تبیان، دستیار زندگی
شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد در گذر از هرکوچه یا خیابان شهرتان بسته های خالی گیاه سبزرنگی که به ناس یا پان معروف است را دیده باشید بسته های خالی که هر یک نشان از این ماده غیربهداشتی و البته به نظر برخی جوانان نشاط آور!! دارد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خوشبو کننده دهان، ویران کننده روان!


شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد در گذر از هرکوچه یا خیابان شهرتان بسته های خالی گیاه سبزرنگی که به ناس یا پان معروف است را دیده باشید بسته های خالی که هر یک نشان از این ماده غیربهداشتی و البته به نظر برخی جوانان نشاط آور!! دارد.

ناس چیست؟ وچرا با افزایش مصرف این ماده در بین جوانان مواجه هستیم؟

اولین سوالی که به ذهن انسان می رسد این که اصلا ناس چیست و چرا مخالفان زیادی دارد و از سوی دیگر چه نوع برخوردی را می طلبد.

خوشبو کننده دهان، ، ناس

ناس که برگرفته از کلمه نسوار است در اصل نوعی تنباکوی کوبیده شده و مخلوط با کمی آهک است که متشکل از نیتروز آمین های اختصاصی تنباکو به عنوان عمده ترین عامل سرطانها ، نیکل ، کادمیوم، پولونیم210،نیتراتها ، آرسنیک ، کروم، هیدرالازین و استالدئید می باشد.

این ماده در اصل جویدنی در طی سالیان متوالی به ماده ای غیر تدخینی و پرمصرف تبدیل شد. ناس را  در جلو دهان میان لب و دندان میریزند و اقلام دیگر آن مانند پن پرک در دستمال کاغذی ریخته می شود و بالای لب گذاشته می شود که بتدریج حالت کاذب نشاط آوری به فرد می دهد.

ناس بیشتر در افغانستان کشت میشود و مردم مناطق ایران، بیشتر مناطق افغانستان و پاکستان و قسمتهایی از هند، ترکمنستان، تاجیکستان و ازبکستان از نسوار استفاده میکنند . در سوئد و نروژ از آنجاکه استعمال دخانیات در اماکن عمومی منع قانونی دارد مصرف ناس رواج یافته است.عوارض استفاده از این ماده نیز زخم شدن لثه ها و در نهایت عادت کردن سیستم بدن به این ماده است و مصرف کننده برای رسیدن به حالت قبل دنبال ماده مخدر قوی تر می رود و قدم به قدم در دام اعتیاد گام بر میدارد به همین دلیل نیز لقب دروازه اعتیاد را به این ماده نشاط آور داده اند.

چرا منع مصرف ناس توسط مسئولین بهداشتی اعلام نمی شود؟

امروزه ابتلا به برخی از سرطانها از جمله سرطانهای لثه ، سرطان حنجره ،سرطانهای گوارشی و برخی بیماریهای کلیوی از مهم ترین بیماریهایی هستند که در اثر استفاده از ناس رخ می دهند.

عوارض استفاده مدید از ناس شامل از دست دادن تعامل رفتاری و حرکتی، ایجاد حرکات غیر طبیعی در چشمها، تغییرات محسوس در فشار خون، افزایش ضربان قلب، دندان قروچه، لرزش، اختلال در خواب، وابستگی روحی و روانی به این ماده است.

این ماده به دلیل ارزان قیمت بودن در بین جوانان ایرانی هم مشتریان تازه‌یی پیدا كرده است. یك بسته ناس را تنها با 300تومان می‌توان خرید. با گران شدن سیگار و مخدرهای دیگر استقبال به مصرف ناس بیشتر خواهد شد. پان پراگ یا همان ناس، ماده مخدری است كه به تازگی در غالب آدامس وارد ایران شده است

پان یا پن پرک که بین جوانان بخصوص در شب امتحان شایع شده است همان ناسی است که توسط افاغنه مورد استفاده قرار می گرفت و تا چند سال پیش مردم وقتی می دیدند کسی درحال خوردن آن است مشمئز می شدند اما امروز تولیدکنندگان آن که بیشتر در افغانستان و پاکستان هستند با تغییر نام این ماده و بسته بندی در پنج بسته کوچک و با برچسبهای فریبنده و البته با اندکی مواد مخدر!! آن را در دسترس نوجوانان و جوانان ایرانی قرارداده اند.

