تبیان، دستیار زندگی
اختلاف‌ها بر سر قیمت تمام شده مرغ همچنان ادامه دارد و در حالی که مرغ‌داران اعلام می‌کنند این هزینه‌ها هم اکنون به بیش از 7000 تومان رسیده است اما مقامات دولتی اختلاف 2000 تومانی را برای آن ارزیابی کرده‌اند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

قیمت مرغی که تک نرخی نمی‌شود!


اختلاف‌ها بر سر قیمت تمام شده مرغ همچنان ادامه دارد و در حالی که مرغ‌داران اعلام می‌کنند این هزینه‌ها هم اکنون به بیش از 7000 تومان رسیده است اما مقامات دولتی اختلاف 2000 تومانی را برای آن ارزیابی کرده‌اند.

مرغ

این روزها، صف های طولانی خرید مرغ توجه همه را به خود جلب کرده است. جهش ناگهانی قیمت مرغ و توزیع مرغ ارزان در مراکز مشخص شده توسط نهادهای دولتی باعث بروز چنین پدیده ای شده است. اما به راستی قیمت تمام شده مرغ چقدر است و به چه قیمتی به فروش می رسد؟

به گفته مدیر عامل شرکت پشتیبانی امور دام، قیمت نهاده‌های دامی که اصلی ترین فاکتور در تولید مرغ است، نسبت به سال گذشته افزایش چندانی نداشته و فقط افزایش قیمت 200 تا 300 تومانی در قیمت کنجاله سویا رخ داده است.

به گفته او، این افزایش قیمت چندان روی قیمت تمام شده مرغ تاثیرگذار نیست اما با محاسبه قیمت همه عوامل مانند دستمزد، انرژی، حمل ونقل و آب، قیمت تمام شده که در سال گذشته 3700 تومان در هر کیلوگرم بوده، امسال به حداکثر به 5000 تومان خواهد رسید.

محمدیان شمالی با بیان این‌ که می‌توان این رقم را با کمی اغماض به 5200 تومان رساند، گفت: قیمت تمام شده مرغ بیش از این نخواهد بود.

این درحالی است که مرغ‌داران معتقدند هزینه تمام شده تولید یک کیلوگرم مرغ هم‌اکنون تا 7200 تومان هم رسیده است.

از آن جایی که کنجاله سویا پس از کمی تعدیل قیمت اکنون به کیلویی 1255 تومان رسیده، اما به جای آن ذرت به کیلویی 675 تومان افزایش یافته است، به گفته مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی، بر این اساس قیمت تمام شده هر کیلو مرغ زنده در مرغداری به طور میانگین به 4900 تومان رسیده است.

مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام از وفور نهاده‌های تولید خبر داده و تصریح کرده که عامل گرانی گوشت مرغ خوراک و دان مرغ نیست و علت آن را باید در جایی دیگر جست‌‌وجو کرد

با توجه به این که 28 درصد از وزن هر کیلوگرم مرغ زنده امیاء و احشام بوده و در حین کشتار از دست می‌رود، از هر کیلوگرم مرغ زنده 720 گرم گوشت مرغ استحصال می‌شود که این وزن از دست رفته روی هر کیلو گوشت مرغ مجددا محاسبه می‌شود. به این ترتیب 1400 تومان به قیمت اولیه مرغ زنده افزوده می‌شود و بهای هر کیلوگرم آن به 6300 تومان می‌رسد.

حال با توجه به محاسبه کیلویی 120 تومان هزینه کشتار و بسته‌بندی گوشت مرغ ـ که رییس انجمن صنفی طیور آن را عنوان و تاکید کرده این نرخ به هیچ وجه بیش از 120 تومان نبوده است ـ تا این مرحله هزینه تمام شده هر کیلو گوشت مرغ 6420 تومان می‌شود.

همچنین به گفته مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی، کیلویی 200 تومان هزینه خرده‌فروشی برای مغازه‌داران در نظر گرفته می‌شود که قیمت این محصول تا بدین‌جا به 6620 تومان می‌رسد.

اما با توجه به این که بخشی از نیاز مرغ استان تهران به صورت زنده از استان‌های همجوار از جمله مازندران، سمنان، قم، قزوین و اراک تامین می‌شود و روزانه از مرغداری‌های این استان‌ها به کشتارگاه‌های تهران منتقل می‌شود، هزینه حمل و نقل مرغ زنده را که از مسافت‌های گوناگون به کشتارگاه می‌رسد، نیز باید لحاظ کرد.

همچنین هزینه حمل گوشت مرغ از کشتارگاه به مغازه‌های مختلف موجود در سطح شهر هم به عنوان هزینه حمل و نقل اضافه می‌شود. حال اگر هزینه حمل و نقل هر کیلو مرغ 200 تومان در نظر گرفته شود، قیمت تمام شده هر کیلوی آن تا اینجا به 6820 تومان می‌رسد.

مرغ

در عین حال ذکر این نکته ضروری است که مبلغ 4900 تومانی مرغ زنده به طور میانگین بوده و این مبلغ در استان تهران بیش از این است.

