت و وسعت دریا را می‌تواند پر کند.

روح ما انسانها همین است هر چقدر وسعت روح پیدا کنیم و روحمان رشد کند، مدارج ایمانی را کسب می‌کنیم و به معنایی کامل‌تر می‌شویم و بهتر، زیباتر و راحت‌تر زندگی می‌کنیم زیرا لازمه حیات طیبه شرح ‌صدر است.

کسی که خداوند سینه‌اش را وسعت داده به معنای هدایتی است که به هر که بخواهد این نور را هدیه می‌دهد. ایمان قدرت روح را بالا می‌برد و قدرت روح، آستانه تحمل افراد را تغییر می‌دهد.

مریم خندابی  

بخش قرآن تبیان


منابع:

تفسیر نور – آقای قرائتی

تفسیر نمونه – آیة اللة مکارم شیرازی

مطالب مرتبط:

معضل وحشتناک جامعه ی امروز ما!

آسانی بدون رنج و سختی امکان ندارد

با هر سختی گشایشی هست

راه آسان شدن مشکلات چیست؟

راههای قرآنی برای رفع مشکلات

مهارت های رهایی از مشکلات!

راه هایی برای رسیدن به اهداف

رمز پیروزهای بزرگ

آثار بلند همتی در کسب موفقیت ها

سختی ها و راحتی های دنیا برای چیست؟

اگر می خواهید صبرتان را تقویت کنید بخوانید!

صوت مرتبط:

کنار آمدن با مشکلات

فیلم مرتبط:

سوره هود آیه 10 (انسان موجودی کم ظرفیت 2)