تبیان، دستیار زندگی
با خود گفت این آخرین گناه تو خواهد بود و بعد توبه می کنی و ...! اما آیا موفق شد؟!
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چه کنم که در توبه ثابت قدم باشم و به سراغ گناهان نروم؟


با خود گفت این آخرین گناه تو خواهد بود و بعد توبه می کنی و ...!

اما آیا موفق شد؟!


گناه انفجار است

شاید این دیالوگ بارها در ذهن شما هم اتفاق افتاده باشد:

«- نه ، گناهه ، من انجام نمی دهم!

- کی گفته گناهه ... تو قصدت این نیست ... اصلا این حرفا چیه ؟ ... توبه می کنی ! ... خدا بخشنده است ...

- نه چند بار ... دیگر روی بخشش خواستن ندارم

- قول  میدهم این بار آخر باشه !! بعدش توبه کن و آدم خوبی بشو !!

این از محالات است! و از کجا معلوم که این گناه مرز بین سعید و شقی بودن شما نباشد؟ و یا این عمل آخرین عمل شما نباشد؟

البته سند روایی هم دارد:

عمر بن سعد، شبی را از ابن زیاد مهلت گرفت تا فکر کند و آخر به این نتیجه رسید که این گناه (قتل اباعبدالله علیه السلام) را انجام می دهد و به حکومت ری می رسد و بعد توبه می کند!!

به بیان دیگر با خود گفت این آخرین گناه تو خواهد بود و بعد توبه می کنی و ...!

اما آیا موفق شد؟!

اگر همین الان تصمیم گرفتید که یه خلوتی با خدا داشته باشید و از گذشته تان توبه کنید، این مطالب را از دست ندهید.

برای توبه کردن مراحل خاصی لازم است؟

توبه همان پشیمانی واقعی از گناه و تصمیم برای  ترک گناه است  و تکرار نکند و اینکه پشیمانی قلبی مان را چطور به خدا نشان بدهیم. هر کس بیانی دارد، یکی می گوید خدایا ببخش. یکی می گوید خدا پشیمانم و ذکر استغفرالله را بکار می‌برد.

انسان وقتی از گناهان گذشته پشیمان می شود و تصمیم می گیرد که، دیگر تکرار نکند ؛ البته حق الناس را ادا می کند و حق الله را هم ادا می کند،  سعی می کند گناهان قبلی را با عبادت و رفتارهای خوب جبران کند و این یک توبه و توبه نصوح می شود که به تعبیر قرآن: یا ایهاالذین امنوا توبوا الی الله. ای کسانی که ایمان آورده اید توبه نصوح داشته باشید.

برای توبه نیامدند، آداب و قوانینی و مراحلی را مطرح کنند که بهانه، دست گناهکاران بیفتد و توبه را عقب بیندازند.

یک توصیه هایی برای بهتر شدن توبه، از اولیاء الله داریم ولی جزء قوانین توبه نیست تا اینکه توبه تأخیر نیفتد. چرا که عمر ما معلوم نیست. لذا هر لحظه ای، هر زمانی و هر موقعیتی می توانید توبه کنید.

استغفار را جدی بگیریم. وقتی انسان به فکر گناه می افتد باید استغفار کند. روایت داریم: خودتان را با استغفار معظر کنید تا بوی نامطبوع گناه شما را مفتضح نکند. از استغفار غافل نشوید

مهم این است که برسد به بن بست و بفهمد خدا دوستش ندارد و برگردد. حالا می خواهد توی ماشین باشد، در کلاس و یا خانه باشد، فرقی نمی کند. یک لحظه است. برای اینکه به تاخیر نیفتد، نیامدند پیچیده اش بکنند و دست و پا گیر بشود.

البته لحظه ای که توبه میکند و پشیمان میشود، اشک و آه و تضرع هم داشته باشد این خیلی بهتر است و هر چه این آه و ناله، سوزناک تر و داغ تر باشد، انقلاب درونی تر است.

یک نکته

بعضی ها وقتی مشکلی پیش می آید و با خدا کار دارند، توبه می کنند و اشک هم می ریزند ولی کنج دلشان، پشیمان واقعی نیستند و تصمیم جدی برای ترک ندارند. فعلاً خرشان از پل بگذرد، مشکلشان حل بشود، دوباره تکرارش می کنند. این توبه واقعی و نصوح نیست و در آموزه های دینی ، این را مسخره کردن خدا می دانند.

