تبیان، دستیار زندگی
یک نشریه مطرح و بانفوذ آمریکایی در تازه‌ترین گزارش خود عنوان کرد: «آیت‌الله علی خامنه‌ای» فردی غیرمنطقی یا متعصب نیست که به دنبال فرصتی برای حمله باشد؛ و این بدان معناست که در صورتی که واشنگتن بتواند «آیت‌الله علی خامنه‌ای» را متقاعد کند که این کشور قصد ب
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

گزارش مجله آمریکایی درباره رهبر انقلاب


یک نشریه مطرح و بانفوذ آمریکایی در تازه‌ترین گزارش خود عنوان کرد: «آیت‌الله علی خامنه‌ای» فردی غیرمنطقی یا متعصب نیست که به دنبال فرصتی برای حمله باشد؛ و این بدان معناست که در صورتی که واشنگتن بتواند «آیت‌الله علی خامنه‌ای» را متقاعد کند که این کشور قصد براندازی جمهوری اسلامی را ندارد، برای بهبود روابط میان آمریکا و ایران هنوز فضاهایی وجود دارد.


دیدار رهبر با کارگزاران

اکبر گنجی روزنامه‌نگار و نویسنده فراری ایرانی با انتشار گزارشی در نشریه «فارن ‌افرز» متعلق به اندیشکده «شورای روابط خارجی» آمریکا به واکاوی دیدگاه‌ها و جهان‌بینی رهبر فرزانه انقلاب پرداخت. مرکز اشراف با توجه به اهمیت این گزارش، متن کامل آن را که در نسخه سپتامبر و اکتبر مجله «فارن افرز» منتشر شده است ترجمه کرده و بخش‌هایی از آن را در ادامه تقدیم می‌کند.

â–  آیت‌الله «علی خامنه‌ای» شخصیت تراز اول صحنه سیاست جمهوری اسلامی است

«حسن روحانی» در ماه ژوئن به عنوان رئیس جمهور ایران انتخاب شد. وی به عنوان یک نامزد اصلاح‌طلب در انتخابات شرکت کرد و بسیاری پیروزی نهایی وی را منادی احتمالی آزادتر‌ و منطقی‌تر شدن سیاست داخلی و خارجی ایران می‌دانند. با این وجود شخص مسلط بر صحنه سیاست ایران نه رئیس جمهور بلکه «آیت‌الله علی خامنه‌ای»، رهبر انقلاب است.آیت‌الله «خامنه‌ای» در رأس حکومت ایران قرار دارد، وی فرماندهی کل قوا را بر عهده دارد و پیشوای عقیدتی شماره یک کشور است. دیدگاه‌های وی همان چیزی است که در نهایت سیاست ایران را شکل می‌دهد، و به همین دلیل است که تحلیل جزء به جزء آنها اهمیت دارد.

â–  نظرات ریشه دار و سخت گیری سیاسی رهبر ایران مسیر مذاکره با آمریکا را صعب‌العبور کرده است

آیت‌الله «خامنه‌ای» همیشه نسبت به دیدگاه لیبرال دموکراسی انتقاد داشته و معتقد است نظام سرمایه داری و کشورهای غربی در نهایت و در طولانی مدت سقوط خواهند کرد. علاوه بر این از دید وی واشنگتن ذاتاً از اسلام هراس دارد. لیکن ضدیت وی با غرب یا آمریکا از نوع واکنشی نیست. از نظر وی علوم و پیشرفت حقایق تمدن غرب هستند و وی از مردم ایران می‌خواهد این حقایق را فرا بگیرند. وی یک فرد غیرمنطقی و یا یک متعصب بی پروا نیست که به دنبال فرصتی برای تهاجم باشد.

هر گونه پیشرفت جدی در روابط ایران و آمریکا باید بخشی از یک توافق نامه همه جانبه گسترده باشد که در آن هر دو طرف حاضر شوند امتیازات چشمگیری به یکدیگر بدهند.

آیت‌الله «خامنه‌ای» همیشه نسبت به دیدگاه لیبرال دموکراسی انتقاد داشته و معتقد است نظام سرمایه داری و کشورهای غربی در نهایت و در طولانی مدت سقوط خواهند کرد. علاوه بر این از دید وی واشنگتن ذاتاً از اسلام هراس دارد. لیکن ضدیت وی با غرب یا آمریکا از نوع واکنشی نیست

â– چهره واقعی آمریکا و انگلیس پس از اعتراضات خیابانی در تهران عیان شد

پس از انتخابات ریاست جمهوری ماه ژوئن سال 2009 صدها هزار ایرانی به خیابان‌های تهران ریختند. با گسترش تظاهرات آیت‌الله «خامنه‌ای» در خطبه‌های نماز جمعه مخالفت‌ها را به «انقلاب‌های رنگی»، خصوصاً انقلاب گرجستان، که به نظر وی توسط آمریکا و انگلیس به راه افتاده بود، تشبیه کرد. وی تاکید کرد سخنان مقامات آمریکایی و انگلیسی در چند هفته اخیر شدیداللحن تر شده است و این دو کشور پس از اعتراضات تهران "نقاب"های خود را کنار گذاشته و "خصوصیات واقعی" خود را عیان کرده‌اند.

