تبیان، دستیار زندگی
این روزها مهم ترین دغدغه ورزش حضور وزیر پیشنهادی دولت یازدهم در مجلس و رای اعتمادنمایندگان است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ورزش و رای تاریخی مجلس

به نام ورزشی ها، به کام سیاسی ها


این روزها مهم ترین دغدغه ورزش حضور وزیر پیشنهادی دولت یازدهم در مجلس و رای اعتمادنمایندگان است. متاسفانه در التهاب به وجود آمده در این خصوص اهالی ورزش کمترین نقش را دارند و در مقابل اغلب افرادی که وعده هایی گرفته اند پا به میدان گذاشته و وزیر پیشنهادی را تایید می کنند. از سوی دیگر تا دیروز و برای تایید وزیر پیشنهادی رسانه ای ها غریبه بودند و اکنون با دعوت از چند نفر از آنها ناگهان این گروه خودی شدند!


سلطانی فر

جالب این که این گروه نیز به محض جلسه ای چند دقیقه ای برنامه های سلطانی فر را گره گشا یافتند. به نظر می رسد دوستان وزیر پیشنهادی برای جلب نظر این گروه شگردهایی خوبی را بلد بودند که به این سرعت جواب داد. در صورتی که تا قبل از معرفی سلطانی فر به عنوان وزیر پیشنهادی بیش از 95 درصد ورزشی ها حتی نام او را نشنیده بودند چگونه است که او امروز به اسم یک مدیر ورزشی مطرح می شود؟ کسانی که امروز چنین به حمایت دست زده اند فردا جواب ورزشی ها را چه خواهند داد؟

"لازمه پایبندی به عهد و پیمان دولت با مردم و تقویت پایگاه اجتماعی آن، صداقت و راستگویی است. ما اساس دینداری را ادای امانت و پایبندی به عهد و پیمان می‌دانیم. امیر مومنان علی(ع) گفته است: اصل دینداری، امانت و وفا به عهد است." این عبارات گزیده ای از سخنان دکتر حسن روحانی رییس جمهور کشورمان در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری با حضور مقام معظم رهبری است. از آن بالاتر، قرآن کریم می فرماید: إِنَّ اللّهَ یَأْمُرُكُمْ أَن تُۆدُّواْ الأَمَانَاتِ إِلَى أَهْلِهَا وَ إِذَا حَكَمْتُم بَیْنَ النَّاسِ أَن تَحْكُمُواْ بِالْعَدْلِ إِنَّ اللّهَ نِعِمَّا یَعِظُكُم بِهِ، إِنَّ اللّهَ كَانَ سَمِیعًا بَصِیرًا(سوره النساء آیه 58)

خدا به شما فرمان می دهد که امانتها را به صاحبانشان باز گردانید و چون در میان مردم به داوری نشینید به عدل داوری کنید خدا شما را چه نیکو پند می دهد هر آینه او شنوا و بیناست.

سخنانی که به فرموده رئیس جمهور، به عنوان مشی و سرلوحه همه دولتمردان دولت تدبیر و امید بکار گرفته خواهد شد. این در حالی است که در ایام تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری و ارایه برنامه های کاندیداها، دکتر حسن روحانی، به همگان وعده داد در صورت انتخاب و کسب آرای لازم، وزیر ورزش و جوانان را از میان ورزشی ها و صنف مرتبط با آن انتخاب کند که این چنین نشد و  با معرفی مسعود سلطانی فر به عنوان گزینه پیشنهادی وزارت ورزش و جوانان به مجلس شورای اسلامی باز هم شائبه حضور افراد سیاسی در ورزش را قوت بخشید. انتظار می رفت که در حوزه  ورزش و جوانان برخلاف معرفی یک چهره کاملا سیاسی و حزبی، گزینه ای از بدنه ورزش کشور انتخاب و برای کسب رای اعتماد به مجلس معرفی شود.

