تبیان، دستیار زندگی
ابراهیم وحیدزاده از معدود كارگردانان سینمای ایران است كه طی سال های فعالیت اش در سینما فقط به ساخت فیلم كمدی پرداخته است. «تحفه ها»، «مجسمه»، «عشق فیلم»، «معادله» و فیلم آخرش «شام عروسی» همگی آثاری كمدی اند و برای خنداندن ت...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

«شام عروسی» و دیگر كمدی های این دوران

ابراهیم وحیدزاده از معدود كارگردانان سینمای ایران است كه طی سال های فعالیت اش در سینما فقط به ساخت فیلم كمدی پرداخته است.

«تحفه ها»، «مجسمه»، «عشق فیلم»، «معادله» و فیلم آخرش «شام عروسی» همگی آثاری كمدی اند و برای خنداندن تماشاگر ساخته شده اند.

وحیدزاده طی این سال ها نشان داده به كمدی فانتزی كه محصول جلوه های ویژه كامپیوتری است، علاقه خاصی دارد. او در فیلم های مجسمه، شام عروسی و به خصوص عشق فیلم از این نوع جلوه ها برای خنداندن تماشاگر استفاده كرده و در برخی موارد هم موفق بوده است.

در فیلم های وحیدزاده همه نوع كمدی دیده می شود. شاید مهمترین اشكال كارنامه فیلمسازی وحیدزاده این باشد كه هنوز و پس از ساخت 5 فیلم كمدی در فاصله زمانی 18 سال از تحفه ها تا شام عروسی هنوز نتوانسته به چارچوب و سبك خاصی در سینمای مورد علاقه اش دست پیدا كند.

نقطه مخالف او در سینمای ایران ایرج طهماسب است. او هم فقط فیلم كمدی می سازد. ولی طهماسب به نوعی توانسته برای خودش دارای سبك و شیوه خاصی در فیلمسازی شود و آثارش همگی دارای امضای فیلمساز باشند. او سال هاست در یك دفتر مشخص فیلم می سازد. كمدی اش بیشتر از هر چیزی متكی به بازیگران خودش، جبلی و معتمدآریا است و خانواده محور اصلی اتفاقات در فیلم است.

اما در مورد وحیدزاده این مسائل صدق نمی كند. او در فیلم هایش از هر دستاویزی برای خنداندن تماشاگر استفاده كرده است. هیچ كدام از فیلم های او دارای نقطه مشترك نیستند و ویژگی خاصی ندارند. البته به غیر از علاقه فیلمساز به استفاده از جلوه های ویژه كامپیوتری كه متاسفانه به علت بضاعت محدود سینمای ایران چندان تماشایی از آب درنیامده اند.

در فیلم های وحیدزاده همه نوع كمدی دیده می شود. از كمدی بزن و بكوب گرفته تا كمدی موقعیت و یا كمدی كلامی. او حتی از كمدی كلاسیك هم در فیلم هایش استفاده كرده است. نمونه های این نوع كمدی در تحفه ها و معادله دیده می شود.

اما آخرین فیلم ابراهیم وحیدزاده «شام عروسی» این فیلم بیشتر از آنكه متعلق به یك كارگردان كمدی ساز باشد، محصول جریان سینمای ایران در یكی دو سال اخیر است. طی این سال ها كمدی سهل و سطحی با اقبال مواجه شده و خوب فروخته است. از شارلاتان و بله برون و شاخه گلی برای عروس گرفته تا سوغات فرنگ و هوو و یا حتی آتش بس همگی متعلق به جریان عامه پسندی هستند كه سینمای ایران را به هر دلیلی گرفتار خود كرده اند. تماشاگران هم متاسفانه به این نوع سینما عادت كرده و از آن استقبال می كنند.

آثار كمدی این روزهای سینمای ایران، فیلم هایی هستند كه در كمترین زمان فیلمبرداری می شوند، مراحل فنی را طی می كنند و روی پرده می روند. ضمنا به كارگیری چند بازیگر معروف و نیز چند صحنه یا دیالوگ خنده دار فروش فیلم را تضمین می كند.

شام عروسی بیشتر از آنكه یك فیلم كمدی باشد، مجموعه ای از صحنه ای كمدی است كه ارتباط چندانی به قصه ندارند و اگر از داستان حذف شوند، هیچ اتفاقی نمی افتد. همه اتفاقات فیلم در بدیهی ترین شكل ممكن رخ می دهند و فیلمنامه نكته تازه ای ندارد. در شام عروسی حتی از كلیشه ها هم استفاده ای كلیشه ای شده است. فقط خدا را شكر كه برخی از شوخی های فیلم خنده دار از آب درآمده و تماشاگر را در برخی صحنه ها می خنداند.

شوخی با سكانس های معروف فیلم های شاخص كاری متداول در سینمای كمدی هالیوود است. در شام عروسی هم این اتفاق افتاده و فیلمساز در چند جای فیلم به شوخی با چند فیلم مطرح سینمای ایران می پردازد. شوخی با سكانس گروگان گیری فیلم آژانس شیشه ای در فیلم شام عروسی اگرچه بامزه از آب درآمده ولی با كلیت اثر همخوانی ندارد.

امین حیایی عمده بار فیلم «شام عروسی» را بر دوش كشیده است. اگرچه پذیرفتن او و نیكی كریمی به عنوان یك زوج میانسال كه می خواهند دخترشان را شوهر بدهند، كمی برای تماشاگر سخت است، اما امین حیایی آنقدر توانایی دارد كه از پس هر نقشی به خوبی برآید. در مجموع «شام عروسی» ابراهیم وحیدزاده همانند یك فیلم عروسی است. در آن همه كار برای سرگرم كردن و جذاب شدن انجام شده است.

مهدی طاهباز

منبع : روزنامه شرق

لینک :

آلبوم تصاویر فیلم شام عروسی

گفتگو با کارگردان فیلم کمدی "شام عروسی"

نشست خبری عوامل فیلم شام عروسی

نگاهی به فیلم شام عروسی