تبیان، دستیار زندگی
امیرعابدینی از مدیران قدیمی فوتبال ایران است که اخیرا با زهم زمزمه جدایی او از باشگاه داماش علاقه مندان شمالی را با دغدغه خاطر روبرو کرده است. عابدینی در خصوص بحث های اخیر فوتبال با ما چنین سخن گفت. رئیس فدراسیون فقط لبخند نزند
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

عابدینی:رئیس فدراسیون فقط لبخند نزند

مصاحبه اختصاصی تبیان با رئیس سابق فدراسیون فوتبال


امیرعابدینی از مدیران قدیمی فوتبال ایران است که اخیرا با زهم زمزمه جدایی او از باشگاه داماش علاقه مندان شمالی را با دغدغه خاطر روبرو کرده است. عابدینی در خصوص بحث های اخیر فوتبال با ما چنین سخن گفت. رئیس فدراسیون فقط لبخند نزند

امیر عابدینی

گویا از فضای فعلی فوتبال و بحث فساد در آن گلایه مند هستید؟

گاهی از اوقات ما از دست کسی به کسی دیگر پناه می بریم. آنچه مرا ناراحت می کند این که در بلوای اخیر مدعیانی آمدند که دلیلی هم برای ادعاهای خود نداشتند. بزرگانی در این بین سکوت کردند که بینه لازم را هم دارند. ای کاش در فوتبال ما به این فرهنگ اصیل احترام می گذاشتیم که آبروی افراد باید محترم شمرده شود. حفظ آبروی افراد واجب است. به سادگی در رسانه از قدرت رسانه ای خود استفاده نکنیم. افراد را تخریب نکنیم آبروی رفته برگشتنی نیست. آدم های مختلفی در کانون های فوتبال ورزش فعالیت می کنند. با بردن آبروی افراد نگاه کانون خانواده نسبت به فوتبال تخریب می شود. فرزند شخصی که آبرویش رفته ضربه می بیند. این حق اوست؟ اگر کسی متهم شد به دادگاه می رود حکم می گیرد جزایش را می بیند. به خانواده اش آسیب نمی رسد. باید در پیشگاه خدا پاسخگو باشیم. تعلیق فعالیت به معنای مجرم بودن او نیست. یعنی داریم تحقیق می کنیم. شاید به جایی رسیدیم که این اتهام درست نبوده است. البته من سعی ندارم با این نوع گفتار جوری وانمود کنم که ما در فوتبالمان تخلف نداریم. اگر هرکس بگوید فوتبال ما پاک پاک است حرف درستی نزده اما من با صراحت می گویم ناپاکی در فوتبال ما به شدت در حداقل درجه است. شاید بتوان گفت حداکثر 3 درصد ناپاکی داریم. ما 16 تیم لیگ برتری و 28 تیم لیگ دسته اولی داریم. به طور متوسط 22 بازی مهم در هفته داریم. از این تعداد بازی مهم هفتگی چند تایشان با مشکل جدی روبرو می شود؟ زیر 3درصد. پس به همان اندازه به آن بپردازیم. مثلا داوری که الان مورد هجوم است چند سال است قضاوت می کند. بدتر از این هم داوری کرده است. آن موقع کسی چیزی نگفت. مسئولان هم سکوت کردند. کمیته داوران و کارشناسان هم از او دفاع کردند. اگر هم اشتباهی بود گفتند سهوی بوده است. الان چه شده است؟ چرا داوران از خود دفاع نمی کنند؟ رئیس و دبیر فدراسیون و مسئولان کمیته داوران و سازمان لیگ هم پنبه در گوش کردند و موضوع را جمع نمی کنند. چند بار گفتیم که تشویق و تنبیه باید همزمان مد نظر باشد.

