تبیان، دستیار زندگی
حضور رییس‌جمهوری بعد از شش‌سال در دانشگاه برای یک مراسم دانشجویی. همین کافی است تا دانشگاه تهران مملو از دانشجویانی شود که از رییس‌جمهوری مطالبات متفاوتی دارند؛ رای داده‌اند و امروز حق خود می‌دانند بپرسند و پاسخی درخور بشنوند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حرفهای روحانی در دانشگاه تهران


 حضور رییس‌جمهوری بعد از شش‌سال در دانشگاه برای یک مراسم دانشجویی. همین کافی است تا دانشگاه تهران مملو از دانشجویانی شود که از رییس‌جمهوری مطالبات متفاوتی دارند؛ رای داده‌اند و امروز حق خود می‌دانند بپرسند و پاسخی درخور بشنوند

روحانی در دانشگاه تهران

ساعت نزدیک به 9:30 سالن «علامه امینی» دانشگاه تهران کم‌کم پر می‌شود. خبرنگاران، دانشجویان، مدیران و اعضای هیات‌علمی... صندلی‌های سالن را پر می‌کنند. بیشتر دانشجویان در محوطه دانشگاه هستند. تعدادی از بوفه دانشگاه و از طریق تلویزیون مداربسته برنامه را می‌بینند و تعدادی هم در مسجد دانشگاه گرد هم آمده‌اند و به‌واسطه دوربین مداربسته آنچه در سالن علامه امینی در حال وقوع است را مشاهده می‌کنند. «جعفر توفیقی» سرپرست وزارت علوم برای دانشجویان سخنرانی می‌کند و از بالابردن سطح علمی می‌گوید. «سیدحسین هاشمی» وزیر بهداشت در خلال اظهاراتش می‌گوید حسن روحانی نخستین رییس‌جمهوری است که از دانشگاه تهران فارغ‌التحصیل شده است. «فرهاد رهبر» رییس دانشگاه تهران که در دولت قبلی به این سمت منصوب شده هم با مدیحه‌ای درباره دولت فعلی، سخنان خود را آغاز می‌کند و از روحانی دعوت می‌کند در همایش سال آینده این دانشگاه شرکت کند. بعد هم از حضار می‌خواهد تا برای تشویق وزرا «کف مرتب» بزنند. صدای همهمه، سالن را پر می‌کند. مجری پای تریبون می‌رود و رو به رییس‌جمهوری می‌گوید: «دو تشکل دانشجویی بیانیه‌ای آماده کرده‌اند و می‌خواهند در حضور رییس‌جمهوری آن را قرائت کنند.

بعد رو به حضار می‌گوید: «با درایت و سعه‌صدری که از آقای دکترروحانی سراغ داریم مطمئن هستیم اگر نقدی هم باشد، می‌شنود و تلاش می‌کند تا فضا را به سمت بهبود مشکلات سوق دهد.» سخنان مجری برنامه سبب می‌شود تا اهالی رسانه گمانه‌زنی‌هایی داشته باشند: «حتما بیانیه‌های شدید‌اللحنی در راه است.» دانشجویان خارجی در یک ردیف نشسته‌اند و منتظر هستند تا رییس‌جمهوری ایران اسلامی سخنان خود را آغاز کند. دانشجویان که از کشورهای هلند، لهستان، افغانستان و فنلاند هستند با شوری وصف‌ناپذیر هیجانات دانشجویان نخبه ایرانی را رصد می‌کنند.

