تبیان، دستیار زندگی
«هیس دختر‌ها فریاد نمی‌زنند» فیلم جنجالی‌ای است. فیلمی كه در زمان اكرانش در جشنواره فیلم فجر با استقبال بی‌نظیر تماشاگران روبه‌رو شد و در سانس فوق‌العاده نیز به نمایش درآمد اما مورد بی‌مهری داوران جشنواره قرار گرفت
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

جنجال روی پرده

به بهانه اكران فیلم سینمایی «هیس! دخترها فریاد نمی‌زنند»


«هیس دختر‌ها فریاد نمی‌زنند» فیلم جنجالی‌ای است. فیلمی كه در زمان اكرانش در جشنواره فیلم فجر با استقبال بی‌نظیر تماشاگران روبه‌رو شد و در سانس فوق‌العاده نیز به نمایش درآمد اما مورد بی‌مهری داوران جشنواره قرار گرفت و حتی در یك رشته هم كاندیدای دریافت سیمرغ نشد. این فیلم قبل از ساخته شدن در آستانه جرح و تعدیل قرار گرفت اما به دلیل هوشمندی كارگردانش این اتفاق نیفتاد و از تیغ تیز حذف در امان ماند! از این دست فیلم‌های جنجالی در این چند سال اخیر سینمای ایران زیاد به خود دیده است. فیلم‌هایی كه هر كدام به شكلی جنجال آفریدند و چه در زمان ساخت و تولید و چه در زمان اكران با حاشیه‌های زیادی همراه بودند. در این گزارش به تمام این فیلم‌ها در یك دهه گذشته پرداخته شده است.

سینمای ایران

قلاده‌های طلا

بدون شك سیاسی‌ترین فیلم تاریخ سینمای ایران، قلاده‌های طلاست. فیلمی كه برای اولین بار در آن اسامی چهره‌های سیاسی بحث‌برانگیز مطرح شد و وقایع تكرار نشدنی انتخابات سال 88 در آن به تصویر كشیده شده بود. این فیلم در سال 90 به كارگردانی «ابوالقاسم طالبی» ساخته شد. اكران فیلم هم از 25 اسفند 90 شروع شد. در مرداد ماه 1391 جواد شمقدری معاون امور سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دهم فاش ساخت كه سازمان سینمایی حدود یك میلیارد تومان به این فیلم كمك مالی كرده است.

این درحالی است كه طالبی تا آن زمان هرگونه كمك دولتی به فیلمش را نفی كرده بود. بعد‌ها حامد زمانی برای تشكر و ادای دین به فیلم، قطعه موسیقی قلاده‌های طلا را خواند. از اتفاقات حاشیه‌ای این فیلم برخورد كمال تبریزی با علی رام نورایی در لابی سینما آزادی بود كه هنرمندان مشغول جمع‌آوری كمك‌های مردمی به زلزله‌زدگان آذربایجان بودند. قلاده‌های طلا 852 میلیون تومان در تهران و یك میلیارد و 150 میلیون تومان در شهرستان و جمعا 2 میلیارد و2میلیون تومان فروش داشت. این فیلم در زمان اكران حسابی دیده شد!

گشت ارشاد

فیلم سینمایی «گشت ارشاد» یازدهمین اثر بلند «سعید سهیلی» پس از آثاری چون «ازدواج در وقت اضافه»، «چار‌چنگولی» و «چهار انگشتی» است. این فیلم در بخش مسابقه سی‌امین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر اكران و كاندیدای 4 سیمرغ شد. شورای نظارت و ارزشیابی نیز بدون هیچ مشكلی پروانه نمایش این فیلم را صادر كرد. اما اكران این فیلم در میانه‌های راه با اعتراض مواجه شد و از ادامه نمایش منع شد. با صلاحدید شورای صنفی نمایش، این فیلم برای اكران نوروز 91 انتخاب شد و جالب اینجاست كه هیچ مشكلی از مرحله ساخت تا اكران این فیلم وجود نداشت ولی 19 فروردین 91 با نامه وزارت ارشاد به شورای صنفی نمایش فیلم متوقف شد. گشت ارشاد در دوره كوتاه نمایشش یك میلیارد و 189 میلیون تومان در تهران و 100 میلیون تومان در شهرستان‌ها و جمعا یك‌میلیارد و 289 میلیون تومان فروش داشت.

زندگی خصوصی

این فیلم روایت شخصی به نام ابراهیم است كه در ابتدا فردی تندرو بوده و پس از اخراج از مقام‌های دولتی خود به عنوان اپوزیسیون در روزنامه‌اش آغاز به انتشار مطالب جنجالی می‌كند. زندگی خصوصی هم در اكران نوروزی 91 با توقیف وزارت ارشاد روبه‌رو شد. در همان زمان آیت‌الله سیداحمد خاتمی امام جمعه موقت تهران به اكران برخی فیلم‌ها در ایام نوروز اعتراض كرد و گفت: «برخی فیلم‌های مستهجن در سینماهای كشور اكران شده است.» سخنان وی با واكنش حسین فرحبخش تهیه‌كننده سینما و كارگردان فیلم سینمایی «خصوصی» مواجه شد. این فیلم در20 روز اكران در 16 سینما،306 میلیون تومان فروخت.

