تبیان، دستیار زندگی
دانشمندان اعلام کردند که مریخی ها وجود دارند اما نه به شکلی که برای ما قابل تشخیص باشد. این در حالی است که دانشمندان ناسا با توجه به ابزارآلات مدارگرد اکتشافی مریخ، تغییرات فصلی را بر روی این سیاره رصد کرده اند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کشف حیات در سیاره سرخ


دانشمندان اعلام کردند که مریخی ها وجود دارند اما نه به شکلی که برای ما قابل تشخیص باشد. این در حالی است که دانشمندان ناسا با توجه به ابزارآلات مدارگرد اکتشافی مریخ، تغییرات فصلی را بر روی این سیاره رصد کرده اند.

دانشمندان اعتقاد دارند کشف مواد معدنی در زیر سطح سیاره سرخ قویترین دلیل برای وجود حیات در مریخ است. برخلاف آنچه که تصور می شد همسایه آسمانی ما سرزمین انسانهای کوچک اندام سبز و یا آبی رنگ نیست و به نظر می رسد که تنها شکل حیات در این سیاره میکروارگانیسمهای ساده هستند.

کشف حیات در سیاره سرخ

:: دهانه برخوردی بزرگ مک لاگلین که توسط یک خرده سیاره به وجود آمده و سطح مریخ را خورد کرده. این:: ::دهانه برخوردی نشانه هایی از حیات را در خود داشته است::

کشف حیات در سیاره سرخ

::دانشمندان دانشگاه ابردین با بررسی اطلاعات مدارگرد اکتشافی مریخ و فضاپیمای مریخ اکسپرس:: ::سازمان فضایی اروپا و همچنین تحلیل سنگها به این نتیجه رسیدند که سطح مریخ دربرگیرنده خاک رس::

 ::و مواد معدنی که ساختار شیمیایی آنها به وسیله آب تغییر کرده است::

کشف حیات در سیاره سرخ

::تصویر ارائه شده توسط ناسا که سایه های ساعات پایانی روز را در مریخ نشان می دهد::

تحقیقات جدید که با همکاری موزه تاریخ طبیعی و دانشگاه ابردین انجام شده نشان می دهد تمام عوامل حیات طی دوره طولانی از تاریخ این سیاره در زیر سطح آن قرار داشته اند. وقتی که شهاب سنگها به سطح مریخ برخورد کردند آنها چون کاوشگران طبیعی عمل کردند و سنگهایی را از پوسته زیرین مریخ به روی سطح آوردند.

دانشمندان دانشگاه ابردین با بررسی اطلاعات مدارگرد اکتشافی مریخ و فضاپیمای مریخ اکسپرس سازمان فضایی اروپا و همچنین تحلیل سنگها به این نتیجه رسیدند که سطح مریخ دربرگیرنده خاک رس و مواد کانی که ساختار شیمیایی آنها به وسیله آب تغییر کرده، است.

درحالی که نیمی از حیات روی زمین از میکروارگانیسم های ساده تشکیل شده که زیر سطح زندگی می کنند، دانشمندان پیشتر اعتقاد داشتند که همین وضعیت برای مریخ نیز صدق می کند. جان پارنل 55 ساله زمین شناس دانشگاه ابردین که عرصه تحقیقات وی مطالعه ترکیب و تغییرات شیمیایی پوسته زمین است، یکی از نخستین متخصصانی است که از شواهد حیات در مریخ پرده برداری کرده است.

کاوشگر مریخ، تصاویری از شکل گیری شیارهایی بر روی تپه‌های شنی تهیه کرده است. این شیارها وقتی ایجاد می شوند که گاز دی اکسید کربن یک نقطه برای فرار پیدا می کند و خارج می شود. این خروج گاز با خود شن را حرکت داده و لایه و رگه‌های تیره رنگی را بر روی شن‌‌ها شکل می‌دهند

دکتر جوزف میشالسکی نویسنده این تحقیق و زمین شناس سیاره ای در موزه تاریخ طبیعی اظهار داشت: تمام عوامل حیات در مریخ وجود دارند اما در این شرایط تنها ارگانیسمهای تک سلولی می توانند زنده بمانند. وی افزود: اگر هیچ گونه حیاتی در مریخ کشف نمی شد، من تعجب می کردم، حتی بیشتر از آنکه روزی کشف شود که شکل ساده حیات در محیط وجود دارد و باید گفت که اگر حیات در این سیاره وجود داشته است، این احتمال وجود دارد که امروز نیز وجود داشته باشد.

برخی از دهانه های برخوردی عمیق در مریخ نیز به عنوان حوضچه یا آبگیر عمل می کند که در آنها کانیهای کربنات وجود دارد. جریانهایی که این کانیها را شکل داده اند روزی می توانستند به ما اطلاعات بیشتری درباره حیات زیر سطح مریخ بدهند و همچنین سرنخ هایی از چگونگی شکل گیری حیات در زمین ارائه کنند.

این استدلالات در حالیست که تغییراتی بر روی شن و ریگ‌های روانی مشاهده شده که ناشی از گرم شدن دی‌اکسید کربن منجمد شده بر روی این سیاره است. آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا در کالیفرنیا اعلام کرده است با آغاز بهار بر روی سیاره سرخ، تغییراتی بر روی پوشش فصلی روی می‌دهد. یخ خشک، ذوب شده و مانند زمین مستقیم از حالت جامد به گاز تبدیل می‌شود، گازهای به دام افتاده فشار ایجاد می‌کنند و به شکل‌های مختلف شکسته و آزاد می‌شوند.

کشف حیات در سیاره سرخ

کاوشگر مریخ، تصاویری از شکل گیری شیارهایی بر روی تپه‌های شنی تهیه کرده است. این شیارها وقتی ایجاد می شوند که گاز دی اکسید کربن یک نقطه برای فرار پیدا می کند و خارج می شود. این خروج گاز با خود شن را حرکت داده و لایه و رگه‌های تیره رنگی را بر روی شن‌‌ها شکل می‌دهند."کاندیس هانسن" از موسسه علوم سیاره‌ای در توسکان آریزونا معتقد است: این فرایند پویای شگفت انگیزی است. این الگوی قدیمی است که میلیاردها سال بر روی مریخ وجود داشته است. به لطف توانایی نظارت تغییرات مدارگرد اکتشافی مریخ، یکی از الگوهای جدید یافته شده بر روی این سیاره این است که مریخ امروزه نیز فرایندهای فعال بسیار زیادی دارد.

فرآوری: م.ح.اربابی فر

بخش دانش و زندگی تبیان


به نقل از مهر