در این میان سود عاملان واسطه‌ای که مرغ زنده را از مرغداری به کشتارگاه تحویل می‌دهند و پس از کشتار توزیع می‌کنند هم به هزینه تمام شده هر کیلو مرغ اضافه می‌شود که اگر این مبلغ 280 تومان در هر کیلوگرم درنظر گرفته شود، حدود 400 تومان مبلغ مازاد و حلقه‌ گم‌شده‌ باقی می‌ماند که به نظر نمی‌رسد مشکل گرانی گوشت مرغ کیلویی 400 تومان باشد زیرا انتظارات مسئولان و مصرف کنندگان از کاهش قیمت گوشت مرغ، توقع کاهش کیلویی 2500 تومان است چرا که طبق وعده مهدی غضنفری، وزیر صنعت، معدن و تجارت، گوشت مرغ در این هفته با 2500 تومان کاهش قرار است کیلویی به کمتر از 5000 تومان تقلیل یابد. البته این که چگونه و با چه سیاستی قرار است هزینه تمام شده تولید کاسته شود، تاکنون اعلام نشده است.

این درحالی است که مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام از وفور نهاده‌های تولید خبر داده و تصریح کرده که عامل گرانی گوشت مرغ خوراک و دان مرغ نیست و علت آن را باید در جایی دیگر جست‌‌وجو کرد.

ایرج ندیمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، نیز تاکید دارد، مرغ نباید بیش از 4000 تومان باشد یا نهایتا چندصد تومان بالاتر؛ در غیر این صورت سوء استفاده و تخلف صنف، رانت، واسطه‌گری و دلالی غیرمولد وجود دارد.

حال باید منتظر ماند و دید آیا مسئولان می‌توانند در هفته جاری به بررسی مشکلات و تصمیم‌گیری در این باره بپردازند و از سوی دیگر مصرف‌کنندگان به مرغ 5000 تومانی!

با توجه به این که 28 درصد از وزن هر کیلوگرم مرغ زنده امیاء و احشام بوده و در حین کشتار از دست می‌رود، از هر کیلوگرم مرغ زنده 720 گرم گوشت مرغ استحصال می‌شود

مرغ 5000 تومانی ادعایی بود که وزیر صنعت ،معدن و تجارت برای عرضه مرغ مطرح کرده است. بررسی مصداقی این مسئله حکایت از سرگردانی در تعیین قیمت دارد. در حالی که اعلام شده بود قیمت مرغ از سه روز پیش تک نرخی (هر کیلو 5200 تومان) شده است، گزارش‌های میدانی از سطح بازار حاکی از آن است که مرغ در نقاط مختلف شهر همچنان به قیمت‌های متفاوت فروخته می‌شود. در حال حاضر قیمت خرده‌فروشی مرغ در کشور به 6700 تا 7700 تومان هم رسیده است.

در این باره یکی از مرغ‌فروشان درباره دلایل اجرا نشدن عرضه مرغ تک نرخی گفت: ما هم خبر کاهش قیمت مرغ را شنیده‌ایم ولی زمان اجرایی شدن آن در همه مغازه‌ها مشخص نیست و ما مرغ را به قیمت روز به فروش می‌رسانیم.

فروشنده دیگری هم گفت: مرغ را به قیمت هر کیلو 6700 تومان عرضه می کنیم و فعلا مرغ ارزان نشده است.

اظهارات فروشندگان مرغ در حالی است که مدیر بازرسی و نظارت اصناف تهران، ضمن بیان این که عرضه مرغ تک نرخی به ما ابلاغ شده است، تاکید کرده که با توجه به این ابلاغ روند نظارتی روی مراکز و مغازه‌های مرغ‌فروشی تشدید خواهد شد.

وی ضمن اعلام شماره 124 اظهار کرده که مردم در صورت بروز تخلف می‌توانند با این شماره تماس بگیرند و موضوع را گزارش دهند.

البته در این میان تلاش مسئولان برای کاهش قیمت مرغ همچنان ادامه دارد.

گرانی مرغ

در همین راستا به تازگی کشتی حامل مرغ‌های منجمد در بندر شهید رجایی پهلوگیری کرده است. در این رابطه معاون گمرک از ورود 32 کانتینر گوشت مرغ به کشور خبر داده و گفته که این محموله از کشورهای ترکیه و برزیل وارد ایران شده است.

محمدرضا نادری توضیح داده که بنا به درخواست وزیر صنعت، معدن و تجارت، این محموله بدون پرداخت حقوق و عوارض گمرکی وارد کشور شد و ما یک هفته کاری مهلت دادیم تا بعدا حقوق و عوارض گمرکی این محموله وارداتی پرداخت شود.

واردات 32 کانتینر گوشت مرغ به کشور در حالی انجام می‌شود که پیش از آن مسوولان بارها از بازگشت مرغ به قیمت‌های سابق در آینده نزدیک خبر داده بودند.

اجازه بدهید که این نوشتار را با چند سوال به پایان بریم؛ آیا واقعا مصرف کالایی مثل مرغ از آن درجه از اهمیت برخوردار است که گرانی و عدم تک نرخی شدن آن به چنین هیاهو و سرو صدایی تبدیل شود؟ آیا تاکید بعضی مراجع بر عدم مصرف مرغ نمی تواند الگویی برای همگی ما باشد؟ آیا ارزش هویت ملی ما بیش از این چنین مسائلی نیست که مجالی نشود برای سیاه نمایی توسط رسانه های بیگانه؟

درست است که دولت و نهاد های دولتی موظف به تنظیم بازار و ارائه کالاها به قیمت مناسب هستند؛ اما این را هم در نظر داشته باشیم که بخش مهمی از تنظیم بازار در گرو رفتار درست مصرف کنندگان است. نگارنده امیدوار است که دیگر شاهد انعکاس سیاه نمایانه صف های طولانی عرضه مرغ در رسانه ای بیگانه نباشیم.

فراوری : ریحانه حمیدی فر

بخش اقتصاد تبیان


منابع: مشرق نیوز

خبرگزاری فردا