انتخاب گزینه های به شدت سیاسی برای وزارتخانه های پرمخاطب اجتماعی:

به گفته منابع آگاه گزینه های 4 وزارتخانه آموزش و پرورش (معلمان و دانش آموزان)، رفاه، تعاون و تامین اجتماعی (اصناف کارگری و تعاونی ها و بیمه گذاران)، علوم، تحقیقات و فناوری (دانشجویان و نخبگان) و ورزش و جوانان (جوانان و ورزشکاران) با توجه به کارکرد و وظایف آنها و میزان سطح تعاملات با مردم، گروهها و کلونی های مدنی و انسانی، از سیاسی ترین گزینه های معرفی شده در کابینه هستند.

سوابق و عملکرد مسعود سلطانی فر:

مسعود سلطانی‌فر متولد 1338 در تهران و دارای مدرک فوق‌لیسانس علوم سیاسی است. تنها سابقه سلطانی‌فر در ورزش به 18 سال قبل یعنی سال‌های میانی دهه 70 بر میگردد که وی به مدت یکسال و یک ماه، در زمان ریاست هاشمی طبا بر سازمان تربیت بدنی، سمت قائم مقام را عهده دار بوده است. سلطانی فر که  در دهه 60 و اوایل 70 به مدت 8 سال به عنوان معاون سیاسی در استانداری های فارس، همدان و هرمزگان مسئولیت داشته، در اواخر دوران  ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی و به دلیل نزدیکی با غلامحسین کرباسچی و طیف کارگزاران به عنوان استاندار مشغول به فعالیت می شود، تا جایی که در آخرین مرحله صدارتش در مقام استاندار در مهرماه سال 80 به عنوان استاندار گیلان منصوب می شود. سلطانی فر در سال 82 و در جریان ردصلاحیت و تحصن نمایندگان مجلس ششم، جزو مدیران اصلاح طلبی بود که  به همراه گروهی از وزرا، معاونین وزرا، مدیران اجرایی و نیز استانداران، با امضای نامه و انتشار استعفای دسته جمعی خود به حمایت از تحصن غیرقانونی نمایندگان ردصلاحیت شده پرداختند. این اقدام مورد انتقاد رهبری قرار گرفت و معظم له شانه خالی کردن از مسئولیت به شکل استعفا یا به هر شکل دیگر را خلاف قانون و غیر شرعی دانستند.

مردم شهر رشت، بارش سنگین برف در سال 83 را که منجر به ویرانی قسمت اعظمی از بافت شهرنشین و توابع روستانشین رشت شد از خاطر فراموش نخواهند کرد. این اتفاق در حالی افتاد که مسعود سلطانی فر به عنوان استاندار گیلان و رییس ستاد بحران در استان نتوانست به خوبی اوضاع را مدیریت کرده و خسارات سنگین انسانی و مالی به مردم منطقه وارد شد. در همان ایام و در روز شنبه مورخ 24 بهمن در بخش خبری ساعت 21، مسعود سلطانی فر استاندار گیلان میهمان تلفنی برنامه بود و از عادی بودن اوضاع شهر و زندگی مردم خبر داد و نیز خبر ویرانی ها و خسارات وارده را در عین ناباوری تکذیب کرد.

