تبیان، دستیار زندگی
مدتی است شبكه آموزش با ارائه برنامه «صبحی دیگر» تلاش می‌كند مخاطبان این شبكه روز متفاوتی را شروع كنند. این برنامه در قالب جنگی صبحگاهی با حضور كارشناسان در حوزه‌های علمی، ادبی، فرهنگی و دینی سعی در بالا بردن آگاهی مخاطبان دارد. اجرای این برنامه را نیما كر
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

صبحی با طعم آموزش


مدتی است شبكه آموزش با ارائه برنامه «صبحی دیگر» تلاش می‌كند مخاطبان این شبكه روز متفاوتی را شروع كنند. این برنامه در قالب جنگی صبحگاهی با حضور كارشناسان در حوزه‌های علمی، ادبی، فرهنگی و دینی سعی در بالا بردن آگاهی مخاطبان دارد. اجرای این برنامه را نیما كرمی و علی نیكزاد به عهده دارند.


صبحی با طعم آموزش

این برنامه در آستانه سه ساله شدن است و از همان ابتدا شفافیت و صداقت را مبنای كار خود قرار داده است. به عقیده مخاطبان با شروع برنامه صبحگاهی صبحی دیگر گام جدیدی در برنامه‌های گفت‌وگومحور و تركیبی برداشته شده است. سیدرامین موسوی ملكی، تهیه‌كننده این برنامه كه تاكنون تله‌تئاترهای «سه نقطه» و «پرواز بر فراز تیر چراغ برق» را تهیه كرده درباره شكل‌گیری این برنامه به «جام‌جم» می‌گوید: پیشنهاد اولیه این برنامه را رضا پورحسین، مدیر شبكه آموزش داد كه پیش از این در شبكه‌های چهار و دو سیما، برنامه‌های دو قدم مانده به صبح و « مردم ایران سلام» را طراحی كرده بود كه هر دو برنامه با استقبال مخاطبان مواجه شد.

توجه به اخلاق، امید، خانواده و آگاهی

برنامه صبحی دیگر به دلیل داشتن ویژگی‌های خاص در برنامه‌سازی یكی از پربیننده‌ترین برنامه‌های صبحگاهی است. ویژگی‌های این برنامه از نوع رنگ‌آمیزی و انتخاب موضوعات و انتخاب كارشناسان تا حضور دو مجری متفاوت و مكمل هم یعنی نیما كرمی و علی نیكزاد سبب شده مخاطب هر روز صبح در خانه‌اش را به روی این برنامه باز كند و پذیرای حرف‌های آنها باشد و همین اطمینان و اعتماد باعث شده موضوعات متنوعی پایشان را در این برنامه باز كنند.

موسوی در پاسخ به این سوال كه چرا در بخش‌های مختلف برنامه از مجری ـ كارشناس استفاده می‌كنند، گفت: طی نشستی كه با مدیر شبكه داشتیم تصمیم گرفته شد‌بخش‌های مختلفی را در این برنامه طراحی كنیم و هر بخش مجری ـ كارشناس خودش را داشته باشد تا آن مجری در بخش مخصوص خودش بتواند گفت‌وگوی بهتر و كاربردی‌تری را با مهمانش داشته باشد.

موسوی درباره ویژگی‌های این برنامه و تفاوت‌های آن با سایر برنامه‌های صبحگاهی گفت: اخلاق، امید، خانواده و آگاهی یكی از شعارهای صبحی دیگر است كه به آن خیلی توجه كرده‌ایم. راحت و صمیمی بودن، یكی دیگر از ویژگی‌های اصلی این برنامه است. ما سعی كردیم با رعایت خط قرمز‌ها و حریم‌های رسانه‌ای موضوعاتی را مطرح كنیم كه برای مردم تازه باشد و دغدغه اصلی آنها محسوب شود. گفت‌وگوهای ما بسیار كوتاه است و بین آنها یك نماآهنگ یا استراحت و زنگ تفریح ایجاد می‌كنیم. ما سعی كردیم در این برنامه حرف دل مردم را بزنیم و در این حرف زدن صداقت به خرج دهیم چراكه احترام گذاشتن به مخاطبان از ویژگی‌های اصلی این برنامه است.

