تبیان، دستیار زندگی
در قرآن کریم، آیه سوم سوره مبارکه بقره یکی از صفات متقین را ایمان به غیب معرفی فرموده است. سؤالی مطرح می شود که مراد از غیب در این آیه ی شریفه چیست و ایمان به آن چگونه حاصل می شود؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اعتقاد و ایمان به غیب

امام زمان


در قرآن کریم، آیه سوم سوره مبارکه بقره یکی از صفات متقین را ایمان به غیب معرفی فرموده است. سۆالی مطرح می شود که مراد از غیب در این آیه ی شریفه چیست و ایمان به آن چگونه حاصل می شود؟

کلمه غیب در آیه شریفه ی (الَّذِینَ یُۆْمِنُونَ بِالْغَیْبِ وَیُقِیمُونَ الصَّلاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ یُنفِقُونَ) یک معنای تخصیصی دارد که مطابق عقل و نقل و قرآن و اخبار است و آن این است که مراد از غیب در آیه ی مبارکه امام غائب حضرت مهدی دوازدهمین نیّر برج امامت و ولایت است. چنانچه در تفاسیر معتبره تصریح به آن شده مخصوصا در تفسیر برهان که آیات قرآنیه را از قول معصوم تفسیر می نماید و حق هم همین است، زیرا معصومین و ائمه اطهار علیهم السلامند که عالِم به تنزیل و تأویل قرآن و عالم به محکم و متشابه قرآن و عالم به ظاهر و باطن قرآن و عالم برموز و اسرار قرآنند.

در تفسیر برهان ابن بابویه از حضرت امام صادق کاشف حقایق الذی انکشف له الملک و الملکوت روایت نموده است که آن حضرت فرموده (الغیب هو الحجه الغائب) یعنی مراد از غیب در آیه شریفه مخصوصا و منحصرا حجت غائب است.

و نیز در حدیق دیگر از جابر بن عبدالله انصاری از حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) روایت شده که بعد از ذکر ائمه اثنی عشر، تا حضرت مهدی (عج) می فرماید:

طوبی للصابرین فی غیبته، طوبی للمقیمین علی محبته، اولئک من وصفهم الله تعالی فی کتابه فقال (الذین یومنون بالغیب) الحدیث؛

خوشا به حال کسانی که در زمان غیبت حضرت مهدی (عج) صبر می کنند، خوشا به حال کسانی که بر دوستی و بر محبت آن حضرت ثابت و استوار و استقامت و ایستادگی دارند، آنان کسانی هستند که خدای عزوجل در کتاب خود قرآن توصیف آنان نموده و فرموده است (الذین یومنون بالغیب).

امام صادق علیه السلام فرمود و مصداق و تحقق این وعده ی خدا در غلبه دین اسلام بر کل ادیان در دولت حضرت بقیه الله مهدی است که حکومت مطلق در آن عصر با قرآن است و تمام دول و ملل در تحت حکومت دین مبین اسلام قرار خواهند گرفت، به حکم قرآن (لیظهره علی الدین کله)

و نیز در روایت معتبر دیگر آمده است به نقل از تفسیر برهان صفحه 53 ؛

عن ابی بصیر عن ابی عبدالله علیه السلام قال کتابُ عَلِیٍّ لاریبَ فیه هدیً للمتقین، قال: المتقون شیعتنا الذین یومنون بالغیب الحدیث؛

مراد از کتاب علی علیه السلام است که شکی در آن نیست و مایه ی هدایت متقین است و منظور از متقین شیعیان ما هستند که به غیب ایمان می آورند.

و نیز عن داود بن کثیر الرقی عن ابی عبدالله علیه السلام فی قوله عزوجل (الذین یومنون بالغیب) قال من آمن بقیام القائم انه حق ؛ کسی که ایمان به قیام قائم (علیه السلام) می آورد بر حق است.

