تبیان، دستیار زندگی
در این نوشتار بنا داریم بررسی کنیم که با این موج گرانی حاکم بر بازار چه تمهیداتی برای بهبود اوضاع بازار در دست اجراست. بدیهی است که برای بررسی اثر بخشی این تهمیدات باید صبور بود....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فیتیله قیمتها در ماه رمضان پایین می‌‌آید؟


 در این نوشتار بنا داریم بررسی کنیم که با این موج گرانی حاکم بر بازار چه تمهیداتی برای بهبود اوضاع بازار در دست اجراست. بدیهی است که برای بررسی اثر بخشی این تهمیدات باید صبور بود....

کالا-رمضان-خرید

تا چند هفته آینده، ماه مبارک رمضان درحالی فرا می‌رسد که امسال با روند افزایش قیمت‌ها در اكثر اقلام مورد نیاز در این ماه روبرو شده‌ایم. هر چند كه بسیاری از مسئولان اعلام كرده‌اند كه برای ساماندهی این بازار برنامه‌های مختلفی تدوین كرده‌اند و بازار روی آرامش را در این مدت خواهد دید اما مردم از این موضوع اطمینان خاطر ندارند. كما اینكه نگاهی به قیمت مرغ و گوشت و برنج و روغن و شكر و سایر اقلامی كه در این ماه بیش از پیش مورد مصرف خواهد بود حاكی از چیز دیگری است.

هرچند طی ماه‌های اخیر كه بازار بر طبل گرانی می‌كوبد مسئولان تنظیم بازار با تأکید بر تشدید بازرسی‌ها از برخورد با گرانفروشی و کم‌فروشی خبر داده‌اند اما به‌طور متوسط قیمت برخی کالاهای اساسی افزایش یافته است و گویا فروشندگان نیز بی‌ترس از هر برخوردی به روندشان ادامه می‌دهند و دیگر تهدید به برخورد تعزیراتی چندان راهگشا نبوده و باید به فكر راه‌های موثرتری برای كنترل بازار بود.

افزایش قیمتها در شرایطی رخ داده است که برخی مسئولان تنظیم بازار، رشد چند درصدی قیمت‌ها در ابتدای هر سال را روالی معمول قلمداد می‌کردند. اما میزان افزایش قیمت در برخی کالاها مانند لبنیات، حبوبات، میوه و مرکبات و مواد پروتئینی بیشتر از افزایش معمول قیمت‌ها در سال‌های گذشته بود و شاید همین امر موجب نگرانی مردم برای تهیه مواد مصرفی مورد نیازشان در ماه رمضان شده است.

افزایش رسمی و غیررسمی قیمت‌ها به همراه کندی اجرای سیاست‌های تنظیم بازار در ماه مبارک رمضان، امسال شرایطی را فراهم کرده است که به‌نظر می‌رسد روزه‌‌داران شرایط قیمتی به‌مراتب دشوارتری را نسبت به سال‌های گذشته شاهد خواهند بود

به‌رغم روایت‌های متفاوت از میزان افزایش قیمت اقلام خوراکی طی چند ماه اخیر، گرانی این محصولات در آستانه ماه مبارک رمضان امسال نسبت به‌مدت مشابه سال گذشته واقعیتی انکار‌ناپذیر است. افزایش رسمی و غیررسمی قیمت‌ها به همراه کندی اجرای سیاست‌های تنظیم بازار در ماه مبارک رمضان، امسال شرایطی را فراهم کرده است که به‌نظر می‌رسد روزه‌‌داران شرایط قیمتی به‌مراتب دشوارتری را نسبت به سال‌های گذشته شاهد خواهند بود.

رمضان

همچنین اجرای برخی سیاست‌های تنظیم بازار مانند ارائه سبدهای کالایی، اعلام کالا برگ ویژه و برگزاری نمایشگاه‌های ویژه در قالب طرح ضیافت که طی چند سال اخیر محور اصلی برنامه‌های دولت برای مقابله با گرانی بوده است باید در ماه مبارک رمضان امسال نسبت به سال‌های گذشته با جدیت بیشتری دنبال شود.

آنچه امسال از سوی مسئولان به عنوان برنامه‌های اصلی برای كنترل بازار ماه رمضان به آن اشاره شده است حول دو محور اصلی رقم می‌خورد. محور اول تقویت کانال‌های توزیع و تسهیل در گردش کالا در کانال‌های توزیع موجود است؛ ضمن اینکه اضافه کردن یکسری کانال‌های جدید و موقتی توزیع تحت عنوان نمایشگاه‌های عرضه مستقیم کالا نیز در دستور کار قرار گرفته است.

بر این اساس، از سوی مرکز امور اصناف و بازرگانان وزارت بازرگانی، هماهنگی‌هایی به عمل آمده است تا با همکاری مجامع امور صنفی و شورای اصناف کشور، نمایشگاه‌هایی در سراسر کشور برای عرضه مستقیم کالا برگزار شود. البته در این زمینه اعلام شده است كه نمایشگاه‌های عرضه کالا در ماه رمضان از 15 تیر تا 5 مرداد به مدت 20 روز 11 قلم کالای مصرفی موجود در سبد خانوار را عرضه خواهند کرد. قرار بر این است که کالاها در این نمایشگاهها، از سوی تولیدکنندگان با قیمت‌های مناسب و به صورت مستقیم عرضه شود و مصرف‌کنندگان نیز بتوانند مایحتاج مورد نیاز خود در این ماه را به قیمت‌های تعدیل شده، تهیه کنند.

اجرای برخی سیاست‌های تنظیم بازار مانند ارائه سبدهای کالایی، اعلام کالا برگ ویژه و برگزاری نمایشگاه‌های ویژه در قالب طرح ضیافت که طی چند سال اخیر محور اصلی برنامه‌های دولت برای مقابله با گرانی بوده است باید در ماه مبارک رمضان امسال نسبت به سال‌های گذشته با جدیت بیشتری دنبال شود

در اجرای برنامه‌های ماه رمضان، سیاستگذاری و برنامه‌ریزی از سوی وزارت بازرگانی انجام خواهد شد و مجری کار، شورای اصناف خواهد بود که با همکاری مجامع امور صنفی، کار را به ثمر می‌رساند؛ البته دستگاهها و سازمان‌های دولتی از جمله وزارت بازرگانی در کنار جامعه صنفی قرار خواهند گرفت. امسال نیز البته ستاد تنظیم بازار اصناف راه‌اندازی شده و مسئولیت و اختیاراتی را در زمینه تنظیم بازار علاوه بر سنوات گذشته برعهده اصناف گذاشته شده است.

کالا-رمضان-خرید

تفاوت عمده تنظیم بازار ماه رمضان امسال نسبت به سال‌های گذشته این است که نقش اصناف در فرآیند تنظیم بازار پررنگ‌تر خواهد شد و ماه رمضان محکی است برای حضور جدی اصناف در تنظیم بازار کشور.

با توجه به اینكه مدت زمانی تا آغاز ماه رمضان باقی مانده است و هنوز می‌توان برای ساماندهی بازار برنامه ریزی موثر داشت، انتظار است مسوولان با اتخاذ سیاست‌های مشخص و مدون به تنظیم سریع‌تر بازار مبادرت كنند تا مردم با خیالی آسوده به استقبال ماه رمضان رفته و نگران سفره‌های افطاری و سحری خود نباشند. مردم انتظار پایین كشیده شدن فیتیله قیمتها در ماه رمضان را دارند.

معصومه نصیری

بخش اقتصاد تبیان