وی با اشاره به موضوعات متنوعی كه در برنامه صبحی دیگر به آن پرداخته می‌شود گفت: روابط زناشویی، بهداشت روان، روان‌شناسی كودك كه شامل ویژگی‌های اسباب‌بازی‌های كودكان و چطور رفتار كردن با آنهاست، مسائل حقوقی از حقوق آپارتمان‌نشینی تا مهریه، طب سنتی كه بسیار بین مردم محبوبیت دارد، طبیعت و گردشگری ـ در این بخش به جای این كه مجری را به نقاط مختلف بفرستیم از پروفسور كردوانی خواستیم به استودیو بیاید و درباره گردشگری صحبت كند آموزش نگهداری گل و گیاه آپارتمانی، آموزش آشپزی محلی، اخلاق خانواده و ازدواج حتی موضوعاتی همچون چگونگی رفتار انسان در شب خواستگاری، نحوه برخورد همسران در سه سال اول زندگی، موضوعات مناسبتی و مسائل پزشكی مثل این كه دیابت در ماه رمضان چطور كنترل شود، اهمیت نگهداری برگه‌های آزمایشگاهی در یك پرونده از موضوعات جذاب و متنوعی است كه در این برنامه به آنها می‌پردازیم.

موسوی: اخلاق، امید، خانواده و آگاهی یكی از شعارهای صبحی دیگر است كه به آن خیلی توجه كرده‌ایم. راحت و صمیمی بودن یكی دیگر از ویژگی‌های اصلی این برنامه است

ایجاد تنوع با موسیقی

یكی از ویژگی‌های دیگر این برنامه پخش میان‌برنامه‌های متنوع است. نماآهنگ‌های شاد و محلی یكی از این بخش‌هاست. موسوی ملكی دراین‌باره می‌گوید: سعی كردیم در صبحی دیگر از موسیقی به اندازه كافی استفاده كنیم. همان‌طور كه در یك كلاس درس باید زنگ تفریح وجود داشته باشد در میان یك گفت‌وگوی آموزشی كه در این برنامه انجام می‌شود نیز باید لحظات شادی ایجاد كنیم. گزارش‌های دیدنی با موضوعات جالب یكی از این میان برنامه‌هاست كه برای عوض كردن فضای خشك و جدی به برنامه افزودیم. مثلا یكی از این موضوعات، تهیه گزارش‌های مردمی درباره آخرین خوابی بود كه دیده بودند كه در این گزارش پاسخ‌های جالبی توسط مردم داده شد.

تهیه كننده صبحی دیگر در مورد مخاطبان این برنامه گفت: مخاطبان صبحی دیگر مخاطب عام تعریف شده است، اما به این معنی نیست كه مخاطب خاص را دربرنگیرد. مثلا مدتی بود مخاطبان ما در بیمارستان پیامك می‌دادند و از بخش موضوعات پزشكی تشكر می‌كردند و درباره آن نظر می‌دادند، اما در یك نگاه كلی مخاطب اصلی ما خانم‌های خانه‌دار هستند.

موسوی درباره بخش ویژه و خاص آشپزی در صبحی دیگر كه توسط نیما كرمی اجرا می‌شود، گفت: یك روز نیما كرمی پیش من آمد و گفت پیشنهادی دارم. گفت اجازه بدهید بخش آشپزی راه بیندازم. من ابتدا مخالفت كردم چراكه وسیله خاص و امكانات لازم برای قرار دادن این بخش در برنامه را در اختیار نداشتیم، اما او گفت من به صورت پانتومیم این كار را انجام می‌دهم. او به این صورت و فقط با توضیح دادن در روز اول یك نوع سالاد میوه را آموزش داد و این كار او باعث شد مخاطبان زیادی از این بخش استقبال كنند.