باید در دانشگاه‌ها زبان علم و تحقیق، زبان رسمی باشد. در دانشگاه در کنار این زبان فقط قانون باید حکم‌فرما باشد؛ این دولت فشارهای محفلی را بر دانشگاه نخواهد پذیرفت.در دانشگاه اسلامی تنها یک گروه باید ملامت شوند و آن گروه کسانی هستند که در تولید علم و دانش و فناوری کاهلی کرده‌اند

نماینده بسیج دانشجویی پشت تریبون می‌رود و بیانیه خود را می‌خواند، محوریت اظهاراتش نقد به عملکرد دولت است و می‌گوید: «متاسفانه اتفاقات رخ‌داده در اواخر سفر نیویورک این ظن را نسبت به دولت حضرتعالی تقویت نمود که راهبرد خروج از این وضعیت اقتصادی را صرفا به خارج از مرزهای کشور می‌دانید و جا دارد بار دیگر ما دانشجویان تاکید نماییم، تنها راه تعالی و رشد کشور ایران از طریق تکیه و باور به توان داخلی حاصل می‌شود.» نماینده بسیج دانشجویی انتقاداتش را روانه وزیر علوم می‌کند و سپس بدون نام‌بردن از چهره‌های اصلاح‌طلب، مواضع آنان را نقد می‌کند. او نقد می‌کند و دانشجویان او را «هو» می‌کنند.

روحانی در دانشگاه تهران

برخی دیگر برایش دست می‌زنند و یکی از دختران حاضر در مراسم هم «الله‌اکبر» می‌گوید. نماینده بسیج دانشجویی در پایان خطاب به روحانی می‌گوید: «آقای روحانی قرار بود تصویر دو نفر از شهدای پرواز «ایرباس» که توسط آمریکایی‌ها مورد هدف قرار گرفت تقدیم شما بشود اما تیم محافظت شما از این کار جلوگیری کرد.» رییس‌جمهوری به او لبخند می‌زند و بعد نماینده انجمن اسلامی دانشگاه تهران پشت تریبون می‌رود. صدای تشویق‌ها قطع نمی‌شود. او خطاب به رییس‌جمهوری می‌گوید: «در چند سال گذشته پرسش‌های دانشجویان از مسوولان کشور روشن و رسا بود و کرسی پاسخگویی در دانشگاه برای آنان مهیا. اما نه‌تنها مدیران دولتی، که حتی مسوولان دانشگاه نیز از جمع دانشجویان دوری گزیدند و از پاسخ به پرسش‌های آنان دریغ ورزیدند.»دانشجویان دست می‌زنند. با هر جمله‌ای که نماینده انجمن اسلامی می‌گوید هیجان دانشجویان بالاتر می‌رود و تشویق‌ها بیشتر می‌شود. دبیر انجمن اسلامی دانشگاه تهران از حضار می‌خواهد تشویق را به پایان قرائت بیانیه موکول کنند و اجازه دهند بیانیه را کامل کند. او بیانیه‌ای را قرائت می‌کند که خواستار آزادی زندانیان سیاسی - امنیتی است. بیانیه‌اش با این جملات «خبر مسرت‌بخش آزادی تنی‌چند از زندانیان سیاسی نه‌فقط به‌عنوان تحقق یک وعده انتخاباتی، بلکه از این حیث حایزاهمیت بود که از شنیده‌شدن صدای مردم و پیگیری همین خواست آنان توسط مسوولان حکایت می‌کرد» تمام می‌شود.  بعد نوبت به اهدای لوح تقدیر به دانشجویان نمونه و عکس یادگاری می‌رسد. پس از اهدای لوح‌های تقدیر روحانی به پشت تریبون می‌رود و همان ابتدا درخواست می‌کند تصویر شهدای ایرباس را به داخل سالن بیاورند. او با بیان اینکه دولت می‌داند با دنیای سیاست بسیار پیچیده‌ای روبه‌رو است، اظهار کرد: باید باورمان شود که دنیا و جهان سیاست در برابر انتخابات 24 خرداد ایران سر فرود آورد. رییس‌جمهوری با اشاره به سفر خود به نیویورک، گفت: ‌«در سفر به نیویورک، عظمت ملت ایران را از دید جهانیان بهتر لمس کردم و به شما می‌گویم تمام کشورهای پیشرفته بدون استثنا طالب ملاقات با رییس‌جمهور منتخب ملت بزرگ ایران بودند.»

