تبیان، دستیار زندگی
در زیر گفت و گویی با محمد نهاوندیان درباره نامگذاری امسال آمده است. به اعتقاد او، نام گذاری امسال زمینه ساز توجه هر چه بیشتر به قانونی شده که حاشیه های زیادی را در پی داشته است
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

1391؛سال طلایی برای تولید ایرانی


در زیر گفت و گویی با محمد نهاوندیان درباره نامگذاری امسال آمده است. به اعتقاد او، نام گذاری امسال زمینه ساز توجه هر چه بیشتر به قانونی شده که حاشیه های زیادی را در پی داشته است

تولید ملی

محمد نهاوندیان شاید بیش از هر فرد دیگری از نام گذاری امسال به عنوان سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی خوشحال شده است، به اعتقاد او، نام گذاری امسال زمینه ساز توجه هر چه بیشتر به قانونی شده که حاشیه های زیادی را حداقل برای شخص او در پی داشته است. قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار که بالاخره پس از جنجال های فراوان، از سوی شورای نگهبان تایید شد و اکنون اولین قانون در کشور است که می توان به صورت مستقیم برای بهبود فضای تجارت در کشور و جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی از آن بهره گرفت و به آن اتکا کرد. محمد نهاوندیان، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران به هر حال امیدوار است که با تاکید هر چه بیشتر بر نام گذاری این سال، زمینه ای فراهم شود که این قانون نیز با جدیت بیشتری از سوی دولت و بخش خصوصی اجرا و پیگیری شود.

به زعم بسیاری از کارشناسان، سال 91 سال طلایی برای تولید کشور است و باید شرایط را به گونه ای فراهم کرد تا در این سال، تولیدات داخلی پا گرفته و پله های تعالی را یکی پس از دیگری طی کند.

آقای دکتر نام گذاری سال 91 به گونه ای که از سوی بسیاری از نخبگان اقتصادی و فعالان بخش خصوصی انتظار می رفت، نام گذاری شد؛ سالی که به نظر می رسید باید حمایت از تولید ملی بیش از هر زمان دیگری مدنظر قرار گیرد شما چه ارزیابی از نام گذاری امسال دارید؟

به نظر می رسد که نام گذاری سال جاری به صورت بسیار هوشمندانه و به موقع، از سوی رهبر فرزانه انقلاب صورت گرفته است؛ چرا که شاید تولید کشور بیش از هر زمان دیگری به حمایت همه جانبه از سوی تمامی سیاستگذاران و مقامات اجرایی کشور نیاز دارد به خصوص این که برخی تحریم های بین المللی نیز از سوی کشورهای غربی تلاش دارند تا به اقتصاد ایران لطمه وارد کنند اما خوشبختانه با تدابیری که از سوی بخش خصوصی، فعالان اقتصادی و مجموعه دلسوزان نظام صورت می گیرد، اثر آن ها کم رنگ شده است.

در این میان، پیام رهبر معظم انقلاب در نام گذاری امسال، نوعی نشاط و شادی را به بدنه اقتصادی کشور تزریق کرد؛ چرا که بالاترین مقام اجرایی یک کشور نسبت به این امر حساس شده اند و انتظار دارند تا در ادامه راه جهاد اقتصادی که سال گذشته از سوی ایشان برای سال 90 در نظر گرفته شده بود، همه دست به دست هم دهند و گسترش و حمایت از تولید ملی را مورد تاکید قرار دهند از سوی دیگر، تقارن این سال با اولین سال اجرای قانون بهبود مستمر فضای کسب و کار نیز خود مزید بر علت شده و زمینه ای را فراهم کرده است که این قانون بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد که البته امید می رود به نتیجه دلخواه قانون گذاران و نویسندگانش نیز برسد.