وی با بیان این‌كه این برنامه از 15رمضان تعطیل می‌شود، گفت: این برنامه به مدت دو هفته تعطیل می‌شود تا در این فرصت دكور و فضا عوض شود، اما موضوعات همان موضوعات همیشگی است. همچنین در سری جدید قرار است تیتراژ ابتدایی برنامه را بهنام صفوی و تیتراژ پایانی آن را محمد علیزاده بخواند. دكور نیز مثل قبل ساده خواهد بود.

صبحی با طعم آموزش

اجرای راحت، شعار ماست

علی نیكزاد یكی از مجریان برنامه صبحی دیگر است كه برای نخستین بار مقابل دوربین تلویزیون قرار گرفته است. نیكزاد پیش از این در رادیو فعالیت داشته است. نیكزاد در خصوص این كه آیا خط قرمزی در خواندن پیامك‌ها وجود دارد یا خیر، می‌گوید: خط قرمز این برنامه همان خط قرمز مرسوم در سازمان صداوسیماست و خط قرمز خاصی وجود ندارد، جز این‌كه اگر فردی ناسزایی یا حرفی غیراخلاقی را در متن پیامك خود گفته باشد، آن پیامك خوانده نمی‌شود.

او با اشاره به یكی از مهم‌ترین ویژگی‌های این برنامه می‌گوید: صداقت در تمام گفتار و حتی تصاویری كه پخش می‌شود از ویژگی‌های اصلی این برنامه است. همچنین مخاطب، محور اصلی برنامه صبحی دیگر است و ما در تهیه و اجرای این برنامه بشدت به مخاطب احترام می‌گذاریم تا آنجا كه حتی نظرات مردم را از طریق پیامك‌ها رصد می‌كنیم و آنها را در برنامه به كار می‌گیریم.

وی درباره اجرای دو نفره خود با نیما كرمی می‌گوید: نحوه اجرا به نحوی نیست كه هر كدام از ما مسئولیت بخش خاصی را در برنامه به عهده بگیریم، بلكه بیشتر فی‌البداهه و به فراخور زمان، اجرای موضوعی را به عهده می‌گیریم. تبادل افكار و هماهنگی بین من و كرمی بسیار زیاد است و همین نكته باعث شده اجرای امور را در یك خط كلی غیرقابل انعطاف قرار ندهیم، چرا كه در یك اجرای زنده دو نفره عموما لحظه‌هایی خلق می‌شود كه هیچ كدام از قبل قابل پیش‌بینی نیستند به همین دلیل از قبل مشخص كردن و برنامه‌ریزی كردن درباره این نوع اجراها جواب نمی‌دهد.

وی در پاسخ به این سوال كه تا چه حد در بخش مربوط به مجری ـ كارشناسان دخالت می‌كند، می‌گوید: با توجه به مصلحت تهیه‌كننده اجرای بخش‌های مربوط به مباحث علمی و تخصصی به عهده مجری - كارشناسان هر بخش قرار داده شد و تنها دخالتی كه ما در این بخش داریم، مطرح كردن سوالات مردم است كه از طریق پیامك با ما در ارتباطند. بخصوص آنها كه هنگام تماشای برنامه سوالی برایشان پیش می‌آید و آن را مطرح می‌كنند. وی درباره صمیمیت و روانی اجرای مجریان این برنامه می‌گوید: آنچه مسلم است این كه اگر صمیمیتی در قاب تصویر این برنامه وجود دارد تنها مربوط به جلوی دوربین نیست و پشت صحنه و در اتاق فكر هم این صمیمیت بین تمام اعضای این برنامه وجود دارد. ما كمترین میزان عدم تفاهم را داریم و از نظر فكری كاملا مكمل یكدیگر هستیم. حتی تهیه‌كننده بشدت به نظرات ما به عنوان مجری احترام می‌گذارد و این موضوع به ارتباط هر چه بیشتر با بینندگان می‌انجامد.

بخش سینما  تلویزیون تبیان


منبع:جام جم / مهراوه فردوسی