تبیان، دستیار زندگی
سیاهی که کنار می رود، دشت کربلا پس از آن حادثه بزرگ رخ می نماید. تاریخ گذشته و حال در هم می آمیزد و کشمکش آغاز می شود. سپس صحنه هایی از به اسارت بردن بازماندگان خاندان امام حسین(ع) و مقاومت حضرت رینب برای حفظ روبنده و حجاب.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ماه و مروارید


سیاهی که کنار می رود، دشت کربلا پس از آن حادثه بزرگ رخ می نماید. تاریخ گذشته و حال در هم می آمیزد و کشمکش آغاز می شود. سپس صحنه هایی از به اسارت بردن بازماندگان خاندان امام حسین(ع) و مقاومت حضرت رینب برای حفظ روبنده و حجاب.


ماه و مروارید

ماه و مروارید که به صحنه دوم می رسد، روایت زندگی معاصر آغاز می شود. امیر(با بازی حمید حسین زاده) همسرش را در آتش سوزی مسجد ارک از دست داده است و خود چشم هایش را برای امر به معروف و نهی از منکر. گفت و گوهای او با دختر به سن تکلیف رسیده اش بر سر حجاب آغاز می شود وداستان در این کشمکش بار دیگر به کاخ یزید می رود و این بار داستان از زبان حضرت رقیه(س) به اتمام می رسد. روایت داستان حضرت رقیه با اشک و آه مخاطبان همراه می شود و نمایش به پایان می رسد. این روایت ماه و مروارید است که با حمایت سپاه محمدرسول الله(ص) هر شب با استقبال مخاطبان به روی صحنه می رود.

بزرگ ترین مشکل نمایش های آیینی

محمدحسین هدایتی، تهیه کننده نمایش ماه و مروارید است. وی می گوید: ماه و مروارید نمایشی مذهبی است با نگاهی به واقعه جانسوز عاشورا و موضوع عفاف و حجاب در دنیای معاصر. به لحاظ متن، داستانی مستند از تاریخ است که همین مستندبودن واقعیت پذیری و اثربخشی کار را چند برابر کرده است. وی ادامه می دهد: نکته قابل توجه دیگر در این نمایش پرداختن به مسئله عفاف و حجاب است که کمتر کار فرهنگی در این زمینه صورت گرفته است. "ماه و مروارید" به مساله بزرگ فرهنگی جامعه یعنی حجاب و امر به معروف و نهی از منکر می‌پردازد. وقایع امروزی جامعه در بخش رئال نمایش با پرداختن به زندگی یک بسیجی و آشنایی‌اش با خانمی محجبه و ازدواجشان روایت می‌شود. در ادامه داستان این مرد به سوالات و ابهامات دخترش درباره حجاب و چادر پاسخ می‌دهد. در این نمایش تلاش کردیم به معنای واقعی یک داستان را روایت کنیم، بدون نتیجه گیری و قضاوت چون قضاوت در نهایت با تماشاگران است. تهیه‌کننده برنامه تلویزیونی "پارک دانشجو"  با بیان اینکه فعالیت در زمینه هنر آیینی اطلاعات و عشق می خواهد ادامه می دهد: همین مسئله باعث شده است بسیاری از فعالان در زمینه هنر وارد این عرصه نشوند. هدایتی در مورد حمایت از آثار مذهبی با بیان اینکه گروه های هنری بیش از هر چیز نیازمند پشتیبانی معنوی هستند می افزاید:  سازمان ها و ارگان های فرهنگی کشور و در راس آن ها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که متولی امور فرهنگی در کشور هستند، حمایتی خاصی از نمایش های آیینی نمی کنند و اگر در مواردی معدود و انگشت شمار به حمایت از برخی کارهای آیینی بپردازند، این حمایت تنها در پشتیبانی مالی و تزریق پول خلاصه می شود، حال آن که پشتیبانی معنوی از این گونه کارهای فرهنگی که ،خود نقش انکار ناپذیری در ارتقای سطح فرهنگی جامعه دارند، بسیار مهم تر از پشتیبانی مالی است و متاسفانه مسئولان امر از این نکته غافل اند. این تهیه کننده در خاتمه گفت: هنر و بویژه نمایش جایگاه ویژه و ممتازی در تغییر سبک زندگی دارد، به این شرط که همه مسئولان و دلسوزان دست در دست هم دهند تا شاهد گسترش چنین آثار فاخری در سراسر کشور و در طول سال باشیم.

تمام مشکلات مردم دنیا فاصله گرفتن از مذهب و اعتقادات است. اگر نگاه خود را نسبت به اعتقادات مان عمیق تر سازیم بسیاری از مسائل جامعه کنونی برطرف خواهد شد. هنر یکی از راه های عمق بخشی به این موضوع است که امیدوارم با حمایت های بیشتر شاهد عینیت بخشی به رونق نمایش های مذهبی باشیم.