*(با اشاره به قرائت دو بیانیه دانشجویی) برای من بسیار زیبا بود که دو بیانیه از دو گروه دانشجویی قرائت شد این دو بیانیه چون هر دو حرف دل خود را در نوشتاری اعلام کردند بسیار زیبا بود. آزادی اظهار نظر جزو افتخارات کشور و دانشگاه‌های ما است، چنین آزادی اظهار نظر در همه کشورها نیست و این جزء آثار و افتخارات انقلاب اسلامی است.

نقد دانشجویان همان قدر زیبا است که حمایت آنان و مگر نقد حمایت نیست. نقد از دولت و دولتمردان نعمت بزرگی است که باید در برابر آن سر فرود آوریم و بدانیم نقد دلسوزانه نه تنها برای دولت که برای کشور می‌تواند ثمرات بسیار ارزشمندی را به همراه داشته باشد.

*درست است که دانشگاه مرکز حزب نیست و فعالیت یک دانشجو در دانشگاه و فعالیت سیاسی و اجتماعی که حق اوست، به عنوان یک حزب محسوب نخواهد شد، دانشجو از منظر یک سیاست‌مدار نمی‌خواهد به مسائل بنگرد، دانشگاه و دانشجو به مثابه یک عالم و اندیشمند و روشنفکر به مسائل اجتماعی و سیاسی نگاه می‌کند، یادمان نرود که رسالت اصلی دانشگاه، تولید علم و فناوری است، البته همانطور که دانشگاه شهروند متخصص را می‌سازد و تحویل جامعه می‌دهد، شهروند مشارکت‌جو و آگاه را نیز تحویل جامعه می‌دهد.

روحانی در دانشگاه تهران

* *دانشگاه‌ها ما از نظر کمیت رشد بسیار خوبی داشته‌اند، بگذریم از اینکه آیا ترکیب رشته‌ها با نیاز کشور متوازن و متناسب است یا نه، بگذریم از اینکه دانشجویی با خون دل وارد دانشگاه می‌شود و با مشکلات این دوران را سپری می‌کند و صاحب مدرک می‌شود اما متاسفانه صاحب شغل و گاهی حتی صاحب منزلت اجتماعی هم نمی‌شود.

*باید در دانشگاه‌ها زبان علم و تحقیق، زبان رسمی باشد. در دانشگاه در کنار این زبان فقط قانون باید حکم‌فرما باشد؛ این دولت فشارهای محفلی را بر دانشگاه نخواهد پذیرفت.در دانشگاه اسلامی تنها یک گروه باید ملامت شوند و آن گروه کسانی هستند که در تولید علم و دانش و فناوری کاهلی کرده‌اند.

*ما نباید در روند معیوب نابجای بازنشستگی زودهنگام اساتید گرفتار شویم. بر اساس فرمایشات امام علی (ع) در تضارب آراء با نقد، انتقاد و مباحثه می‌توانیم به صواب و رأس درست و واقعی دست یابیم.

*(با اشاره به لزوم آزادی عقاید اساتید) مگر دانشگاهی می‌تواند به مراتب والای علمی خود دست یابد اما استاد در کلاس در بیان عقاید خود آزاد نباشد؟!

*بعضی تلاش می‌کنند 75 یا 76 میلیون نفر جمعیت کشور را ضرب در 2 کنند یعنی همه دو چهره داشته باشند. یک جا که بحث نمره، ارتقاء و شغل به میان می‌آید یک چهره و آنجا که موضوع زندگی آزاد مطرح می‌شود با چهره‌ای دیگر نمایان شوند.

عزیزان من، دانشجویان عزیز و بزرگوار، اساتید، مسئولین، وزرا، اندیشمندان و فرهیختگان اگر جو را امنیتی کردید نفاق را توسعه داده‌اید.

*دولت تدبیر و امید به دانشگاه آزاد، منتقد، فرهنگ‌دوست و اندیش‌ورز و تعلیم دهنده شهروند متخصص و مشارکت‌جو افتخار می‌کند و دانشجویانی می‌خواهد که در همه زمینه‌ها به کمک دولت بشتابند.شما بودید که 24 خرداد 92 را آفریدید و شما بودید که تدبیر، امید و اعتدال را بر ناامیدی و افراط و تفریط پیروز ساختید.