مقصر کیست؟

باید قبول کنیم همه به فوتبال و مردم بدهکار هستیم. از من به عنوان مدیر باشگاه گرفته تا مسئولان فدراسیون و سایر اجزای فوتبال. می دانید چرا؟ برای این که نسل جوان را از فوتبال زده می کنیم. خانواده ها را از فوتبال فراری می دهیم. این بود مبنی و مفهوم ورود ما به فوتبال؟ رسانه ها چه می کنند. من نوجوان بودم که در مثلا کیهان ورزشی به ما آموزش می داند که چگونه حرمت ها را حفظ کنیم. الان هم من این نشریه را در همان مسیر می بینیم اما همه جا این طور است؟ برای همین هم هست که معتقدم همه مقصر هستیم.

باید قبول کنیم همه به فوتبال و مردم بدهکار هستیم. از من به عنوان مدیر باشگاه گرفته تا مسئولان فدراسیون و سایر اجزای فوتبال

فوتبال باید محل هنجار، زیبایی، عاطفه و عشق باشد. رابطه صحیح انسان با انسان باشد. به فرمایش رهبری در فوتبال هنر با ورزش آمیخته است. در فوتبال تکنیک شجاعت و خلاقیت هم هست. چرا ما این همه خوبی را زیر پای خود له می کنیم؟ صعود ما به جام جهانی با تیم ملی و مربی خوبی به نام کی روش نشان دادکه عناصر خوبی در فوتبال داریم. با روش فعلی معلوم می شود که ما در سراسر دنیا نیز فوتبالیست های خوب و ارزشمندی داریم. ما با این حرکت قبل از صعود به جام جهانی بود که جهانی شدیم. با آمدن ایرانیان از سراسر جهان به تیم ملی توجه جهانی به ما جلب شد. این یعنی خلاقیت وجود دارد. استعدادو فن وجود دارد. این چنین محلی نباید به پرورش آلوده ها نظر کند. ما در جام ملت ها خواهیم درخشید. لیگ هم خوب پیش می رود. باید با برخی خلاف ها هم برخورد شود تا حرکت رو به جلو ادامه یابد. این که پول هست و آلودگی ایجاد می شود را قبول ندارم. با برنامه ریزی و نظارت می توان جلوی فساد را گرفت. ضعف فدراسیون را گردن این و آن نیندازیم. چرا ما در سازمان لیگ هیات منصفه نداریم؟ کمیته انضباطی باید قدرت اجرایی بیابد. هیات منصفه قوی داشته باشیم تا حکم بدهد و ضمانت اجرا داشته باشد. رئیس فدراسیون فقط لبخند نزند. فوتبال موضوعی جدی است و باید با آن جدی برخورد کنیم. وقتی مسئول یک کار با این همه توجه هستیم باید جدی تر باشیم. باید کار هدایت ، کنترل و نظارت شود. هر کجای کار لنگ زد باید به سرعت ترمیم شود وگرنه به مشکل می خوریم. کانونی به این جدیت جای شوخی و خنده نیست. باید برنامه و بودجه لازم داشته باشیم. در آن صورت شاهد رشد و شکوفایی شویم. ویروس اگر به فوتبال بیفتد همه را مریض می کند. باید پیشگیری کنیم. متاسفانه امروز ما در فدراسیون به درمان فکر می کنیم و پیشگیری را فراموش کرده ایم.

عابدینی

مشکل را در کجا می بینید؟

مشکل را می شناسم. الان عده ای غبار کرده اند و جالب است که در این غبار دنبال مقصر هم می گردند. این دوستان می دانند که در غبار سواری پیدا نمی شود. از قصد هم چنین کرده اند تا سواری پیدا نشود اما من و امثال من در غبار هم سوار را پیدا می کنیم. من در بحثی در رادیو ورزش  که آنجا را هم در مجموع محیطی سالم می دانم به این موضوع اشاره کردم. کارشناسی آنجا بود و نظر خودش را می داد. رویم نشد به او بگویم تو خودت نیاز به ارشاد داری آن وقت دیگران را ارشاد می کنی؟ خودمان باید خودمان را کنترل کنیم. مردم وجدان بیداری دارند شاید به روی ما نیاورند اما خیلی خوب سره را از ناسره تشخیص می دهند. خائن به وظیفه را خوب می شناسند. می گذرند اما فراموش نمی کنند. جالب این که ما فکر می کنیم مردم غافلند! مردم خوب می فهمند. این را روند انقلاب با همه مشکلاتش نشان داده است.

