تبیان، دستیار زندگی
وجود ارتعاشات و لرزش داخل اتاق خودرو می تواند بر هم زننده آرامش سرنشینان شود، هر چند تعداد ارتعاشات داخل اتاق، مطلوب نیست، ولی اگر این ارتعاشات درمحدوده خاصی قرار گیرد، بیشتر می تواند آزار دهنده باشد....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تحلیل راحتی سفر

مقدمه

خودرو وسیله نقلیه ای است که انسان برای رفع نیازمندی های خود از آن استفاده می کند، یک خودرو از بخش هایمختلفی تشکیل شده ایت، این بخش ها عبارتند از :

1-       شاسی و بدنه

2-       سیستم تعلیق

3-       سیستم ترمز

4-       سیستم فرمان

5-        مولد قدرت(مولد)

6-       سیستم سوخت رسانی

7-       سیستم انتقال قدرت

8-       برق خودرو

در مجموعه ای از مقالات، سعی داریم توجه بیشتری به قسمت های مختلف خودرو نماییم. این مجموعه مقالات می تواند برای دانش آموزان و دانشجویان رشته مکانیک خودرو، صنایع اتومبیل و رشته های مشابه مورد استفاده قرار گیرد.

تحلیل راحتی سفر

وجود ارتعاشات و لرزش داخل اتاق خودرو می تواند بر هم زننده آرامش سرنشینان شود، هر چند تعداد ارتعاشات داخل اتاق، مطلوب نیست، ولی اگر این ارتعاشات درمحدوده خاصی قرار گیرد، بیشتر می تواند آزار دهنده باشد.

مثلا ارتعاشات با فرکانس بین 0.1 تا 0.315 هرتز، یکی از محدوده های حساسیت بدن باشد که باید حدالمقدور حذف شود و یا در فرکانس های 0.5 تا 0.75 هرتز، انسان دچار گیجی می شود. ولی برای فرکانس های بین 0.75 تا 1 هرتز ناراحتی و حالت تهوع به ندرت پیش می آید. چون انسان تقریبا به این فرکانس عادت دارد. محدوده فرکانس 1.17 تا 1.66 هرتز یکی از بهترین حوزه های ارتعاشی بدن است. چرا که بدن انسان به هنگام راه رفتن، همین فرکانس ارتعاشی را دارد و به این محدوده عادت دارد.

در ضمن جالب است بدانید که در فرکانس های 5 تا 7 هرتز انسان دچار حالت تهوع شده و در ارتعاشات با فرکانس 18 تا 20 هرتز، سر و گردن انسان رزونانس می کند.

اگرچه در مدل های مختلف ارائه شده مختلف ارائه شده برای واکنش انسان در برابر ارتعاشات، تفاوت های زیادی وجود دارد و حتی این مقادیر برای افراد مختلف، براساس شرایط فیزیکی بدن آن ها متفاوت باشد، ولی همگی بر این موضوع اتفاق دارند که فرکانس طبیعی مناسب برای مورد اول ارتعاشی خودرو، در حدود 1.3 هرتز می باشد. زیرا در فرکانس های پایین تر، انسان دچار حالت گیجی و تهوع شده و در فرکانس های بالاتر ارتعاشات، جذب بدن شده و بدن را به ارتعاش در می آورد.

جالب است بدانید ارتعاشاتی که باعث به لرزش در آمدن خودرو و سرنشینان می شود، دارای فرکانس 5 تا 25 هرتز و ارتعاشی به صورت صدا ظاهر می شود، ارتعاشاتی با فرکانس های بالاتر تا حدود 20000 هرتز می باشد.

مهم ترین حرکت تاثیرگذار در راحتی سرنشینان، حرکت کله زنی و نوسانات قائم می باشد. در تحلیل راحتی سفر، با در نظر گرفتن این دو حرکت، مدل خودرو تهیه گردیده و در محاسبات سعی می گردد که فرکانس های ارتعاشی خودرو در محدوده هایی قرار بگیرد که موجب ناراحتی سرنشینان گردد.

انجمن مهندسی خودرو برای راحتی سرنشینان سه مرز را تعریف کرده است:

1-      حد آسایش: اگر میزان ارتعاشات در این حد باقی بماند، امکان انجام کارهای روزمره، هم چون خوردن، آشامیدن و مطالعه کردن مقدور است.

2-      حد بازده: اگر میزان ارتعاشات در این حد باشد، امکان انجام کارهای دقیق مثل نوشتن مقدور نمی باشد، ولی سرنشینان تا حدی احساس راحتی دارند.

3-      حد سلامتی:  اگر میزان ارتعاشات از این حد فراتر رود، امکان به خطر افتادن سلامتی انسان وجود دارد، یعنی ممکن است انسان دچار حالت تهوع و سرگیجه می شود.


مرکز یادگیری سایت تبیان