تبیان، دستیار زندگی
«شمال»، پاسخ بسیاری از مسافران به این پرسش است که به کجا سفر می‌کنند. از آستارا تا بندر ترکمن، ساحل دریای مازندران است و در این پاسخ می‌گنجد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سفری پر و پیمان به چالوس
جاده چالوس


«شمال»، پاسخ بسیاری از مسافران به این پرسش است که به کجا سفر می‌کنند. از آستارا تا بندر ترکمن، ساحل دریای مازندران است و در این پاسخ می‌گنجد. این بار اگر قصد سفر به شمال دارید ولی به دنبال تجربه جدیدی می‌گردید جاده‌ی پر پیچ و خم  و زیبای چالوس را انتخاب ‌کنید.

جاده چالوس حدود 80 سال پیش، یعنی سال 1312 خورشیدی ساخته شد تا راه دسترسی مردم پایتخت را به دریای مازندران مهیا کند. از همان زمان رستوران‌های و اقامتگاه‌هایی در کنار جاده بنا شد. ساخت سد کرج در سال 1340 سبب شد جاده چالوس و رودخانه کرج که به موازت هم پیش می‌روند، تبدیل به یک منطقه تفریحی شود.

اگر سفرتان را از تهران آغاز می‌کنید باید به سمت کرج حرکت کنید و از کناره جاده، وارد جاده چالوس ‌شوید. در کیلومتر 25، دریاچه سد کرج یا امیر کبیر خودنمایی می‌کند. آن سوی دریاچه‌ی سد، روستای واریان قرار دارد که تنها راه دسترسی آن، قایق‌ است ولی هیچ مهمانی بدون ارتباط با یکی از اهالی واریان اجازه ورود به روستا را ندارد.

به فاصله کمی از فرعی شهرستانک به روستای گچسر می‌رسید. علاوه بر باغ‌های میوه که روستاهایی رنگارنگ در این محور ایجاد کرده‌اند، هتل گچسر نیز محیطی مناسب برای مسافران ایجاد کرده است. همچنین به فاصله کمی از پیش از گچسر می‌توان به طرف غار «یخ‌مراد» رفت که یکی از نقاط جذاب و معروف برای غارنوردان است

پس از کیلومتر 50 به راه فرعی روستای شهرستانک می‌رسید. این روستا که فقط 8 کیلومتر با جاده فاصله دارد، از سوی دیگر در شمال کوه توچال واقع شده و مقصد بسیاری از کوهنوردان است.

کاخ ناصری، اثری تاریخی است در این روستا، زیرا شهرستانک یکی از مناطق ییلاق ناصرالدین شاه قاجار بوده است. اهمیت کاخ در حدی بوده که می‌توان این ییلاق در تابلوهای هنری نقاشان در کاخ گلستان نیز دید.

به فاصله کمی از فرعی شهرستانک به روستای گچسر می‌رسید. علاوه بر باغ‌های میوه که روستاهایی رنگارنگ در این محور ایجاد کرده‌اند، هتل گچسر نیز محیطی مناسب برای مسافران ایجاد کرده است. همچنین به فاصله کمی از پیش از گچسر می‌توان به طرف غار «یخ‌مراد» رفت که یکی از نقاط جذاب و معروف برای غارنوردان است.

به فاصله کمی از گچسر نیز می‌توان به طرف ولایت‌رود و دیزین رفت. شاید دیزین به مناسبت اسکی معروف باشد ولی در تابستان نیز جذابیت‌های خاص خود را دارد. همچنین دیدن مسجد روستای ولایت‌رود را با معماری خاص نباید از دست داد. فراموش نشود که اگر مسافر ما از دوراهی ابتدای مسیر فرعی به سمت چپ می‌رفت، با عبور از مسیری زیبا به روستای وارنگه می‌رسید که به خاطر سرسبزی یکی از مناطق نگهداری کندوهای عسل در بهار و تابستان است.

جاده چالوس

طولانی ترین تونل چالوس

در ادامه راه خود به سوی دریای مازندران، از تونل کندوان عبور می‌کنید. این تونل یازدهمین و طولانی‌ترین تونل این جاده است که سال‌ها پیش یعنی سال 1317، ساخته شد و حدود 13 کیلومتر از مسافت تهران-چالوس کاست.

در ادامه راه،‌ روستای یوش است که نمی‌توان از دیدنش صرف نظر کرد زیرا جدای از زیبایی طبیعی و کوچه و پس کوچه‌های روستا،‌ خانه پدر شعر نو‌، نیما یوشیج است. و در امتداد همان راه روستای بلده قرار دارد که یکی دیگر از روستاهای زیبای کشور است و علاوه بر آن پیونددهنده جاده‌های چالوس و هراز است. فرهنگ مردم که همواره یکی از جذابیت‌های سفر به‌حساب می‌آید،‌ در بلده نیز نمود دارد.

اگر بازهم به راه خود ادامه ‌دهید به راه فرعی کجور می‌رسید که 7 کیلومتر بعد از مرزن‌آباد قرار دارد. این راه فرعى پس از طى 42 کیلومتر مسیر کوهستانى به روستاى کندلوس مى‌رسد. کندلوس فقط به خاطر طبیعت زیبا و سرسبزش شهره نیست، بلکه مجموعه فرهنگى کندلوس جذابیتی دوچندان به این روستاى تاریخى بخشیده است.

برای رفتن به روستای کندلوس باید در جاده چالوس، بعد از گذشتن از شهر مرزن‌آباد، 6 کیلومتر رانندگی کرد تا به جاده‌ای فرعی و آسفالت در سمت راست، به نام دوآب کجور برسید. بعد از پیمودن 42 کیلومتر در جاده‌ای پر پیچ و خم و بسیار زیبا، با توجه به تابلوهای موجود،‌ مسیر به کندلوس می‌رسد. روستاهای دشت نظیر و کجور نیز در همین مسیر فرعی قرار دارند.