به چه کسانی اشاره می کنید؟

الان عده ای روی موج سوار شده اند. از مدیریت گرفته تا تدارکات. امروز کسانی بیشتر فریاد می زنند که بیشترین مشکلات را دارند. الان این ها مدعی شده اند. کفاشیان به خاطر سلامت نفس با این ها همراه نمی شود. خیلی ها گفتند. در برنامه نود سریال درست کردند. فشار می آورند تا مسیر را به بیراهه ببرند. در خیلی از امور تخلف باشگاه بی اطلاع است و اگر هم مطلع شد جایگاهی برای مراجعه و برخورد با آن را نمی یابد. اگر قوه قضائیه یک بخش برای برخورد با این تخلفات اختصاص دهد و برخورد داشته باشد خیلی ها فرار را بر قرار ترجیح می دهند. البته من معتقدم که ما باید مسایل فوتبالی را درون جامعه فوتبال حل کنیم و برای بخش های دیگر دغدغه ایجاد نکنیم. ابزار لازم را هم داریم. فیفا قوانین لازم را در اختیار فدراسیون قرار داده است. البته وقتی اتفاقی خارج از حیطه فوتبال رخ داد و ابعاد اجتماعی و سیاسی داشت باید اجازه دهیم که قدرت های خارج از فوتبال برای حل و فصل آن ورود کنند. مثلا اگر تماشاگران در کار بازی اختلال ایجاد کنند یا درگیری به وجود آیا نباید از نیروی انتظامی کمک بگیریم؟ اگر چند بازیکن با هم درگیر شدند و کارت زرد و قرمز به کار نیامد آیا از نیروی انتظامی کمک نمی خواهیم؟

اگر قوه قضائیه یک بخش برای برخورد با این تخلفات اختصاص دهد و برخورد داشته باشد خیلی ها فرار را بر قرار ترجیح می دهند

چقدر با موضوع فساد در فوتبال موافقید؟

همان طور که گفتم ما نهایتا 3درصد متخلف داریم. اما رخ این 3 درصد زیاد است. آنهایی که می گویند همه اش خراب است باید به چشم و دید زاویه دید خود شک کنند. راه دور نمی روم. اگر باشگاه داماش تخلف کند با استفاده از جوازی است که از فدراسیون گرفته است. پس مشکل از آنجاست که برای صدور این جواز دقت لازم نشده است. در سایر اجزای فوتبال هم همین است. اگر در خصوص صدور مجوز فعالیت افراد دقت شود ما در حد وسیعی جلوی تخلف را می گیریم. تازه اگر توسط این اجزا تخلفی صورت گرفت باید مکانی برای مراجعه و شکایت باشد. آیا ما امروز چنین جایگاهی را داریم. آیا فدراسیون، هیات و حراست قدرت اجرایی لازم دارند؟ متاسفانه در اغلب اوقات ما به قانون خودمان احترام نمی گذاریم. من در فرودگاه دیده ام وقتی زنی خارجی به احترام قوانین موجود محجبه می آید و جالب این برخی در ایرانی ها به این قانون بی احترامی می کنند. جامعه فوتبال ما باید قبل از سایر نهادها باید یاد بگیرد که به قوانین مربوط به خود احترام بگذارد. باید این جامعه یاد بگیرد که بدون مشکل سازی برای سایر ارگان ها و با حفظ آبروی افراد بامتخلفان این حیطه برخورد کند.

