تبیان، دستیار زندگی
دور جدید مذاكرات ایران و 1+5 در دولت تدبیر و امید به زودی برگزار می‌شود. نتایج موفقیت‌آمیز سفر نیویورك و مذاكرات اولیه وزاری خارجه 1+5 و وزیر امور خارجه ایران، بارقه‌های امید برای دستیابی به نتیجه‌ای ملموس در این مذاكرات را پدید آورده است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

برگ‌های برنده ایران در مذاكرات ژنو


دور جدید مذاكرات ایران و 1+5 در دولت تدبیر و امید به زودی برگزار می‌شود. نتایج موفقیت‌آمیز سفر نیویورك و مذاكرات اولیه وزاری خارجه 1+5 و وزیر امور خارجه ایران، بارقه‌های امید برای دستیابی به نتیجه‌ای ملموس در این مذاكرات را پدید آورده است.

مذاکرات هسته ای

تمایل غربی و به ویژه ایالات متحده  برای مذاكره با ایران و نیز گفت‌گوی تلفنی روحانی و اوباما و مذاكرات ظریف و كری، این امید را روز افزون كرده كه از قبال این مذاكرات بتوان به حل مساله پرونده هسته‌ای ایران امیدوار بود. برداشته‌شدن تحریم‌های كمر شكن و تعاملات مثبت با غربی می‌تواند ماحصل این دور از مذاكرات باشد كه با تیمی جدید و با مسئولیت دیپلماتی كاركشته و كارآمد چون محمد جواد ظریف، در چند روز آینده آغاز خواهد شد. بر اساس اخبار منتشره، ظریف، سیدعباس عراقچی، معاون حقوقی وبین‌الملل وزارت امور خارجه، مجید روانچی، معاون اروپا و آمریکا وزیر امور خارجه، امیری نماینده سازمان انرژی اتمی، بعیدی‌نژاد و مرتضی کمال‌وندی اعضای تیم ایرانی در دور جدید مذاكرات خواهند بود. البته پیش از این دولت نویدهایی برای كسب نظرات مختلف اندیشمندان و اساتید دانشگاه‌ها را مطرح كرده بود و در این راستا جلساتی برای هماهنگی و كسب مشورت برای حصول نتایج ملموس و مطلوب برگزار شده است. قرار است در این دور از مذاكرات، پس از مذاکرات ابتدایی با حضور وزیر امور خارجه، ریاست هیات ایرانی بر عهده معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه باشد. فارغ از اینكه چه كسی ریاست این هیات را برعهده دارد، بوی خوشی از مذاكرات به مشام می‌رسد چراكه كه هدایت اصلی آن بر عهده مقام معظم رهبری و رئیس جمهور منتخب است كه ثمری جز احقاق حقوق ایران در فضایی مسالمت آمیز را در پی ندارد. دستیابی به این نتیجه مطلوب نیازمند همراهی و همگامی همه آحاد مردم ایران است و به قول دكتر ظریف، امروز بیش از هر چیز كشور نیازمند اجماع داخلی و همدلی ملی است تا مذاكرات به نتایج مطلوبی دست یابد. از سوی دیگر معاندان نظام و كسانی كه تمایل ندارند ملت ایران روی آسایش و آرامش را ببیند، دروغ‌پراكنی‌های خود را آغاز كرده‌اند. در این راستا گروهک تروریستی منافقین مدعی شده است که ایران به منظور آن چه که این گروهک از آن به عنوان "فریب" جامعه جهانی یاد کرده است یکی از مراکز اصلی مطالعات نظامی را که امکان تجهیز ایران به "سلاح هسته‌یی" را فراهم می‌کند، به مکان دیگری منتقل کرده است.

نظر می‌رسد اگر این بار غرب صادقانه وارد گود شود، می‌توان به نتایج پرباری از مذاكرات دست یافت. در این بسته پیشنهادی تمام مواردی كه به نوعی مورد مناقشه و ادعای غرب در مورد ماهیت غیر صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران است، از بین میرود و عملا غرب خلع سلاح می‌شود