ریشه مشکلات دنیای معاصر فاصله گرفتن از باورهاست

هانی اکبری، کارگردان نمایش ماه و مروارید است. وی فعالیت نمایشی خود را از سنین کودکی با بازی در خورشید کاروان آغاز کرده و سپس با تشکیل گروه فرات آثاری چون خورشید نور، فاطمه فاطمه است، آخرین منجی، قافله عشق، کاروان سالار، زینب(س) و ماه و مروارید را به روی صحنه برده است. وی با بیان اینکه ماه و مروارید اولین سالی است که به روی صحنه می رود، با اشاره به استقبال مخاطبان در آن گفت: یکی از اتفاقات خوشایند در این نمایش، استقبال چشمگیر مخاطبان است که پیش از این هم در کارهای مذهبی شاهد آن بوده ایم. این نشان می دهد این نوع نمایش پتانسیل اجرا در طول سال را دارد. اکبری با اشاره به ویژگی دیگر این نمایش می گوید: یکی از ویژگی های بارز دیگر این نمایش، ترسیم سبک زندگی ایرانی- اسلامی است و تاکید بر مسئله عفاف و حجاب با گذری بر حادثه عظیم عاشورا. وی با اشاره به دشواری های کارگردانی و اجرای نمایش مذهبی می گوید: عموم مردم ایران از زمان تولد تا آخر عمر با موضوعات مرتبط با زندگی پیامبران(ص) و ائمه(ع) عشق بازی می کنند و روایات زندگی این عزیزان در ذهن و دلشان جاری است. اینکه شخصیت هایی را روی صحنه ببریم که مخاطب نسبت به آن ها شناخت کافی دارند، دشوار است. کارگردان نمایش آخرین منجی در خاتمه می افزاید: تمام مشکلات مردم دنیا فاصله گرفتن از مذهب و اعتقادات است. اگر نگاه خود را نسبت به اعتقادات مان عمیق تر سازیم بسیاری از مسائل جامعه کنونی برطرف خواهد شد. هنر یکی از راه های عمق بخشی به این موضوع است که امیدوارم با حمایت های بیشتر شاهد عینیت بخشی به رونق نمایش های مذهبی باشیم.

ماه و مروارید

زمان حال و گذشته را در هم آمیخته ایم

صادق شمسایی در نمایش ماه و مروارید هم بازیگر نقش یزید است و هم نویسنده نمایش. وی با اشاره به استقبال مخاطبان از این نمایش می گوید: این پتانسیل و ضرفیت حادثه عظیم عاشوراست که هر کجا سخنی از آن واقعه به میان آید، مومنان و علاقه مندان با آن ارتباط برقرار کرده و استقبال چشمگیری می کنند. ما در این نمایش از داستان عاشورا بهره گرفته ایم و محتوای حجاب و عفاف را به آن افزوده ایم. این نویسنده ادامه می دهد: رهبر انقلاب فرموده اند عاشورا یک حادثه نیست، یک فرهنگ است. از این فرهنگ می توان به عنوان یک الگوی مناسب برای ارائه به جوامع مختلف بشری استفاده کرد. شمسایی می گوید: یکی از تاکیدات حضرت زینب(س) در چهل منزل تاکید بر حجاب بوده است. ما قصه ای امروزی را با اشاره به این تاکید به داستان عاشورا اضافه کردیم. در این داستان جانباز امر به معروفی که برای آرمان و اعتقاد خود چشم هایش را از دست داده بر قبر همسرش که در حادثه مسجد ارک جان باخته است، با دخترش درباره حجاب گفت و گو می کند. وی اضافه می کند: نوشتن کار مذهبی هم سخت و هم آسان است؛ اینکه همه شخصیت ها را مخاطبان می شناسند و با آن ها همواره زندگی کرده اند، دشوار است و از سوی دیگر علاقه مخاطب مخصوصا به موضوعات عاشورا و ارتباط با آن کار را دشوار می سازد.

نقش های مذهبی کلیشه شده اند

حمید حسین زاده، بازیگر نقش امیر، جانباز امر به معروف و نهی از منکر است. وی با انتقاد از نقش های مذهبی می گوید: یک نوع تصور اشتباه از نقش های مذهبی ارائه بازی غلو شده و از پیش طراحی شده است و متاسفانه بازیگران بسیاری در این دام می افتند. وی تاکید می کند: این شخصیت پردازی های غلو شده و بازی های تیپیکال که تنوعی در آن دیده نمی شود باعث می شود نحوه بازی برای مخاطبان قابل پیش بینی و گاه خسته کننده باشد. این نوع بازی بسیار رایج شده است، اما ما تلاش کرده ایم در این نمایش از این مسئله جداشویم و بازی متفاوتی را

ارائه دهیم.

بخش سینما و تلویزیون تبیان


منبع: وطن امروز