تبیان، دستیار زندگی
در دنیایی که هجوم به اسلام روز به روز بیش¬تر می¬شود و دشمنان جسارت آن را می¬یابند که مقام پیامبر رحمت و مهربانی را به صورت¬های مختلف کم¬رنگ سازند حج فرصت مناسبی است که مسلمانان ضمن نمایش وحدت و یکپارچگی خود، انزجار خویش را از این کارها بیان داشته و دشمن ر
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ترس از حج

حج


در دنیایی که هجوم به اسلام روز به روز بیش‌تر می‌شود و دشمنان جسارت آن را می‌یابند که مقام پیامبر رحمت و مهربانی را به صورت‌های مختلف کم‌رنگ سازند حج فرصت مناسبی است که مسلمانان ضمن نمایش وحدت و یکپارچگی خود، انزجار خویش را از این کارها بیان داشته و دشمن را مجبور به عقب‌نشینی نمایند.


آیین مقدس اسلام، آیین وحدت و یکپارچگی است و بسیاری از احکام در دین نماد همین وحدت و همبستگی مسلمانان است. داشتن قبله، کتاب و پیامبر واحد از جمله این نمادها می‌باشند. اما بارزترین و زیباترین این عبادات حج است که بسیاری از مسلمانان از اقصی نقاط این جهان پهناور با هر رنگ و زبانی در زمانی معین روی به سوی مکانی واحد آورده و اعمالی مشابه را انجام می‌دهند.

در این زمان مسلمانان بسیاری از سختی‌ها را تحمل می‌نمایند تا شاید بتوانند بیش از پیش جان خویشتن را به خداوند متعال نزدیک سازند و با قلبی پاک به موطن خویش بازگردند. خداوند متعال نیز در قرآن (سوره حج آیه 28) بیان داشته است که حج برای مسلمانان منافعی دارد و آنان می‌توانند خود شاهد این منفعت‌ها باشند.

در دنیایی که هجوم به اسلام روز به روز بیش‌تر می‌شود و دشمنان جسارت آن را می‌یابند که مقام پیامبر رحمت و مهربانی را به صورت‌های مختلف کم‌رنگ سازند حج فرصت مناسبی است که مسلمانان ضمن نمایش وحدت و یکپارچگی خود، انزجار خویش را از این کارها بیان داشته و دشمن را مجبور به عقب‌نشینی نمایند. این شیوه‌ای است که پیش از این نیز بسیاری بزرگان انجام داده‌اند و در مواقع حساس به منظور بیان مقام و منزلت پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) و اهل بیت (علیهم السلام) از آن سود جسته‌اند. از جمله در کتاب اسرار آل محمد (صلی الله علیه و آله و سلم) صفحه 653 چنین آمده است:

سلیم ‏گوید: در ایّام حج كه من و حنش بن معتمر در مكّه بودیم، ابوذر برخاست و حلقه در كعبه را گرفت و با بلندترین صدایش ندا كرد: «ای مردم، هر كس مرا می‌‏شناسد كه می‌‏شناسد، و هر كس مرا نمی‌‏شناسد من جندب بن جناده هستم، من ابوذرم.

فرمان حکیمانه رهبر کبیر انقلاب در برائت از مشرکان در حج امسال رنگ و بویی دیگر می‌تواند داشته باشد. در هنگامه‌ای که مردم در سرتاسر جهان به طرق مختلف سعی در به تصویر کشیدن چهره حقیقی پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) دارند حج می‌تواند بهترین فرصت برای تحقق بخشیدن به این مهم باشد

ای مردم، من از پیامبرتان شنیدم كه می‌‏فرمود: «مثل اهل بیتم در میان امّتم مثل كشتی نوح در میان قومش است. هر كس سوار كشتی شد نجات یافت و هر كس آن را رها كرد غرق شد، و مثل اهل بیتم مثل باب حطه است».

