تبیان، دستیار زندگی
حضور گسترده فناوری اطلاعات در جامعه امروزی ما سبب شده كه تمام تصورات، تفكرات و حتی خیالات ما براساس فناوری پایه ریزی شود که البته ممكن است به واقعیت نیز بپیوندد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فناوری اطلاعات و ارتباطات


حضور گسترده فناوری اطلاعات در جامعه امروزی ما سبب شده كه تمام تصورات، تفكرات و حتی خیالات ما براساس فناوری پایه ریزی شود که البته ممكن است به واقعیت نیز بپیوندد.

دانش و فناوری اطلاعات در حال تبدیل شدن به عوامل کلیدی است برای توسعه‌ در زمینه هایی اقتصادی و اجتماعی. این تاثیرات در بخش فرهنگ نیز قابل مشاهده است.

تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر فرهنگ

در نیمه دوم سال 1990، برقراری ارتباط بین رسانه‏های همگانی جهانی و ارتباطات رایانه‏ای سبب شد جامعه‏ای نوین مبتنی بر فناوری جدید به وجود آید.

فناوری اطلاعات شامل فناوری های نوین مانند رایانه، اینترنت و دیگر وسائل ارتباطی است.

یکی از پایه های اساسی این جامعه، بزرگراه‏های اطلاعاتی مانند اینترنت است که از نظر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی فضای تازه‏ای را برای انسان ایجاد می‏کند.

فناوری اطلاعات موجب می شود نظرات به سرعت پخش شود، در علوم و آموزش بهبودی ایجاد شود و سبب گسترش در بخش مراقبتهای بهداشتی و فرهنگ می شود.

فناوری اطلاعات و ارتباطات به یکدیگر وابسته هستند. بدون فناوری اطلاعات و ارتباطات، ارتباط درسطح بین المللی و بین افراد غیرممکن خواهد بود. به وسیله این فناوری افراد درهر کجا که باشند می توانند آخرین اطلاعات مورد نیاز خود را درهرزمینه ای دریافت کنند.

فناوری اطلاعات را به نوعی می توان روشی برای تولید و جمع‏آوری اطلاعات نام برد.

استفاده از آن و قابل دسترس بودنش، سبب می گردد تا یک نظام فکری و فرهنگی که همه جلوه‏های فرهنگی را در بر می‏گیرد ایجاد شود.

فرهنگ

مجموعه ای از رفتارها، عادات و ... كه از طریق آموزش به تك تك افراد یك جامعه انتقال پیدا می كند و سبب می شود افراد یك جامعه مطابق با آن ها با یكدیگر كار كنند را فرهنگ می نامند.

دستاوردهای علمی به نوبه خود بر روی فرهنگ تاثیر می گذارند و آن را متحول می کنند. این دستاوردها براساس همكاری افراد با یكدیگر است كه می توان گفت نتیجه استفاده موثر از فناوری اطلاعات و ارتباطات است.

تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر فرهنگ

هر چه سرعت چرخه فرهنگی در یك جامعه بیشتر باشد، آن فرهنگ غنی تر می گردد. در این راه استفاده از فناوری و وسایل ارتباط جمعی از جمله اینترنت، کتاب و مطبوعات موجب تقویت این امر می گردد.

اطلاع رسانی نوین با استفاده بهینه ازفناوری اطلاعات و ارتباطات، در گسترش توسعه فرهنگی کمک های شایانی می كند که عبارتند از:

**گسترش دسترسی به اطلاعات

**سرعت دسترسی به اطلاعات

**دسترسی به اطلاعات روزآمد

**دسترسی به اطلاعات بیشتر

**دسترسی همزمان به شکل های مختلف اطلاعات

**سهولت تولید، ذخیره و بازیابی اطلاعات

**آموزش از راه دور

اطلاع رسانی درباره اطلاع رسانی به این معنا كه افراد از شیوه های مختلف اطلاع رسانی آگاهی پیدا كنند)

هر چه سرعت چرخه فرهنگی در یك جامعه بیشتر باشد، آن فرهنگ غنی تر می گردد. در این راه استفاده از فناوری و وسایل ارتباط جمعی از جمله اینترنت، کتاب و مطبوعات موجب تقویت این امر می گردد

برخی از مهمترین برنامه های كشور در ارتباط با فناوری اطلاعات و ارتباطات و گسترش فرهنگ:

**به كار بردن فناوری اطلاعات و ارتباطات در قسمت یاددهی _ یادگیری

در جامعه امروزی تنها به آموزش دانش و انتقال اطلاعات می پردازند اما آموزش چگونگی یادگیری از تمامی این موارد مهم تر به شمار می آید به همین دلیل می بایست بر این موضوع تاكید داشت  تا افراد به بهره گیری از مهارت های دانش و اطلاعات بپردازند.

**استفاده از توانایی های بالقوه شبکه جهانی اینترنت در زمینه یاددهی _ یاد گیری و بهره گیری از آموزش های از راه دور مبتنی بر شبکه.

**قرار دادن واحدهای آموزشی و درسی لازم برای تمرین مهارت های کار با کامپیوترو بهره گیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات در موضوعات گوگونان درسی در دوره های مختلف.

** ایجاد امنیت برای دانش آموزان در شبکه جهانی اینترنت.

**طراحی و قرار دادن واحدهای درسی اجباری در ارتباط با دانش فناوری، بهره گیری از اطلاعات و به کارگیری فناوری های اطلاعات و ارتباطات برای دانش آموزان.

** آموزش و تعلیم حرفه ای آموزگاران با توجه به گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات در آموزش.

اما راه كارهای آژانس مجازی كه در ژاپن وجود دارد برای گسترش فرهنگ به واسطه فناوری اطلاعات و ارتباطات به شرح زیر است:

**فراهم آوردن کامپیوتر، امکانات سخت افزاری و نرم افزاری و امکان اتصال آنها به اینترنت در همه مدارس به صورتی که همه دانش آموزان به سادگی امکان دسترسی را داشته باشند.

** در صورتی كه بتوانند سرعت بالایی را ارائه دهند و در هر موقع كیفیت را تضمین كنند می توانند از معلمان در زمینه های یاددهی- یادگیری پشتیبانی كنند.

** با اطلاع رسانی صحیح از فواید فناوری اطلاعات و ارتباطات یك نوع  پشتیبانی از گسترش و بهره گیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات در مدارس به وجود می آید.

**با گسترش پیدا كردن همکاری های حوزه فرهنگ و صنعت می توانند وسایل آموزشی مناسب را تولید كرده تا بتوانند افزایش کیفیت، تنوع آموزش، یاد گیری و تمرین را پشتیبانی كنند.

فناوری به سرعت متحول می‏شود اما تغییر در بخش های مختلف اجتماعی جامعه به کندی صورت می‏گیرد. در صورت پذیرش فناوری، باید تغییر در ابعاد جامعه را نیز بپذیریم.

فائزه خاموشی

بخش دانش و زندگی تبیان


منابع:

How ICT is Transforming Societies, Cultures and Economies

Social and Cultural Impact on ICT Women

pjb.co.uk