تبیان، دستیار زندگی
روزه داری عبارت است از اجرای یک برنامه کامل منظم بهداشتی که در آن بهداشت جسم و بهداشت روان هر دو مد نظر قرار دارد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

راهنمای سلامت در ماه مبارک رمضان

راهنمای سلامت در ماه مبارک رمضان

ماه رمضان ، ماهی است که در آن قرآن فروفرستاده شد.(سوره بقره ، آیه 185)

ماه رمضان با فضیلت ترین و با برکت ترین ماه هاست. ماهی که خداوند متعال درهای رحمت خویش را بر بندگانش می گشاید و کلام او که کامل ترین ، برنامه هدایت و سعادت انسان است ، در این ماه بر پیامبر عظیم الشان اسلام نازل شده است . بی تردید روزه داری در ماه مبارک رمضان ، تنها ماهی که نام آن در قرآن کریم آمده است و از آن با نام مهمانی خداوند یاد می شود ، همچون دیگر اصولی که در دین مبی اسلام بر آن ها تاکید شده است فرصتی مغتنم برای بازگرداندن تعادل و سلامت به بدن و اصلاح شیوه های نادرست زندگی است از پیامبر گرامی اسلام چنین نقل است:

صوموا تصحوا ، روزه بگیرید تا سلامت بمانید.

ماه مبارک رمضان فرصتی مغتنم برای بازنگری شیوه زندگی و برقراری تعادل در آن است . در زمان روزه داری می آموزیم که چگونه برای عادات غذایی خود برنامه ریزی کرده و آن را مدیریت کنیم ، روحیه خوشتنداری و تقوی را در خود پرورش دهیم و بر آن انضباطی منطقی حاکم نماییم.

تندرستی عطیه ای الهی است که خوشبختی انسان بدون آن میسر نیست . از این رو است که دین مبین اسلام همواره مسلمانان را به حفظ سلامت تن و روان تشویق نموده ، کالبد انسان را امانتی از جانب پروردگار متعال می داند که انسان در زندگی جهان مادی از آن بهره مند گردیده و به عنوان وسیله ای در راه رسیدن به هدف والای آفرینش که همانا وصال حق تعالی است از آن بهره می جوید .

از پیامبر گرامی اسلام چنین نقل است :

ارزش تندرستی خویش را بدانید ، پیش از آن که به بیماری گرفتار آیید.

ایشان همواره مسلمانان را به شیوه درست زندگی ، مصرف غذای متعادل ، فعالیت منظم جسمی و فکری و برقراری تعادل میان نیازهای مادی و معنوی فرا می خواندند و رعایت دستورات بهداشتی در خوردن و آشامیدن به عنوان یکی از مهم ترین عوامل شادابی ، رهایی از بیماری ها و نیز طول عمر طولانی همیشه از سوی آن حضرت مورد تاکید بوده است . ائمه اطهار نیز پیوسته از این سیره پیروی نموده و آن را به سایرین توصیه می نمودند.

از حضرت علی (ع) چنین نقل است:

« هر کس در خوردن به کم بسنده کند ، سلامتش بیشتر می شود و اندیشه اش به سامان می رسد»

بی تردید ماه مبارک رمضان فرصتی مغتنم برای بازنگری شیوه زندگی و برقراری تعادل در آن است . در زمان روزه داری می آموزیم که چگونه برای عادات غذایی خود برنامه ریزی کرده و آن را مدیریت کنیم ، روحیه خوشتنداری و تقوی را در خود پرورش دهیم و بر آن انضباطی منطقی حاکم نماییم.

روزه داری عبارت است از اجرای یک برنامه کامل منظم بهداشتی که در آن بهداشت جسم و بهداشت روان هر دو مد نظر قرار دارد.امروزه به خوبی به اثبات رسیده است که زیاده روی در خوردن غذا نه تنها سلامت جسم انسان را به مخاطره می اندازد بلکه با تعالی روح نیز در تضاد است . پر خوری ، حس خودخواهی و زیاده طلبی را در وجود انسان تقویت نموده ،روح روح او را خموده و افسرده می سازد ، آن را از تعالی بازداشته و آدمی را مغلوب شهوات و هواهای نفسانی می نماید.نوشتار حاضر که در تالیف آن از آیات روشنی بخش قرآن مجید ، سخنان گرانسنگ پیامبر (ص) و نیز احادیث منقول از ائمه اطهار (ع)  و همچنین منابع پزشکی خارجی و داخلی به خصوص نظرات اساتید صاحب نام دانشگاه های علوم پزشکی کشور استفاده شده است ، به زبانی ساده و در عین حال علمی نگاشته شده تا روزه داران عزیز پس از مطالعه آن با اهمیت و نقش روزه داری سالم در حفظ تندرستی و سلامت خویش بیشتر آشنا شوند و با آگاهی از این اصول ، عوارض ناشی از روزه داری غیر صحیح را به حداقل رسانده و از حداکثر فواید آن بهره مند گردند.

روزه داری عبارت است از اجرای یک برنامه کامل منظم بهداشتی که در آن بهداشت جسم و بهداشت روان هر دو مد نظر قرار دارد.امروزه به خوبی به اثبات رسیده است که زیاده روی در خوردن غذا نه تنها سلامت جسم انسان را به

مخاطره می اندازد بلکه با تعالی روح نیز در تضاد است .

پر خوری ، حس خودخواهی و زیاده طلبی را در وجود انسان تقویت نموده ،روح او را خموده و افسرده می سازد ، آن را از تعالی بازداشته و آدمی را مغلوب شهوات و هواهای نفسانی می نماید.

روزه‌داری بدون رعایت اصول صحیح تغذیه، نه تنها ضامن سلامت انسان نیست، بلكه می‌تواند سلامت وی را به خطر بیندازد. غذای مصرفی در ماه رمضان باید ساده باشد و نباید خیلی با غذای روزمره فرد روزه‌دار تفاوت كند. هم‌چنین روزه‌دار باید در این ماه همانند سایر ماه‌ها سه وعدة غذایی داشته باشد: افطار، شام و سحری.

نگارندگان در كتاب حاضر اصول روزه‌داری را در شرایط مختلف و برای افراد گوناگون بیان كرده‌اند. مطالب این نوشتار بر اساس نوعی توالی منطقی از نظر خوانندگان می گذرد به این ترتیب که روزه داران در ابتدا به تعریف روزه داری و تغییرات طبیعی بدن در ماه مبارک رمضان آشنا شده ، سپس اصول صحیح تغذیه در زمان روزه داری را فرا خواهند گرفت . بعد از آن با عوارض بالقوه ناشی از روزه داری و روش های کنترل و بهبود آنها آشنا خواهند شد و در بخش پایانی کتاب پاسخ به پرسش های پزشکی و دارویی خود را خواهد یافت . از جمله موضوع‌های مطرح‌شده می‌توان به مواردی مانند تغییرات طبیعی بدن در زمان روزه‌داری، اصول تغذیة صحیح در زمان روزه‌داری، چگونگی افطار كردن صحیح، اهمیت شام خوردن در روزه‌داری، روزه‌داری در كودكان و دانش‌آموزان، موانع منع روزه‌داری در زنان باردار، روزه‌داری در ورزشكاران، عوارض بالقوة روزه‌داری غیرصحیح و روش‌های درمان آن، روزه‌داری در بیماران كلیوی و ریوی اشاره كرد.

مشخصات کتاب

نویسندگان:علی یزدی نژاد،سید رمضان محسن پور

ناشر:میرماه

تنظیم و فرآوری:م.تجریشی