از این دست فیلم‌های جنجالی در این چند سال اخیر سینمای ایران زیاد به خود دیده است. فیلم‌هایی كه هر كدام به شكلی جنجال آفریدند و چه در زمان ساخت و تولید و چه در زمان اكران با حاشیه‌های زیادی همراه بودند

من مادر هستم

من مادر هستم فیلمی به كارگردانی «فریدون جیرانی»، تهیه‌كنندگی سیدغلامرضا موسوی و نویسندگی لیلا لاریجانی و رحمان سیفی‌آزاد ساخته سال 1389 است. این فیلم در تاریخ 8 آذر 1391 روی پرده سینماهای ایران رفت. استقبال عمومی از این فیلم بالا بود چنان كه این فیلم ركورد بیشترین فروش روزانه یك فیلم غیركمدی را كه قبلا در اختیار جدایی نادر از سیمین بود شكست و به فروش 93 میلیون تومانی در یك روز با اكران در 15 سالن سینما دست یافت. داستان فیلم درباره زندگی دو خانواده مرفه است كه در حال فروپاشی است. در این میان حوادثی كه برای دختر یكی از خانواده‌ها كه نوزده سال دارد (باران كوثری) پدید می‌آید، سبب برملا شدن بسیاری از رازهای زندگی آدم‌های قصه می‌شود. اكران این فیلم نیز با مخالفت‌هایی همراه بود. طوری كه بعد از چند روز اكران احتمال توقف نمایشش وجود داشت و حتی فریدون جیرانی و غلامرضا موسوی، همراه با جواد شمقدری، رئیس سازمان سینمایی، به‌دنبال شكایت انصار حزب‌الله، به دادسرای كاركنان دولت احضار شدند.

زندگی خصوصی آقا و خانم میم

«زندگی خصوصی آقا و خانم میم» فیلمی به كارگردانی روح‌الله حجازی، نویسندگی علی طالب‌آبادی و تهیه‌كنندگی محمدرضا شفیعی ساخته سال 1390 است كه به تازگی در شبكه نمایش خانگی توزیع شده است. اولین حاشیه‌ها زمانی به سراغ زندگی خصوصی آقا و خانم میم آمد كه از راه‌یافتن به جمع فیلم‌های بخش مسابقه سینمای ایران جشنواره فجر سی‌ام بازماند. قبل از جشنواره زمزمه‌هایی مبنی بر كیفیت خوب فیلم جدید حجازی به گوش رسیده بود و راه‌یافتن آن به بخش آینه سینمای ایران باعث شگفتی شد. بخصوص اینكه بازیگران فیلم و در رأس آنها ابراهیم حاتمی‌كیا نقطه قوت فیلم بودند و می‌توانستند تا نامزدی برای دریافت سیمرغ پیش بروند. این فیلم در زمان اكران تنها 452 میلیون تومان فروش داشت.

سینمای ایران

گذشته

فیلم درام فرانسوی محصول سال 2013 به كارگردانی اصغر فرهادی است كه برای اولین بار در جشنواره فیلم كن 2013 اكران شد. برنیس بژو، طاهر رحیم و علی مصفا از بازیگران این فیلم هستند. این فیلم به زبان فرانسوی است و در پاریس تصویربرداری شده‌است. پس از تریلوژی اصغر فرهادی همه چشم‌ها منتظر این بودند كه ببینند اثر بعدی خارج از مرز وی چه خواهد بود. فرهادی كه تبحر خود را در قصه گویی پر رمز و راز و خلق معما به اثبات رسانده است این‌بار به گذشته راز آلود خانواده‌ای می‌پردازد كه به نظر برخی از منتقدان، گذشته سه فیلم قبلی خود فرهادی است.

گذشته علاوه بر گرفتن جایزه بهترین بازیگر زن در كن، توانست نامزد طلایی بهترین فیلم كن و برنده جایزه ویژه داوران جهانی شود.

برف روی كاج‌ها

برف روی كاج‌ها فیلمی است به كارگردانی و نویسندگی پیمان معادی و تهیه‌كنندگی جمال ساداتیان ساخته سال 1390. داستان فیلم برشی از زندگی زنی است كه معلم پیانو است. او در مواجهه با یك اتفاق بزرگ در زندگی‌اش، در دو راهه تصمیم قرار می‌گیرد، آیا باید مطابق عرف دست به انتخاب بزند. برف روی كاج‌ها برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران سی‌امین دوره جشنواره فیلم فجر ولوح تقدیر بهترین بازیگر زن بخش نگاه نو مهناز افشار شد. پیمان معادی متولد سال 1349 در نیویورك و دانش آموخته مهندسی متالوژی. معادی كارش را در سینما با نوشتن فیلمنامه «آواز قو» در سال 1379 آغاز كرد و پس از آن نیز فیلمنامه‌های متعددی به رشته نگارش در آورد كه مهم‌ترین آنها «كما»، «شام عروسی» و «عطش» بودند. اما دوران بازیگری وی در سال 1389 با فیلم «درباره الی» به كارگردانی اصغر فرهادی آغاز شد. فیلمی كه معادی به خوبی در آن درخشید و سبب شد تا فرهادی در فیلم بعدی‌اش به نام «جدایی نادر از سیمین» نیز از معادی در نقش اصلی استفاده كند كه این فیلم باعث شهرت بسیار معادی شد. «برف روی كاج‌ها» اولین فیلم پیمان معادی در مقام كارگردان محسوب می‌شود. فیلمبرداری سیاه و سفید، بارز‌ترین مشخصه فیلم است كه كمك زیادی به واقعی بودن فضای فیلم كرده است. در آستانه نوروز 92 بود كه رسانه‌ها از اكران برف روی كاج‌ها خبر دادند اما باز هم محافظه‌كاری مسئولان وزارت ارشاد سبب شد تا فیلم امكان اكران نوروزی دیگری را هم از دست بدهد. این فیلم با اعمال تغییرانی به اكران عمومی در آمد. این فیلم در كل 810 میلیون تومان فروش داشته است.

بخش سینما و تلویزیون تبیان


منبع : تهران‌امروز/ سعیده نیك اختر