تبیان، دستیار زندگی
گل‌مژه، بیماری شایعی است که با ایجاد یک توده متورم، قرمز رنگ و حساس در نزدیکی لبه پلک نمایان می‌شود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

گلی كه خار چشم می‌شود!


گل‌مژه، بیماری شایعی است که با ایجاد یک توده متورم، قرمز رنگ و حساس در نزدیکی لبه پلک نمایان می‌شود.


گلی كه خار چشم می‌شود

آن طور که متخصصان می‌گویند عواملی مانند آلودگی هوا، کار کردن در محیط‌های آلوده یا تماس دست آلوده با چشم از جمله عوامل مستعد کننده این بیماری به شمار می‌رود و به همین دلیل به نظر می‌رسد، رعایت بهداشت در ناحیه پلک و مژه‌ها یکی از مهم‌ترین نکات برای پیشگیری از بروز این بیماری است. البته بیماری «بلفاریت» یا التهاب لبه پلک نیز از جمله عوامل مهمی است که باعث بروز گل‌مژه می‌شود.

در علم پزشکی، گل‌مژه به دو نوع عفونی و غیر عفونی یا التهابی تقسیم می‌شود که در هردو مورد، ممکن است به صورت ورم از طریق پوست بیرون زده یا از داخل رشد کند. علت اصلی بروز گل‌مژه بیماری‌ای به نام «بلفاریت» یا التهاب حاشیه‌ای پلک‌هاست.

این بیماری می‌تواند همراه با یک بیماری پوستی دیگر در بدن ایجاد شود، یا این که بدون وجود این مشکلات بروز کند؛ مثلاً شوره سر ممکن است روی مژه‌ها هم تأثیر بگذارد یا افرادی که در ناحیه صورت با مشکل جوش‌های پوستی روبه‌رو هستند نیز ممکن است دچار این بیماری شوند. بنابراین می‌توان گفت تقریباً در تمام موارد، این بیماری زمینه‌ساز ایجاد گل‌مژه است.

در صورتی که درمان لازم برای بلفاریت که بیماری اصلی و زمینه‌ای است، انجام نشود، گل‌مژه در مراحلی از این بیماری خودش را نشان خواهد داد. اگر گل‌مژه عفونی باشد، می‌تواند تمام پلک را درگیر کند و گاهی حتی موجب بروز عفونت‌های شدیدی در آن ناحیه نیز می‌شود؛ اما در اکثر موارد، گل‌مژه به صورت غده‌های کوچکی روی پلک نمایان می‌شود.

گل‌مژه‌های مکرر را جدی بگیرید

معمولاً تصور می‌شود که گل‌مژه، مشکل مهمی نیست و به خودی خود درمان می‌شود؛ در حالی که متخصصان می‌گویند در شرایط خاص، باید توجه بیشتری به درمان گل‌مژه داشته و پیگیری‌های لازم را انجام دهید.

گل‌مژه معمولاً در سنینی که تغییرات هورمونی رخ می‌دهد، مانند سنین بلوغ یا میان بچه‌ها که با دست‌های آلوده چشم‌های‌شان را می‌مالند، بروز می‌کند. آلودگی هوا و کار در محیط‌های آلوده نیز از جمله عوامل مستعد کننده بروز گل‌مژه به حساب می‌آید.

در بچه‌ها تماس دست آلوده با چشم و در بزرگ‌سالان هوای آلوده یا قرار گرفتن در محیطی آلوده می‌تواند زمینه‌ساز بروز گل‌مژه شود.

با این توضیحات به نظر می‌رسد گل‌مژه در افراد بزرگ‌سال نباید چندان شایع باشد؛ مگر در شرایط آلودگی هوا، پس از تماس دست آلوده با چشم یا استفاده از مواد آرایشی آلوده و نامناسب.

چنانچه در سنین بالا، گل‌مژه‌ها بدون علت زمینه‌ای شناخته‌شده‌ای ایجاد شود، حتماً باید به پزشک متخصص مراجعه کنید؛ چرا که بروز گل‌مژه‌های مکرر در این سنین، می‌تواند زنگ خطری برای ایجاد سلول‌های بدخیم پوستی در آن ناحیه باشد.