محمد نهاوندیان

اما حمایت از تولید یک جنبه نام گذاری امسال است و جنبه دیگر، خواست و تلاش خود تولید کنندگان برای دستیابی به اهداف این سال است. شما به عنوان رئیس بزرگ ترین تشکل اقتصادی کشور، چه نقشی را برای تولید کنندگان متصور هستید؟

به همان میزانی که همه مسئولان و دست اندرکاران اقتصاد ایران در حمایت از تولید ملی نقش دارند، به همان اندازه نیز تولید باید خود را به سمت رقابتی شدن پیش برد، البته این نکته را نیز نباید نادیده انگاشت که تولید کشور گریبان گیر مسائلی است که به طور ناخواسته گاهی پیش رویش قرار می گیرد. حمایت از تولید ملی به این معناست که تولید ملی باید به حدی برسد که بتواند با بهترین تولیدات جهانی رقابت کند پس منظور حمایت از تولیدات ملی است برای رقابتی شدن؛ حمایت از تولید ملی در مقابل موانع رقابت عادلانه و نابرابر است؛ به این معنا که تولیدات کشور بتواند دسترسی به بازار داشته باشد و با تولیدات مشابه عادلانه و برابر رقابت کند. مفهوم این نام گذاری، حمایت در مقابل عوارض خارج از اختیار است به این معنا که تولید داخلی می تواند سرپای خودش بایستد. گاهی در رقابت های جهانی، برخی کشورها ترجیح می دهند با حمایت دامپینگی از محصولات تولید خود، بازار بیشتر و گسترده تری را در کشورهای دنیا داشته باشند. بنابراین وارد رقابت هایی می شوند که کار را برای تولیدات ایرانی سخت می کند. ایران نیز البته نه به روش دامپینگ بلکه باید حمایت ها را از تولیدات ملی به گونه ای انجام دهد که بتوان در ورود به بازارهای رقابتی، کارگشا باشد. تولید کنندگان نیز باید با در دستور کار قرار دادن بهره وری، زمینه را برای کاهش قیمت تمام شده و به ثمر رسیدن اهداف نهضت کاهش قیمت تمام شده فراهم کنند. به هر حال، به زعم بسیاری از کارشناسان، سال 91، سال طلایی برای تولید کشور است و باید شرایط را به گونه ای فراهم کرد تا در این سال، تولیدات داخلی پا گرفته و پله های تعالی را یکی پس از دیگری طی کند.

تولید کشور بیش از هر زمان دیگری به حمایت همه جانبه از سوی تمامی سیاستگذاران و مقامات اجرایی کشور نیاز دارد به خصوص این که برخی تحریم های بین المللی نیز از سوی کشورهای غربی تلاش دارند تا به اقتصاد ایران لطمه وارد کنند

در این میان برخی ها نگران باقی ماندن «تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی» در حد تنها یک شعار هستند، کما این که سال گذشته که به نام «جهاد اقتصادی» نام گذاری شده بود. عملکرد درخشانی را به جای نگذاشت؟

این سوال به جایی است و نگرانی ها هم بی مورد نیست. اگر بخواهیم با این پیام بسیار ارزشمند، برخوردی جدی و عملی فراتر از تعارف و تکرار شعار داشته باشیم باید هم از این عبارت تعریف دقیقی داشته باشیم، هم لازمه های توفیق در آن را بشناسیم. البته در این میان شاخصه های توفیق را نیز باید تبیین کرد تا در انتهای سال 91 بتوان، ارزیابی دقیقی هم در این رابطه انجام داد. الان هم نباید حتی یک روز را از دست داد و باید برای لحظه لحظه این سال به منظور حمایت از تولید ملی برنامه ریزی کرد.

محمد نهاوندیان

مصرف کنندگان در این میان چه نقشی دارند؟

لازم است که در ابتدا، تولیدکنندگان را به عنوان پیشتازان عزت و استقلال جامعه معرفی کرده و آن ها را تکریم کنیم، این در شرایطی است که گاهی اوقات مشاهده می شود که حتی برخی برنامه های تلویزیونی هم چهره سرمایه گذاران و تولیدکنندگان را مخدوش می کنند و به اعتماد عمومی جامعه نسبت به آن ها صدمه می زنند، بنابراین شاید گام اول این باشد که تکریم لازم را از تولید کنندگان به عمل آورد و از افرادی که برای اعتلای ایران اسلامی تلاش می کنند، حمایت کرد و آن ها را به جامعه شناساند. ابتدا باید تولید کشور را به سمت رقابتی شدن حرکت داد و سپس از مصرف کنندگان خواست تا حمیت خود را بر استفاده از کالاهای داخلی قرار دهند. در واقع باید با کاهش مقررات و منطقی کردن مجوزها از تولیدکننده حمایت شود تولیدات آن به سمت رقابتی شدن پیش رود و از او درخواست شود تا کالایی با کیفیت و قیمت مناسب روانه بازار کند تا مورد اقبال مصرف کنندگان نیز قرار گیرد.