ناهماهنگی در حیطه فوتبال چه ضررهایی دارد؟

در بسیاری از امور سازمان لیگ ناظر دارد. از لحاظ فیزیکی، داوری، انضباطی و اجرایی. به نظرم باید این ناظران آموزش ببیند تا یک هدف مشخص را دنبال کنند. شرح وظایف مشخص داشته باشند. باید ضعف و قوت را ببینند و گزارش کنند. هر کدام از از اتفاقات پیرامون مسابقه فوتبال در زمان های مختلف معنی خاص خود را دارند. ناظر باید به زوایای کارش مسلط و آگاه باشد. نظارت ضروری است اما از آن مهم تر سلامت خود ناظر است. آن که بر کار این نظاران نظارت می کند باید بیش از همه سالم و آگاه باشد. متولیان نظارت باید پاک ترین افراد باشند. خروجی این کار باید ارزشیابی شود. اگر در مساله ای به نکات مثبت رسیدیم باید با آن به شکل تشویقی برخورد کنیم و فقط تنبیه مد نظر نباشد.

امیر عابدینی

چه راهکاری ارائه می کنید؟

کارهای اجرایی سازمان لیک را می توان به بخش های دیگر سپرده البته به شرطی که هسته مرکزی کار در همین کمیته باشد و نظارت لازم را برکار داشته باشد. در این موقع حفاظت از اجرای برنامه و قانون مهم است. در این بخش حتی نباید به کلیات توجه کرد و می توان به جزییات توجه جدی داشت. اگر به جزء نپردازیم به کل نمی رسیم. در مسیر پاکسازی فضای فوتبال حفاظت از افراد مهم است. از داور و مربی و بازیکنان گرفته تا حتی مدیران ورزش باید مورد حفاظت و حمایت باشند. الان داور فوتبال ما تامین نیست. رقم پرداختی به او خنده دار است. او در برابر پیشامدهای زندگی دستش از همه جا کوتاه مانده است. کدام تعاونی مسکن برای این قشر فعالیت دارد؟ آیا این گونه ما بستر لازم را برای این که داور اسیر باشگاه متخلف شود را ایجاد نکرده ایم؟ همین فوتبالیستی که امروز این همه از درآمدش حرف می زنیم دغدغه آینده ندارد؟ متولیان امر فوتبال باید مثل فرزندشان به این اجزا توجه کنند. آیا ما برای مسایل مختلف بچه هایمان از قبیل ثبت نام در مدرسه و سرویس ایاب و ذهاب و... دقت نظر نداریم. وقتی در کانون کوچک خانواده این همه کار برای دقت نظر وجود دارد در کانون داوران و... چه می گذرد؟

از خلاقیت در فوتبال حرف زدید توضیح بیشتری ارائه می کنید؟

متاسفانه ما در نظام دولتی خود با خلاقیت مقابله می کنیم. هرگاه عده ای خواستند تصدی گری را کم کنند با موضع گیری مدیران دولتی مواجه شدیم. اغلب مدیران اینگونه بوده اند. مدیران ما در تقابل با کانون های صنفی که برای حل مشکلات می آیند برخورد بدی داشته اند. مثل انحلال شوراها که ما در برهه ای از زمان داشته ایم. الان اتحادیه فوتبال به همین دلیل جان نمی گیرد. در این باره دیدگاه اکثر مدیران دولتی تقابل است. اما باید یاد بگیریم که به آنها فرصت دهیم. مثلا سالهاست می گوییم که برگزاری جام حذفی را به اتحادیه بدهند اما کسی گوش نمی کند. چرا کمیته داوران مجاب نمی شود که بخشی از مسئولیت هایش را به کانون داوران بدهد. مگر اعضای این کانون از کجا آمده اند؟ اعضای کانون با اشراف به مشکلات داوری می توانند در حل بسیاری از مشکلات راهکاری خوب ارائه کنند. جالب است عدم توجه به اتحادیه در حالی شکل می گیرد که رئیس این اتحادیه و سازمان لیگ بارها در هر دو جا مسئولیت داشته اند. با همه این ها من معتقد هستم که نباید نا امید شویم. باید بگوییم من هستم و برای اشاعه زیبایی ها آمده ام.

مصاحبه

بخش ورزشی تبیان