سلطانی فر

سلطانی فر، در میان وزرای پیشنهادی

سلطانی فر که در استانداری دولت اصلاحات از پشتیبانی عناصری چون مصطفی تاجزاده و عبدالله رمضان زاده بهره می برد در سال 84 و با به قدرت رسیدن محمود احمدی نژاد استانداری را به سردار عبدالهی (جانشین وقت فرماندهی ناجا) تحویل داد و با راه اندازی حزب اعتماد ملی توسط مهدی کروبی به عنوان یکی اعضای اصلی، وارد آن حزب تازه تاسیس شد. وی در همان سالهای ابتدایی به عنوان عضو شورای مرکزی حزب انتخاب شد و در انتخابات مجلس شورای اسلامی دوره هشتم در سال 86 از حوزه انتخابیه تهران کاندیدا شده و در لیست حزب اعتماد ملی قرار گرفت. با برگزاری انتخابات و پیروزی قاطعانه اصولگراها، وی و عمده همفکرانش در لیست اعتماد ملی از حضور در بهارستان بازماندند. وی در این مدت به عنوان سخنگو و رییس هیات اجرایی انتخابات حزب اعتمادملی فعالیت داشت. در سال 88 با کاندیداتوری مجدد مهدی کروبی ( دبیرکل حزب اعتمادملی) در انتخابات ریاست جمهوری باز هم به عنوان رییس هیات اجرایی انتخابات حزب اعتمادملی مشغول بکار شد و در کنار غلامحسین کرباسچی از سران ارشد ستاد انتخاباتی کروبی به امور انتخاباتی پرداخت. اعلام نتایج و اتفاقات سال 88، اعتراض شدید مهدی کروبی و حزب اعتماد ملی به نتایج اعلام شده توسط شورای نگهبان و وزارت کشور را در پی داشت. پس از آن مهدی کروبی با استناد به گزارش نادرست نماینده ویژه خود در ستاد مرکزی انتخابات وزارت کشور یعنی سلطانی فر، به همراه میرحسین موسوی به انتشار نامه معروف و شبهه افکن مورخ  شنبه 23خرداد 88 به شورای نگهبان پرداختند و با تشریح بخشی از تخلفات انتخاباتی (به زعم خود)، خواستار ابطال نتایج انتخابات در سراسر کشور شدند.

سلطانی فر پس از انتخابات 88 هم در یادداشت ها و مصاحبه هایش نه تنها اقدامات ضد امنیتی و غیرقانونی سران فتنه را محکوم نکرد و از آنها تبری نجست بلکه در روزنامه اعتماد ملی مورخ 25 خردادماه 88 از اقدامات خودسرانه آنها حمایت و نتایج انتخابات را تحمیلی دانست! و از تلاش و طراحی سناریو برای به دست گرفتن قدرت در آینده به هر نحو ممکن! اشاره کرد.

همچنین سلطانی فر به همراه تنی چند از اصلاح طلبان در مورخ 5 شهریورماه 88 طی نامه ای به آیت الله آملی لاریجانی رییس قوه قضائیه، ضمن انتقاد شدید از نحوه برگزاری دادگاههای متهمان فتنه 88، متهمانی چون مصطفی تاجزاده، عبدالله رمضانزاده و محمد عطریانفر را بی گناه و مظلوم دانسته و اقدام قوه قضائیه در برخورد با آنها را همچون معامله ای بدور از انصاف، عدل، ظالمانه و غیرقانونی دانست!

گزینه پیشنهادی وزارت ورزش و جوانان اخیرا هم در نامه ای  به حبیب الله عسگراولادی، سران فتنه (موسوی و کروبی) را سرمایه انقلاب خوانده و از آزادی آنها - بدون عذرخواهی از رهبری و ملت - حمایت کرده است.

وی پس از گذشت 4 سال از اتفاقات 88 و تاکیدات مقام معظم رهبری درباره عذرخواهی از ملت و تبری جستن نیروهای وابسته به  فتنه 88، تاکنون هیج اعلام نظر و یا مصاحبه ای مبنی بر رد اقدامات غیرقانونی و فتنه انگیز کاندیدای موردنظر خود (کروبی) نکرده است و بلکه برعکس همواره اعلام نظرهائی در جبهه حمایت از سران فتنه داشته است. سلطانی فر در اردیبهشت ماه 90 بعنوان عضو رسمی شورای مرکزی حزب اعتماد ملی، حتی درباره آینده سیاسی این حزب و اعلام برائت از دبیرکل آن ( کروبی) حاضر به اظهارنظر رسمی نشد.

