تبیان، دستیار زندگی
بسیاری از اختراعات بشر ناشی از نیازهایی بوده است که بشر در طول تاریخ حس کرده و یا آرزو کرده است که ای کاش وسیله‌ای بود که زندگی را آسان‌تر کند و این شروع یک ایده و نهایتا عملی کردن آن ایده می‌شد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تازه‌هایی از دنیای دانش و فناوری


بسیاری از اختراعات بشر ناشی از نیازهایی بوده است که بشر در طول تاریخ حس کرده و یا آرزو کرده است که ای کاش وسیله‌ای بود که زندگی را آسان‌تر کند و این شروع یک ایده و نهایتا عملی کردن آن ایده می‌شد.

امداد رسانی در حوادث با نسل جدید جت پک

نسل جدید جت پک که توسط محققان نیوزیلندی طراحی شده است، با دریافت مجوز پرواز بزودی مورد آزمایش قرار می‌گیرد. جت پک (jetpack) یا کوله پشتی جهشی، وسیله‌ای است که به پشت بسته شده و با کمک فشار گاز به پرواز در می‌آید.

تازه‌هایی از دنیای دانش و فناوری

جت پک P12 توسط محققان شرکت مارتین (Martin) طراحی شده و از قدرت مانور نسبتا بالایی برخوردار است، اما محدودیت ارتفاع پرواز این دستگاه در خشکی شش متر و بر روی آب 7.5 متر است.

این دستگاه شامل یک جفت سیلندر متصل به یک بدنه فیبر کربنی است؛ خلبان با قرار گرفتن در محفظه مخصوص و با کمک دو دسته، کنترل بال ها و هدایت دستگاه را بر عهده می گیرد.

تازه‌هایی از دنیای دانش و فناوری

نسخه اختصاصی جت پک P12 برای کاربردهای نظامی، نیروهای اورژانس و آتش نشانان تا اواسط سال 2014 میلادی طراحی می شود و مدل ساده تر برای استفاده عمومی سال 2015 میلادی به بازار عرضه خواهد شد. قیمت نهایی این دستگاه بین 150 تا 200 هزار دلار برآورد می شود.

**********

دوچرخه موتورسوار

گرچه دوچرخه‌سواری به مهارت چندان بالایی همانند موتور سواری نیاز ندارد اما افراد زیادی به دلیل فشاری که حین رکاب زدن به پا وارد می‌شود از خیر دوچرخه‌سواری می‌گذرند.

با توجه به این موضوع شرکت کرواسیایی ریماک که با تولید خودروی برقی کانسپت وان نگاه های زیادی را به سمت خود جلب کرده، دست به کار شده و دوچرخه ای الکتریکی را با سه حالت برقی، رکابی مکانیکی و ترکیبی از هر دو ساخته است و قابلیت هایی فرای یک دوچرخه برقی صرف را به ارمغان می آورد.

تازه‌هایی از دنیای دانش و فناوری

این دوچرخه یا موتور الکتریکی که G-12 نام دارد با وزن 49 کیلوگرمی خود مناسب راه های بیرون از جاده هم هست.

دوچرخه سوار برای راندن آن سه گزینه پیش رو دارد؛ حالت پدال مکانیکی شبیه دوچرخه های معمولی و با نیروی پای فرد، حالت پدال مکانیکی با کمک موتور الکتریکی و حالت الکتریکی صرف که راننده نیازی به رکاب زدن ندارد. هنگام استفاده از موتور الکتریکی صرف نیز امکان انتخاب سه حالت خیابان، صرفه جویی و توان بالا برای راننده میسر است.

در حالت خیابان حد مجاز سرعت از 25 کیلومتر بر ساعت تجاوز نمی کند. در حالت صرفه جویی، سرعت از حالت خیابان هم پایین تر می آید و مصرف انرژی به حداقل میزان خود می رسد. بالاترین سرعت این موتور 65 کیلومتر بر ساعت است که در حالت توان بالا به آن می رسد. بنا بر اعلام شرکت سازنده با یکبار شارژ باتری 64 ولتی 1.3 کیلو وات بر ساعت لیتیومی این وسیله که 80 دقیقه طول می کشد، می توان 120 کیلومتر را طی کرد.

