تبیان، دستیار زندگی
هر چه اعضاء زحمت می کشند و جمع می شود یک حرکت زبان کیسه را سوراخ می کند. حضرت امیر(علیه السلام) فرمودند: هیچ عملی بدون تقوا مفید نیست و تقوا هم بدون حفظ زبان مفید نخواهد بود. لذا خداوند خاکریز برای زبان قرار داده است؛لبها و دندانها!
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

زبان، کیسه اعمال را سوراخ می کند


هر چه اعضاء زحمت می کشند و جمع می شود یک حرکت زبان کیسه را سوراخ می کند. حضرت امیر(علیه السلام) فرمودند: هیچ عملی بدون تقوا مفید نیست و تقوا هم بدون حفظ زبان مفید نخواهد بود. لذا خداوند خاکریز برای زبان قرار داده است؛لبها و دندانها!


زبان

در شکر خدا همیشه عقبیم

شکر خدای تعالی سه قسم است: عملاً( یعنی انجام واجب و ترک حرام) زباناً و قلباً( بدانیم که نعمت ها از اوست) یعنی سه پایه شکر!

همواره باید شکر بگوییم و این را مد نظر داشته باشیم که خدا، اندک شکر ما را به شرطی قبول می فرماید که در نظرمان قصد در شکر همواره باشد. چون وقتی ما شکر می کنیم نعمت اضافه می دهد و این خود شکر می خواهد، علاوه بر این شکر با اعضای بدن است و این شکر می خواهد و... یعنی همواره ما عقبیم در شکر خدای تعالی. از طرفی اگر کسی اعتراف به عجز خود در شکر خداوند کند، به واقعیت نزدیک تر از کسی است که می خواهد نعمت ها را دانه دانه شکر کند.

جلب محبت مردم

جلب محبت مردم نصف عقل است. در غیر دایره واجب و حرام باید با کمک عقل طوری برخورد و زندگی کرد که محبت شان جلب شود و آرزو کنند باز هم با شما برخورد داشته باشند.

این خیلی خوب است و اثرهای دنیوی و آخرتی بسیار دارد. در خانواده هم باید طبق دستورات اسلام عمل کرد با زن و بچه. با بچه باید با رفاقت برخورد کرد و با دعوا و فحش و زدن، تأثیر حرف از بین می رود.

حفظ زبان

قال رسول الله(صلی الله علیه وآله): و احفظوا السنتکم ...

در یک کلام زبان باعث سوراخ کردن کیسه اعمال است. هر چه اعضاء زحمت می کشند و جمع می شود یک حرکت زبان کیسه را سوراخ می کند. حضرت امیر(علیه السلام) فرمودند: هیچ عملی بدون تقوا مفید نیست و تقوا هم بدون حفظ زبان مفید نخواهد بود. لذا خداوند خاکریز برای زبان قرار داده است؛ لب ها و دندان ها! اگر در برابر زن و فرزند غضبناک شدید باید از مهلکه خارج شوید و گرنه قطعاً زمین خواهید خورد.

تند و کند رفتن

ملاک در تند و کند رفتن سلامت بدن است. اگر بدن از دست برود دیگر هیچ کار نمی تواند بکند و اینکه آرام و پیوسته برود و 70_80 سال عمر کند بهتر است تا اینکه زودتر برسد و تا آخر از کار بیفتد. یعنی دلش درد بگیرد، سرش درد کند، رنگش زرد شود، نباید بدن ضرر ببیند.

قبولی اعمال با صحیح بودن آن فرق می کند که صحت از عذاب نجات می دهد ولی عدم قبولی اعمال، آثاری را که در اثر قبولی بر می گردد، ندارد و خدا از متقین قبول می کند

ظرفیتت را بالا ببر

اینطور نیست که ظرفیت های همه ثابت و به یک اندازه مشخص باشد. انجام عمل خیر ظرفیت خیر آدم را زیاد می کند. کسی که ظرفیتش بزرگ است چیز گیرش می آید. انجام عمل شر ظرفیت شر آدم را زیاد می کند.

آدم عقل دارد، بعضی راه دنیا را انتخاب می کنند، بعضی هم راه بندگی را، اگر راه بندگی را ادامه دهد، از خارج به او کمک می شود و عقل زیاد می شود. کسی که اخلاق خوش در خانه دارد، مانند کسی است که روزها را روزه دارد و شب ها را عبادت کند. کسی که دارای ایمان در حد بالاست، همه چیز برای او تفریح است. هر که تفریح می خواهد بیاید در این راه...! تازه از نعمت های خدا بیشتر هم لذت می برد.