ناس، ارزان و بدون منع قانونی
خوشبو کننده دهان، ، ناس

سرهنگ علیرضا پریور با اشاره به اینكه ناس جزو مواد مخدر نیست، افزود: به همین دلیل نیروی انتظامی نمی‌تواند در این زمینه وارد شده و اقدام به جمع‌آوری آن كند و ما تنها در مواردی می‌توانیم از ورود ناس به استان جلوگیری كنیم كه به عنوان قاچاق كالا محسوب شود. این مسوول با اذعان به اینكه كه در این زمینه خلأ قانونی احساس می‌شود، ادامه می‌دهد: شاید در آینده قانونی وضع شود كه به نیروی انتظامی اجازه برخورد با فروشندگان این ماده گیاهی مضر را بدهد. وی می‌گوید: در این خصوص متولیان امر مانند سلامت و بهداشت باید ورود پیدا كنند. سرهنگ پریور همچنین تنها مصرف‌كنندگان ناس را افاغنه می‌داند و می‌افزاید: درباره مصرف ناس نگرانی وجود ندارد زیرا مصرف این ماده مضر در بین ایرانی‌ها رواج ندارد.

این ماده به دلیل ارزان قیمت بودن در بین جوانان ایرانی هم مشتریان تازه‌یی پیدا كرده است. یك بسته ناس را تنها با 300تومان می‌توان خرید. با گران شدن سیگار و مخدرهای دیگر استقبال به مصرف ناس بیشتر خواهد شد. پان پراگ یا همان ناس، ماده مخدری است كه به تازگی در غالب آدامس وارد ایران شده است. پان‌پراگ، راجا، تایتانیك، ناس خارجی، پان پاكستان، پان عربی، ویتامین، ملوان زبل، پان اسفناج وگوتكا، نام‌های دیگر این ماده مخدر یا محرك است، به اعتقاد بعضی كارشناسان این ماده نوعی مخدر و به اعتقاد برخی دیگر محرك است. مخدری كه این‌بار در بسته‌های شكیل با عكس‌های هنرپیشه‌های خوش‌تیپ هندی و پاكستانی به عنوان آدامس، پاستیل و پودرهایی با طعم نعنا و خوشبوكننده دهان وارد شده است. این آدامس‌های مخدر را خیلی راحت می‌شود مثل سیگار از مغازه‌ها خرید. آلمان در سال 1912 ، ناس را برای درمان بیماران روانی ساخته بود، ولی 40 سال بعد در امریكا، مهر ممنوعیت خورده بودند و حالا پس از نیم قرن، دوباره در بسته‌بندی‌های شیك سر و كله‌شان پیدا شده است.

در سوئد و نروژ از آنجاکه استعمال دخانیات در اماکن عمومی منع قانونی دارد مصرف ناس رواج یافته است.عوارض استفاده از این ماده نیز زخم شدن لثه ها و در نهایت عادت کردن سیستم بدن به این ماده است و مصرف کننده برای رسیدن به حالت قبل دنبال ماده مخدر قوی تر می رود و قدم به قدم در دام اعتیاد گام بر میدارد به همین دلیل نیز لقب دروازه اعتیاد را به این ماده نشاط آور داده اند

اگرچه ناس خودش به شكل وحشتناكی اوضاع دهان و دندان را به هم می‌ریزد، اما مهم‌ترین هراسی كه از این ماده وجود دارد، وابستگی‌ است كه این ماده به مخدرهای سنگین‌تر و قوی‌تر ایجاد می‌كند. این ماده كه در ایران به صورت سنتی همچنان مصرف می‌شود، عوارض بسیار مخربی دارد كه براساس تحقیقات دانشگاه پزشكی كراچی، جذب نیكوتین موجود در ناس و تنباكو‌های جویدنی 4-3 برابر سیگار است و به همین ترتیب اعتیاد به آن سنگین‌تر بوده و رهایی و ترك آن دشوارتر است. خطر مرگ و میر ناشی از بیماری‌های قلبی و عروقی در استفاده‌كنندگان تنباكو‌های جویدنی 4/1 برابر افراد عادی است.

فرآوری: هدی رشیدی

بخش اجتماعی تبیان


منابع : 1- تابناک / 2- ماهان نیوز