تبیان، دستیار زندگی
بخش حوزه علمیه سایت تبیان در مقاله ای به بررسی «ولایت فقیه» از منظر شهید مطهری پرداخت.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تبیان ولایت فقیه را از دیدگاه شهیدمطهری تشریح می کند

شهیدمطهری

بخش حوزه علمیه سایت تبیان در مقاله ای به بررسی «ولایت فقیه» از منظر شهید مطهری پرداخت.

به گزارش روابط عمومی، بخش حوزه علمیه موسسه تبیان این مقاله را همزمان با اعیاد شعبانیه منتشر کرده است.

در این مقاله می نویسد:«بر اساس دیدگاه استاد مطهری، ولی فقیه در یک کشور اسلامی که مردم آن اسلام را به عنوان یک ایدئولوژی پذیرفته‌اند و به آن ملتزم و متعهد هستند نقش یک ناظر بر ایدئولوژی نظام که همان اسلام است را دارد.

مرکز مطالعات و پاسخ‌گویی به شبهات حوزه علمیه قم، در یادداشتی این مساله را بررسی کرده است.

بر اساس دیدگاه استاد مطهری، ولی فقیه در یک کشور اسلامی که مردم آن اسلام را به عنوان یک ایدئولوژی پذیرفته‌اند و به آن ملتزم و متعهد هستند نقش یک ناظر بر ایدئولوژی نظام که همان اسلام است را دارد.البتّه معنای این گفته این نیست که نظارت او صرفاً یک نظارت تشریفاتی است، بلکه او (ولی فقیه) صلاحیت مجری قانون و کسی را که می‌خواهد رئیس دولت بشود و کارها را در کادر ایدئولوژی اسلام به انجام برساند، مورد نظارت و بررسی قرار می‌دهد.استاد مطهری، مشروعیت همه ‌ارکان نظام اسلامی را به تأیید و تصویب ولی فقیه می‌داند.ایشان در این زمینه می‌گوید: «از آنجا که جامعه یک جامعه ‌اسلامی است، مردم وابسته به مکتب اسلامند. صلاحیت هر حاکمی از این نظر که قابلیت اجرای قوانین ملی و اسلامی را دارد یا نه، باید مورد تصویب و تأیید (ولی) فقیه قرار گیرد.»ممکن است این سۆال مطرح شود که فقیه جامع الشرایط مشروعیت حکومتش را از چه مرجعی به دست می‌آورد؟ آیا این انتخاب مردم به او مشروعیت می‌دهد؟ یا اینکه دین و مکتب اسلام، حکومت او را در زمان غیبت حضر ولی عصر ـ علیه‌السّلام ـ به رسمیت شناخته است؟استاد مطهری حق شرعی و ولایت شرعی را ناشی از ایدئولوژی و مکتبی می‌داند که مردم پذیرفته‌اند، نه اینکه ولایت او به انتخاب مردم مشروعیت پیدا کند.

ولی امر، در زمان غیبت کبری حضرت ولی عصر (عج)، در دین مبین اسلام، به وسیله اولیای دین و ائمه اطهار (ع) انتخاب بالوصف شده است. یعنی شرایط و اوصاف او بیان گردیده است، مانند حدیث امام حسن عسکری علیه‌السلام: «هر کس از فقها که خود نگهدار و نگهبان دین و مخالف هوای نفس و مطیع فرمان مولایش (خداوند) باشد، باید مردم از وی پیروی کنند.»

و یا حدیث امام صادق ـ علیه‌السّلام ـ که فرمود: «مردم باید دقت کنند و از بین فقهائی که راوی حدیث ما هستند و در احکام حلال و حرام ما صاحب نظرند و با احکام اهل‌بیت آشنائی دارند، او را در میان خود حاکم قرار دهند. که من او را بر شما حاکم قرار دادم.»

مقاله اینترنتی «ولایت فقیه در نظر شهیدمطهری» توسط بخش حوزه علمیه سایت تبیان تهیه شده و در دسترس علاقه مندان می باشد.