شرکت کرواسیایی ریماک دوچرخه ای الکتریکی را با سه حالت برقی، رکابی مکانیکی و ترکیبی از هر دو ساخته است و قابلیت هایی فرای یک دوچرخه برقی صرف را به ارمغان می آورد

این دوچرخه به نمایشگر لمسی پنج اینچی مجهز است که وسط فرمان نصب شده است. از طریق این نمایشگر راننده می تواند حالت های مختلف حرکت را انتخاب کند ضمن این که اطلاعاتی از قبیل سرعت، توان خروجی و مصرفی باتری در لحظه، میزان شارژ باقی مانده و مسافت قابل پیمایش برحسب شارژ نمایش داده می شود. ویژگی جالب توجه دیگر این موتور حسگر اثر انگشتی است که در زیر نمایشگر آن قرار داده شده است.

با استفاده از این حسگر امکان تعریف 50 کاربر مجزا و تعریف پنج انگشت دست برای هر کدام وجود دارد. می توان برای هر کدام از انگشتان دست یک حالت رانندگی (خیابان، صرفه جویی و توان بالا) را انتخاب کرد.

تازه‌هایی از دنیای دانش و فناوری

به این ترتیب حین راندن G-12 با یک لمس ساده می توان تغییر وضع و سرعت را اعمال کرد. ترمزهای این موتور 25 میلیون تومانی (8000 دلار) از نوع ترمز بازیافت انرژی بوده که با هر بار گرفتن ترمز، انرژی جنبشی این دوچرخه موتورسوار را گرفته و به برق تبدیل می کند تا دوباره در باتری ها ذخیره شود.

**********

چراغ‌های هوشمند برای زمان بارندگی

هنگام بارش برف و باران، گاهی اوقات وضوح دید با روشن کردن چراغ‌های جلوی خودرو بدتر می‌شود. دلیل این امر به بازتاب نور چراغ‌های جلو از قطرات باران یا دانه‌های برف بازمی‌گردد، اما تصور کنید اگر نور می‌توانست به دور قطرات باران یا دانه‌های برف خم شود؛ آن وقت راننده می‌توانست جلوی راه خود را براحتی ببیند.

در دانشگاه کارنجی ملون، گروهی تحقیقاتی با هدایت سرینی واسا ناراسیمان راهی پیدا کرده اند که می توانند این کار عجیب را انجام دهند. راستش را بخواهید آنها نتوانسته اند نور را به خم شدن یا دور زدن قطرات باران وادار کنند، اما راه حل آنها دست کمی هم از این شعبده بازی نداشت.

تازه‌هایی از دنیای دانش و فناوری

آنها نرم افزاری ساخته اند که در زمان مناسب به چراغ های جلوی خودرو دستور نتابیدن می دهد. نور چراغ های جلوی خودرو در باران (یا مه و برف) منعکس شده و به جای این که موانع موجود در جاده را روشن کند، به طرف چشم راننده بر می گردد.

سیستم نمونه ساخت این گروه تحقیقاتی شامل یک دوربین و پروژکتور متصل به پردازنده ای مرکزی است. دوربین تصویری از قطرات باران در بالای میدان دید می گیرد و پردازشگر مکان فرود قطرات را پیش بینی می کند و سپس به چراغ های جلوی خودرو علامتی می فرستد تا در زمان پیش بینی شده از تاباندن نور به آن موقعیت بخصوص جلوگیری کند. کل این جریان خیلی سریع رخ می دهد؛ یعنی از وقتی که تصویر گرفته می شود تا تنظیم نور فقط 13 میلی ثانیه زمان لازم دارد.

شبیه سازی رایانه ای نشان می دهد که سیستم می تواند دامنه چراغ ها را تا 27 متر افزایش دهد. این سامانه از سرهم بندی فناوری های موجود ساخته شده از قبل است. تنها چیز جدید در این میان ایده بکر و نرم افزار قوی این سامانه است که می تواند آینده رانندگی را متحول کند.

تازه‌هایی از دنیای دانش و فناوری

به این ترتیب مشاهده می شود که همزمان با پیشرفت فناوری دیجیتال، بسیاری از مشکلات قدیمی راه حل هایی ساده اما مبتکرانه پیدا خواهند کرد و رانندگی در آینده همچنان امن تر خواهد شد.

فرآوری: راضیه کتابچی

بخش دانش و زندگی تبیان


منابع: جام جم، ایسنا