نقش انکارناپذیر برادر

برادر وی دکتر محمد سلطانی فر متولد 1340 و مدیر گروه پژوهش‌های رسانه‌ای مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام است. وی از افراد بسیار نزدیک رضا صالحی امیری رییس کارگروه انتخاب وزرای فرهنگی اجتماعی و ریاست احتمالی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کابینه دکتر حسن روحانی به شمار می آید، همان کارگروهی که مسعود سلطانی فر را به عنوان وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان به رییس جمهور معرفی کرد.

اعضای کارگروه ورزش در زیرمجموعه کارگروه فرهنگی - اجتماعی، عبارت بوده اند از:  مصطفی هاشمی طبا (رئیس سابق سازمان تربیت بدنی در دوره هاشمی رفسنجانی و خاتمی) ، فائزه هاشمی (نایب رئیس هاشمی طبا)، نصراله سجادی (معاون سابق هاشمی طبا)، سعید فائقی (معاون سابق هاشمی طبا)، طاهره طاهریان (معاون سابق هاشمی طبا و مشاور فائزه هاشمی)، عباسعلی گائینی (معاون سابق هاشمی طبا)، محمد حسین رضوی (معاون سابق هاشمی طبا)، سید امیر حسینی (معاون سابق هاشمی طبا)، محمد رضا داورزنی (مشاور عالی هاشمی طبا و از نزدیکان یاسر هاشمی) و مسعود سلطانی فر (قائم مقام هاشمی طبا و دبیر کارگروه ورزش). این در حالی است که فائزه هاشمی و یاسر هاشمی هم در چینش این کارگروه و هم در انتخاب گزینه های نهائی تصدی وزارت ورزش و جوانان، لابی و اقدامات بسیاری داشته اند.

سلطانی فر

در اینجا چند سوال مطرح است:

1 - با این پیشینه و با توجه به اینکه مقام معظم رهبری بر مرزبندی و اعلام مواضع شفاف درخصوص فتنه تاکید فرموده اند، بنظر شما اعتقاد قلبی و شفاف مسعود سلطانی فر درباره فتنه با توجه به حضور فعالش در ایام انتخابات 88 و پس از آن به عنوان نماینده ویژه مهدی کروبی در ستاد انتخابات کشور و نیز حمایت از سران فتنه و نیز افرادی چون تاجزاده و رمضان زاده طی نامه نگاری های مختلف، چیست؟ حتی رهبری در باره ساکتین فتنه فرمودند : "حرف نزدن، خودش كمك به فتنه است. در فتنه همه بایستى روشنگرى كنند؛ همه بایستى بصیرت داشته باشند." حال، سلطانی فر که نه تنها ساکت نبوده بلکه در صف اول فتنه گران بوده است، چگونه به عنوان وزیر جمهوری اسلامی معرفی می شود؟!

2 - با توجه به سوابق سیاسی مسعود سلطانی فر و اعلام حمایت از  فتنه 88 و تبری نجستن از آن در مقاطع مختلف، وظیفه شرعی و قانونی مجلس اصولگرا در رابطه با معرفی وی به عنوان وزیر دولت یازدهم چگونه خواهد بود؟

3 - علیرغم تأکید دکتر روحانی مبنی بر معرفی وزیری از جامعه ورزش و جوانان، آیا می توان گزینه پیشنهادی را با توجه به سابقه حدود 30 ساله و مداوم در سمتهای صرف و مستقیم سیاسی و حزبی، تنها به دلیل حضور حدودا یک ساله در سازمان تربیت بدنی با توصیه ای از نوع سیاسی، آن هم در سمت تشریفاتی قائم مقام و مابین فاصله تصدی استانداری دو استان، ورزشی قلمداد کرد؟!

