تبیان، دستیار زندگی
اپل سه شنبه شب آیفون 5S را رونمایی کرد. محصولی که این شرکت کوپرتینویی را اولین عرضه کننده اسمارت فون با پردازنده ۶۴ بیتی کرده است و به زعم اپل این موضوع آیفون را بسیار قدرتمندتر خواهد ساخت.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

موبایل با پردازنده 64 بیتی


اپل سه شنبه شب آیفون 5S را رونمایی کرد. محصولی که این شرکت کوپرتینویی را اولین عرضه کننده اسمارت فون با پردازنده 64 بیتی کرده است و به زعم اپل این موضوع آیفون را بسیار قدرتمندتر خواهد ساخت. در پاسخ به این حرکت، سامسونگ هم اعلام کرده که اسمارت فون های بعدی اش به پردازنده 64 بیتی مجهز خواهند بود.


موبایل با پردازنده 64 بیتی

«جی کی شین»، مدیرعامل کمپانی سامسونگ الکترونیکز طی مصاحبه‌ای با روزنامه Korea Times می‌گوید:

درست است که اپل توانسته اولین گوشی مجهز به پردازنده 64 بیتی را روانه بازار کند، اما باید بگویم که ما از مدت‌ها پیش می‌دانستیم که این کمپانی قصد انجام چنین کاری را دارد. کمپانی سامسونگ نیز طی یک برنامه ریزی که از چندی قبل صورت داده، در نظر دارد تا گوشی‌های پرچمدار آینده خود را به این نوع پردازنده‌ تجهیز کند.

وی اذعان کرده که این موضوع به همین زودی‌ها اتفاق نخواهد افتاد و قطعاً نیازمند گذر زمان است.

از آن‌جایی که سامسونگ، یکی از شرکای تجاری بزرگ ARM است، انتظار می‌رود این کمپانی از معماری ARMv8 64-bit در گوشی‌های هوشمند آینده خود استفاده نماید.

در این گزارش به نقل از شین آمده: «سامسونگ می داند که اپل تلاش می کند تا صنعت موبایلش در چین و ژاپن را گسترش دهد. و این بدان معنی است که ما باید در این کشورها سعی و تلاشی دو چندان را به کار ببریم.»

در واقع سامسونگ اکنون در بازار چین، رهبری را در اختیار دارد و جلوتر از اپل ایستاده. این شرکت کره ای در سه ماهه دوم 2013 توانست بیش از 15 میلیون اسمارت فون به مصرف کنندگان چینی بفروشد. و اینگونه 19.4 درصد بازار این کشور را از آن خود کند. در مقام مقایسه، اپل در مدت زمان مشابه تنها 4.3 میلیون اسمارت فون فروخته و توانسته 4.3 درصد بازار را از آن خود کند.

موبایل با پردازنده 64 بیتی

به اعتقاد تحلیلگران، کاربران در کوتاه مدت تفاوت فاحشی بین آنچه [در مدل قبلی و 32 بیتی آیفون] داشتند و آنچه تازه به دست آورده اند، حس نخواهند کرد. «با دستگاه ها و اپ های موبایل کنونی، به نظر نمی رسد این کار به جز مسائل بازاریابی مزیت دیگری داشته باشد»

ناتان بروک وود، معتقد است که مشخص نیست کاربر چقدر پیشرفت را به عینه ببیند، لااقل نه تا وقتی که اپ هایی برای بهره کشی از این توانایی چیپ جدید ساخته شوند. «اپل می خواهد تلفن های هوشمند 64 بیتی را قبل از اردوگاه رقیب اندرویدی خود روانه بازار کند».

قطع یقین تراشه جدید کارایی بهتری از پیشینیانش دارد، اما آنچه مشخص نیست این است که چقدر از این پیشرفت حاصل 64 بیتی بودن آن است. با این حال تغییر حاضر حرکتی رو به جلو ست و اپل را وارد نسلی کاملاً نو از آیفون ها می کند چراکه پیش از 5S همه آیفون ها 32 بیتی بودند و می دانیم که پردازنده های 64 بیتی توانایی آدرس دهی به تعداد حافظه بیشتری نسبت به نمونه های 32 بیتی دارند و این می تواند در موارد زیادی به کار بیاید.

هرچند در کوتاه مدت تغییر مشهودی به واسطه 64 بیتی شدن A7 در کاربری

آیفون رخ نخواهد داد اما این یک حرکت رو به جلو برای اپل و در پشت سر آن

کل دنیای موبایل است

64 بیتی بودن تراشه A7، آیفون را به طور بالقوه قادر می سازد که از تمام ظرفیت های برنامه هایی چون فوتوشاپِ ادوبی استفاده کند و با حافظه بیشتری که در اختیار دارد بتواند پردازش های قوی تر و سنگین تری روی ویدیوها انجام داده و حتی ویدیوهای 4K پخش کند. به ادعای اپل تراشه جدید دو برابر کارایی بیشتر از پردازنده و گرافیک نسل قبلش دارد و این همه را با عمر باتری بالا به ارمغان می آورد. «iOS 7 و همه اپ هایی که در آن وجود دارند برای نهایت بهره بری از پتانسیل های A7 مهندسی شده اند».

