تبیان، دستیار زندگی
ماه ذی الحجه از نظر باطن حیات دارد از خود این ماه ذی الحجه بخواهیم به ما توفیق عبادت در این ماه را عنایت بفرماید تا ان شاء اللَّه نماز شب خوان بشویم .اگر زبانمان کلید ندارد از این ماه بخواهیم زبان و چشممان کلید پیدا بکند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

راه صد ساله را یک ماهه برویم

ذی الحجه و موقعیت آن در تاریخ اسلام

حج


ماه ذی حجه دوازدهمین و آخرین ماه قمری است، که با پایان آن، سال هجری قمری نیز به پایان می رسد و سال جدیدی آغاز می گردد.


این ماه، یکی از ماه های حرام سال است که خداوند متعال برای عبادت، زیارت، مسافرت، و ترک جنگ و قتال مردم تعیین کرده است و در قرآن مجید نیز به آن اشاره نموده و حفظ حرمت آن را بر همه مردم به ویژه مسلمانان، لازم و واجب دانست: اِنَّ عِدَةَ الشُّهورِ عند اللهِ اثنا عَشَرَ شَهراً فی کِتابِ اللهِ،یومَ خَلَقَ السَّماواتِ وَ الأرضَ، مِنها اَربَعَةٌ حُرُمٌ، ذلِکَ الدینُ القَیمُ، فلا تَظلِمُوا فیهِنَّ اِن اَنفُُسَکُم.(سوره توبه [9]، آیه36)

پیامبر گرامی اسلام(صلی الله علیه وآله) در حدیثی فرمودند: خداوند متعال از میان هر مجموعه چهار چیز را برگزید. آن حضرت نمونه های متعددی را بیان کرد و آن گاه در فرازی دیگر از سخنانش فرمود: از میان ماه های سال چهار ماه را انتخاب کرد و آنها عبارتند از:رجب، شوال، ذی قعده و ذی حجّه.همچنین از میان روزها چهار روز را برگزید وآنها عبارتند از:روز جمعه، روز ترویه[هشتم ذی حجّه]، روز عرفه [نهم ذی حجه]و روز اضحی [دهم ذی حجّه و عید قربان]. (الخصال [شیخ صدوق]، ج1، ص225)

از کعب نیز روایت شد که خداوند متعال، زمان را آفرید و از میان ازمنه، ماه های حرام را برگزید و در نزد خدا دوست داشتنی ترین ماه،ماه ذی حجّه و در میان روزهای ذی حجّه، دهه اول آنرا انتخاب کرد.(حلیةالاولیا [ابو نعیم اصفهانی]،ج6،ص15)

وجود دو «عید» مهمّ اسلامی عید قربان (عید اضحی) و عید غدیر (عید ولایت) و روز « عرفه» و خاطره دعای عجیب و بسیار گرانبهای امام حسین(علیه السلام) در عرفات، شکوه و عظمت خاصّی به این ماه بخشیده، و سزاوار است همه مۆمنان (مخصوصاً جوانان پاکدل ) از فضای آکنده از معنویت این ماه غافل نشوند و در خود سازی و تهذیب نفس بکوشند که به پیشرفت های مهمّی نائل می شوند .

این یک ماهه (ماه ذی الحجه) ما باید خیلی جلو برویم اقلاً راه صد ساله را یک ماهه باید پیمود از همین جهت هم بزرگان اهل علم به این ماه خیلی اهمیت می‏دادند و ما باید سرمشق بگیریم از آنها که راه را رفتند و بلد بودند که این ماه به انسان خیلی چیز می‏دهد

بر این اساس، به خوبی دانسته می شود که این ماه شریف در نزد پروردگار متعال، ارزشمند و بسیار والا است.

بدین جهت، ورود مسلمانان به این ماه و درک فضائل و برکات آن، باید ورودی شایسته و زیبنده باشد و انسان خود را برای چنین دریافتی، از پیش آماده سازد و پلیدی ها و پستی ها را از خود دور سازد و جسم و جانش را طاهر و با پوششی از تقوا و یقین، در این وادی سراسر خیر و برکت گام نهد.

راه صد ساله را یک ماهه طی کنید

این ماه از جهتی از همه ماهها جلوتر است و شاید این قسمی که خدا در سوره فجر خورده است مراد همین دهه اول باشد «والفجر و لیال عشر» و این دهه اول که حج در این روزها واقع شده است بهترین عبادات از نظر خودسازی، از نظر آدم شدن دهه اول این محل عبادت بزرگ، دهه دومش از دهه اول مهمتر اکمال دین و دهه سومش باز مربوط به شیعه و قضیه مباهله، قضیه آیه ولایت سوره هل اتی یعنی سوره بیست و پنجم صبحش آیه تطهیر لازم شد بعدش قضیه مباهله وارد شد عصرش هم آیه ولایت و نداریم ظاهراً چنین روزی در اسلام در این ایام سال و فرداش هم سوره هل اتی و هر کدام از اینها برای شیعه یک افتخار است افتخاری هم هست که قابل خدشه هم نیست .

ماه ذی الحجه از نظر باطن حیات دارد از خود این ماه ذی الحجه بخواهیم به ما توفیق عبادت در این ماه را عنایت بفرماید تا ان شاء اللَّه نماز شب خوان بشویم .اگر زبانمان کلید ندارد از این ماه بخواهیم زبان و چشممان کلید پیدا بکند

این ماه ذی الحجه ماه مهمی است لذا باید این ایام اللَّه را بهش اهمیت بدهیم .