ای مردم، من از پیامبرتان شنیدم كه می‌‏فرمود: «من در میان شما دو چیز باقی گذاشتم، مادامی كه به آن دو تمسّك كنید هرگز گمراه نمی‌‏شوید: كتاب خدا و اهل بیتم ... ».

وقتی ابوذر به مدینه آمد عثمان سراغ او فرستاد و گفت: چه باعث شد كه این برنامه را در ایّام حج به پا كردی؟ گفت: پیمانی بود كه پیامبر (صلی اللَّه علیه و آله) با من عهد كرده بود و به من امر فرموده بود.

رهبری، حج

عثمان گفت: چه كسی به این مطلب شهادت می‌‏دهد؟ امیر المۆمنین (علیه السّلام) و مقداد برخاستند و شهادت دادند، و بعد هر سه به راه افتادند.

عثمان گفت: این مرد و دو رفیقش گمان می‌‏كنند شخص مهمّی هستند.

فرمان حکیمانه رهبر کبیر انقلاب در برائت از مشرکان در حج امسال رنگ و بویی دیگر می‌تواند داشته باشد. در هنگامه‌ای که مردم در سرتاسر جهان به طرق مختلف سعی در به تصویر کشیدن چهره حقیقی پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) دارند حج می‌تواند بهترین فرصت برای تحقق بخشیدن به این مهم باشد.

ای مردم، من از پیامبرتان شنیدم كه می‌‏فرمود: «مثل اهل بیتم در میان امّتم مثل كشتی نوح در میان قومش است. هر كس سوار كشتی شد نجات یافت و هر كس آن را رها كرد غرق شد، و مثل اهل بیتم مثل باب حطه است»

در این زمان تمام مسلمانان در کنار یکدیگر جمع می‌شوند و اجتماعی عظیم از اسلام‌آوران را در مکه تشکیل می‌دهند. شیعیان در این زمان وظیفه دارند ضمن نشان دادن اخلاق واقعی دینی و داشتن برخوردی نیکو با تمامی مردم در تحکیم پیوند میان مسلمانان و پاسداشت مقام پیامبر اعظم (صلی الله علیه و آله و سلم) و ائمه (علیهم السلام) گامی اساسی بردارند. شناخت این فرصت و بهره‌برداری خوب از آن امری است که ترس دشمنان را با خود به همراه خواهد داشت و آنان را وادار می‌سازد برای از هم گسستن این پیوند اقداماتی انجام دهند. پس حاجیان باید زیرکانه این توطئه آنان را نقش بر آب کرده و خود میدان‌دار اصلی میقات گردند تا شاهد منافع حج باشند.

اخلاق اجتماعی در حج در کنار استفاده از فرصت‌ها به منظور پاسداشت دین و ترویج تشیع می‌توانند مهم‌ترین فوایدی باشند که از این مجال به دست خواهد آمد. مسلمانان باید بدانند علاوه بر آنکه وظیفه دارند در انجام وظایف عبادی خویش کوشش نمایند باید در این راه نیز قدم برداشته و هریک تا آنجا که امکان دارد در این طریق گام بردارد و از این فرصت طلایی بهره جوید.

این امری است که به آسانی صورت خواهد گرفت. تنها کافی است هر کس خود را موظف نماید با اخلاقی نیکو در اجتماع حضور یابد و با رویی خوش با سایر مردم از دیگر ممالک مواجه گردد. با نشان دادن محبتی که در نهان هر ایرانی وجود دارد دل‌های دیگران را به سوی خود و در نتیجه به سوی کشورش و دینش نزدیک سازد و راه پیشرفت دین را هموار سازد.

این اقدامات در کنار برائت جستن از دشمنان می‌تواند تأثیری بسیار مهم در ترس دشمنان داشته باشد. امید است حج‌گزاران با در نظر گرفتن این موارد گامی مهم در پیشبرد اهداف اسلامی بردارند.

                                                                                                                                          زینب مجلسی راد

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان

 

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.