بیماری زمینه‌ای را درمان کنید

گل‌مژه بیماری شایع و به ظاهر ساده‌ای است؛ از این رو خیلی از افراد تصور می‌کنند كه این مشکل، نیازی به درمان ندارد و خودش خوب می‌شود!

برای درمان گل‌مژه، حتماً باید به فکر درمان بیماری زمینه‌ای باشید؛ البته نباید انتظار داشت این بیماری طی یک روز یا یک هفته درمان شود و بهبود یابد؛ بلکه برای حل مشکل، باید ماه‌ها و حتی سال‌ها روند درمان را ادامه دهید.

درمان اصلی این مشکل، رعایت بهداشت و تمیز نگه‌داشتن محل رویش مژه‌ها و روی پلک‌هاست که پس از تعیین نوع بلفاریت توسط چشم‌پزشک، دستورات لازم به بیمار ارائه می‌شود. همچنین از دست زدن و مالیدن چشم‌ها خودداری کرده و با توجه به این که بلفاریت بیماری مزمنی است، روند طولانی مدت درمان را به طور کامل ادامه دهید.

گاهی لازم است برای درمان، از کرم‌های مخصوص استفاده شود یا برای کاهش التهاب و تنظیم غدد چربی، نیاز به مصرف کپسول‌های آنتی‌بیوتیک باشد که برای مدتی طولانی باید از آن‌ها استفاده کرد.

گلی كه خار چشم می‌شود

اگر پس از درمان، گل‌مژه همچنان باقی ماند، در مورد آن نیز باید تصمیم‌گیری شود. درمان اصلی این گل‌مژه‌ها جراحی است که معمولاً از داخل انجام می‌گیرد و نیازی به برش پوستی نخواهد بود؛ بنابراین بیماران نیز نباید نگران این موضوع باشند.

گاهی هم می‌توان با تزریق مواد ضدالتهابی در داخل ضایعه، به این نتیجه رسید، اگرچه که ممکن است عوارضی در برداشته باشد. نکته بسیار مهم این است که حتی پس از جراحی گل‌مژه هم افراد باید درمان بلفاریت را ادامه دهند، تا از بازگشت گل‌مژه در همان محل یا سایر نقاط پیشگیری شود.

مراقب لوازم آرایشی باشید

با توجه به ضرورت رعایت بهداشت در ناحیه مژه‌ها و پلک‌ها برای پیشگیری از بروز این مشکلات، به نظر می‌رسد استفاده از لوازم آرایش نیز نقش موثری در این زمینه دارد.

یکی از عوامل بسیار مهم در ایجاد گل‌مژه، آلودگی چشم‌ها و پلک‌هاست؛ در بچه‌ها تماس دست آلوده با چشم و در بزرگ‌سالان هوای آلوده یا قرار گرفتن در محیطی آلوده می‌تواند زمینه‌ساز بروز این مشکل شود؛ اما یکی از مواردی که به صورت مستقیم ممکن است آلودگی را به چشم‌ها انتقال دهد، استفاده از لوازم آرایشی و به خصوص مداد چشم است. همچنین به هیچ وجه نباید لوازم آرایش را به صورت مشترک با دیگران مورد استفاده قرار داد.

جام جم

دکتر محسن بهمنی کشکولی، فوق تخصص جراحی پلاستیک چشم


باشگاه کاربران تبیان - ارسالی از: ahmadchalepey

مطالب مرتبط:

ویژه‌نامه «به دنبال سلامتی»

چشم‌هایتان را یک عمر گارانتی کنید

از چشم تنبل، كار بكش!

وقتی از پشت عینک تار می‌بینید

آب مروارید، كاهنده قدرت بینایی

چشمه چشم شما خشک نشود!

مانیتور، خسته‌ام كردی!

باشگاه کاربران در شبکه اجتماعی

باشگاه کاربران در سامانه تبلاگ

باشگاه کاربران در ثبت مطالب

باشگاه کاربران در انجمن