تبیان، دستیار زندگی
چندی پیش اپل اعلام کرد بسختی مشغول کار روی نسخه مبتنی بر وب برنامه‌ کاربردی آی‌ورک (iWork) است و قصد دارد بزودی آن را منتشر کند؛ حرکتی که می‌تواند نرم‌افزار قدرتمند آفیس مایکروسافت را به چالش بکشد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

جنگ اپل و مایکروسافت بر فراز ابرها


چندی پیش اپل اعلام کرد بسختی مشغول کار روی نسخه مبتنی بر وب برنامه‌ کاربردی آی‌ورک (iWork) است و قصد دارد بزودی آن را منتشر کند؛ حرکتی که می‌تواند نرم‌افزار قدرتمند آفیس مایکروسافت را به چالش بکشد.

در کنفرانس توسعه‌دهندگان بین‌المللی اپل، راجر راسنر، رئیس توسعه آی‌ورک، چند دقیقه از نطق اصلی را به توضیح کوتاهی درباره آی‌ورک در آی‌کلود اختصاص داد. این خبر را می‌توان تلاش دوباره اپل برای خانه‌تکانی در ساختار نرم‌افزار پردازش متن اپل Pages، نرم‌افزار صفحه گسترده آن Numbers و سازنده فایل‌های ارائه اپل (Keynote) دانست؛ تلاشی که منجر به عزیمت این نرم‌افزارها به دنیای ابری icloud خواهد شد.

جنگ اپل و مایکروسافت بر فراز ابرها

نتیجه اولین تلاش این شرکت وب‌سایت iWork.com بود که تنها پس از تقریبا سه سال از آغاز به کار به طرز ناراحت‌کننده‌ای متوقف شد.

بزرگ‌ترین ایراد این سایت این بود در حالی که هیچ‌گونه امکانی برای ایجاد اسناد یا ویرایش آن به ‌صورت آنلاین ارائه نمی‌کرد، اما قابلیت مشاهده، دانلود و نوشتن توضیحات برای آن اسناد را در خود داشت.

در سوی دیگر، آی‌ورک در آی‌کلود به نظر می‌رسد مجموعه نرم‌افزاری سه‌گانه با قابلیت‌هایی کامل است که در هر مرورگری چه در ویندوز و چه در OS X اجرا می‌شود و به کاربر اجازه می‌دهد از هر دستگاهی بتواند اسناد جدید ایجاد کرده یا اسناد قدیمی را ویرایش کند. آنها درواقع همان Pages، Numbers و Keynote هستند که به وب انتقال یافته‌اند.

این نرم‌افزارهای کاربردی در نسخه بتای خود، تنها از سه مرورگر سافاری اپل، گوگل کروم و اینترنت اکسپلورر مایکروسافت (IE) پشتیبانی می‌کند. موزیلا فایرفاکس یا اوپرا هنوز پشتیبانی نمی‌شوند، ولی این حقیقت که این نرم‌افزارها روی اکسپلورر یا حتی کروم اجرا می‌شود، نشان‌‌دهنده این است که اپل برای اولین بار آی‌ورک را برای کاربران ویندوزی ارائه کرده است. علاوه بر این، کاربران می‌توانند به ‌وسیله آی‌ورک در آی‌کلود اسناد آفیس مایکروسافت را که به‌ وسیله یکی از نرم‌افزارهای ورد، اکسل یا پاورپوینت ساخته شده‌ است، ویرایش کنند. این مساله در کنفرانس اپل با نمایش چگونگی اجرای اسناد ورد توسط Pages در مرورگر و ذخیره آنها به همان فرمت نمایش داده شد. این قابلیت دنیای انحصاری آفیس مایکروسافت را با چالشی بزرگ روبه‌رو خواهد ساخت.

انگیزه اپل چیست؟

اپل برای این‌که بتواند در دنیای آنلاین به ‌عنوان یک رقیب جدی باقی بماند، نیاز به یک جزء آنلاین داشت؛ احتیاجی که با توجه به قابلیت‌های آی‌ورک در آی‌کلود که در پلتفرم‌های مختلف کارایی دارد، می‌تواند محقق شود. برنامه‌های کاربردی که فقط در سیستم‌های محلی اجرا می‌شوند، خواه آی‌ورک در OS X و iOS باشد و خواه آفیس در ویندوز و OS X، به تنهایی کافی نیست و درواقع آی‌ورک در آی‌کلود می‌تواند به پلتفرم‌های اپل اعتبار دهد و آنها را به‌روز نگه دارد.

پلتفرم‌های اپل، گوگل و مایکروسافت همواره با یکدیگر تداخل داشته‌ است. تمام آنها سعی می‌کنند کار را برای مشتریان خود راحت کنند و این کار را به گونه‌ای انجام می‌دهند که راه رقبا را نیز سد ‌کنند

ولی بیشتر از همه اینها، آی‌ورک در آی‌کلود، با استراتژی بلندمدت اپل در تلاش برای اغوای مشتریان و مشاغل کوچک که در محیط‌های ویندوزی فعالیت می‌کنند، همسو شده تا آنها را به‌سمت OS X، iOS یا هردوی آنها سوق دهد. این مانند ساخت پلی از پلتفرم‌های ویندوزی به ‌سمت اپل است. اولین حرکت از این سری اقدامات «سافاری برای ویندوز» بود که سال 1386 منتشر و سال گذشته به کار خود خاتمه داد.