این ماه ذی الحجه برای خودسازی خیلی مهم است ماه، ماه دعا است، ماه راز و نیاز با خدا است و یک قدری بیشتر نه فقط روز عرفه، نه فقط دهه اول اصلاً این ماه، ماه دعا، ماه رابطه، ماه خودسازی و اهمیت بدهید.

و این ماه را زنده نگاه دارید فقط برای حاجی‏ها نباشد و آن حج آنجا، همه خودسازی کنند این ماه زنده نگاه بدارند این ماه زنده باشد برای همه و معلوم هم هست ما اگر بخواهیم دنیا داشته باشیم، بخواهیم آخرت داشته باشیم چاره‏ای نیست جز رابطه با خدا و الا زندگی منهای خدا تاریک است زندگی منهای خدا وحشتناک است زندگی منهای خدا یعنی مشکل، یعنی مشکل روی مشکل، تاریکی روی تاریکی به قول قرآن زندگی بدون خدا نظیر آن خانه است که کسی خانه بسازد کنار دره سیل زده معلوم است خانه نزدیک دره سیل زده به کجا می‏رسد و چه می‏شود .

گاه دیده می شود انسان بعضی اوقات بیست سال سی سال برای خودش آبرو به دست می‏آورد آبرو دار می‏شود بیست سال سی سال این طرف و آن طرف می‏زند یک تمکن امّا ناگهان یک باد یک طوفان می‏بردش ته جهنم «افمن اسس بنیانه علی تقوی من اللَّه و رضوان خیر ام من اسس بنیانه علی شفا جرف هار فانهاربه فی نار جهنم و اللَّه لا یهدی القوم الظالمین.»[سوره توبه، آیه 109]

وقتی دست عنایت خدا روی سر فاسق نباشد زندگی تاریک است به تجربه برای دیگران هم اثبات شده است که زندگی منهای خدا که زندگی اگر بچرخد روی فسق این همان بنای کنار دره سیل زده است با یک جمله همه چیز را از دست می‏دهد ناگهان یک کار بیجا همه آبروی شصت ساله خودش را، آبروی طائفه، آبروی دیگران را از دست می‏دهد.

در حال عبادت

کلیدی برای چشم و زبان

به این ماه ذی الحجه خیلی اهمیت بدهید و اگر عبادات دو ساعت است چهار ساعت کنید اگر کسی نماز شب نمی‏خواند شروع کند نماز شب بخواند.

ماه ذی الحجه از نظر باطن حیات دارد از خود این ماه ذی الحجه بخواهیم به ما توفیق عبادت در این ماه را عنایت بفرماید تا ان شاء اللَّه نماز شب خوان بشویم. اگر زبانمان کلید ندارد از این ماه بخواهیم زبان و چشممان کلید پیدا بکند.

بخواهیم که زبانمان کلید داشته باشد که در برابر راستگویی ها باز و در برابر دروغ گویی ها بسته باشد. بخواهیم که به حق این ماه چشممان کلید داشته باشد که در برابر حراه های خداوند قفل شود.

راه صد ساله را یک ماهه بروید

این یک ماهه (ماه ذی الحجه) ما باید خیلی جلو برویم اقلاً راه صد ساله را یک ماهه باید پیمود از همین جهت هم بزرگان اهل علم به این ماه خیلی اهمیت می‏دادند و ما باید سرمشق بگیریم از آنها که راه را رفتند و بلد بودند که این ماه به انسان خیلی چیز می‏دهد.

خداوند متعال، زمان را آفرید و از میان ازمنه، ماه های حرام را برگزید و در نزد خدا دوست داشتنی ترین ماه،ماه ذی حجّه و در میان روزهای ذی حجّه، دهه اول آنرا انتخاب کرد

دهه نخست ذی حجّه و اعمال و عبادات آن

دهه نخست ذی حجّه، ایام ویژه عبادت و تقرب الهی است.

قرآن کریم، در سوره حج، به آن اشاره کرد و فرمود: وَ یذ کُرُوا اسمَ اللهِ فی أیامٍ مَعلُوماتٍ.(سوره حج [22]، آیه 28)

یعنی: تا خدا را در این ایام معلوم یاد کنید.

امام صادق(علیه السلام) در روایتی فرمود:ایام معلوم[د رآیه مذکور] دهه اول ذی حجّه است. (الاقبال بالاعمال الحسنه [سید بن طاووس]،ج 2، ص 34)

پیامبر(صلی الله علیه وآله) اسلام فرمود: روزهایی نیست، که عمل صالح درآن محبوبتر باشد نزد پروردگار سبحان، از این ده روز[دهه اول ذی حجّه]. گفتند: ای رسول خدا حتی جهاد در راه خدا؟

پیامبر(صلی الله علیه وآله) حتّی جهاد در راه خدا، مگر کسی که با جان ومال خویش جهاد کند و برگشتی برای او نباشد [و در راه خدا به شهادت رسد].(همان)

این روایت شریف نبوی، از طریق ابن اشناس بزّاز به گونه ای دیگر نقل گردید، که پیامبر(صلی الله علیه وآله) فرمود: هیچ یک از روز ها نزد خدا بهتر و پاداشش بیشتر از دهه اضحی [قربان] نیست.

شخصی گفت: حتی جهاد در راه خدا؟

پیامبر(صلی الله علیه وآله): حتی جهاد در راه خدا، مگر کسی که با جان و مال خویش به جهاد پردازد و همه چیز خود را در این راه فدا کند. (همان، ص 35)

                                                                                                                                       فرآوری : زهرا اجلال

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان


منابع :

بیانات آیت الله مظاهری

سایت حوزه ؛ مقاله سیدتقی واردی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.