شما در گفت وگویی به ضرورت توجه به تولید در اجرای قانون هدفمندی یارانه ها اشاره کردید ملاحظه خاصی در رابطه با اجرای این قانون دارید؟

اجرای فاز دوم قانون هدفمندی یارانه ها باید با رعایت تمامی جوانب کار در نظر گرفته شود. در همین رابطه به نظر می رسد که تجلی ملموس حمایت از تولید را می توان در اجرای این قانون که در دستور کار دولت است، نمودار باشد، به این معنا که سیاست گذاری ها همه و همه گرد حمایت از تولید باشد و بتواند شرایطی را برای برنامه ریزی های درازمدت فعالان اقتصادی فراهم کند. این به مفهوم آن است که از تغییرات ناگهانی سیاست ها و در نظر گرفتن تمامی جوانب تولید خودداری شود. به هر حال این قانون در شرایطی اجرایی می شود که تولید و صنعت کشور با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کند و نیاز است که دولت برای آن چاره اندیشی کند.

اگر بخواهیم با این پیام بسیار ارزشمند، برخوردی جدی و عملی فراتر از تعارف و تکرار شعار داشته باشیم باید هم از این عبارت تعریف دقیقی داشته باشیم، هم لازمه های توفیق در آن را بشناسیم

نکته حائز اهمیت در این میان این است که در سیاست هدفمند کردن یارانه ها آزمون جدی حمایت از تولید آن است که مرحله دوم اجرای قانون را با آن چه از مرحله اول آموخته ایم، اجرا کنیم. توفیق در آغاز کار و فائق شدن به جو روانی اجرای قانون آن است که از تجارب بیاموزیم و اولویت تولید را مورد توجه قرار دهیم. در این میان، تولید ملی یکی از حوزه هایی است که نیاز به حمایت جدی در مناسبات بین المللی دارد که بر این اساس در مذاکرات پیش روی باید از موضع عزتمندانه، از حق پیشرفت اقتصادی کشور حراست شود. در این رابطه، مذاکره کنندگان باید مطمئن باشند حربه تحریم در اقتصاد ایران نمی تواند هدف بدخواهان را تأمین کند. لیکن فضای رقابتی باید فراهم شود و از تمامی امکانات موجود برای دفع و رفع تحریم استفاده شود تا تولید ملی در صحنه بین المللی بدرخشد.

سیستم بانکی در حمایت از بخش تولید چه نقشی را می تواند ایفا کند؟

بانک ها در برخورد با واحدهای تولیدی مهربانانه تر عمل کنند. ما باید فهم درستی از ماهیت مشکلاتی که واحدهای تولیدی با آن رو به رو هستند، داشته باشیم و مناسبات بین بانک ها و واحدهای تولیدی را واقع بینانه و هدفمند کنیم. به هر حال، همه و همه باید در بهبود فضا برای تولید کشور تلاش و کوشش کنند و سعی کنند تا شرایط مساعدی را برای اقتصاد کشور فراهم کنند. در این میان همان طور که اشاره شد، ابلاغ قانون جدید بهبود مستمر فضای کسب و کار را باید به فال نیک گرفت. اجرای کامل و دقیق این قانون باعث ایجاد یک فضای پر نشاط و تعاملی بین دولت و بخش خصوصی خواهد شد و می تواند طلیعه بسیار خوبی برای موفقیت در اجرای حمایت از تولید ملی نیز باشد.

بخش اقتصاد تبیان


منبع: همشهری اقتصاد با تلخیص