تبیان، دستیار زندگی
حكم غرغره كردن براى روزه‏دار چیست؟ اگر هنگام غرغره كردن، آب از حلق به پایین برود، روزه باطل مى‏شود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حكم غرغره كردن براى روزه‏دار چیست؟

تلاوت


« ای مردم ! ماه خدا با بركت ، آمرزش و رحمت به سوی شما رو آورده است . این ماه نزد خدا برترین ماههاست زبانهایتان را از گناه بازدارید، چشمان خویش را از آنچه نگاه كردنش حلال نیست بپوشانید. گوشهای خویش را از آنچه شنیدنش حرام است، بازدارید، بر یتیمان مردم شفقت و محبت كنید تا با یتیمان شما چنین كنند ... از گناهانتان به سوی خدا توبه كنید، هنگام نماز دستهایتان را برای دعا به سوی خدا بلند كنید، مسلما وقت نماز بهترین ساعات است كه خداوند با رحمت به بندگانش نگاه می كند . وقتی می خوانندش ، آنها را اجابت می كند... ای مردم جانهایتان مرهون اعمالتان است، پس آن را به وسیله استغفار آزاد كنید و پشتهایتان با گناه سنگین شده است ، پس آن را با طول سجود خود سبك كنید.  (قسمتی از فرمایشات رسول گرامی اسلام (صلی الله علیه وآله) در خطبه، آخرین جمعه ماه شعبان) (وسائل الشیعه ، ج 7 صص228 226 . حدیث 20)


استحباب ختم قرآن در ماه رمضان

خواندن قرآن ثواب زیادى دارد. در روایات اهل بیت (علیهم السلام) آمده كه در برابر هر حرفى از قرآن، خداوند صد حسنه مى دهد و یا اگر گوش دهد به هر حرفى یك حسنه برایش مى نویسند و اگر قرآن را شبانه ختم كند، فرشتگان تا صبح براى او رحمت مى فرستند و اگر در روز آن را ختم كند تا شب فرشتگان براى او رحمت مى فرستند و یك دعاى مستجاب شده نزد خداوند دارد.

به قرائت قرآن در مكان خاص، مثل مكّه معظّمه و در زمان خاص، مثل ماه مبارك رمضان سفارش زیادى در روایات شده است كه به برخى از آنها اشاره مى شود:

1ـ امام باقر (علیه السلام) مى فرمایند: براى هر چیزى بهارى است و بهار قرآن، ماه مبارك رمضان است. (شرح اصول كافى (محمد صالح مازندرانى)، ج 11، ص 75)

پیامبر خدا (صلى الله علیه وآله) در خطبه شعبانیه مى فرمایند: از خداوند با نیّت هاى راستین و قلب هاى پاك بخواهید كه شما را به گرفتن روزه و تلاوت قرآن موفق كند.

پیامبر خدا (صلى الله علیه وآله) در خطبه شعبانیه فرمودند: كسى كه یك آیه از قرآن را در ماه رمضان تلاوت كند، مانند كسى كه از آغاز تا پایان قرآن را در غیر ماه رمضان خوانده است، پاداش مى گیرد

3ـ على بن ابى حمزه مى گوید: خدمت امام صادق (علیه السلام) شرفیاب شدم. پس ابوبصیر به آن حضرت عرض كرد: قربانت بروم، در ماه رمضان همه قرآن را در یك شب بخوانم؟ فرمود: نه. عرض كرد: در دو شب؟ فرمود: نه عرض كرد: در سه شب؟ فرمود: بلى، و با دست خود اشاره فرمود كه براى ماه رمضان حقى و حرمتى است كه ماه هاى دیگر مانند آن نیستند. (وسائل الشیعة، ج 4، ص 862; أصول كافى، ج 2، كتاب فضل القرآن، باب فى كم یقرأ القرآن)

4ـ پیامبر خدا (صلى الله علیه وآله) در خطبه شعبانیه فرمودند: كسى كه یك آیه از قرآن را در ماه رمضان تلاوت كند، مانند كسى كه از آغاز تا پایان قرآن را در غیر ماه رمضان خوانده است، پاداش مى گیرد.


در این قسمت قصد داریم برخی استفتائات که از محضر آیة الله خامنه ای(دام ظله) در باب روزه و روزه داری پرسیده شده را همراه با پاسخ ایشان بیاوریم:

سوال: اگر روزه دار از دهان و لثه‌هایش خون بیاید آیا باید داخل دهان را هم تطهیر كرد؟

ج) بلعیدن آن جایز نیست و اگر در حال روزه عمداً ببلعد حکم افطار بر محرّم را دارد و شستن داخل دهان لازم نیست.

سوال: اگر شخص روزه‏دار در اثر فراموشى چیزى بخورد، آیا تذكر دادن به او واجب است؟

ج) خیر، تذكر دادن به او واجب نیست

سوال: حكم غرغره كردن براى روزه‏دار چیست؟

ج) اگر هنگام غرغره كردن، آب از حلق به پایین برود، روزه باطل مى‏شود.

سوال: اگر بعد از نماز فجر در ماه رمضان محتلم شوم چه باید بكنم؟

ج) روزه صحیح است و براى نماز ظهر باید غسل كنید.

سوال: كسى كه پیش از اذان صبح، با حالت احتلام از خواب بیدار مى‏شود، آیا مى‏تواند تا نزدیك اذان، غسل نكند و تیمم كند؟

ج) اگر غسل را به تأخیر اندازد تا جایى كه وقت تنگ شود، گناه كرده است. در این صورت باید پیش از اذان صبح، تیمم كند و روزه او صحیح است.

سوال: مردى كه نمى‏تواند روزه بگیرد، آیا مى‏تواند با همسر روزه‏دار خود نزدیكى كند؟

ج) خیر، جایز نیست.

سوال: اگر شخص روزه‌دارى در ماه مبارک رمضان بعد از نماز صبح یا ظهر بخوابد و در خواب به صورت غیر عمد محتلم شود تکلیف چیست؟ آیا روزه آن شخص باطل مى‌شود؟

ج) روزه‌اش صحیح است.

فرآوری: آمنه اسفندیاری

بخش احکام اسلامی تبیان


منابع:

کتاب: رمضان ماه خدا ـ زین العابدین احمدی ، حسنعلی احمدی

سایت شیعه سرچ

پایگاه اطلاع رسانی آیة الله خامنه ای(دام ظله)

سایت آوینی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.