یکی از مسوولان این گروهک تروریستی مدعی شده است که عملیات نقل و انتقال که از اوایل ماه گذشته انجام شده و هنوز هم به پایان نرسیده است، به محلی در نزدیکی مقر وزارت دفاع ایران انجام شده است و هنوز بخش اعظم این نقل وانتقالات باقی مانده است. در همین زمینه نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی مدعی شده است که یک توافق بد درباره برنامه هسته‌ای تهران بدتر از فقدان هرگونه توافقی است. وی همچنین خواستار افزایش و نه كاهش تحریم‌ها علیه ایران شده است. این ادعا در حالی صورت می‌گیرد كه تمام كشورهای ذی‌نفوذ دنیا از هرگونه توافق ایران و 1+5 حمایت كرده‌اند. فتوای مقام معظم رهبری در راستای حرمت هرگونه ساخت و استفاده از سلاح‌های اتمی و كشتار جمعی، امری است كه به شدت مورد توجه غرب و آمریكا قرار گرفته و به عنوان برگ برنده ایران برای حضور در این مذاكرات است. قبول غنی‌سازی و دستیابی ایران به فناوری صلح‌آمیر هسته‌ای از سوی غرب و آمریكا، به عنوان یكی از نقاط مثبت این دور از مذاكرات است كه باید بدون پرداختن به مباحث حاشیه‌ای در جهت جل بحران گام برداشت. توجه به نكات كلیدی پرونده و عدم طرح مباحث كلی و حاشیه‌ای و اجتناب از دوری گزیدن از هسته اصلی مساله كه همان فعالیت‌های هسته‌ای صلح آمیز است، می‌تواند نتایج مطلوبی را در این دور از مذاكرات پدید آورد.

هسته ای ایران

توجه به این نكته نیز خالی از فایده نخواهد بود كه طرف ایرانی و طرف 1+5 از مذاكره برای مذاكره پرهیز كنند. البته عزم جدی دولت حسن روحانی برای فائق آمدن به این موضوع و مذاكرات وزاری خارجه ایران و 1+5 نشان داد كه ایران برای دستیابی به نتیجه‌ای روشن آماده است و در این راه گام بر‌میدارد. این بار طرف غربی نیز باید به طور ملموسی وارد عرصه شود و دیدگاهها و خواسته‌های خود را بیان كند. برخی اخبار غیر رسمی منتشره، حكایت از آن دارد كه غرب خواهان امضای پروتكل الحاقی از سوی ایران و تعطیلی غنی سازی 20 در‌صد است. در مقابل ایران نیز سطح غنی سازی 5 درصد را به دست می آورد و سوخت مورد نیاز نیروگاه تحقیقاتی تهران نیز همچون گذشته تامین خواهد شد. در این راستا مذاكرات مفید اخیر ایران و آژانس در مورد برخی مسائل باقی مانده و ماجرای پارچین، نیز می‌تواند به عنوان برگ برنده‌ دیگری در دست هیات ایرانی خودنمایی كند. از سوی دیگر برخی رسانه‌های غربی مدعی شده‌اند كه دولت روحانی قصد دارد بسته جدید به 1+5 ارائه كند كه در مباحثی نظیر توقف غنی‌سازی 20 درصدی، بستن سایت فردو، اجازه به بازرسان برای حضور در سایت‌های هسته‌ای در ازای کاهش تحریم‌های اقتصادی و نفتی پیشنهاد شده است.

. فارغ از اینكه چه كسی ریاست این هیات را برعهده دارد، بوی خوشی از مذاكرات به مشام می‌رسد چراكه كه هدایت اصلی آن بر عهده مقام معظم رهبری و رئیس جمهور منتخب است كه ثمری جز احقاق حقوق ایران در فضایی مسالمت آمیز را در پی ندارد

به نظر می‌رسد اگر این بار غرب صادقانه وارد گود شود، می‌توان به نتایج پرباری از مذاكرات دست یافت. در این بسته پیشنهادی تمام مواردی كه به نوعی مورد مناقشه و ادعای غرب در مورد ماهیت غیر صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران است، از بین میرود و عملا غرب خلع سلاح می‌شود. تداوم بازرسی‌ها نیز امری است كه ایران همواره از آن استقبال كرده و به دلیل ماهیت صلح‌آمیز برنامه‌اش ابایی از این مساله ندارد. اینها به عنوان برگ سبزهای دولت روحانی است كه می تواند در این مذاكرات رو شود. حال باید منتظر بود و دید كه تیم مذاكره كننده ایرانی در ژنو چه دستاوردی برای ملت ایران خواهد داشت. همانگونه كه در اولین اقدام دیپلماتك دولت جدید، جنگ از منطقه خاورمیانه دور شد و حمله نظامی به سوره منتفی گردید.

هاتف پوررشیدی

 بخش سیاست تبیان