â–  ساخت تسلیحات هسته‌ای از دیدگاه جمهوری اسلامی جنایتی علیه بشریت است

آیت‌الله «خامنه‌ای» این دیدگاه را رد می‌کند که معتقد است اختلاف بین ایران و آمریکا در برنامه اتمی ایران ریشه دارد. وی در جمع علما و خانواده شهدا از منطقه آذربایجان در ماه فوریه گذشته گفت ما اگر می‌خواستیم سلاح اتمی بسازیم شما چه طور می‌خواستید جلوی ما را بگیرید؟ اگر ایران تصمیم داشت به سلاح اتمی دست پیدا کند آمریکا به هیچ وجه نمی‌توانست مانع از این کار بشود. ما به دنبال ساخت تسلیحات اتمی نیستیم. نه به این خاطر که آمریکا از این موضوع ناخشنود می‌شود بلکه به خاطر این که ما خود به چنین کاری اعتقاد نداریم. به اعتقاد ما تسلیحات اتمی جنایتی علیه بشریت است و نباید تولید شود و تسلیحاتی که قبلاً در کشورهای مختلف جهان ساخته شده باید نابود گردد. این اعتقاد ماست؛ و ارتباطی به شما ندارد. اگر ما چنین اعتقادی نداشتیم و تصمیم می‌گرفتیم سلاح اتمی بسازیم هیچ قدرتی نمی‌توانست مانع ما شود، همان طور که نتوانست در دیگر کشورهای جهان جلوی این موضوع را بگیرد””نه در هند، نه در پاکستان و نه در کره شمالی نتوانستند کاری بکنند.

رهبر انقلاب

â–  آمریکا باید اثبات کند که نیات پلیدی ندارد و آن گاه ایران هم پاسخ متناسب را ارائه خواهد کرد

آیت‌الله «خامنه‌ای» معتقد است کلید مذاکرات موفقیت آمیز این است که واشنگتن نگاه و رویکردی که به مفهوم بر حق بودن خودش دارد را عوض کند. آمریکایی‌ها باید نیت خوب خودشان را ثابت کنند و نشان دهند که نمی‌خواهند از قلدری وارد شوند. اگر آن‌ها این را اثبات کنند خواهند دید که ملت ایران پاسخ متقابل خوبی نشان خواهد داد. اگر آمریکایی‌ها مشکل نسازند، دخالت نکنند، قلدر نباشند و حقوق مردم ایران را به رسمیت بشناسند با پاسخی متناسب از سوی ایران مواجه خواهند شد.

â–  بهبود روابط غیرممکن نیست

- در ادامه چه پیش خواهد آمد؟

با توجه به کنترل آیت‌الله «خامنه‌ای» بر سیاست ایران و تردید ریشه دار وی نسبت به نیات آمریکا در قبال جمهوری اسلامی بهبود روابط بین ایران و آمریکا کار سختی خواهد بود، خصوصاً اگر سیاست‌های سابقه دار آمریکا همچون بالا بردن مداوم تنش‌ها همچنان پا بر جا باشند. لیکن روابط بهتر غیرممکن نیست چرا که می‌توان مهم‌ترین منافع تهران و واشنگتن را به طور هم زمان در نظر گرفت و بدان پاسخ داد.

یت‌الله «خامنه‌ای» معتقد است کلید مذاکرات موفقیت آمیز این است که واشنگتن نگاه و رویکردی که به مفهوم بر حق بودن خودش دارد را عوض کند. آمریکایی‌ها باید نیت خوب خودشان را ثابت کنند و نشان دهند که نمی‌خواهند از قلدری وارد شوند. اگر آن‌ها این را اثبات کنند خواهند دید که ملت ایران پاسخ متقابل خوبی نشان خواهد داد

â–  لزوم تهیه نقشه راه و راهبردی همه جانبه برای پرداختن به مسایل منطقه‌ای

اگر دولت «اوباما» جدا به دنبال آن است که برای مشکلات بین تهران و واشنگتن راه حلی بیابد بهترین توصیه این است که نقشه راهی تهیه کند که در آن به مسایل حل نشده در پرونده اتمی ایران به شکل شفاف اشاره شده باشد و جدول زمانی برای تحقیقات، حل و بستن پرونده به شکل مرحله به مرحله در نظر گرفته شده باشد. پیشرفت گام به گام در جبهه اتمی را باید به برداشتن گام به گام تحریم‌ها مرتبط دانست. خیلی خوب است اگر دولت آمریکا راهبردی همه جانبه در منطقه اتخاذ کند و گفتگو بر سر برنامه اتمی ایران را در چهارچوب امنیت منطقه قرار دهد.

â–  انتخاب «روحانی» و فرصتی جدید برای روابط سازنده‌تر میان ایران و جامعه بین‌المللی

بی شک این روند بسیار طولانی خواهد بود ولی برای جلوگیری از ادامه و بالا گرفتن بیشتر تنش‌های موجود در منطقه راه دیگری وجود ندارد. سیاست‌های رویارویی طلبانه در تمامی طرف‌ها و در چند دهه اخیر جز بن بست روابط و گرفتاری دستاوردی نداشته است. انتخاب «روحانی» به ریاست جمهوری ایران نشان داد مردم این کشور مصرند بر عصر «احمدی نژاد» مهر پایان بزنند. این اتفاق فرصت آن را فراهم کرده که ایران و جامعه بین‌المللی به سوی روابطی سازنده‌تر گام بردارند. باید به جای رد این فرصت آن را به چنگ آورد و از آن استفاده کرد.

بخش سیاست تبیان

منبع : جهان