کندلوس،‌ نقطه پایانی این مسیر نیست،‌ ادامه‌ی راه به روستای کجور و دشت نظیر می‌رسد و با گذر از کجور در نهایت شهر چالوس انتظار شما را می کشد. اما این پایان ماجرا نیست زیرا همچنان دیدنی‌هایی هست که نباید از دست داد. این شهر که یکی از آبادی‌های طبرستان به حساب می‌آمد در زمان حمله تیمور تخریب شد و تا مدت‌ها به صورت روستایی کوچک باقی ماند.

دریاچه ولشت هم یکی از دیدنی ترین مناطق طبیعی چالوس است که در میان دره‌ای عمیق قرار گرفته و با آب شیرینی که دارد مأمن پرندگان مهاجر و آبزیان متنوعی است

در شهر چالوس چه خبر است؟

چالوس جزو شهرهایی است که سرما یا گرمای شدیدی ندارد و بیشترین دما را در ماه تیر تا نیمه اول مرداد دارد. از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری چالوس می‌توان به کاخ چایخوران،‌ کاخ اجابیت،‌ دریاچه ولشت،‌ منطقه ییلاقی کلاردشت،‌ پارک جنگلی فین،‌ تله‌کابین نمک‌آبرود و هتل استقلال خزر نام برد. همان طور که مشخص است چالوس می‌تواند سلیقه‌های متفاوت را پوشش دهد.

کاخ چایخوران از بناهای دوره پهلوی اول در میدان معلم شهر چالوس که اینک اداره میراث فرهنگی را در خود جای داده،‌ همان طور که از نامش پیداست محلی برای استراحت کوتاه مدت به کار می‌رفته است. کاخ مادر که در روستای مازو‌پشته بنا شده، محلی برای اقامت موقت مادر پهلوی دوم بوده که در مدت اقامت پهلوی دوم در رامسر ساخته شده و از معماری خاصی برخوردار است.

دریاچه ولشت هم یکی از دیدنی ترین مناطق طبیعی چالوس است که در میان دره‌ای عمیق قرار گرفته و با آب شیرینی که دارد مأمن پرندگان مهاجر و آبزیان متنوعی است.

جاده چالوس

ولشت در جنوب غرب شهر چالوس و در شمال شرق کلاردشت قرار دارد، این دریاچه کوهستانی در 25 کیلومتری جاده چالوس در نزدیکی شهر مرزن‌آباد واقع شده‌است. در قسمت جنوب غرب این ناحیه علم‌کوه قرار دارد. مسیر دسترسی به آن از شهر چالوس و از طریق کندوان و محور ارتباطی چالوس به تهران آغاز و پس از طی 23 کیلومتر و بعد از پل کجور و گذر از سربالایی‌ها و پیچ‌های جنگل تا کنار دریاچه ادامه می‌یابد.

دریاچه سد دریوک،‌ روبه‌روی دره ولی‌آباد هزارچم که در میان مراتع و مرغزار احاطه شده،‌ سایت دیگری است که طبیعت‌گران نباید از دست بدهند. پس از آن نوبت به کلاردشت می‌رسد. این منطقه بکر زمانی مانند نگین انگشتری می‌درخشید اما توجه گردشگران و صاحبان منافع سبب شد جنگل‌های منطقه از بین رفته و بناهای متعددی به جای درختان بروید. با این حال کلاردشت همچنان می‌تواند پذیرای مهمانان باشد. به‌علاوه کلاردشت به واسطه نزدیکی به علم‌کوه یکی از مناطق مورد علاقه کوهنوردان است. در این محدوده،‌ وجود یخچال‌های طبیعی و دائمی نیز یکی دیگر از ویژگی‌های منطقه است که آن را به بزرگترین مجموعه یخچالی خاورمیانه تبدیل کرده است.

برای طبیعت‌دوستانی که قصد انجام فعالیت خاصی ندارند و فقط مایل‌اند زمانی استراحت داشته باشند،‌ پارک جنگلی فین در کیلومتر 5 جاده چالوس به تهران مکان مناسبی است. بوستان جنگلی فین با دارا بودن امکانات نسبی رفاهی برای اقامت‌های کوتاه مدت در روزهای تعطیل و فصل تابستان مسافران و گردشگران فراوانی را در خود جای می‌دهد.

جاده چالوس

چطور برویم؟

برای پیمودن جاده چالوس و سر زدن به روستاها و جاذبه‌های گردشگری در این محور،‌ استفاده از وسیله نقلیه شخصی بهتر است. از کرج یا چالوس به مقصد روستاهای نزدیک به هر مرکز امکان تردد هست اما برای تردد میان روستاها مسافر دچار مشکل خواهد شد. برای روستاهای بخش آسارا از کرج اتوبوس در دسترس است.

اگر وسیله شخصی در اختیار نباشد، می‌توان با اتوبوس به یوش رفت. پنجشنبه‌ها و روزهای تعطیل ساعت 5 صبح در چهارراه سرچشمه تهران، روبه‌روی پمپ بنزین اتوبوس‌هایی به سمت یوش حرکت می‌کند که حدوداً 4 ساعت زمان نیاز دارد. برای ساکنان شرق تهران نیز این امکان هست که با اتوبوس‌های بلده که ساعت 6 صبح از فلکه دوم تهران‌پارس حرکت می‌کنند، ‌استفاده کنند که در این صورت از جاده هراز عبور می‌کنند.

فراوری: الهام مرادی

بخش گردشگری تبیان


منبع: خبرگزاری میراث فرهنگی