4 -آیا انجام مصاحبه های ورزشی با محفوظات و اطلاعات ورزشی یا پیگیری و علاقه مندی به امر ورزش  می تواند دلیل قانع کننده ای برای انتخاب وزیر یک دستگاه عریض و طویل چون ورزش با میلیونها مخاطب باشد؟

5- برای عموم جامعه ورزش کشور جای سوال است (نه چند مدیر بازنشسته که با تماس مکرر اطرافیان و به جهت حفظ موقعیت و میز خود بدون شناخت لازم مصاحبه حمایتی انجام می دهند) که بر چه اساس و مشخصات و چارچوب ورزشی، مسعود سلطانی فر به عنوان گزینه نهایی به مجلس معرفی شده است؟

6 - طبیعی است که انتخاب همکاران و اعضای هیات دولت از اختیارات و حقوق مسلم رییس جمهور محترم است و ایشان می تواند به تشخیص و سلیقه خویش از افراد برای همکاری دعوت کند اما وقتی بحث کارشناسی و دلیل و برهان ورزشی بودن گزینه موردنظر به میان می آید، این سئوال ایجاد می شود که این برهان کارشناسی موردنظر چیست و تفکیک و جزء به جزء آن چگونه است؟

7- در صورت تایید وزیر پیشنهادی توسط مجلس محترم بنا بر مصلحت اندیشی، باید از سلطانی فر در جلسه رسمی کمیسیون فرهنگی درباره برنامه و تیم همکاران آینده اش سئوال شده و ابهامات رفع شوند و مذاکرات انجام شده جهت پیگیری از وزیر در آینده (به عنوان مطالبات کمیسیون) در آرشیو ثبت شود. این روزها شایعاتی درباره نحوه انتخاب و چگونگی همکاران و معاونین سلطانی فر (درصورت رای آوردن) به گوش می رسد که بدنه کارشناسی و حزب اللهی ورزش کشور را نگران کرده است. آیا شایعه دخالت سیاسی ها (حمایت یاسر هاشمی از داورزنی یا ورود فائزه هاشمی به انتخابات کمیته ملی المپیک) در تقسیم پستهای کلیدی ورزش مثل معاونت ورزش قهرمانی، رییس و دبیری کمیته ملی المپیک میان اعضای فوق الذکر در کارگروه درست است؟ گزینه پیشنهادی باید همکاران یا حداقل معاونین کلیدی خود را معرفی و برنامه های خود بویژه درباره اساسنامه فدراسیونها و کمیته ملی المپیک و مواد آن و حضور بازنشسته ها و دو شغله ها در مناصب دستگاه ورزش را اعلام کند.

هرچند این روزها، به کرات در محافل سیاسی از همکاری مجلس و دولت سخن به میان می آید اما الزاما این همکاری برای نمایندگان اصولگرای مجلس، به معنی تأیید بی چون و چرای گزینه های معرفی شده و عدم بیان حقایق و طرح سوالات و چالش های موجود و پیش رو در ورزش نخواهد بود. اهمیت بررسی و انتخاب دقیق گزینه وزارت ورزش کمتر از وزارت علوم، رفاه و تعاون، نفت و ... نخواهد بود و بی شک نمایندگان مردم با بررسی سوابق و کارنامه گزینه ها، بهترین تصمیم را خواهند گرفت .

در سالی که بنا به فرمایش مقام معظم رهبری، مزین به نام حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی گردیده، امید است دولت تدبیر و امید در حوزه ورزش نیز تدبیر، امید، صداقت و پاسخگویی را برای مردم خصوصا جوانان و ورزشکاران به ارمغان آورده و افتخارات به دست آمده در سالهای اخیر را تکرار کند.