رسول اکرم می فرماید: التاب من الذنبه کما لاذنب له : کسی که از گناه توبه کند، گویی گناهی نکرده است. مثل کسی که از مادر به دنیا آمده است و در ادامه می فرمایند: والمقیم من الذنبه و هو مستغفر منه کالمستهزء : اما آنانکه می خواهند گناه را انجام بدهند و استغفار می کنند، مثل کسی است که دارد خدا را مسخره می کند.  

توبه

ناامید نشوید

روایت بالا معنایش این نیست که جوان عزیز اگر بعد از توبه باز به گناه بازگشت، بگوید نه من آدم نمی شوم و اینکه بترسند که خدا را استهزا کرده و بگوید که من نابود و جهنمی هستم. خیر این ها درست نیست، غلط است. باز باید توبه کند.

بعضی از جوان ها تلقی شان این است که اگر من گناهی می کنم و توبه ام را می شکنم، پله ی اول هستم و سر خط اولم آمده ام.

باید گفت خیر ، این جور نیست. وقتی شما یک بار توبه می کنید مدتی تحمل می کنید و گناه نمی کنید و باز مرتکب آن گناه می شوید، شما آن نردبان را یک پله بالا آمده اید و سر جای اولتان نیستید. باز توبه می کنید و یک ماه می گذرد و باز گناه می کنید، شما پله دوم هستید. ممکن است شما چند بار توبه را بشکنید و دوباره توبه کنید ولی پله پله بالا آمده اید.

یک وقت به جایی می رسد که انسان خسته می شود، توبه می کند و تا ته آن می رود. این حدیث برای کسی است که می گوید خدایا ببخش ولی حتی همان لحظه دارد گناه می کند و یا می گوید خدایا ببخش ولی همان لحظه نگاهش به نامحرم است، در مسیر گناه می رود و باز می گوید ببخش.

نمی خواهم جوانان این حدیث را این طور برداشت کنند که من دیگر کارم تمام است چون یکبار توبه ام را شکسته ام. ناامید نشوید و توبه کنید ، مطمئن باشید که خداوند شما را می بخشد.

کسی که توبه می کند و وقتی یاد گناهانش می افتد، لذت نمی برد، بهم می ریزد، منقلب می شود و اشک می ریزد و متنفر از گناهش است.

این حدیث برای کسی است که هنوز شوق گناه در دل دارد و به زبان توبه میکند.

مهم این است که برسد به بن بست و بفهمد خدا دوستش ندارد و برگردد. حالا می خواهد توی ماشین باشد، در کلاس و یا خانه باشد، فرقی نمی کند. یک لحظه است. برای اینکه به تاخیر نیفتد، نیامدند پیچیده اش بکنند و دست و پا گیر بشود

چه کنم که در توبه کردنم ثابت قدم باشم و به سراغ گناهان قبلی نروم؟

از استرس های زمان گناه یاد کنید. گناه استرس می آورد. انسان وقتی گناه می کند منتظر بلاست. یکی از علل نزول بلا گناه است. انسان وقتی توبه می کند آرامش پیدا می کند. مواظب القائات شیطان باشید که در شما یاس ایجاد نکند. سعی کنید که بیکار نباشید و با فکر گناه مقابله کنید.

حضرت علی (علیه السلام) می فرماید: کسی که زیاد فکر می کند به سمت گناه کشیده می شود. حضرت عیسی فرمود: موسی شما را از گناه نهی کرد من شما را از فکر گناه نهی می کنم.

زمینه های گناه را از بین ببرید

اگر با دوستانی گناه می کردید دیگر با آنها ارتباط نداشته باشید و باید ابزار گناه را از بین ببرید. اگر اینترنت و کامپیوتر یا موبایل ابزار گناه شما بوده است آنها را فراموش کنید. در زمان مشخصی کار مشخصی بکنید که این اراده ی شما راقوی می کند.

ارتباط خودتان را با خدا قویتر کنید کتاب هایی در مورد معاد مطالعه کنید به یادمرگ باشید و جبران کنید. در دعا داریم: آه از کمی توشه و طولانی بودن راه.

استغفار را جدی بگیریم. وقتی انسان به فکر گناه می افتد باید استغفار کند. روایت داریم: خودتان را با استغفار معظر کنید تا بوی نامطبوع گناه شما را مفتضح نکند. از استغفار غافل نشوید.

فرآوری: زهرا اجلال             

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان


منابع:

برنامه سمت خدا

سایت ایده ها

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.