تبیان، دستیار زندگی
فرمانده جنگ‌های نوین قرارگاه خاتم‌الانبیا (ص) در دفاع مقدس گفت: موضوع پرداخت غرامت جنگی کشور عراق به ایران باید از سوی دستگاه‌های قانونی، حقوقی و دیپلماسی کشور با جدیت بیشتری، پیگیری و به اطلاع عموم و به خصوص رسانه‌ها رسانده شود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

غرامت جنگ پیگیری ویژه می‌خواهد


فرمانده جنگ‌های نوین قرارگاه خاتم‌الانبیا (ص) در دفاع مقدس گفت: موضوع پرداخت غرامت جنگی کشور عراق به ایران باید از سوی دستگاه‌های قانونی، حقوقی و دیپلماسی کشور با جدیت بیشتری، پیگیری و به اطلاع عموم و به خصوص رسانه‌ها رسانده شود.

محمد باقر نیک‌خواه بهرامی

سردار محمد باقر نیک‌خواه بهرامی که در دوران دفاع مقدس به مدت چند سال مسئول تبلیغات جبهه و جنگ «قرارگاه کربلا» و از سال 64 به بعد نیز فرمانده جنگ‌های نوین قرارگاه خاتم‌الانبیا (ص) بوده است، با اشاره به اینکه یکی از بندهای «قطعنامه 598» موضوع پرداخت غرامت جنگی از سوی کشور عراق به ایران است، توضیح داد: بعد از پایان هشت سال دفاع مقدس و پذیرش قطعنامه 598، متأسفانه یکی از بندهای این قطعنامه که همان موضوع پرداخت غرامت جنگی به ایران بود بنا به دلایلی تاکنون اجرایی نشده و همچنان مسکوت مانده است.

وی ادامه داد: شرایط حاکم بر دولت عراق، حاکمیت و ممانعت کشور آمریکا که خود نیز یکی از اعضای سازمان ملل و شورای امنیت است بر کشور عراق و فقدان پیگیری جدی و مستمر دستگاه‌های قانونی و دیپلماسی کشورمان از جمله دلایلی هستند که همچنان بند مربوط به پرداخت غرامت جنگی به نتیجه مطلوب نرسیده است.

این محقق و نویسنده حوزه دفاع مقدس با اشاره به خسارت مادی و معنوی ناشی از تهاجم کشور عراق به ایران گفت: سازمان برنامه و بودجه پیشین هر یک از خسارات مادی و معنوی وارد آمده به ایران از سوی کشور عراق در جنگ هشت ساله را به تفکیک محاسبه و مشخص کرده بود. به گونه‌ای که دقیقاً می‌دانست در کدام یک از بخش‌های اقتصادی،‌ عمرانی، اجتماعی، تجاری و فرهنگی چه میزان در جنگ خسارت وارد شده است. به عنوان مثال تنها در شهر خرمشهر به 36 هزار واحد مسکونی، تجاری، بیمارستانی، صنعتی و تاسیساتی خسارت وارد شده است. در آبادان نیز همین خسارت‌ها 12 هزار واحد برآورد شد.

سردار نیک‌خواه بهرامی خاطرنشان کرد: آنچه که بیشتر از خسارت‌های مادی باید توجه باشد موضوع خسارت‌های معنوی و انسانی رژیم بعث عراق به ایران است؛ چرا که وجود بیش از 200 هزار شهید و 500 هزار مصدوم و مجروح جنگی آمار اندکی از خسارت‌های جنگی نیست و حتماً باید به این بحث نیز رسیدگی شود.

وی با اشاره به حمایت‌های مالی و تسلیحاتی کشورهای غربی و عربی از عراق در جنگ تحمیلی گفت: عراق در وهله‌ی اول با چراغ سبزی که از سوی سازمان ملل و شورای امنیت به آن نشان داده شد، به ایران حمله کرد. پنج عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل متشکل از کشورهای آمریکا،‌ انگلیس، فرانسه، ین و شوری است. سه کشور غربی عضو شورای امنیت سازمان ملل در این جنگ از عراق حمایت بسیاری کردند تا نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را ساقط کنند.

آمریکا از طریق منابع نفتی کشور عراق مستقیماً بدهی، هزینه‌های و غرامت جنگ خود و کشور کویت را در اشغال کویت توسط عراق برداشت کرد

سردار نیک‌خواه بهرامی پیشنهاد کرد: ایران در قالب دادخواست‌های متعدد در «لاهه» سازمان ملل و پیگیری مستمر دستگاه‌هایی از قبیل وزارت دادگستری، وزارت خارجه، معاونت حقوقی ریاست جمهوری و سایر ارگان‌های مسئول باید در جلسات داخلی و بین‌المللی موضوع پرداخت غرامت را به صورت ویژه پیگیری کند تا به سرانجام خوبی برسد چرا که پرداخت غرامت از سوی کشور عراق به ایران مهر تایید مضاعفی بر جرم و جنایت متجاوز است؛ همان‌گونه که در حادثه تروریستی هواپیمای مسافربری ایران که آمریکا آن را سرنگون کرد؛ پرداخت غرامت از سوی کشور آمریکا ثابت کرد که آن کشور در این حادثه گناه کار و مسئول بوده است. پس یکی دیگر از مزایای پیگیری غرامت به اثبات رساندن حقانیت ایران است.

این فرمانده دوران دفاع مقدس در پایان یادآور شد: آمریکا از طریق منابع نفتی کشور عراق مستقیماً بدهی، هزینه‌های و غرامت جنگ خود و کشور کویت را در اشغال کویت توسط عراق برداشت کرد. این دوگانگی رفتار جهان و سازمان ملل و شورای امنیت بیانگر آن است که هر جا منافع خودشان در نظر باشد حقوق حقه دیگران را نادیده خواهند گرفت. مسئله پرداخت غرامت نیز یکی از حقوق حقه ایران است اما چون با منافع آمریکا سازگار نیست از سوی شورای امنیت سازمان ملل نیز با جدیت پیگیری نمی‌شود.

بخش فرهنگ پایداری تبیان


منبع: خبرگزاری ایسنا