این طرف اتوبان خلوت است

از نظر ایمان دو مرحله داریم: اولی که خدا اصلاً از آن نگذشته و کنارش هم جهنم گذاشته چون آدم ها از بین می روند. تقوای خدا در واجب و حرام است. با اطاعت فرمان در این مرحله نفس اماره آب می شود و از بین می رود و نفس مطمئنه جایش می آید. کسانی که این طور هستند طبق تعریف قرآن کریم، اولیاء الله اند. حال اگر کسی خواست بالاتر پرواز کند، علاوه بر این دو، باید ذکر خدا را با توجه و با زبان، در حال کار، در حال نماز، تعقیبات، قرآن و ... با توجه بگوید تا توجه تقویت شود و غفلت از دل خارج و ذکر از زبان وارد قلب شود و ذکر کثیر حاصل گردد.

با رعایت تقوا و ذکر با هم رشد ایمان سرعت می گیرد. اما این ذکر واجب نیست و اقلی از مردم که تقوا را رعایت می کنند، تصمیم به ادامه راه در این مرحله را می گیرند. لذا این طرف اتوبانش خلوت خلوت است. اما خدا راه را باز گذاشته. برای همین در قرآن زیاد به ذکر اشاره نشده است.

اهل بیت

هدف از آمدن اهل بیت(علیهم السلام)

بعضی می خواهند خودشان را در خاک فرو کنند. یک عمر خاک بازی می کنند و بعد هم تمام می شود. اما حضرات معصومین در نقطه مقابلند. اگر خداوند این جارچی ها را نمی فرستاد، هیچ گاه کسی خاک را برای رفتن به طرف خاک آفرین رها نمی کرد. اما خداوند بوسیله حضرات معصومین(علیهم السلام) با لطایف الحیل، با دعا کاری می کند، که این ها دل شان آنجا را بخواهد و یواش یواش به آن طرف حرکت کنند.

فرق صحت عمل با قبولی آن

قبولی اعمال با صحیح بودن آن فرق می کند که صحت از عذاب نجات می دهد ولی عدم قبولی اعمال، آثاری را که در اثر قبولی بر می گردد، ندارد و خدا از متقین قبول می کند. چطور وقتی کسی با کسی دشمن است یکی هدیه بفرستد دیگری قبول نمی کند ولو اینکه هدیه را فرستاده باشد، اینجا هم همین طور است.

برای مبارزه با وساوس شیطان لازم است انسان معده اش سبک باشد. برای همین در ماه مبارک می گویند شیطان در غل و زنجیر است. البته جوانانی که ازدواج نکرده اند بیشتر این موضوع را رعایت کنند و سه روز روزه در هر ماه را ترک نکنند.

خدا می گوید اگر تقوا را مراعات کردی من در بن بست های زندگی برایت راه بیرون رفت قرار می دهم. راه باز می شود

وسوسه های شیطان تناوبی است. در وسوسه اول اگر مغلوب شدی در وسوسه بعدی حتماً شکست می خوری و اگر زمین نخوردی به راحتی وسوسه بعدی دفع می شود.

اگر شیطان وسوسه کرد نباید دور وسوسه گشت، باید سریعاً درباره آن فکر نکرد که هر چه فکر کنی و بمانی بدتر می شود.

برنامه روزانه زندگی

1_ استفاده از نعمت های خدا و شکر آن.

2_ عبادات خدا در این بین.

3_ کسب روزی حلال و کار در هر روز( 8 ساعت مفید) آنقدر که نیاز برآورده شود نه بیشتر. ( البته اگر شرایط سخت و استثنایی است و خرج در نمی آید حداکثر 2 ساعت اضافه کاری است) حال: در این بین واجبات و محرمات به انسان برخورد می کنند. انسان مرتبه معنوی خود را با انجام و ترک آنها بالا می برد. (در این صورت اختیار با عبادت بیشتر و کیفیت بالاتر مقام را بالاتر برد.) همین و بس.

راه دیدن امام زمان

شرط دیدن امام زمان(عج) تقواست و بس. مقداری هم زبان قرص داشتن است و باید ثابت کنی اختیار زبان را داری.

تقوا؛ آن هم مستمر «و من یتق الله یجعل له مخرجا» اگر کسی در زندگی مستمرا(نه یکی دو هفته) تقوا را مراعات کند یجعل له مخرجا. خدا می گوید اگر تقوا را مراعات کردی من در بن بست های زندگی برایت راه بیرون رفت قرار می دهم. راه باز می شود.

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان


منبع: بیانات آیت الله خوشوقت در درس اخلاق ایشان ، به نقل از خبرگزاری مهر و فارس و عقیق

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.