و نیز عن یحیی بن ابی القاسم قال سئلت الصادق علیه السلام عن قول الله عزوجل (الم ذالک الکتاب لاریب فیه هدی للمتقین الذین یومنون بالغیب) فقال المتقون شیعه علی علیه السلام و الغیب هو الحجه الغائب و شاهد ذالک قوله تعالی ؛

یحیی می گوید از امام صادق (علیه السلام) سۆال کردم مراد از آیه مذکور چیست؟ حضرت فرمود: متقین شیعیان علی علیه السلام هستند و غیب حضرت حجت غائب است و شاهد بر این امر آیه ی شریفه ی ( وَ یَقُولُونَ لَوْ لا أُنْزِلَ عَلَیْهِ آیَةٌ مِنْ رَبِّهِ فَقُلْ إِنَّمَا الْغَیْبُ لِلَّهِ فَانْتَظِرُوا إِنِّی مَعَکُمْ مِنَ الْمُنْتَظِرینَ ؛ آیه 20 سوره الیونس ) است.

و نظیر این روایات بسیار است که ما به جهت رعایت اختصار به همین مقدار اکتفا نمودیم.

امام علی

و اگر روی مبانی عرفانی هم تکیه نمائیم هر چند غیب به طور اطلاق و انصراف مطلق به فرد کامل غیب به مقام غیب الغیوبی و ذات مقدس حق اطلاق شود باز از باب مظهریت خلیفه الله برای اسماء الهی بحکم ( و علم آدم الاسماء کلها ؛ آیه 31 سوره بقره) و آیه ی مبارکه ( سنریهم آیاتنا فی الافاق و فی انفسهم حتی یتبین لهم انه الحق ؛ آیه 53 سوره فصلت) انسان کاملی که مظهر اسم غائب باشد منحصرا حضرت مهدی ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف می باشد که از زمان هبوط آدم تا زمان غیبت وجود امام عصر مظهری برای این اسم در انسانی کامل وجود نداشته و فقط منحصرا حضرت مهدی بقیه الله است که مظهر اسم یا غائب و یا باطن است و بعدا که ظهور و جلوه کامل خواهد نمود به تمام اسماء به باطنیت و ظاهریت و غائبیت و شاهدیت جلوه گر و محیط بر تمام عوالم امکان خواهد گردید و این وعده خداست در قرآن ( هو الذی ارسل رسوله بالهدی و دین الحق لیظهره علی الدین کله و کفی بالله شهیدا ؛ آیه 28 سوره الفتح).

امام صادق علیه السلام فرمود و مصداق و تحقق این وعده ی خدا در غلبه دین اسلام بر کل ادیان در دولت حضرت بقیه الله مهدی است که حکومت مطلق در آن عصر با قرآن است و تمام دول و ملل در تحت حکومت دین مبین اسلام قرار خواهند گرفت، به حکم قرآن (لیظهره علی الدین کله).

مراد از کتاب علی علیه السلام است که شکی در آن نیست و مایه ی هدایت متقین است و منظور از متقین شیعیان ما هستند که به غیب ایمان می آورند

آنکه دادخواه از جان، بهر آل یاسین است                               در کرامت و معجز، وارث النبیین است

در زمان او موقوف از ملل قوانین است                                 نی هزارگون مذهب نی هزار آئین است

یک خدا و یک ملت یک کتاب و یک دین است                                 زان یگانگی گردد عالم خراب آباد

و در زیارت حضرت بقیه الله ولی عصر ارواحنا له الفدا می خوانیم:

السلام علی المهدی الذی وعدالله به الامم ان یجمع به الکلم و یلم به الشعث و یملا به الارض عدلا و قسطا و ینجز به وعد المومنین (از کتاب منتهی الامال محدث قمی).

سلام بر حضرت مهدی موعود سلام بر آن مولائی که وعده داد خدا به او جمیع امم عالم را که جمع کند به او کلمه ها را و روح اتحاد و وحدت در تمام امم و ملل جهان ایجاد و با رفع پریشانی همه را به او جمع و به سبب ظهور او زمین را پر از عدل و داد نماید و انفاد فرماید وعده ی فرجی که به اهل ایمان داده است.

امید است هر چه زودتر وعده ی الهی نسبت به ظهور آن مظهر قائم بالقسط تحقق پذیرد و بایست اجابت این دعا از لسان خود حضرت بقیه الله ولی عصر از صقع احدیت مسئلت نمائیم زیرا او عبد مقرب و فانی فی الله است و لسا ناو لسان الله است و چنین دعائی رد نخواهد شد ملای رومی خوب گفته است:

آن دعا حق می کند چون او فناست                     آن دعا و آن اجابت از خداست

فرآوری: علی سیف

بخش مهدویت تبیان


منبع: جلوات ربانی (با کمی تصرف و تلخیص) . محمد رضا ربانی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.