تبیان، دستیار زندگی
در قسمت گذشته اولین ضربه اساسی به عراق توسط نیروی هوایی را بررسی کردیم و دومین ضربه اساسی را تا آنجا خواندیم که فانتوم های گروه آلفارد هنوز به آسمان کوت نرسیده بودند. اکنون آنچه بر گروه پروازی عملیات انتقام گذشت را می‌خوانیم.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

«انتقام» باید تکمیل می‌شد!

عملیاتی برای گرفتن انتقام (قسمت دوم)


در قسمت گذشته اولین ضربه اساسی به عراق توسط نیروی هوایی را بررسی کردیم و دومین ضربه اساسی را تا آنجا خواندیم که فانتوم های گروه آلفارد هنوز به آسمان کوت نرسیده بودند. اکنون آنچه بر گروه پروازی عملیات انتقام گذشت را می‌خوانیم.

حمله هوایی

خلبان پور رضایی با همکاری خلبان دهقان در فانتوم شماره یک، خلبان شهید صالحی با همکاری شهید حیدری در فانتوم شماره دو، خلبان کریمی نیا با همکاری شهید خلبان کوپار در فانتوم شماره سه و در نهایت خلبان رجبی مقدم با همکاری خلبان جان فشان در فانتوم شماره چهار گروه پروازی آلفارد را تشکیل می‌دادند.

سرهنگ خلبان رجبی مقدم درباره مأموریت این گروه پروازی در عملیات «انتقام» می‌گوید: در ساعت 3 و سی دقیقه بعد از ظهر به سمت عراق به پرواز در آمدیم و به صورت پرواز جمعی با ارتفاع مشخص به سمت جنوب غربی کشور حرکت کردیم.

وی با بیان این مطلب که پایگاه کوت عراق به جهت نزدیکی با مرزهای ایران انتخاب شده بود، خاطرنشان کرد: این پایگاه به دزفول و مرز همدان نزدیک بود و تصمیم گرفته شد که در عملیات «انتقام» پایگاه کوت به صورت کامل فلج شود.

این خلبان نیروی هوایی ادامه داد: بر اساس برنامه ریزی‌های انجام شده قرار بر این شد تا فانتوم شماره یک سوم ابتدای باند، فانتوم شماره دو یک سوم وسط باند، فانتوم شماره سه یک سوم انتهای باند و در نهایت فانتوم شماره چهار هم تمامی نقاط آسیب پذیر پایگاه را مورد هدف قرار دهد.

هنوز شعله‌های پایگاه شعیبیه خاموش نشده بود که آرامش پایگاه هوایی کوت هم با حضور 4 فانتوم ایرانی به هم ریخت، پدافند پایگاه عراق به سرعت وارد درگیری با جنگنده‌های ایرانی شد تا شاید بتواند پایگاه را نجات دهد.

خلبان رجبی مقدم می‌گوید: در زمانی که من برای هماهنگی با دسته پروازی آمده می‌شدم و هواپیما را در راستای خط مستقیم فروندهای دیگر قرار می‌دادم ناگهان دیدم که از زیر هواپیمای شماره دو آتش و دود بلند می‌شود و بعد از چند دقیقه فانتوم شماره دو روی رودخانه دجله سقوط کرد، وی می‌افزاید: در آن روز شهید صالحی و شهید حیدری اولین خلبانان شهید نیروی هوایی در 8 سال دفاع مقدس بودند.

زمین خوردن یکی از 4 فانتوم هم نتوانست عملیات «انتقام» ایرانی‌ها را متوقف کند، خلبان پوررضایی لیدر دسته پروازی آلفارد، دستور ادامه عملیات را اعلام می‌کند و پایگاه کوت عراق نیز با بمب‌های 3 فانتوم باقی مانده به آتش کشیده شد.

مأموریت به طور کامل انجام شده بود، هیچ افسر بد بینی در ارتش عراق حتی تصورش را هم نمی‌کرد که در کمتر از دو ساعت جای دو طرف درگیر عوض شود

«انتقام» از ارتش بعث

مأموریت به طور کامل انجام شده بود، هیچ افسر بد بینی در ارتش عراق حتی تصورش را هم نمی‌کرد که در کمتر از دو ساعت جای دو طرف درگیر عوض شود، این بار نوبت عراق بود تا در شوک حمله نیروی هوایی ایران فروبرود، برنامه ریزی‌های ارتش بعث حالا دیگر در مواجه با یک نیروی جنگنده و توانمند با مدافعانی پیروز در ایران با چالشی جدی روبرو شده بود.

نیروی هوایی ایران که اراده کرده بود مجال مبارزه در آسمان را از حریف متجاوز بگیرد، فردای همان روز یعنی در یکم مهرماه سال 59 بزرگ‌ترین عملیات تاریخش را با عنوان کمان 99 اجرا کرد.

در این عملیات 140 فروند جنگنده ایران به عمق آسمان عراق نفوذ کرده و بسیاری از مراکز حیاتی و حساس آن از جمله پایگاه‌های نظامی، فرودگاه‌ها و پالایشگاه‌ها را کوبیدند.

آری آن روز در پیش چشمان صدام حتی آسمان بغداد هم جولانگاه پرندگان محافظ ایران شد.

بخش فرهنگ پایداری تبیان


منبع: سایت علمی نخبگان جوان