* همه اشتباهات ما در سالهای گذشته این بود که در اقتصاد و سیاست خارجی دانش‌بنیان نبودیم و از دانشگاه استفاده نکردیم و از متخصصین و صاحب‌نظران بهره نبردیم.

نقد دانشجویان همان قدر زیبا است که حمایت آنان و مگر نقد حمایت نیست. نقد از دولت و دولتمردان نعمت بزرگی است که باید در برابر آن سر فرود آوریم و بدانیم نقد دلسوزانه نه تنها برای دولت که برای کشور می‌تواند ثمرات بسیار ارزشمندی را به همراه داشته باشد

*دولت تدبیر و امید همانطور که در ابتدا اعلام کرد در پی تعامل سازنده با جهان است و بر این پایه استوار می‌ایستد.

دولت می‌داند که با دنیای سیاست بسیار پیچیده‌ای روبرو است اما باید در عین حال باورمان شود که دنیا و جهان سیاست در برابر حماسه 24 خرداد سر فرود آورده است.

*من در سفر نیویورک این عظمت ملت ایران را از دید جهانیان بهتر لمس کردم. من به شما می‌گویم تمام کشورهای پیشرفته بدون استثناء طالب ملاقات با رئیس‌جمهور منتخب مردم ایران بودم.

*این افتخار ما و شما ، مربوط به ملت ایران و هدایت‌های مقام معظم رهبری است اما دولت از این فضا برای حل معضلات کشور استفاده خواهد کرد.دولت در شرایطی کار خود را آغاز کرد که با یک خزانه خالی و انبوه  بدهکاری روبرو بوده است.

*در گزارش هفته گذشته یک صندوق در دولت اعلام کرد که بیش از 50 هزار میلیارد تومان از دولت طلبکار است؛ این فقط یک صندوق است و در همان زمان صندوق دیگری نیز اعلام کرد ما بیش از این از دولت طلب داریم.

روحانی در دانشگاه تهران

*این 100 هزار میلیارد فقط گوشه‌ای از بدهکاری‌های دولت است اما این دولت با امید کامل و اعتماد به مردم، عقلانیت، تدبیر و کلید همت شما فرهیختگان و اندیشمندان و با استقامت ملت ایران به تعبیر مقام معظم رهبری از این پیچ به خوبی عبور خواهد کرد.

*ما امروز نیاز به دیپلماسی علم داریم و شما عالمان، فرهیختگان باید از طریق علم و دانش، مقاله، تحقیق و حضور در مجامع علمی جهان باید به این دیپلماسی برسند.

* (خطاب به دستگاه‌های امنیتی و وزارت اطلاعات) راه را برای دیپلماسی باز  و به دانشگاه، اساتید بزرگ این دانشگاه‌ها و دانشجویان اعتماد کنید چرا که همه این عزیزان ایران را دوست دارند و توسعه کشور را می‌خواهند.

حاشیه های مراسم

* حسین فریدون برادر و دستیار ویژه رئیس جمهور به همراه خانواده خود در این مراسم حضور یافته بود؛ این برای عکاسان سوژه خبری بود.

* یک نماینده دانشجویان که دانشجوی دکتری مکانیک دانشگاه تهران بود در این مراسم خطاب به روحانی گفت: آقای روحانی ما دانشجو هستیم سیاستمدار نیستیم، امید ما به کلید و تدبیر دولت شماست.

در این مراسم از نفرات برگزیده کنکور با لوح تقدیر و سکه تقدیر کردند. تمام برگزیدگان جوایز خود را از دست رئیس جمهور دریافت کردند. روحانی در حالی که هدایا را به برگزیدگان می داد گپ و گفتی چند ثانیه ای با هرکدامشان داشت؛ پس از آن روحانی با برگزیدگان عکس یادگاری گرفت.

*حضور دانشجویان خارجی نیز از نکات جالب توجه دیگر در مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاه بود.

فرآوری: یوسف قاضی زاده

بخش سیاست تبیان


منابع: شرق،فارس،مهر،تسنیم