تبیان، دستیار زندگی
آسایش دنیوی و رستگاری اخروی انسانها تاحد زیادی به چگونگی ارتباط و تعامل آنها با یكدیگر در دنیا بستگی دارد و برهمین اساس، این دغدغه همیشه وجود دارد كه بهترین رابطه و ارتباط بین انسانها چگونه و بر چه مبنایی تحقق می یابد؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ارتباط انسان با همنوعان


آسایش دنیوی و رستگاری اخروی انسانها تاحد زیادی به چگونگی ارتباط و تعامل آنها با یكدیگر در دنیا بستگی دارد و برهمین اساس، این دغدغه همیشه وجود دارد كه بهترین رابطه و ارتباط بین انسانها چگونه و بر چه مبنایی تحقق می یابد؟

ارتباط انسان با همنوعان

جلد اوِل كتاب «ارتباط انسان با همنوعان»(بدون ملاحظه ایمان وكفر) كه با استناد به قرآن كریم تدوین شده است، توسّط نشر«سایه روشن» منتشرشد.

مۆلف این كتاب حسین صدری نیا نام دارد كه پیش از این هفت اثر دیگر از او وارد بازار كتاب كشور شده است.

در فصل اوّل این كتاب، روابط، ارتباطات و تعاملات انسان با همنوعان در سطح عمومی(همگانی) از دو منظر تكوینی و تشریعی كه شامل ملاحظات سلبی و الزامی(نبایدها و بایدها) در زمینه گفتار و كردار می شود، مورد بررسی قرار گرفته است.

فصل دوّم كتاب به چگونگی ارتباط انسان با همنوعان در عرصه روابط و ارتباطات اختصاصی(غیرهمگانی) می پردازد كه شامل والدین، اعضای خانواده و خویشاوندان، ایتام، بینوایان، فقرا، سائلان، گرفتاران و سفیهان و عقب افتادگان ذهنی می شود.

در بخشی از مقدمه این كتاب آمده است: در میان همه ارتباطات متصوّر برای افراد و جوامع، ارتباط با همنوعان همواره جایگاه تعیین كننده وسرنوشت سازی دارد زیرا اكثر قریب به اتفاق مصائب و مشكلات بین فردی و اجتماعی، اختلافات، جنگها و خونریزی ها از فقدان ارتباط اصولی و منطقی بین انسانها ناشی شده  و می شوند و بالعكس بسیاری از پیشرفتها و موفقیت ها نیزحاصل همكاری، تعاون و تعامل صحیح نوع بشر با یكدیگر بوده اند.

به بیان دیگر، آسایش دنیوی و رستگاری اخروی انسانها تاحد زیادی به چگونگی ارتباط و تعامل آنها با یكدیگر در دنیا بستگی دارد و برهمین اساس، این دغدغه همیشه وجود دارد كه بهترین رابطه و ارتباط بین انسانها چگونه و بر چه مبنایی تحقق می یابد؟

بدون تردید اگر انسانی به معنای واقعی كلمه مۆمن باشد، در هرگونه ارتباط با همنوعان، همچون دیگر عرصه های زندگی، از آموزه ها و احكام هدایت تشریعی كه عقل سلیم نیز بر آن مهر تأیید می زند، تبعیّت می كند و غیرمۆمنان نیز در این زمینه چاره ای جز تن دادن به آداب و رسوم عرفی یا قوانین و مقرراتی كه در بهترین حالت توسط خود آنها یا دیگر همنوعانشان تدوین و تصویب شده و می شوند- و دائماً نیز تغییر می كنند - ندارند.

در میان همه ارتباطات متصوّر برای افراد و جوامع، ارتباط با همنوعان همواره جایگاه تعیین كننده وسرنوشت سازی دارد زیرا اكثر قریب به اتفاق مصائب و مشكلات بین فردی و اجتماعی، اختلافات، جنگها و خونریزی ها از فقدان ارتباط اصولی و منطقی بین انسانها ناشی شده  و می شوند و بالعكس بسیاری از پیشرفتها و موفقیت ها نیزحاصل همكاری، تعاون و تعامل صحیح نوع بشر با یكدیگر بوده اند.

مۆلّف كتاب در بخش دیگری از این مقدمه می گوید: كلام وحی چگونگی ارتباط انسان با همنوعان خود در طول حیات را در دو سطح عام(اولیه) و خاص(ثانویه) مورد توجه قرار داده است.

در سطح عام یا اوّلیه به همه انسان ها اعم از مۆمن و غیرمۆمن متذكّر می شود كه همگی منشأ واحدی دارند و به همین دلیل باید به یكدیگر به چشم یك همنوع كه به لحاظ فطرت و خلقت هیچ تفاوتی با هم ندارند، بنگرند و در همه حال با یكدیگر رفتار و مواجهه انسانی داشته باشند.

امّا در سطح خاصّ یا ثانویّه نظر قرآن كریم این است كه كیفیّت و مراتب روابط و ارتباطات انسانهای مۆمن با همنوعان، باید با توجه به ایمان یا كفر افراد و جوامع تغییر كند و مثلاً هرگونه رابطه آنها با مۆمنان اعم از مسلمانان و اهل كتاب، به كلّی متفاوت از روابطشان با غیرمۆمنان (كافران، مشركان و منافقان) باشد.

گفتنی است: «ارتباط هستی و انسان با خدا(تكوینی و تشریعی)؛ روابط، ارتباطات و تعاملات انسان(1) عالم ذر؛ روابط، ارتباطات و تعاملات انسان(2)عالم صلب و ترائب؛ روابط، ارتباطات و تعاملات انسان(3) عالم جنینی؛ حقوق ومسئولیتهای انسان در ارتباطات كلامی(فردی وجمعی)؛ ارتباط انسان با گذشتگان و آیندگان و ارتباط انسان با خویشتن(تكوینی وتشریعی)دیگر كتابهای این مۆلّف هستند كه طی سالهای اخیر منتشر شده اند.

كتاب ارتباط انسان با همنوعان، جلداوّل؛ بدون ملاحظه ایمان و كفر با قطع رقعی، در 336 صفحه و به قیمت 6 هزارتومان به بازار كتاب عرضه شده است.

بخش کتاب و کتابخوانی تبیان


منبع: روابط عمومی نشر«سایه روشن»