تبیان، دستیار زندگی
خودروساز ژاپنی مزدا تاکید کرده است که هنوز هم به توسعه موتورهای دوار خود ادامه می دهد هر چند آخرین مورد استفاده از این موتورها در خودرو مزدا RX-8 بوده است. در این مطلب می خواهیم بیشتر در مورد موتورهای دوار و همچنین سیاست های شرکت مزدا....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تأکید مزدا بر موتورهای دوار


خودروساز ژاپنی مزدا تاکید کرده است که هنوز هم به توسعه موتورهای دوار خود ادامه می دهد هر چند آخرین مورد استفاده از این موتورها در خودرو مزدا RX-8 بوده است. در این مطلب می خواهیم بیشتر در مورد موتورهای دوار و همچنین سیاست های شرکت مزدا در مورد این موتورها بدانیم.

تاکید مزدا بر موتورهای دوار

موتور های دوار

موتور دوار یک موتور احتراق داخلی است که شبیه موتور ماشین شماست، اما روش کار آن کاملاً متفاوت با موتورهای پیستونی معمولی است. در موتور پیستونی یک حجم یکسان از فضا (سیلندر)، چهار کار مکش، تراکم، احتراق و تخلیه را به طور متناوب انجام می دهد. در موتور های دوار (وانکل) نیز همین چهار کار انجام می شود. اما هر کدام از این چهار فرآیند در قسمت مربوط به خودش از محفظه اتفاق می افتد. این شبیه آن است که هر فرآیند یک سیلندر اختصاصی داشته باشد و با حرکت مداوم پیستون از یکی به دیگری این چهار فرایند انجام شود.

موتورهای دوار (که توسط دكتر فلیكس وانکل تصور و پیشرفت یافت) گاهی موتور وانکل، یا موتور دوار وانکل نیز نامیده می شوند. در ادامه یاد خواهیم گرفت که موتور دوار چگونه کار می کند و با اصول اساسی آن آشنا می شویم.

تاکید مزدا بر موتورهای دوار

اصول موتور های دوار

شبیه یک موتور پیستونی، در موتور های دوار از فشار بوجود آمده حاصل از سوختن ترکیب سوخت و هوا استفاده می شود. در موتور های پیستونی، فشار ایجاد شده در سیلندر ها به پیستون ها نیرو وارد می کند و باعث حرکت آنها به جلو و عقب می شود.

شاتون و میل لنگ حرکت رفت و برگشتی پیستون را به حرکت دورانی تبدیل می کند که از آن می توان برای تولید نیرو در اتومبیل استفاده کرد.

در موتور های دوار نیز فشار حاصل از احتراق که در محفظه تشکیل شده (محفظه آب بندی شده است) نیرویی بر سطح مثلثی شکل روتور وارد می کند. این همان چیزی است که در عوض پیستون از آن استفاده شده است.

مسیر روتور هر سه راس روتور که در تماس با محفظه می باشد را حفظ می کند ، و سه حجم مجزا از گازها را به وجود می آورد.

هنگامی که روتور اطراف محفظه حرکت می کند، هر سه حجم از گازها متناوباً منبسط و منقبض می شوند. این منبسط و منقبض شدن، هوا و سوخت را به داخل موتور می کشد، آنرا فشرده (متراکم) می کند و توان مفیدی از گازهای منبسط شده تولید می کند و سپس بعد از احتراق، آنرا تخلیه می کند.

تاکید مزدا بر موتورهای دوار

موتورهای دوار با توجه به راندمان پایین خود از خط تولید خود کنار گذاشته شده اند و با توجه به اینکه این گونه موتورها قادر به براورده کردن مقررات سختگیرانه اتحادیه اروپا در مورد تولید گازهای گلخانه ای نبوده و در ضمن مصرف سوخت بالایی نیز دارند چندان مورد توجه قرار نگرفتند.

در موتور پیستونی یک حجم یکسان از فضا (سیلندر)، چهار کار مکش، تراکم، احتراق و تخلیه را به طور متناوب انجام می دهد. در موتور های دوار ( وانکل) نیز همین چهار کار انجام می شود. اما هر کدام از این چهار فرآیند در قسمت مربوط به خودش از محفظه اتفاق می افتد

اسکای اکتیو نیز سری جدید فن آوری‌های توسعه یافته مزدا است که به شدت بر بهره وری سوخت در یک موتور متمرکز شده و انتظار می‌رود پیشرفت‌های این پروژه در موتورهای دوار نیز استفاده شود تا مصرف سوخت و تولید گازهای گلخانه ای نیز بهبود یابد. مزدا نیز بر این باور است که دستاوردهای قابل توجهی در استفاده از سیستم‌های پیشرفته تر احتراق بدست آورده است و این بر افزایش کارایی بر کاهش مصرف سوخت و تولید گازهای گلخانه ای نیز اثر قابل توجهی دارد.

تاکید مزدا بر موتورهای دوار

یکی از مهندسین مزدا در این مورد می گوید که برای دیدن نسل جدید موتورهای دوار باید تا پنج سال آینده منتظر بمانیم اما در حال حاضر فقط گذشت زمان است که این مسئله را تائید خواهد کرد. اگر این موتور به مرحله تولید برسد به طور یقین با سیستم توربوشارز عرضه خواهد شد زیرا در آزمایش‌ها این سیستم قابل اعتماد نشان داده شده است.

تاکید مزدا بر موتورهای دوار

تاکاشی یامانوچی رئیس مزدا چندی پیش نیز اعلام کرد که تحقیق و توسعه موتورهای دوار تا زمانیکه او در این شرکت کار می‌کند ادامه خواهد داشت و در این مورد می‌گوید که: «یک روح رقابت در ما که رهبر جهان در ساخت موتورهای دوار هستیم هنوز زنده است و این روح به خوبی در شاهرگ‌های مزدا جریان دارد».

فرآوری: م.ح.اربابی فر

بخش دانش و زندگی تبیان


منابع: خودروسازی، پدال