شنیده‌ها حکایت از آن دارد که آی‌ورک در آی‌کلود تا پایان امسال نسخه بتای عمومی را ارائه نخواهد کرد. افزون بر این سخنی درباره هزینه این نرم‌افزارهای آنلاین به میان نیامده است؛ البته اگر هزینه‌ای وجود داشته باشد. اپل به این طرح به عنوان منبع درآمد نگاه نمی‌کند؛ دست‌کم نه به‌طور مستقیم تا زمانی که رقبای اصلی آن یعنی گوگل داکز و مایکروسافت آفیس رایگان باشند. اگر طبق انتظار، اپل این محصول را رایگان ارائه کند، فرصت‌های درآمدزایی می‌تواند در فروش دستگاه‌های آن نمود پیدا کند؛ همان‌طور که آی‌کلود به ‌عنوان یک مزیت جانبی در کنار خرید آیفون، آیپد یا مک قرار می‌گیرد.

جنگ اپل و مایکروسافت بر فراز ابرها

چرا حالا؟

چرا اپل این زحمت را به خود می‌دهد، بویژه بعد از آن‌که بیشتر تلاش‌های آنها در زمینه آنلاین مانند پینگ (Ping؛ یک افزونه شبکه اجتماعی برای آی‌تیونز که بسیار کم مورد استفاده قرار گرفت) یا موبایل‌می (MobileMe که آغاز به کار آن یک فاجعه بود) شکست خورده‌اند؟ شاید پاسخ این پرسش این باشد که این یک استراتژی تدافعی ـ تهاجمی است.

پلتفرم‌های اپل، گوگل و مایکروسافت همواره با یکدیگر تداخل داشته‌ است. تمام آنها سعی می‌کنند کار را برای مشتریان خود راحت کنند و این کار را به گونه‌ای انجام می‌دهند که راه رقبا را نیز سد ‌کنند. به عبارت دیگر اگر مایکروسافت، نرم‌افزارهای تحت وب آفیس خود را به‌ عنوان راه‌حلی برای کاربران آیپد ارائه کرده باشد، بنابراین می‌توان به آی‌ورک در آی‌کلود به ‌عنوان یک اقدام تلافی‌جویانه از سوی اپل نگاه کرد.

هر دو طرف تلاش می‌کنند مشتریان فعلی خود را حفظ و برخی طرفداران رقیب را به‌ سوی خود جذب کنند.

از جنبه دیگری نیز می‌توان به این مساله نگاه کرد. پیش از آن‌که مایکروسافت تیر آخر خود را شلیک کرده و نرم‌افزارهای آفیس خود را به ‌صورت محلی برای آی‌پد ارائه کند، اپل تنها چاره را در بستن راه مشتریان خود دید. درواقع قبل از آن‌که مایکروسافت حرکت خود را انجام دهد، راه آنها را برای رفتن به سمت دیگر بست.

جنگ اپل و مایکروسافت بر فراز ابرها

البته آی‌ورک در آی‌کلود برای مایکروسافت یک تهدید جدی به حساب می‌آید. رویکرد مایکروسافت در قبال آفیس در وب بسیار دوگانه به‌نظر می‌رسد؛ چراکه با وجود رایگان بودن این نرم‌افزارهای کاربردی تحت وب، این شرکت اقدامات بسیار اندکی برای عمومی‌سازی آنها انجام داده است. با وجود این، مایکروسافت به ازای هر کاربری که بفهمد به چیزی بیش از قابلیت‌ها و کارکردهای محدود نسخه‌های آنلاین ورد، اکسل و پاورپوینت نیاز ندارد، فروش یک نسخه از آفیس را از دست خواهد داد.

با کند شدن روند فروش رایانه‌های شخصی، تبلت‌ها می‌توانند جای آنها را بگیرند و همزمان با خارج شدن استراتژی موبایل مایکروسافت از میدان نبرد، اپل فرصت پیدا می‌کند خودی نشان دهد. این مساله به اپل مژده خواهد داد که با وجود کاهش فروش آی‌ورک در OS X و iOS، ورود آی‌ورک در آی‌کلود خطر چندانی برای اپل ایجاد نخواهد کرد. البته ممکن است مایکروسافت برای پاسخگویی کمی درنگ کند؛ زیرا آفیس توانست در سه ماهه اول سال درآمد زیادی (حدود 31 درصد از درآمد کل مایکروسافت) را عاید این شرکت کند، ولی چیزی که باید مایکروسافت را نگران کند، مشتریان سازمانی آن نیستند؛ بلکه کاربرانی هستند که فقط می‌خواهند نرم‌افزاری برای خواندن فرمت‌های فایل‌های آفیس و ایجاد اسناد کوچک داشته باشند. اینجا جایی است که آی‌ورک در آی‌کلود یک تهدید به ‌حساب می‌آید.

بخش دانش و زندگی تبیان


منبع: کلیک