موبایل با پردازنده 64 بیتی

طبق روال همیشه اپل جزئیات مشخصات تراشه های آیفون را اعلام نکرد و تنها چیزی که می دانیم این است که مبتنی بر معماری ARM و 64 بیتی است. ARM نسخه 64 بیتی معماری خود،ARMv8  را در 2011 معرفی کرد و گفت احتمالاً بین 18 ماه تا 2 سال زمان لازم است تا روی دستگاه موبایل شاهد آن باشیم. یکی دیگر از ویژگی های تراشه های 64 بیتی امکان سواری گرفتن از سخت افزارهای سطح بالا در تلفن های هوشمند است، چیزی مثل نمایشگرهای بسیار باکیفیت و اجرای همزمان چندین وظیفه روی دستگاه.

اما به اعتقاد آقای بروک وود، برای به چشم دیدن آنچه که حرفش زده می شود باید از  DRAMهای بیشتری استفاده شود در صورتی که ما چنین چیزی را در آیفون 5S نمی بینیم و این یعنی 64 بیتی بودن آن به کار نمی آید. از اینها گذشته همان طور که قبلتر هم گفتیم اغلب اپ های حال حاضر اپ استور 32 بیتی هستند و برای استفاده از قابلیت های 64 بیت A7 ناگزیرند که بازنویسی شوند؛ اما تا آن هنگام ARMv8 از نرم افزارهای 32 بیتی قدیمی به خوبی پشتیبانی می کند.

حتی در باب درازای عمر باتری هم بعضی از محققان ادعای اپل را به چالش کشیده اند و می گویند که برای تغییر 32 به 64 بیت ناگزیر از فدا کردن عمر باتری هستید.

موبایل با پردازنده 64 بیتی

با همه این اوصاف معماری ARMv8 شرکت ARM باز هم ویژگی هایی دارد که سازنده و کاربر را به استفاده از آن ترغیب کند؛ پشتیبانی کامل از مجازی سازی یکی از آنها ست که با آن می توان یک سیستم عامل دیگر را روی آیفون به اجرا درآورد یا حتی با اجرای محلی اپ های سمت کارساز (Server) کارایی را تقویت کرد؛ یا اینکه آن را به عنوان Sandbox به کار برد تا کدهایی که احتمال خراب کاری دارند را در محیطی امن اجرا نمود.

اما شاید هنوز به مهم ترین دلیل روی آوردن اپل به معماری ARMv8 اشاره نکرده باشیم و آن استفاده های گسترده ای ست که می توان برای آن در انواع تولیدات اپل متصور بود؛ نزدیک ترین آنها به ذهن قطعاً آیپد است که به احتمال قوی شاهد جایگیری A7 در دل نسل بعدی آن خواهیم بود اما مراد ما کمی آن ورتر و مک بوک ایر است که شاید احتمالاتی که پیشتر برای A5 تصور می کردیم را به حقیقت نزدیک تر کند.

بروک وود می گوید: «اگر آنها می خواستند که تراشه A7 را برای تولید یک مک بوک بر پایه ARM استفاده کنند برای شان ممکن بود» و این گونه، اپل می تواند iOS و Mac OS را به هم نزدیک تر کند و زودتر از رقبا به یک مجموعه کاملاً متحد در عرصه پی سی و پست پی سی دست یابد.

موبایل با پردازنده 64 بیتی

و سر آخر اگر بخواهیم یک نتیجه کلی از این نوشتار بگیریم این خواهد بود که هرچند در کوتاه مدت تغییر مشهودی به واسطه 64 بیتی شدن A7 در کاربری آیفون رخ نخواهد داد اما این یک حرکت رو به جلو برای اپل و در پشت سر آن کل دنیای موبایل است؛ در واقع این گامی بود که خواه ناخواه باید برداشته می شد و اپل در آن اپل شد.

پس اگر پول کافی داشتید با خیال راحت آیفون 5S را تهیه نمایید و به سلیقه خود آن را با یکی از کاورهای رنگی تزئین کنید، خیلی هم کاری به 64 یا 32 بیت بودن آن نداشته باشید. این گام اول از یک ماراتون است.

فرآوری: فاطمه مجدآبادی

بخش دانش و زندگی تبیان


برگرفته از زومیت، نارنجی