تبیان، دستیار زندگی
شکاف کام یا لب (لب شکری) از نقص های هنگام تولد است که بر لب بالا و سقف دهان تاثیر می گذارد و سبب شکاف در این نواحی می شود...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : زهره لطیفی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چطور به نوزاد لب‌شکری شیر بدهیم؟


شکاف کام یا لب (لب شکری) از نقص های هنگام تولد است که بر لب بالا و سقف دهان تاثیر می گذارد و سبب شکاف در این نواحی می شود. در این بیماری، بخشی از لب نوزاد باز می ماند و گوشت آن رشد کافی را ندارد.


لب شکری کودک

به دلیل ارتباط کام با کف مغز، بازماندن کام سبب انتقال انواع باکتری ها و عفونت ها از راه دهان به مغز می شود.

نوزاد متولد شده با شکاف کام یا لب ممکن است هنگام تغذیه با شیر مادر مشکل داشته باشد. اما تغذیه با شیر مادر این‌قدر ارزش دارد که باید با به کارگیری روش های مختلف مشکل شیر دادن را در این نوزادان حل کنیم.

1- به محض اینکه متوجه مشکل لب شکری نوزاد خود بعد از زایمان شدید، راه حل های مناسبی را برای رویارویی با آن به دست آورید.

2- نوک سینه خود و اطراف این قسمت را وارد دهان نوزاد کنید و با دست خود سینه را در دهان نوزاد نگه دارید. این کار می تواند به نوزاد این امکان را بدهد که از لثه ها و یا حتی زبان خود برای مکیدن شیر استفاده کند (حتی زمانی که قدرت مکیدن شیر را ندارد).

3- موقعیت های مختلف شیر دادن را امتحان کنید تا بهترین وضعیت شیر دادن که دهان بچه کاملا با سینه چفت شود را پیدا کنید.

4- در طول زمانی که کودک شیر می خورد و بعد از آن، آروغ کودک را بگیرید. این نوزادن به دلیل باز بودن لب و شکاف آن، حین شیر خوردن هوای زیادی را می بلعند و باید بعد از خوردن شیر حتما آروغ بزنند.

5- اگر کودکتان خوب شیر نمی مکد و کامل سیر نمی شود (این کودکان به دلیل وجود شکاف کام، توانایی مکیدن کمتری نسبت به دیگر کودکان دارند) سعی کنید پس از شیر دادن به او، با وسیله خاصی که به این منظور وجود دارد شیر خود را بدوشید و به او بدهید.  ولی از ابتدا این کار را نکنید، زیرا کودک انگیزه خود را برای مکیدن از دست می دهد و فقط زمانی که از مکیدن خسته شد، این کار را انجام دهید.

اگر به هر دلیل کودک نتوانست با مکیدن، شیر مادر را بنوشد، مادر می تواند شیر خود را دوشیده و با شیشه شیر و یا سرنگ و یا فنجان به او شیر بدهد

6- با پزشکی که شکاف کام کودک شما را جراحی کرده است، صحبت کنید تا با نظر و پیشنهاد او به کودک خود شیر دهید و دستور العمل های لازم را در این خصوص از او بپرسید.

تذکرات مهم

- تغذیه با شیر مادر در شکل گیری صحیح عضلات و استخوان ها کمک شایانی می کند.

- همانطور که می دانید افرادی که با شیر مادر تغذیه می شوند، در مقایسه با افراد دیگر، کمتر به بیماری ها مخصوصا در زمان کودکی مبتلا می شوند. افراد لب شکری به دلیل ناهنجاری که دارند بیشتر در معرض ابتلا به عفونت ها هستند، حال اگر شیر مادر را برایشان قطع کنیم ،این احتمال بسیار افزایش می یابد و ممکن است با هر عفونت ساده ای، به سختی بیمار شوند.

- اگر به هر دلیل کودک نتوانست با مکیدن، شیر مادر را بنوشد، مادر می تواند شیر خود را دوشیده و با شیشه شیر و یا سرنگ و یا فنجان به او شیر بدهد.

- انجام اعمال جراحی برای این کودکان که در همان زمان شیرخوارگی انجام می شود، دردهایی را برای آنها به همراه دارد و خیلی از مادران به دلیل درد نوزاد، آنها را از شیر خود محروم می کنند. اما باید دانست که شیر مادر به تسریع بهبود کودک کمک شایانی می کند.

- تعداد دفعاتی که این نوع نوزادن شیر می خورند، بیشتر از نوزادن طبیعی می باشد. پس مادران باید سعی کنند با حوصله به دفعات متعدد به آنها شیر دهند.

- بعد از انجام عمل جراحی شکاف کام یا لب باید مراقب باشید تا وسایل نرم با لب و کام آنها ارتباط داشته باشد. سینه مادر بسیار نرم تر از سر شیشه شیر می باشد. پس مادران باید سعی کنند خودشان به کودکشان شیر دهند.

زهره لطیفی

بخش سلامت تبیان


مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.