چرا مجلس نباید به سلطانی فر به عنوان گزینه پیشنهادی برای وزارت   ورزش و جوانان رأی بدهد؟

با توجه به مطالب مشروحه فوق که اهم آنها در چهار بند زیر جمع بندی می شوند، به نظر می رسد چنانچه نمایندگان محترم مردم قرار باشد فقط به یکی از گزینه های دولت رای اعتماد ندهند، آن گزینه قطعا وزیر ورزش و جوانان خواهد بود:

1- مجلس محترم با توجه به اهمیت بسیار زیاد سازمان های تربیت بدنی و جوانان و اثر آنها بر جامعه بویژه جوانان کشور، برای این که بتواند کنترل موثری بر روی آنها داشته و اجازه ندهد دولت ها، افراد سیاسی و  غیرورزشی را بر سر آنها بگذارند، به درستی وزارت ورزش و جوانان را ایجاد کرد. لذا، مجلس دیگر نمی تواند همچون ادوار گذشته صرفا به انتخاب مدیران سیاسی برای ورزش انتقاد کند و خود را در این رابطه فاقد اختیار بداند، زیرا حالا دیگر توپ توی زمین مجلس بوده و تأیید وزیر  با مجلس است و اگر چنین وزیری را تأیید کند، عمل خود در رابطه با وزارتخانه کردن آن را زیر سئوال برده است و مردم این بار نمایندگان خود در مجلس را مورد گلایه و انتقاد قرار خواهند داد.

2- در میان کلیه گزینه های پیشنهادی برای دولت یازدهم، به جرأت می توان گفت کسی که براساس مستندات مکتوب، بیشترین نقش را در رابطه با فتنه 88 داشته و دل رهبری را به درد آورده، سلطانی فر است که در هیاهوی برخی گزینه های بنام تر (اما با نقش کمتر در فتنه، که عمده مطالب راجع به آنها، نقل شفاهی است)، مغفول مانده و چراغ خاموش در حال تکمیل سناریوی خود برای گرفتن قدرت در یکی از مهمترین وزارتخانه های اجتماعی برای اثر گذاری سیاسی بر روی جوانان است.

3- گزینه پیشنهادی برای وزارت ورزش و جوانان با 30 سال سابقه کار سیاسی غیرمرتبط (و صرفا حدود یکسال تصدی پست تشریفاتی قائم مقامی سازمان تربیت بدنی در حدود 20 سال پیش!) به علاوه تحصیلات غیرمرتبط (فوق لیسانس علوم سیاسی) به علاوه 55 سال سن، فاقد سایر ویژگی های لازم (تسلط به زبان انگلیسی و روابط بین الملل، فقدان هرگونه سابقه ورزشی اعم از مربیگری، داوری، سرپرستی، تیم داری و حتی ورزشکاری و...) برای این پست نیز است.

4- مجلس با عدم رأی اعتماد به سلطانی فر، بیشترین کمک را به تقویت دولت یازدهم و شخص دکتر روحانی می کند که همچون پیشینیان خود در ابتدای کار، شناخت کافی نسبت به ابعاد و ویژگی های این وزارتخانه بسیار مهم نداشته و با اولویت دهی بسیار پایین، در چینش ترکیب کابینه و با اختصاص حداقل وقت به این موضوع پرداخته و گزینه بسیار نامناسبی را در نظر گرفته است. در صورت حذف این گزینه غیر مرتبط، رئیس جمهور محترم (که عمده نفرات دولتش که برایش حائز اهمیت بالایی بوده اند، بزودی با رأی اعتماد مجلس مستقر خواهند شد.)، فرصت خواهد یافت که با فراغت بال، شناخت و تأمل بیشتر نسبت به انتخاب گزینه مناسب و مرتبط برای وزارت ورزش و جوانان اقدام کند، ضمن این که پیام جدی بودن مجلسیان در وزارتخانه کردن ورزش را هم بخوبی دریافت نموده و این بار گزینه ای واقعا ورزشی را معرفی خواهد کرد که دراین صورت برای اولین بار در تاریخ ورزش کشور، جامعه ورزش واقعا شاهد وزیری از صنف خود بوده و سپاسگزار مجلس خواهند بود که از این منظر، وعده انتخاباتی آقای دکتر روحانی (انتخاب وزیر از همان صنف) نیز با تدبیر مجلس محقق شده و از این زاویه هم مجلس به رئیس جمهور محترم کمک کرده است.

بهمن اسدی
بخش ورزشی تبیان